Рішення
від 09.07.2020 по справі 521/20801/19
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

УКРАЇНА

МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОДЕСИ


Справа № 521/20801/19

Номер провадження №2/521/1416/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 липня 2020 року м.Одеса

Малиновський районний суд міста Одеси у складі:

судді Маркарової С.В.,

за участі секретаря судового засідання - Іськової В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу

позивач: ОСОБА_1

відповідачі: ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 ,

Затокська селищна рада Білгород-Дністровської міської ради в особі державного реєстратора Заболотного Олександра Олександровича,

предмет позову: визнання трудових відносин припиненими, зобов`язання вчинити певні дії

В С Т А Н О В И В :

18.12.2019 року ОСОБА_1 звернувся із вищевказаним позовом.

В обґрунтування своїх вимог позивач послався на те, що 13.09.2019 року ним як директором ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 загальним зборам товариства була подана заяву про звільнення з посади на підставі ст. 38 КЗпП України.

20.09.2019 року позивачем учасникам ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 ОСОБА_2 та ОСОБА_3 направлено повідомлення про звільнення та повідомлення про скликання загальних зборів.

26.09.2019 року ОСОБА_1 був оформлений Наказ №20-ОК про звільнення його з посади директора ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 .

В подальшому відповідне рішення про звільнення позивача з роботи загальними зборами учасників ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 не прийнято, фактично трудові відносини позивача з ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 не припинені.

Позивача стверджував, що вказана бездіяльність ТОВ є порушенням його трудових прав та просив суд :

1.Визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Ремонтно-будівельне управління №1 починаючи з 26.09.2019 року у зв`язку зі звільненням ОСОБА_1 з посади директора за власним бажанням згідно ст. 38 КЗпП України

2.Зобов`язати Затокську селищну раду Білгород-Дністровської міської ради в особі державного реєстратора Заболотного Олександра Олександровича виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомості про ОСОБА_1 як директора Товариством з обмеженою відповідальністю Ремонтно-будівельне управління №1 (код ЄДРПОУ 40587383).

Представник позивача в процесі розгляду справи позов підтримала, проти ухвалення заочного рішення не заперечувала.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, про час і місце судового розгляду повідомлялися належним чином, про причини неявки суд не повідомляли.

Процесуальним правом надання відзиву, заперечень поти позову не скористались.

Дослідивши матеріали справи, наявні докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав:

Стаття 43 Конституції України встановлює, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

За протоколом №5 від 22.05.2019 року загальними зборами учасників ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 ОСОБА_4 був призначений на посаду директора вказаного товариства з 23.06.2019 року.

13.09.2019 року позивач звернувся до Загальних зборів учасників товариства із заявою про звільнення за власним бажанням у порядку ст. 38 КЗпП України .

20.09.2019 року та 23.09.2019 року позивачем на адресу засновників ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 було направлено повідомлення про звільнення з посади директора Товариства з 28.09. 2019 року та повідомлення про скликання загальних зборів Товариства 21.10.2019 року.

Зазначене підтверджується поштовими повідомленнями (№6500906577695, №6500906578110,№6500906566146) .

26.09.2019 року згідно наказу №20-ОК ОСОБА_1 припинив виконання обов`язків директора ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 .

Як зазначив позивач 21.10.2019 року позачергові загальні збори ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 не відбулися у зв`язку з неявкою учасників ТОВ ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , що унеможливило фіксування звільнення позивача з посади директора.

04.11.2019 року на адресу засновників ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 позивачем повторно було направлено повідомлення про припинення виконання повноважень директора Товариства з 28.09. 2019 року та повідомлення про необхідність скликання позачергових загальних зборів Товариства, що підтверджується поштовими повідомленнями №6500906626718, № 6500906626700.

28.11.2019 року ОСОБА_1 отримав повідомлення державного реєстратора Затоківської сільської ради Білгород-Дністровської сільської ради Заболотного О.О.про відмову у проведенні державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах (зміна керівника Товариства).

Підставою відмови стала відсутність протоколу Загальних зборів учасників Товариства, оформленого згідно вимог чинного законодавства.

Відповідно до ч. 1ст. 21 КЗпП України трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Трудовий договір може бути безстроковим, що укладається на невизначений строк (п. 1ст. 23 КЗпП України )

У відповідності до ст.38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмовою заявою за два тижні.

Власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

З матеріалів справи вбачається, що уповноважений на звільнення директора орган ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 проігнорував повідомлення позивача про його звільнення і не розглянув по суті заяву позивача про звільнення протягом передбачених законом строків, не виконав покладені на нього Статутом обов`язки по створенню нового виконавчого органу (призначення директора).

Так, суд погоджується із доводами позивача, що своєю бездіяльністю, яка виразилася у не розгляді його заяви про звільнення та не вжитті заходів для прийняття рішення про звільнення позивача в межах статутної діяльності товариства, ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 були порушені трудові права позивача, зокрема, його право бути звільненим із займаної посади за власним бажанням, та право на вільне обрання місця роботи на власний розсуд.

Невнесення ТОВ відповідних змін про звільнення із посади директора ОСОБА_1 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємцівта громадських формувань свідчить про те, що ТОВ не визнає припинення трудових відносин з позивачем та продовжує вважати його директором товариства.

Відповідно до ст. 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені встатті 116 цього Кодексу .

Враховуючи викладене, суд вважає, що позивачем правильно обраний спосіб захисту порушеного права як визнання припиненими трудових відносин між позивачем та Товариством з обмеженою відповідальністю Ремонтно-будівельне управління №1 починаючи з 26.09.2019 року у зв`язку зі звільненням ОСОБА_1 з посади директора за власним бажанням згідно ст. 38 КЗпП України.

Зазначене узгоджується із положеннями статті 5 ЦПК України, за якою здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Відповідно до п.13 ч.2 ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб: відомості про керівника юридичної особи та про інших осіб (за наявності), які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо.

З відмови у проведенні державної реєстрації від 28.11.2019 року державного реєстратора Заболотного О.О. вбачається, що з метою проведення у Єдиному державному реєстрі реєстраційних дій, пов`язаних із зміною керівника Товариства, заявнику необхідно надати, протокол загальних зборів учасників Товариства, оформлених згідно вимог чинного законодавства, оскільки відповідно до Статуту вищим органом управління є загальні збори учасників товариства, до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства належить обрання одноосібного виконавчого органу товариства або членів

колегіального виконавчого органу.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч.4 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, крім змін до відомостей, передбачених частиною п`ятою цієї статті, подаються такі документи:

-заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

-примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв`язку з юридичною особою;

-документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч.1 ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі: документів, що подаються заявником для державної реєстрації; судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" .

Враховуючи викладене, порушень прав позивача Затокською селищною радою Білгород-Дністровської міської ради в особі державного реєстратора Заболотного О.О. на час звернення позивача із даним позовом судом не встановлено.

Разом із тим, відповідно до ст. 267 ЦПК України суд, який ухвалив рішення, може визначити порядок його виконання, про що зазначає в рішенні.

Так, суд вважає можливим встановити порядок виконання рішення суду відповідно до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців , за яким рішення суду є підставою для органів реєстрації для виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомостей про ОСОБА_1 як директора ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 .

Керуючись Главою 9 Розділу ІІІ ЦПК України , ст.ст. 352 , 354 ЦПК України ,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ТОВ Ремонтно-будівельне управління №1 - задовольнити.

Визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ) та Товариством з обмеженою відповідальністю Ремонтно-будівельне управління №1 (код ЄДРПОУ 40587383), починаючи з 26 вересня 2019 року у зв`язку зі звільненням ОСОБА_1 з посади директора за власним бажанням згідно ст. 38 КЗпП України.

В позові до Затокської селищної рада Білгород-Дністровської міської ради в особі державного реєстратора Заболотного Олександра Олександровича - відмовити.

Встановити порядок виконання рішення суду, за яким рішення суду є підставою для органів реєстрації для виключення відомостей про ОСОБА_1 як директора Товариством з обмеженою відповідальністю Ремонтно-будівельне управління №1 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Рішення може бути переглянуто за письмовою заявою відповідача, в порядку та строки визначені ст.284 ЦПК України : Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Малиновського районного суду м.Одеси. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновленняпропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржено в порядку та строки передбачені ст.ст. 354 , 355 ЦПК України : Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складенняповного судового рішення. Апеляційна скарга подається до Одеського апеляційного суду через Малиновський районний суд м.Одеси.

Суддя: С.В. Маркарова

Повний текст рішення виготовлений 23.07.2020 року

09.07.20

Дата ухвалення рішення09.07.2020
Оприлюднено10.08.2020
Номер документу90828578
СудочинствоЦивільне
Суть: визнання трудових відносин припиненими, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —521/20801/19

Рішення від 09.07.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Маркарова С. В.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Маркарова С. В.

Ухвала від 17.01.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Маркарова С. В.

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Маркарова С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні