Рішення
від 06.08.2020 по справі 659/525/20
НИЖНЬОСІРОГОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 659/525/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.08.2020 року Нижньосірогозький районний суд Херсонської області у складі: головуючого - судді Цесельської О.С., за участі секретаря судових засідань Голтаєва І.М., представника заявника - адвоката Тишковського С.А., розглянувши під час судового розгляду цивільну справу за заявою Сірогозької сільської ради Нижньосірогозького району Херсонської області, юридична адреса вул. Елеваторна, 3 с. Сірогози Нижньосірогозького району Херсонської області, ЄДРПОУ 33810167 про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади в особі Сірогозької сільської ради,

В С Т А Н О В И В:

Сірогозька сільська рада Нижньосірогозького району звернулася до суду із заявою про визнання нерухомого майна безхазяйним та його передачу в комунальну власність сільської ради. У заяві сільська рада зазначила, що на її території виявлено безхазяйне майно, а саме: споруду комплексної трансформаторної підстанції № 63/60 60/10 ЗАС № 92 потужністю 60 кВа, рік побудови 1972, фундамент-бетон, стіни-металевий корпус, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , на відведеній ділянці 56,3 м2. 25 травня 2012 року було подано оголошення в засоби масової інформації про виявлення на території с. Сірогози безхазяйної споруди. Сільська рада 21.12.2018 р. звернулася до управлінням економіки, агропромислового та регіонального розвитку Нижньосірогозької РДА із заявою про взяття на облік цього майна. Оскільки із часу взяття на облік указаного майна минув рік і ніхто із фізичних або юридичних осіб за цей період не звертався із підтвердженням права власності на дане майно, сільська рада просила суд передати нежитлову будівлю в її комунальну власність.

Під час судового розгляду представник заявника вимоги заяви підтримав, з підстав, у ній викладених.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ст. 335 ЦК України, безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення в друкованих ЗМІ. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду в комунальну власність.

Згідно зі ст. 333 ЦПК України, суд, установивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік із дня взяття на облік нерухомої речі сплив, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Відповідно до ч. 2 ст. 327 ЦК України управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Судом установлено, що на території Сірогозької сільської ради знаходиться безхазяйне майно, а саме: споруда комплексної трансформаторної підстанції № 63/60 60/10 ЗАС № 92 потужністю 60 кВа, рік побудови 1972, фундамент-бетон, стіни-металевий корпус, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , на відведеній ділянці 56,3 м2. Власники майна невідомі. У зв`язку із тим що майно тривалий час не використовується, будівля знаходиться в занедбаному стані, тому з метою її збереження рішенням Сірогозької сільської ради від 15.05.2012 р. будівля взята на її баланс. На підставі цього рішення сільська рада звернулася із заявою до державного реєстратора управління економіки, агропромислового та регіонального розвитку Нижньосірогозької РДА про взяття на облік безхазяйного майна. Майно було взяте на облік, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, сформованого 21.12.2018 року управлінням економіки, агропромислового та регіонального розвитку Нижньосірогозької РДА.

Судом також установлено, що сільською радою були прийняті заходи із розшуку власника майна та надано оголошення в газету Червоний промінь від 25 травня 2012 року про виявлення на території с. Сірогози Нижньосірогозького району безхазяйної речі: споруду комплексної трансформаторної підстанції № 63/60 60/10 ЗАС № 92 потужністю 60 кВа, рік побудови 1972, фундамент-бетон, стіни-металевий корпус, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , але протягом року ніяких звернень від громадян та юридичних осіб із підтвердженням права власності не надходило.

Один рік із дня взяття на облік нерухомої речі сплив, тому є підстави для передачі зазначеного об`єкта до комунальної власності сільської ради.

Отже, суд дійшов висновку, що заявником дотримано визначеної ст. 335 ЦК процедури набуття права власності на безхазяйну нерухому річ, із дня взяття на облік указаного майна минуло більше року, даних про можливих власників майна не встановлено, тому за таких обставин заява підлягає задоволенню

Керуючись ст.335 ЦК України, ст. 333 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Заяву задовольнити.

Передати безхазяйну нерухому річ - споруду комплексної трансформаторної підстанції № 63/60 60/10 ЗАС № 92 потужністю 60 кВа, рік побудови 1972, фундамент-бетон, стіни-металевий корпус, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 у комунальну власність територіальної громади с. Сірогози Нижньосірогозького району Херсонської області в особі Сірогозької сільської ради Нижньосірогозького району Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: О. С. Цесельська

СудНижньосірогозький районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення06.08.2020
Оприлюднено07.08.2020
Номер документу90818836
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —659/525/20

Рішення від 06.08.2020

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Цесельська О. С.

Ухвала від 28.07.2020

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Цесельська О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні