Рішення
від 07.08.2020 по справі 576/1498/20
ГЛУХІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 576/1498/20

Провадження № 2-о/576/65/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 серпня 2020 року м. Глухів

Глухівський міськрайонний суд Сумської області у складі:

Головуючого судді Мазура С.А.,

за участі:

секретаря Пугач В.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Уланівська рада Глухівського району Сумської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - заявник) звернулася до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме, просить суд встановити факт, що вона проживала з ОСОБА_2 однією сім`єю понад п`ять років, а саме з 1987 року до часу відкриття спадщини - ІНФОРМАЦІЯ_1 . Свою заяву мотивує тим, що з 1987 року вона і ОСОБА_2 проживали разом однією сім`єю в будинку АДРЕСА_1 , були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки. ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 90 років померла ОСОБА_2 , останнє місце проживання якої було с. Уланове Глухівського району. Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина - земельні ділянки згідно державних актів на право приватної власності на землю: серія Р2 № 670976, виданого на підставі розпорядження голови Глухівської райдержадміністрації № 348 від 22.10.2002 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,96 гектарів в межах згідно з планом, та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 1137 від 05.11.2020; серія Р2 № 671084 виданого на підставі розпорядження голови Глухівської райдержадміністрації № 348 від 22.10.2002 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 1,19 га, та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 1136 від 05.11.2002. Заповіт від іменні ОСОБА_2 не складався. Враховуючи відсутність у спадкодавця спадкоємців за законом першої, другої та третьої черг, вона має право на спадкування у четверту чергу. З приводу оформлення спадщини вона звернулася до приватного нотаріуса Глухівського районного нотаріального округу Сумської області Янкової Євгенії Олександрівни із заявою про прийняття спадщини, що залишилася після смерті ОСОБА_2 . Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 15 липня 2020 року за № 112-02/31, приватним нотаріусом Янковою Є.О. їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майно ОСОБА_2 , у зв`язку із відсутністю факту прийняття спадщини. Оскільки іншим документом, крім рішення суду про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини, вона не може підтвердити даний юридичний факт нотаріусу, тому змушена звернутись до суду із даною заявою.

У судове засідання заявник не з`явилася, при цьому нею поштою надіслано заяву про те, що заяву підтримує в повному обсязі, просить розглянути справу без її участі.

Представник заінтересованої особи - Уланівської сільської ради Глухівського району Сумської області, у судове засідання не з`явився, при цьому ним електронною поштою надіслано заяву про те, що сільська рада згодна із заявою ОСОБА_1 , та про розгляд справи без участі представника сільської ради.

У зв`язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, на підставі частини другої статті 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи і наявні в них докази, суд приходить до наступного.

Як встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Уланове Глухівського району Сумської області у віці 90 років померла ОСОБА_2 (а.с.6), а отже правильне прізвище спадкодавця ОСОБА_3 , а не ОСОБА_4 , яка зазначає заявник в своїй заяві.

Згідно Інформаційних довідок зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину, заповіти/спадкові договори) інформація щодо спадкового майна ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , інформація відсутня (а.с.14-15).

Довідка Шалигинської селищної ради Глухівського району Сумської області № 02-20/246 від 02.07.2020 свідчить, що померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 дійсно була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , з 1987 року і до дня смерті дійсно постійно проживала в АДРЕСА_1 , з ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_1 (а.с.8).

Також, факт проживання однією сім`єю заявника зі ОСОБА_5 більше п`яти років по день смерті останньої, підтверджуються показами свідків. Так, згідно пояснень свідків ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , кожен з них підтвердив той факт, що ОСОБА_2 дійсно з 1987 року і по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 проживала в сім`ї ОСОБА_7 в АДРЕСА_1 (а.с.9-10).

Підстав сумніватись у показах вищевказаних свідків у суду немає, так як вони не суперечать один одному і підтверджуються дослідженими судом письмовими матеріалами справи в їх сукупності.

Таким чином, у судовому засіданні доведено, що заявник спільно проживала зі спадкодавцем ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , однією сім`єю більше п`яти років до часу відкриття спадщини, а саме, з 1987 року по день смерті ОСОБА_5 - ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки ОСОБА_1 та ОСОБА_5 були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки.

Згідно положень пункту п`ятого частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до частини другої статті 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Встановлення факту проживання однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини має для ОСОБА_1 юридичне значення, оскільки дає їй право на прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 відповідно до статті 1264 ЦК України, згідно якої, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини. А відповідно до частини 2 статті 3 Сімейного кодексу України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Враховуючи, що поза судовим шляхом неможливо встановити факт проживання ОСОБА_1 зі спадкодавцем ОСОБА_5 однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини, а від його встановлення залежить виникнення майнових прав заявника, а саме, на отримання спадщини, та оцінивши надані докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню повністю.

На підставі викладеного вище, керуючись статтями 2, 19, 263, 265, 293, 294, 315 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ), спільно проживала зі спадкодавцем ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , однією сім`єю, а саме з 1987 року по день смерті ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана через Глухівський міськрайонний суд Сумської області до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до пункту 3 розділу ХІІ Прикінцевих положень Цивільного процесуального кодексу України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Суддя С.А. Мазур

СудГлухівський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення07.08.2020
Оприлюднено11.08.2020
Номер документу90875515
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —576/1498/20

Рішення від 07.08.2020

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Мазур С. А.

Ухвала від 21.07.2020

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Мазур С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні