Рішення
від 10.08.2020 по справі 664/1669/20
ЦЮРУПИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10.08.2020

Справа № 664/1669/20

Провадження № 2/664/830/20

РIШЕННЯ

IМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2020 року м. Олешки

Цюрупинський районний суд Херсонської області в складі:

суддя секретар судового засіданняНикифоров Є.О., Кресальна Л.Р.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Олешки Херсонської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Великокопанівської сільської ради Олешківського району Херсонської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Великокопанівської сільської ради Олешківського району Херсонської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. В позовній заяві зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла матір позивача ОСОБА_2 . Відповідно до листа приватного нотаріуса Олешківського районного нотаріального округу Херсонської області Вороніної О.Ю. від 01.07.2020 року № 137/01-16 відмовлено ОСОБА_1 у прийнятті заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з пропущенням встановленого законом шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини. Позивач просить визначити йому додатковий строк, оскільки вказаний строк ним пропущено з поважних причин, пов`язаних з карантином. Позивач також зазначив, що інші спадкоємці першої черги за законом та спадкоємці за заповітом відсутні.

Позивач подав до суду заяву, в якій просить задовольнити його позовні вимоги та розгляд справи провести за його відсутності.

Голова Великокопанівської сільської ради Олешківського району Херсонської області Костенко В.Д. подала до суду заяву, в якій позовні вимоги ОСОБА_1 визнає та просить розгляд справи провести за відсутності представника сільської ради.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла матір позивача ОСОБА_2 . Відповідно до листа приватного нотаріуса Олешківського районного нотаріального округу Херсонської області Вороніної О.Ю. від 01.07.2020 року № 137/01-16 відмовлено ОСОБА_1 у прийнятті заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з пропуском встановленого законом шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини. Інші спадкоємці першої черги за законом та спадкоємці за заповітом відсутні. Постановою Кабінету міністрів України №211 від 11 березня 2020 року з 12.03.2020 року на території України було введено карантин.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, про наявність законних підстав для задоволення позову оскільки визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб,

Відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Враховуючи те, що відповідачем до початку розгляду справи по суті визнано позовні вимоги, тому суд приходить до висновку, що 50% судового збору, сплаченого позивачем при поданні позову необхідно повернути позивачу з державного бюджету.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 141-142, 200, 206, 211, 229, 247, 259, 263-265, 354-355 ЦПК України, ст. 1272 ЦК України, суд

в и р і ш и в:

Позовнi вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк три місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання ним заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, відповідно до квитанції № 32 від 03.07.2020 року АТ Ощадбанк , в сумі 420,40 грн.

Виконання рішення в частині повернення судового збору з державного бюджету покласти на Управління Державної казначейської служби України в Олешківському районі Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Херсонського апеляційного суду через Цюрупинський районний суд Херсонської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач - ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач - Великокопанівської сільської ради Олешківського району Херсонської області, ЄДРПОУ 26555882, місцезнаходження за адресою: Херсонська область, Олешківський район, с. Великі Копані, вул. Карла Маркса, 79.

Суддя Є.О. Никифоров

Дата ухвалення рішення10.08.2020
Оприлюднено11.08.2020
Номер документу90879556
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —664/1669/20

Рішення від 10.08.2020

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 07.07.2020

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Никифоров Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні