Рішення
від 11.08.2020 по справі 545/1712/20
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/1712/20

Провадження № 2/545/889/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" серпня 2020 р. Полтавський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Шелудякова Л.В.,

за участю секретаря - Плескач І.Ю.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Полтаві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тахтаулівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, третя особа: Полтавська районна державна нотаріальна контора Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування,

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Тахтаулівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, третя особа: Полтавська районна державна нотаріальна контора Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування.

Позовні вимоги обґрунтовувала тим, що після смерті його діда ОСОБА_2 , який склав на нього заповіт, залишилась спадщина, яка складається з житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Однак нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину через відсутність правовстановлюючого документу на вказане майно.

Таким чином, в зв`язку з неможливістю реалізувати свої спадкові права, позивач вказував, що вимушений звернутися до суду з даним позовом та просив визнати за ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 згідно експлікації: А-1 - житловий будинок, який складається з 1- коридору - 5,3 кв.м., 2 - кухні - 7,1 кв.м., 3 - топочної - 3,1 кв.м., 4 - кімнати - 20,6 кв.м., 5 - кімнати - 9,5 кв.м., 6 - коридору - 3,1 кв.м., 7 - кімнати - 5,9 кв.м., 8 - комори - 1,2 кв.м., а всього загальною площею по будинку 55, 7 кв.м., Б - гаража, Б1 - літньої кухні. Б2 - сараю, б - сараю, 61 - погріба, В - вбиральні, Г - сараю. № 1 - вигрібу, в порядку спадкування після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 .

У судове засідання позивач не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Представник відповідача - Тахтаулівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, в судове засідання не з`явився, надіслав заяву, в якій просить справу розглянути за його відсутності, проти задоволення позову не заперечував.

Третя особа Полтавська районна державна нотаріальна контора Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у судове засідання свого представника не направили, про час та місце розгляду справи повідомлялися у встановленому законом порядку, надали до суду заяву, про розгляд справи за відсутності їх представника, при вирішенні справи покладаються на розсуд суду.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Фактичне визнання відповідачем пред`явленого позову, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер дід позивача - ОСОБА_2 , про що 03.01.2020 року Тахтаулівською сільською радою Полтавського району Полтавської області в книзі реєстрації актів про смерть складено запис № 02, та видане свідоцтво про смерть серія НОМЕР_2 (а.с. 6).

За життя ОСОБА_2 склав заповіт 17.11.2011 року , посвідчений секретарем Тахтаулівської сільської ради Полтавського району Полтавської області Пилипенко Л.Л., відповідно до якого належний йому на праві особистої власності житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 заповів ОСОБА_1 , 1993 року народження (а.с.5).

Відповідно до витягу про реєстрацію в спадковому реєстрі № 59284166, після смерті ОСОБА_2 Полтавською районною державною нотаріальною конторою заведена спадкова справа (а.с.7).

Постановою державного нотаріуса Полтавської районної державної нотаріальної контори від 10 липня 2020 року ОСОБА_1 відмовлено у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з господарськими побудовами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , який належав ОСОБА_2 через відсутність у спадкоємця правовстановлюючого документу, що унеможливлює видачу свідоцтва про права на спадщину, та проведення державної реєстрації права власності згідно вимог чинного законодавства (а.с. 8).

Відповідно до постанови нотаріуса спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 є ОСОБА_1 , інших заяв про прийняття спадщини чи про відмову до нотаріальної контори не надходило.

Згідно з п. 23 Постанови № 7 Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 р. Про судову практику у справах про спадкування у разі відмови нотаріуса і оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно ч. 1 ст. 317 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Як зазначено в п.1,3 ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1218 ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно до статті 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ч. 1 статті 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно ч. 2 ст. 1223 ЦК України, у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Згідно ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право па спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Звернення позивача ОСОБА_1 з вище вказаним позовом, в повній мірі відповідає його правомірному очікуванню набуття права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 після смерті його діда ОСОБА_2 що узгоджується і з вимогами Європейської конвенції з прав людини, зокрема із статтею 1 (захист права власності) Додаткового протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також усталеної практики ЄСПЛ з цього питання.

Ураховуючи викладене, суд приходить до висновку про задоволення позову.

Керуючись, ст.ст. 13,76, 81, 82, 258, 259, 263, 265, 268, 273 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 319, 328, 182, 1217, 1218, 1223, 1225, 1258, 1261, 1268 ЦК України суд,

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Тахтаулівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, третя особа: Полтавська районна державна нотаріальна контора Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 згідно експлікації: А-1 - житловий будинок, який складається з 1- коридору - 5,3 кв.м., 2 - кухні - 7,1 кв.м., 3 - топочної - 3,1 кв.м., 4 - кімнати - 20,6 кв.м., 5 - кімнати - 9,5 кв.м., 6 - коридору - 3,1 кв.м., 7 - кімнати - 5,9 кв.м., 8 - комори - 1,2 кв.м., а всього загальною площею по будинку 55, 7 кв.м., Б - гаража, Б1 - літньої кухні. Б2 - сараю, б - сараю, 61 - погріба, В - вбиральні, Г - сараю. № 1 - вигрібу, в порядку спадкування після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду через Полтавський районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з моменту проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційного скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників, які брали участь у справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Тахтаулівська сільська ради Полтавського району Полтавської області, адреса: Полтавська область, Полтавський район, с. Тахтаулове, вул. Незалежності, 5 ЄДРПОУ: 13956485.

Третя особа: Полтавська района державна нотаріальна контора Північно-Східного міжрегіонального управліня Міністерства юстиції, адреса: м. Полтава, провул. Стешенка, 6.

Суддя: Л. В. Шелудяков

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення11.08.2020
Оприлюднено12.08.2020
Номер документу90885722
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —545/1712/20

Рішення від 11.08.2020

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Шелудяков Л. В.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Шелудяков Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні