Ухвала
від 11.08.2020 по справі 280/4196/19
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

11 серпня 2020 року м. Дніпросправа № 280/4196/19

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Чередниченка В.Є. (доповідач),

суддів: Іванова С.М., Панченко О.М.,

перевіривши на відповідність вимогам Кодексу адміністративного судочинства України апеляційну скаргу Державної фіскальної служби України на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 04 листопада 2019 року у справі № 280/4196/19 за позовом приватного підприємства "Лідерленд" до Державної фіскальної служби України про визнання протиправними та скасування рішень та зобов`язати вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 04 листопада 2019 року позов приватного підприємства "Лідерленд" до Державної фіскальної служби України про визнання протиправними та скасування рішень та зобов`язати вчинити певні дії задоволено повністю.

Відповідач, не погодившись з вищезазначеним рішенням суду першої інстанції, після отримання 14 листопада 2019 року його копії, 20 лютого 2020 року звернувся до суду з апеляційною скаргою.

Ухвалою Третього апеляційного адміністративного суду від 24 березня 2020 року апеляційну скаргу залишено без руху та запропоновано скаржнику протягом десяти днів з моменту отримання ухвали про залишення апеляційної скарги без руху звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строків вказавши інші поважні підстави для поновлення строку апеляційного оскарження.

Ухвала суду мотивована тим, що скаржником пропущено встановлений законом тридцятиденний строк для звернення до суду з апеляційною скаргою, оскільки копію оскаржуваного рішення суду першої інстанції ним отримано 14 листопада 2019 року, а з апеляційною скаргою він звернувся до суду 20 лютого 2020 року. При цьому, суд апеляційної інстанції зробив висновок про безпідставність посилань відповідача як на підставу для поновлення строку апеляційного оскарження на факт попереднього звернення до суду з апеляційною скаргою у встановлений законом строк, оскільки надання особі, яка бере участь у справі права на повторне звернення до суду з апеляційною скаргою, не звільняє таку особу від дотримання встановленого законом строку на подання апеляційної скарги. Подання первинної апеляційної скарги у встановлений законом строк не передбачає зупинення строку на апеляційне оскарження для скаржника та можливості у зв`язку з цим у подальшому свавільно розпоряджатися часом на апеляційне оскарження. Також, суд апеляційної інстанції зробив висновок про безпідставність посилання скаржника як на підставу для поновлення строку звернення до суду на сплату ним судового збору до дати постановлення ухвали суду про повернення попередньоподаної апеляційної скарги, оскільки зазначені обставини не свідчить про наявність поважних підстав для поновлення строку звернення до суду з апеляційною скаргою, так як ухвалою Третього апеляційного адміністративного суду від 16.12.2019 року відповідачу надавався строк на надання такого документу до суду, а отже обставини сплати судового збору та надання до суду такого документу стосуються виключно попереднього звернення до суду з апеляційною скаргою, а отже не свідчать про наявність підстав для поновлення скаржнику цього строку.

Ухвалу Третього апеляційного адміністративного суду від 24 березня 2020 року скаржником отримано 30 березня 2020 року, що підтвержєуться повідомленням про вручення поштового відправлення.

Так, 07 квітня 2020 року скаржник через засоби поштового зв`язку звернувся до суду з заявою в якій просить поновити йому строк на апеляційне оскарження, зазначаючи про обставини попереднього звернення до суду з апеляційною скаргою та порушення принципу рівності у зв`язку з позбавленням скаржника можливості подати апеляційну скаргу.

Проте, суд апеляційної інстанції вважає, що зазначені обставини не можуть бути поважними підставами для поновлення строку звернення до суду, оскільки обставини попереднього звернення до суду з апеляційною скаргою вже визначалися судом як неповажні підстави для поновлення такого строку, про що скражнику було повідомлено ухвалою суду від 24.03.2020 року.

При цьому, суд апеляційної інстанції зауважує на тому, що у відповідності до ст.129 Конституції України та ст.8 КАС України, однією із засад судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Як зазначив Європейський суд з прав людини у рішенні від 15 травня 2008 року "Надточій проти України" принцип рівності сторін - один із складників ширшої концепції справедливого судового розгляду - передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище у порівнянні з опонентом.

Статтею 44 КАС України, передбачено обов`язок осіб, які беруть участь у справі (учасників справи), добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки, зокрема, щодо звернення до суду з апеляційною скаргою у встановлений законом строк.

Таким чином, особа, яка має намір подати апеляційну скаргу, повинна вчиняти усі можливі та залежні від неї дії для виконання процесуального обов`язку дотримання вимог процесуального закону стосовно форми і змісту такої скарги, в тому числі щодо своєчасного звернення до суду з апеляційною скаргою задля недопущення порушення принципу правової визначеності, який передбачає дотримання принципу res judicata, тобто принципу остаточності рішення, згідно з яким жодна зі сторін не має права домагатися перегляду остаточного і обов`язкового рішення лише з метою повторного слухання справи і постановлення нового рішення.

Згідно з пунктом 4 частини 1 статті 299 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження в разі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними.

Приймаючи до уваги те, що підстави наведені скаржником для поновлення строку апеляційного є неповажними, суд вважає необхідне відмовити у відкритті апеляційного провадження.

Керуючись пунктом 4 частини 1 статті 299 КАС України, Третій апеляційний адміністративний суд, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Державної фіскальної служби України на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 04 листопада 2019 року у справі № 280/4196/19.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Повне судове рішення складено та підписано 11 серпня 2020 року.

Головуючий - суддя В.Є. Чередниченко

суддя С.М. Іванов

суддя О.М. Панченко

Дата ухвалення рішення11.08.2020
Оприлюднено13.08.2020
Номер документу90890585
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/4196/19

Ухвала від 11.08.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Ухвала від 24.03.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Ухвала від 03.02.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 16.12.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Рішення від 04.11.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 03.09.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні