Рішення
від 06.08.2020 по справі 922/1933/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" серпня 2020 р.м. ХарківСправа № 922/1933/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Суслової В.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтер-Мол" (49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Старокозацька, буд. 38, прим. 1) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківська молочна компанія" (62480, Харківська область, Харківський район, село Хроли, вул. Зорянська, буд. 17) про стягнення коштів без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтер-Мол" звернулось до господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківська молочна компанія", в якому просить стягнути з відповідача суму коштів у розмірі 40000,00 грн. за непоставлене молоко коров`яче незбиране. Витрати зі сплати судового збору позивач також просить покласти на відповідача.

Позовні вимоги обгрунтовані невиконанням відповідачем зобов`язань щодо поставки молока після отримання попередньої оплати у розмірі 40000,00 грн. за Договором постачання молока №03/12 від 03.12.2018.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 19.06.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 922/1933/20. Постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи. Відповідачеві, згідно ст. 251 ГПК України, встановлено строк 15 днів з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позов. Роз`яснено, що у разі ненадання відзиву на позов у встановлений судом строк, справа згідно з ч. 9 ст. 165 ГПК України буде розглянута за наявними в ній матеріалами. Також, роз`яснено сторонам, що відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Відповідач своїм правом на подання відзиву на позов, передбаченим ст. 251 ГПК України, не скористався. Ухвала суду про відкриття провадження у справі від 19.06.2020 повернута на адресу суду з позначкою пошти "Вибув".

Згідно зі ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридичною адресою Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківська молочна компанія" є: 62480, Харківська область, Харківський район, с. Хроли, вул. Зорянська, буд. 17.

Ухвала про відкриття провадження у справі від 19.06.2020 була направлена відповідачу на адресу вказану в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що є належним повідомленням відповідача про відкриття провадження у справі.

Додатково, з метою обізнаності відповідача та у відповідності до ст.120,121 ГПК України, на офіційному сайті Господарського суду Харківської області було розміщено повідомлення про те, що ухвалою суду від 19.06.2020 Господарський суд Харківської області прийняв позовну заяву та відкрив провадження за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін у справі №922/1933/20 за позовом ТОВ "Інтер-Мол" до ТОВ Харківська молочна компанія" про стягнення.

У даному випадку судом враховано, що за приписами частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України «Про доступ до судових рішень» ).

Враховуючи наведене, господарський суд вважає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з ухвалою суду у справі № 922/1933/20 у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

За таких обставин, приймаючи до уваги, що відповідач так і не скористався наданими йому процесуальними правами, а за висновками суду у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ст. 248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заявлені позовні, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарським судом встановлено наступне.

03.12.2018 між Товариством з обмеженою відповідальністю "ІНТЕР-МОЛ" (покупцем, позивачем) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Харківська молочна компанія" (постачальником, відповідачем) укладено договір № 03/12 постачання молока.

Згідно з п. 1.1. Договору, в порядку та на умовах, визначених даним Договором, Постачальник зобов`язується передавати у власність Покупцю молоко коров`яче незбиране об`ємами та по ціні згідно умов, визначених даним Договором, а Покупець зобов`язується прийняти дану продукцію та оплатити її.

Відповідно до п.2.3. Документи, що складаються при здійснені поставки молока згідно Договору, повинні відповідати вимогам інструкції про порядок заповнення, застосування спеціалізованої форми товарно-транспортної накладної на перевезення молочної сировини, затвердженої наказом Мінагрогюлітики України від 01.07.2002 року № 176 (Ф.№1-ТН(МС). а також товаро - транспортної накладної затвердженої наказом Мінтранс України від 14.01.2014 року № 983. а також видаткова накладна котра безпосередньо містить інформацію про об`єм ціну та загальну суму постачаємої партії молока.

Відповідно до п. 2.5. Договору, термін поставки складає не більше ніж один календарний день з моменту направлення повідомлення Покупцем Постачальнику заявки на необхідний об`єм постачаємого молока.

Відповідно до п. 3.1. Договору, оплата кожної партії поставленого молока здійснюється Покупцем безготівково в національній валюті України - гривні - шляхом банківського переказу грошових коштів на поточний банківський рахунок Постачальника протягом одного банківського дня з дати прийняття партії молока.

Відповідно до п. 7.1 Договору, договір набуває чинності з дати його укладання підписання сторонами та діє до 31.12.2019 року. У випадку, якщо протягом 30 (тридцяти) календарних днів до моменту закінчення цього строку жодна із сторін не повідомить письмово протилежну сторону про свою відмову від продовження цього договору. Договір пролонговується (продовжується) ще на той же термін та тих же умовах.

24 січня 2019 року позивач платіжним дорученням № 2859 перерахувало на рахунок ТОВ ХАРКІВСЬКА МОЛОЧНА КОМПАНІЯ код ЄДРПОУ 41467027 кошти в розмірі 40 000.00 грн. (сорок тисяч гривень), як предоплату на поставку молока коров`яче незбиране.

Однак, відповідач отримавши грошові кошти у сумі 40 000,00 грн. поставку молока коров`яче незбиране не виконав, передоплату у сумі 40 000,00 грн. не повернув.

Такі обставини, на думку позивача, свідчать про порушення його прав та охоронюваних законом інтересів і є підставою для їх захисту у судовому порядку, у зв`язку з чим позивач звернувся до суду з позовом та просить стягнути з відповідача кошти в розмірі 40000,00 грн. за непоставлене молоко коров`яче незбиране.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Згідно зі ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

За приписами ст. 173 ГК України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених Господарським кодексом України, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, в тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управлена сторона, в тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно зі ст. 193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог діючого законодавства.

Статтею 712 ЦК України передбачено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно ч. 2 ст. 693 ЦК України якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Відповідно до ч. 2 ст. 530 ЦК України, якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Позивачем доведено, що за договором № 03/12 постачання молока від 03.12.2018 ним здійснено попередню оплату за молоко у розмірі 40000,00грн., що підтверджується платіжним дорученням № 2859 від 24.01.2019.

Поряд із тим, відповідач не поставив позивачу молоко коров`яче незбиране на загальну суму 40000,00 грн. та кошти за непоставлене молоко не повернув.

Відповідно до частини 1 статті 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до частини 1 статті 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до частини 1 статті 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених норм, а також враховуючи, що відповідач в установленому порядку обставини, які повідомлені позивачем не спростував, доказів поставки молока або повернення попередньо сплаченої позивачем за поставку грошової суми не надав, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача коштів у розмірі 40000, 00 грн. (суми попередньої оплати) підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судового збору, суд керується ст. 129 ГПК України, у зв`язку з чим судовий збір у розмірі 2102,00 грн. покладається на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 124, 129-1 Конституції України, статтями 1, 4, 12, 20, 73, 74, 76-79, 86, 123, 129, 236-238, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківська молочна компанія" (62480, Харківська область, Харківський район, село Хроли, вул. Зорянська, буд. 17, код ЄДРПОУ 41467027) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтер-Мол" (49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Старокозацька, буд. 38, прим. 1, код ЄДРПОУ 32831474) суму коштів в розмірі 40000,00 грн. за непоставлене молоко коров`яче незбиране, витрати зі сплати судового збору у розмірі 2102, 00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. 241 ГПК України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно ст.ст. 256, 257 ГПК України, рішення може бути оскаржене до Східного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту рішення, з урахуванням приписів п.п. 17.5 п.17 Перехідних положень ГПК України.

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтер-Мол" (49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Старокозацька, буд. 38, прим. 1, код ЄДРПОУ 32831474).

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Харківська молочна компанія" (62480, Харківська область, Харківський район, село Хроли, вул. Зорянська, буд. 17, код ЄДРПОУ 41467027).

Повне рішення складено "06" серпня 2020 р.

Суддя В.В. Суслова

справа № 922/1933/20

Дата ухвалення рішення06.08.2020
Оприлюднено07.08.2020
Номер документу90800441
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1933/20

Рішення від 06.08.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

Ухвала від 19.06.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні