Ухвала
від 10.08.2020 по справі 909/683/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/683/20

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

10.08.2020 м. Івано-Франківськ Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В., розглянувши заяву стягувача товариства з обмеженою відповідальністю "Каргіл Агро" про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Опт-Сервис" попередньої оплати за договором поставки в розмірі 134 684 грн 80 коп.,

в с т а н о в и в:

до Господарського суду Івано-Франківської області надійшла заява товариства з обмеженою відповідальністю "Каргіл Агро" про видачу судового наказу про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Опт-Сервис" попередньої оплати за договором поставки від 02 серпня 2018 р. № 02-08-18 в розмірі 134 684 грн 80 коп.

За змістом ч. 1 та п. 2 ч. 2 ст. 150 ГПК України, заява про видачу судового наказу подається до суду у письмовій формі та підписується заявником. У заяві повинно бути зазначено повне найменування (для юридичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника.

Так, ТОВ "Каргіл Агро" у своїй заяві зазначає такі дані, що ідентифікують боржника: найменування - товариство з обмеженою відповідальністю "Опт-Сервис" та ідентифікаційний код - 31789558, однак відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за вказаним заявником ідентифікаційним кодом зазначене інше найменування юридичної особи - приватне підприємство "Опт-Сервіс".

В обґрунтування заяви про видачу судового наказу зазначено, що 02 серпня 2018 р., ТОВ "Каргіл Агро" (покупець) та ТОВ "ОПТ-СЕРВІС" (постачальник) уклали договір № 02-08-18 про поставку товару, згідно з умовами якого, покупець здійснює оплату вартості товару в безготівковій формі шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника після моменту фактичного отримання товару, всіх товаросупровідних документів, згідно з умовами цього договору та підписання видаткових накладних на товар. Постачальник вправі на власний розсуд авансувати покупцю узгоджену в замовленні плату до отримання товару. Поставка товару здійснюється постачальником за правилами Ікотермс 2010 згідно із замовленнями покупця. Строк поставки кожної окремої партії товару визначається при погодженні замовлення. Протягом терміну дії цього договору ТОВ "Каргіл Агро" здійснювало платежі, а ТОВ "ОПТ-СЕРВІС" - постачало товар в узгоджені сторонами терміни та в узгоджених об`ємах. Усього за період з 02 серпня 2018 р. до 03 березня 2020 р. заявник перерахував боржнику 6 813 879 грн 99 коп., а боржник поставив заявнику товар на загальну суму 6 679 195 грн 19 коп.; остання поставка відбулась 24 жовтня 2019 р. Надалі боржник не виконував свої зобов`язання та не поставляв заявнику товар в узгоджені сторонами строки. Оскільки ТОВ "ОПТ-СЕРВІС" не поставило заявнику товар на суму попередньої оплати в розмірі 134 684 грн 80 коп., ТОВ "Каргіл Агро" просить суд видати судовий наказ про стягнення з боржника цієї заборгованості.

На підтвердження зазначених обставин, заявник додав до своєї заяви копії договору від 02 серпня 2018 р. № 02-08-18, платіжних доручень про перерахування боржнику грошових коштів на загальну суму 395 000 грн, видаткової накладної про поставку товару на суму 309 513 грн 60 коп. та акту звірки розрахунків між ТОВ "Каргіл Агро" та ТОВ "ОПТ-СЕРВІС", підписаного в односторонньому порядку заявником.

За змістом статей 147 і 148 ГПК України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 12 ГПК України, наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо.

Наявність спору про право вирішується судом у кожному конкретному випадку, виходячи із характеру та обґрунтованості заявленої матеріально-правової вимоги і документів, доданих до заяви. Наявність спору можна встановити відсутністю документів, що підтверджують наявність суб`єктивного права у заявника; документів, що підтверджують порушення суб`єктивного права або документів, що підтверджують виникнення права вимоги.

Тобто, ГПК України передбачає можливість задоволення заяви про видачу судового наказу лише за умови безспірності вимог, відповідно, заявник, крім іншого, має додати документи, що вказують на правильність та безспірність грошових сум.

Згідно з пунктами 3, 4 ч. 3 ст. 150 ГПК України, до заяви про видачу судового наказу додаються, зокрема, копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості; інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

У своїй заяві ТОВ "Каргіл Агро" просить суд видати судовий наказ за вимогою про стягнення з боржника одержаної попередньої оплати у зв`язку із непоставкою товару на заявлену до стягнення суму.

За змістом ч. 1 ст. 655 ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 712 ЦК України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно з частинами 1, 2 ст. 693 ЦК України, якщо договором встановлений обов`язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Як видно із змісту заяви та доданих до неї документів, в договорі сторони передбачили право ТОВ "Каргіл Агро" як покупця здійснити попередню оплату товару (п. 6.1 Договору), а також обов`язок постачальника поставити товар у погоджений сторонами строк. При цьому, строк поставки кожної окремої партії товару визначається при погодженні замовлення (п. 4.1).

Водночас, зазначивши, що постачальник не поставив покупцю товар в узгоджений сторонами строк, у зв`язку з чим у покупця виникло право вимоги повернення суми попередньої оплати, ТОВ "Каргіл Агро" до своєї заяви доказів настання моменту, з якого у нього виникло таке право вимоги, не додав.

Крім того, із змісту доданих до заяви документів вбачається, що різниця між перерахованими заявником на рахунок ПП "Опт-Сервіс" грошовими коштами та вартістю поставленого товару становить 85 486 грн 40 коп.

Згідно з пунктами 1 та 8 ч. 1 ст. 152 ГПК України, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заяву подано з порушеннями вимог статті 150 цього Кодексу; із поданої заяви не вбачається виникнення або порушення права грошової вимоги, за якою заявником подано заяву про видачу судового наказу.

Враховуючи наведене, ТОВ "Каргіл Агро" у видачі судового наказу за вимогою про стягнення з ТОВ "Опт-Сервис" попередньої оплати в розмірі 134 684 грн 80 коп. слід відмовити.

Як визначено в ч. 2 ст. 153 ГПК України, відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 3 - 6 ч. 1 ст. 152 цього Кодексу, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку.

Керуючись статтями 150, 152, 153, 234, 235 ГПК України, суд

у х в а л и в:

товариству з обмеженою відповідальністю "Каргіл Агро" у видачі судового наказу за вимогою про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Опт-Сервис" попередньої оплати в розмірі 134 684 грн 80 коп. за договором поставки - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у визначені статтями 256, 257 ГПК України строк та порядку.

Суддя І. В. Ткаченко

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення10.08.2020
Оприлюднено11.08.2020
Номер документу90854343
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/683/20

Ухвала від 10.08.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні