Рішення
від 31.07.2020 по справі 944/1167/20
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/1167/20

Провадження №2/944/1109/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.07.2020 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області

в складі: головуючого судді Карпин І.М.,

за участю секретаря судових засідань Мельник Є.Є.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Яворів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Завадівської сільської ради Яворівського району Львівської області, третя особа ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом,

в с т а н о в и в:

26.02.2020 ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Завадівської сільської ради Яворівського району Львівської області, третя особа ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_3 , після смерті якої залишилось спадкове майно - житловий будинок АДРЕСА_1 . Ще за життя 01.03.2006 ОСОБА_3 склала заповіт, згідно якого усе належне майно заповіла йому. На даний час він бажає оформити право власності на успадкований житловий будинок після смерті баби, однак це унеможливлюється відсутністю свідоцтва про право власності на даний будинок, тому просить у судовому порядку визнати його власником будинку АДРЕСА_1 .

В підготовче судове засідання ОСОБА_1 не з`явився, однак подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідач - Завадівська сільська рада Яворівського району Львівської області, подала до суду заяву, в якій просить розгляд справи проводити у відсутності представника сільської ради, позовні вимоги ОСОБА_1 визнає.

Третя особа ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з`явився, однак подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності. Позовні вимоги ОСОБА_1 підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Згідно з ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази наявні в матеріалах справи, суд приходить до висновку про підставність задоволення позовних вимог виходячи з наступного.

Судом встановлено, що житловий будинок АДРЕСА_1 , числиться за ОСОБА_3 .

01.03.2006 ОСОБА_3 склала заповіт, за яким на випадок своєї смерті усе своє майно заповіла своєму онуку ОСОБА_1 . Даний заповіт посвідчено секретарем Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області Бучко Н.І. та зареєстровано в реєстрі за №101. Даний заповіт не змінювався і не скасовувався.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, що стверджується свідоцтвом про смерть, виданим Завадівською сільською радою Яворівського району Львівської області.

Право власності на житловий будинок належним чином не оформлено, проте даний будинок відповідає технічним вимогам, що підтверджується технічним паспортом, який виготовлено 10.12.2018.

Відповідно до ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно з ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше право не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно з ст.ст.1216, 1217, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків спадщини від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до вимог ст.ст.1268, 1269, 1270 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку не заявив про відмову від спадщини. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має право протягом шестимісячного строку подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Згідно з ст.1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 прийняв спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_3 , що стверджується матеріалами спадкової справи №53/2009.

Відповіддю державного нотаріуса Яворівської державної нотаріальної контори від 09.04.2019 Ярмус М.П. було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок будинку АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на такий.

Позивач ОСОБА_1 успадкував за заповітом після смерті ОСОБА_3 земельну ділянку, площею 0,7104 га, що знаходиться на території Завадівської сільської ради Яворівського району львівської області та грошові вклади з відповідними до них відсотками та компенсаційними виплатами, що стверджується свідоцтвами про право на спадщину за заповітом, виданих 15 травня 2009 року, державним нотаріусом Яворівської державної нотаріальної контори Вахулою О.В.

Позивач у справі ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем за заповітом майна померлої ОСОБА_3 , оскільки ОСОБА_4 , який приходиться батьком позивача, з питань оформлення прав власності колишніх власників колгоспного двору не звертався, на оформлення спадкових прав не претендує, про що подав заяву. Спадкоємців які б мали право на обов`язкову частку у спадщині ОСОБА_3 , судом не встановлено. Враховуючи те, що відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок унеможливлює позивачу належне оформлення спадкових прав, суд вважає, що за ОСОБА_1 слід визнати право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті баби ОСОБА_3 .

На підставі викладеного, керуючись 12, 13, 81, 223, 263, 265 ЦК України, суд

у х в а л и в:

позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Львівського апеляційного суду чи через Яворівський районний суд Львівської області. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 31.07.2020.

Позивач: ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_2 ,

адреса проживання:

АДРЕСА_1 .

ІПН НОМЕР_1 .

Відповідач: Завадівська сільська рада

Яворівського району Львівської області,

с.Завадів Яворівського району Львівської області,

вул.Вербицького, 92.

ЄДРПОУ 05384666.

Третя особа: ОСОБА_2 ,

адреса проживання:

АДРЕСА_1 .

ІПН НОМЕР_2 .

Суддя І.М.Карпин

Дата ухвалення рішення31.07.2020
Оприлюднено11.08.2020
Номер документу90870830
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —944/1167/20

Рішення від 31.07.2020

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні