Рішення
від 10.08.2020 по справі 927/512/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

10 серпня 2020 року м. Чернігівсправа № 927/512/20

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Белова С.В.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження справу

позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ"

пр-т Перемоги, 126-1, м. Чернігів, 14013, код ЄДРПОУ 41823846

відповідач: Комунальне некомерційне підприємство "Чернігівська міська лікарня №1" Чернігівської міської ради, код ЄДРПОУ 02006596, пр-т Миру, 44, м. Чернігів, 14005

предмет спору: про стягнення 125133,77 грн

Без виклику сторін

Товариством з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" подано позов до Комунального некомерційного підприємства "Чернігівська міська лікарня №1" Чернігівської міської ради про стягнення 125133,77 грн заборгованості по сплаті за електричну енергію.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов укладеного між сторонами договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №18-ТП/19 від 04 березня 2019 року.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 22 червня 2020 року було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін; встановлено відповідачу строк для подачі відзиву на позов та всіх доказів, що підтверджують викладені у відзиві обставини протягом 15 (п`ятнадцяти) календарних днів з моменту отримання ухвали про відкриття провадження у справі; позивачу встановлено строк протягом 7 (семи) календарних днів з моменту отримання відзиву на позов для подачі до суду відповіді на відзив з одночасним надсиланням копії відповіді на відзив та доданих до неї доказів відповідачу; відповідачу встановлено строк протягом 5 (п`яти) календарних днів з моменту отримання відповіді на відзив для подачі до суду заперечення на відповідь позивача на відзив з одночасним надсиланням його копії разом з доданими до нього документами позивачу.

16 червня 2020 року на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, Господарський суд Чернігівської області повідомив про тимчасове припинення направлення поштової кореспонденції учасникам судового процесу, у зв`язку з відсутністю фінансування на оплату поштових послуг з 17 червня 2020 року. В повідомленні зазначено, що видача процесуальних документів буде здійснюватися в канцелярії суду, направлятися засобами електронної пошти та через систему Електронний суд . Також, в повідомленні зазначено, що судові рішення Господарського суду Чернігівської області можна переглянути у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У зв`язку з викладеним вище, ухвала Господарського суду Чернігівської області від 22 червня 2020 року про відкриття провадження у справі була направлена на електронну адресу позивача, зазначену в позовній заяві та на електронну адресу відповідача, зазначену на офіційному веб-порталі Чернігівська міська лікарня №1: 1ml@chernigiv-rada.gov.ua.

Крім того, 05 серпня 2020 року в порядку ст. 122 Господарського процесуального кодексу України на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет розміщено повідомлення, в якому Господарський суд Чернігівської області повідомив відповідача Комунальне некомерційне підприємство "Чернігівська міська лікарня №1" Чернігівської міської ради про відкриття провадження у справі №927/512/20 за позовом ТОВ "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" про стягнення 125133,77 грн заборгованості та про встановлення відповідачу строк для подачі відзиву на позов та всіх доказів, що підтверджують викладені у відзиві обставини протягом 15 (п`ятнадцяти) календарних днів з моменту отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

Слід також зазначити, що інформація стосовно слухання судом справ є публічною і розміщується на офіційному сайті Господарського суду Чернігівської області в мережі Інтернет, що також свідчить про наявність у учасників справи можливості дізнатись про слухання справи за їх участю.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України Про доступ до судових рішень усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись, зокрема, з ухвалою про відкриття провадження у справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Відзиву на позов у встановлений строк відповідачем суду не надано. Заяв та клопотань від відповідача щодо продовження строку подання відзиву на позовну заяву не надходило.

За загальними принципами здійснення судочинства, що також відображені у ст. 13, 14 Господарського процесуального кодексу України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах диспозитивності та змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Приписами ст. 248 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Судом також враховано, що в силу вимог ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку.

Відповідно до ч.9 ст.165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними у ній матеріалами.

Відповідач своїм правом на подання відзиву у визначений судом у відповідності до господарського процесуального законодавства строк не скористався, за таких обставин, рішення приймається за наявними матеріалами справи, на підставі ч.2 ст.178 ГПК України.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін суду не надходило.

Розглянувши по суті у порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази, суд встановив наступне.

У відповідності до Законів України "Про ринок електричної енергії", "Про ліцензування видів господарської діяльності", "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг", Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" (позивач) є постачальником електричної енергії споживачам на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, виданої Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, згідно з постановою НКРЕКП №429 від 14 червня 2018 року.

Абзацом 4 пункту 13 розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про ринок електричної енергії" передбачено, що упродовж двох років з 01 січня 2019 року такий електропостачальник, який отримав ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії виконує функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території, яка визначається як область, міста Київ та Севастополь, Автономна Республіка Крим, на якій до відокремлення провадив свою діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом вертикально інтегрований суб`єкт господарювання.

Як вбачається із наданої до матеріалів справи виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних-осіб підприємців та громадських формувань, Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" 21 грудня 2017 року було зареєстровано як юридична особа, основним видом економічної діяльності якого є торгівля електроенергією.

Таким чином, позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" виконує функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території (Чернігівська область), на якій до відокремлення провадило діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та з постачання електричної енергії за регульованим тарифом ПАТ "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО".

За приписами Закону України "Про ринок електричної енергії", універсальна послуга - це постачання електричної енергії побутовим та малим не побутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією визначеної якості на умовах, визначених відповідно до цього Закону. Побутовий споживач - індивідуальний побутовий споживач (фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність) або колективний побутовий споживач (юридична особа, створена шляхом об`єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність). Тариф на послуги постачальника універсальних послуг встановлюється Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг відповідно до затвердженої нею методики. Надання універсальних послуг здійснюється з дотриманням умов щодо виконання спеціальних обов`язків для забезпечення загальносуспільних інтересів, передбачених статтею 62 Закону України "Про ринок електричної енергії".

Абзацом 11 пункту 13 розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про ринок електричної енергії" визначено, що тимчасово, на період з 01 січня 2019 року по 31 грудня 2020 року, універсальні послуги, крім побутових та малих непобутових споживачів, надаються постачальником таких послуг також бюджетним установам незалежно від розміру договірної потужності та іншим споживачам, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт. У зазначений період на бюджетні установи незалежно від розміру договірної потужності та на інших споживачів, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт, поширюються всі права та обов`язки, передбачені Законом України "Про ринок електричної енергії" для малих непобутових споживачів щодо отримання універсальних послуг, передбачених статтею 63 цього Закону.

Частиною 1 статті 275 Господарського кодексу України передбачено, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії".

Учасники ринку електричної енергії, згідно зі ст. 4 Закону України "Про ринок електричної енергії", провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. Для забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладається, зокрема, договір про постачання електричної енергії споживачу.

Згідно з ч.1,4 ст. 276 Господарського кодексу України, загальна кількість енергії, що відпускається, визначається за погодженням сторін. Строки постачання енергії становлюються сторонами у договорі, виходячи, як правило, з необхідності забезпечення її ритмічного та безперебійного надходження абоненту.

Частиною 4 ст. 63 Закону України "Про ринок електричної енергії" передбачено, що постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії у порядку, визначеному правилами роздрібного ринку, та на умовах договору постачання універсальних послуг. Договір про постачання універсальних послуг є публічним договором приєднання та розробляється постачальником універсальної послуги на підставі типового договору, форма якого затверджується Регулятором. Постачальник універсальних послуг розміщує договір постачання універсальних послуг на своєму офіційному веб-сайті.

Пунктом 3.2.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП №312 від 14 березня 2018 року, передбачено, що укладення споживачем договору про постачання електричної енергії споживачу або договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відбувається шляхом приєднання споживача до договору на умовах обраної споживачем комерційної пропозиції, для чого споживач подає такому електропостачальнику заяву-приєднання. Електропостачальник може відмовити, якщо споживач не відповідає критеріям, встановленим для споживача універсальної послуги, та/або об`єкт споживача не відповідає критеріям, зазначеним в обраній комерційній пропозиції. Якщо сторони дійдуть згоди на інших умовах, які не передбачені публічними комерційними пропозиціями відповідного електропостачальника, вони мають укласти договір у паперовій формі, зазначивши умови комерційної пропозиції.

04 березня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" (Постачальник) та Комунальним некомерційним підприємством "Чернігівська міська лікарня №1" Чернігівської міської ради (Споживач) укладено договір №18-ТП/19 про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Відповідно до п. 1.1.,1.2. Договору, цей Договір є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії Споживачам Постачальником та укладається Сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, шляхом приєднання споживача до умов цього Договору, згідно із заявою-приєднання яка є додатком 1 до цього Договору. Умови цього Договору розроблені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року № 312 (далі - ПРРЕЕ), та є однаковим для всіх споживачів.

За цим Договором Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору (п. 2.1. Договору).

Згідно з п. 3.4. Договору, датою початку постачання електричної енергії споживачу є дата, зазначена в заяві-приєднанні.

Згідно Заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, що є додатком 1 до Договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №18-ТП/19 від 04 березня 2019 року, початком постачання електричної енергії є 01 січня 2019 року.

Пунктом 3.3. Договору сторони визначили, що Постачальник за цим Договором не має права вимагати від Споживача будь-якої іншої оплати за спожиту електричну енергію, що не визначена у комерційній пропозиції, яка є додатком 2 до цього Договору.

Пунктом 5.1. Договору, сторони визначили, що Споживач розраховується з Постачальником за електричну енергію за цінами (тарифами), що визначаються відповідно до методики (порядку), затвердженої Регулятором, згідно з обраною Споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком 2 до цього Договору.

Спосіб визначення ціни (тарифу) електричної енергії зазначається в комерційній пропозиції Постачальника. Для одного об`єкта споживання (площадки вимірювання) застосовується один спосіб визначення ціни на електричну енергію /п.5.3. Договору/.

Інформація про діючу ціну на електричну енергію Постачальника має бути розміщена на офіційному веб-сайті Постачальника не пізніше ніж за 20 днів до дати її застосування із зазначенням порядку її формування /п.5.7. Договору/.

Ціна (тариф) на електричну енергію має зазначатися Постачальником у рахунках на оплату спожитої електричної енергії за цим Договором, у тому числі у разі її зміни. У випадку застосування до споживача диференційованих цін (тарифів) на електричну енергію суми, вказані в рахунках, відображають середню ціну, обчислену на базі різних диференційованих цін /п.5.8. Договору/.

Розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць /п.5.9. Договору/.

Розрахунки Споживача за цим Договором здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання Постачальника /п.5.10 Договору/.

Оплата рахунка Постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у строки, визначені у рахунку, але не менше 5 (п`яти) робочих днів від дати отримання Споживачем цього рахунка, або протягом 5 (п`яти) робочих днів від строку оплати, зазначеного в комерційній пропозиції, прийнятої Споживачем. Всі платіжні документи, що виставляються Постачальником Споживачу, мають містити чітку інформацію про суму платежу, порядок та строки оплати, що погоджені Сторонами цього Договору, а також інформацію щодо адреси, телефонів, офіційних веб-сайтів для отримання інформації про подання звернень, скарг та претензій щодо комерційної якості постачання електричної енергії та надання повідомлень про загрозу електробезпеки /5.11. Договору/.

Пунктом 13.2. Договору сторони визначили, що цей Договір укладається на строк, зазначений в комерційній пропозиції, яку обрав Споживач та набуває чинності з дати подання Споживачем заяви-приєднання. Умови Договору починають виконуватись з дати початку постачання електричної енергії, зазначеної споживачем у заяві-приєднанні.

Відповідно до комерційної пропозиції, що є додатком № 2 до Договору, розділом Ціна передбачено, що постачання електричної енергії здійснюється за регульованим цінами (тарифами) на електроенергію, затвердженими Регулятором, та включають в тому числі витрати на розподіл електричної енергії.

Розділом комерційної пропозиції Спосіб оплати сторони передбачили, що оплата здійснюється один раз за фактичними показами засобів обліку електричної енергії по закінченню розрахункового періоду.

Розділом комерційної пропозиції Термін надання рахунку за спожиту електричну енергію передбачено, що рахунок надається не пізніше п`ятого робочого дня з дати завершення розрахункового періоду.

Комерційною пропозицією передбачено строк оплати протягом 5 робочих днів від дати отримання рахунка.

Комерційною пропозицією передбачено термін дії договору до 31 грудня 2019 року, а також зазначено, що в разі, якщо жодна із сторін протягом 10 календарних днів до дати закінчення дії договору не повідомить іншу сторону про свій намір його розірвати, цей договір автоматично вважається продовженим на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної у Додатку № 3 до цього Договору, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку.

17 січня 2020 року додатковою угодою №2 про внесення змін та доповнень до Договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №18-ТП/19 від 04 березня 2019 року, сторони дійшли згоди продовжити термін дії договору на строк, достатній для проведення процедури закупівлі електричної енергії на початку 2020 року, тобто до 01 березня 2020 року. Крім того, сторони доповнили п.1 Додатку №3 до Договору абзацем наступного змісту: Вартість постачання електричної енергії по Договору у 2020 року не перевищує 20 відсотків суми, визначеної у Договорі на 2019 рік, та становить 292104,20 грн з ПДВ .

01 січня 2019 року, на виконання п.3.1.4. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП №312 від 14 березня 2018 року, ТОВ ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ уклало з ПАТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО Договір електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії №3.

На виконання умов Договору електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії від 01 січня 2019 року №3 АТ ЧЕРНІПВОБЛЕНЕРГО надало ТОВ ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ інформацію щодо обсягів розподіленої електричної енергії Комунальному некомерційному підприємству Чернігівська міська лікарня №1 Чернігівської міської ради: лютий 2020 - 63174 кВтг. Фактичний обсяг відпущеної/розподіленої у лютому 2020 року споживачу електроенергії підтверджується листом АТ ЧЕРНІПВОБЛЕНЕРГО від 20 травня 2020 року №04.2/2926, що міститься в матеріалах справи /а.с. 37/.

На підставі отриманих даних та відповідно до умов договору, а також п.4.3. Правил, постачальник склав акт прийняття-передавання товарної продукції - активної електричної енергії за лютий 2020 року (акт від 29 лютого 2020 року №31028/24397/1 - об`єм 63174 кВт/год) /а.с.36/.

На виконання умов Договору постачальником вручено споживачу рахунок-фактуру №31028/24397/1 від 29 лютого 2020 року на оплату отриманого обсягу електроенергії за лютий 2020, об`ємом 63174 кВт.год. на суму 197369,64 грн.

Про отримання відповідачем рахунку-фактури №31028/24397/1 від 29 лютого 2020 року свідчить підпис уповноваженого представника відповідача на вказаному рахунку.

Таким чином, позивач поставив відповідачу у лютому 2020 року електричну енергію в об`ємі 63174 кВт/год на загальну суму 197369,64 грн.?

В свою чергу, відповідач свої зобов`язання за договором виконав частково, сплативши на рахунок позивача 72237,45 грн, що підтверджується виписками банку, які містяться в матеріалах справи /а.с.33-35/, у зв`язку з чим за відповідачем виникла заборгованість по оплаті за спожиту електроенергію за лютий 2020 року у розмірі 125133,77 грн.

Абзацом 3 п. 2.3.5 розділу II ПРРЕЕ, передбачено, що у разі виникнення у споживача сумніву у правильності показів розрахункових засобів вимірювальної техніки або визначення суми у пред`явленому до оплати документі щодо оплати за постачання або розподіл (передачу) електричної енергії споживач подає про це заяву учаснику роздрібного ринку, який надав розрахунковий документ.

В позовній заяві позивач зазначив, що на момент подання позовної заяви до суду відповідної заяви від споживача не надходило.

Надаючи правову оцінку відносинам, що склались між сторонами, суд виходить з такого.

Відповідно до ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Договір є підставою виникнення цивільних прав і обов`язків (ст. 11, 626 Цивільного кодексу України), які мають виконувались належним чином і в установлений строк відповідно до договору (ст. 526 Цивільного кодексу України), а одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковим відповідно до актів цивільного законодавства (ч. 1 ст. 628 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 275 Господарського кодексу України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір про постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору про постачання електричної енергії встановлюється законами України "Про засади функціонування ринку електричної енергії України" та "Про електроенергетику".

Статтею 276 Господарського кодексу України передбачено, що загальна кількість енергії, що відпускається, визначається за погодженням сторін. Строки постачання енергії встановлюються сторонами у договорі виходячи, як правило, з необхідності забезпечення її ритмічного та безперебійного надходження абоненту.

Згідно зі ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" постачання електроенергії для забезпечення потреб споживачів здійснюється на підставі договору на постачання електроенергії, що укладається між споживачем та електропостачальною організацією.

Частинами 6,7 ст.276 Господарського кодексу України визначено, що розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України визначено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з умовами Комерційної пропозиції відповідач зобов`язався оплатити рахунки протягом 5 робочих днів від дати отримання рахунка.

Викладеними вище обставинами справи встановлено, що позивач свій обов`язок щодо поставки електричної енергії відповідачу за лютий 2020 року виконав у повному обсязі. Проте, відповідач свій обов`язок у повному обсязі щодо оплати вартості поставленої електричної енергії у строк, визначений договором не здійснив.

Станом на день прийняття рішення судом, заборгованість відповідача щодо оплати вартості отриманої електроенергії за лютий 2020 року становить 125133,77 грн.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені допустимими доказами, тому доходить висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Судові витрати, відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст. 42, 73-80, 86, 129, 233, 236-238, 240, 241, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Комунального некомерційного підприємства "Чернігівська міська лікарня №1" Чернігівської міської ради (код ЄДРПОУ 02006596, пр-т Миру, 44, м. Чернігів, 14005) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" (пр-т Перемоги, 126-1, м. Чернігів, 14013, код ЄДРПОУ 41823846, п/р зі спеціальним режимом використання № НОМЕР_1 у Філії ЧОУ АТ "ОЩАДБАНК", МФО 353553) 125133,77 грн заборгованості по сплаті за електричну енергію.

3.Стягнути з Комунального некомерційного підприємства "Чернігівська міська лікарня №1" Чернігівської міської ради (код ЄДРПОУ 02006596, пр-т Миру, 44, м. Чернігів, 14005) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" (пр-т Перемоги, 126-1, м. Чернігів, 14013, код ЄДРПОУ 41823846, п/р № НОМЕР_2 АТ "ОТП Банк", МФО 300528) 2102,00 грн судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення складено та підписано 10 серпня 2020 року.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається до Північного апеляційного господарського суду, з урахуванням п. 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, у строки, визначені ст. 256 цього Кодексу.

Суддя С.В. Белов

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Дата ухвалення рішення10.08.2020
Оприлюднено10.08.2020
Номер документу90855550
СудочинствоГосподарське
Сутьрозгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін суду не надходило. Розглянувши по суті у порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази

Судовий реєстр по справі —927/512/20

Рішення від 10.08.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 22.06.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні