Ухвала
від 11.08.2020 по справі 640/18137/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/18137/18

н/п 1-кп/953/245/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" серпня 2020 р. Київський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Харкові, направлений прокурором прокуратури Харківської області обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №320182200000000189 від 25.09.2018 по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Кулиничі, Харківського району, Харківської області, українця, громадянина України, холостого, освіта 9 класів, не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкаючого АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.5ст.27,ч.2ст.205-1КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Згідно обвинувального акту, ОСОБА_4 , який знаходився в м. Харкові, 24 травня 2017 року, зателефонував його знайомий, матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, який проживає в м. Харків на проспекті Косіора, та запропонував за грошову винагороду стати формальним засновником підприємств, до уставної діяльності яких він не матиме жодного відношення, та зазначив, що для цього необхідно під`їхати до нотаріуса, підписати деякі документи та надати свій паспорт, ідентифікаційний номер. Обміркувавши вищевказану пропозицію та усвідомивши протиправний характер запропонованих йому дій, ОСОБА_4 погодився на вказану пропозицію та 24.05.2017 разом з іншою особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, поїхав до нотаріуса метою реєстрації на ОСОБА_4 підприємств. Нотаріальна контор знаходилася у м. Харкові по вулиці Пушкінська, буд.32 на цокольному поверсі.

Прибувши до нотаріальної контори ОСОБА_4 та інша особу, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, зустрів раніше невідомий ОСОБА_4 чоловік, на вигляд 55-60 років зростом приблизно 180 см. Особу чоловіка в подальшому встановлено.

ОСОБА_4 , реалізуючи свій злочинний намір, разом з іншими особами, матеріали відносно яких виділені в окреме провадження, прибули до, офісу приватного нотаріуса ОСОБА_5 розташованого за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, буд. 32.

24.05.2017 ОСОБА_4 , разом з іншою особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, перебуваючи приміщенні офісу приватного нотаріуса ОСОБА_5 , діючи умисно та усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за вказівкою іншої особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, надав свій паспорт (серії НОМЕР_1 , виданий Орджонікідзевським РВ у м. Харкові ГУ ДМС України в Харківській області 14.05.2014), облікову картку платника податків № НОМЕР_2 та підписав довіреності від 24.05.20Г відповідно до яких ОСОБА_4 : уповноважив іншу особу, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, представляти його інтереси перед державними (у тому числі органах державної реєстрації суб`єктів підприємництва, податкових органа; фондах, загальнообов`язкового державного страхування), кооперативними, громадськими, приватними підприємствами, організаціями та установами юридичними та фізичними особами, незалежно від форми власності, найменування і підпорядкування, перед державними та приватним нотаріусами з питань державної реєстрації юридичних осіб, державих реєстрації змін до відомостей про такі юридичні особи, що містяться в ЄДР державної реєстрації нових редакцій статутів таких юридичних осіб, і ОСОБА_4 є засновником та реєстрації (постановою на облік) в податкових органах та фондах загальнообов`язкового державного страхування, з питань отримання дозволу на виготовлення печатки, та отримання цієї печатки, буд: яких довідок, свідоцтв, ліцензій, виписок, рішень та інших документів, в тому числі договорів купівлі-продажу корпоративних прав, акцій, часток статутному капіталі господарського товариства, а також надано право скликати та брати участь у загальних зборах учасників, підписувати протоколи загальні зборів, де він є засновником, учасником, тощо, з правом голосу по усі питанням, подавати заяви, форми для реєстрації, перереєстрації та внесені змін в ЄДР, одержувати належні документи в тому числі довідки, витяг виписки тощо.

Також, ОСОБА_4 , підписав довіреності щодо уповноваження іншої особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження бути представником ТОВ «Сантел Систем», ТОВ «Асті Профі», ТОВ «Алвес Ленд» в Міністерстві юстиції України (його органа структурних підрозділах); органах державної реєстрації юридичних осі фізичних осіб-підприємців та, громадських формувань незалежно від найменування та підпорядкування, податкових органах, органах фіскальної та митної служб, органах статистики, банківських установах, перед державними та приватними нотаріусами, з питань щодо державної реєстрації змін відомостей про Товариства, отримання виписок, довідок, витягів для Товариств з ЄДР реєстрації Товариств платниками - ПДВ, вчинення інших дій, пов`язаних з внесенням даних до ЄДР. Підписавши необхідні документи, ОСОБА_4 залишив їх в приміщенні нотаріальної контори, де інша особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, їх відразу забрав та після чого вийшов з офісу, де його чекала інша особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, якому він надав грошові кошти. Після отримання іншою особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, грошових коштів від іншої особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, за вищевказан дії ОСОБА_4 , інша особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, надала ОСОБА_4 400 гривень за те, що він підписав вищезазначені документи.

На підставі вказаної довіреності іншою особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, як представником ОСОБА_4 , 01.06.2017 було придбано 100% частку статутного капіталу ТОВ «Астер Профі», розмір якого складає 2000 (дві тисячі) гривень 00 копійок.

Також, інша особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, як представник ОСОБА_4 01.06.2017 р підписав протокол №2 загальних зборів учасників ТОВ «Астер Профі», згідні якого ОСОБА_4 призначено на посаду директора ТОВ «Астер Профі» та затверджено вихід зі складу учасників ОСОБА_6 на підставі договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Астер Профі» від 01.06.2017.

Окрім того, 01.06.2017 іншою особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, подано до Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації підписану ним заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців т громадських формувань, щодо зміни засновника (керівника) ТОВ «Асте Профі» на ОСОБА_4 , про що до вказаного реєстру було внесено запис №10721070001035726 від 02.06.2017.

Також, на підставі довіреності іншою особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, як представника ОСОБА_4 , 01.06.2017 було придбано 100% частку статутного капітал ТОВ «Сантел Систем», розмір якого складає 2 000(дві тисячі) гривень.

Надалі іншою особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, як представником ОСОБА_4 , 01.06.201 було підписано протокол №2 загальних зборів учасників ТОВ «Сантел Систем» згідно якого ОСОБА_4 призначено на посаду директора ТОВ «Санте Систем» та затверджено вихід зі складу учасників ОСОБА_7 на підставі договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Сантел Систем» від 01.06.2017.

Після цього 01.06.2017 іншою особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, подано до Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації підписану ним заяву про держави реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців і громадських формувань, щодо зміни засновника (керівника) ТОВ «Санте Систем» на ОСОБА_4 , про що до вказаного реєстру було внесено запис №10681070001045319 від 02.06.22017

Крім того, 26.06.17 було придбано 100% частку статутного капіталу ТОВ «Алвес Ленд», розмір якого складає 2000 (дві тисячі) гривень 00 копійок.

27.06.2017 інша особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, як представник ОСОБА_4 01.06.2017р. підписав протокол №2 загальних зборів учасників ТОВ «Алвес Ленд», згідно якого ОСОБА_4 призначено на посаду директора ТОВ «Алвес Ленд» та затверджено вихід зі складу учасників ОСОБА_8 на підставі договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Алвес Ленд» від 26.06.2017.

Також, 27.06.2017 іншою особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, подано до Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації підписану ним заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, щодо зміни засновника (керівника) ТОВ «Алвес Ленд» на ОСОБА_4 , про що до вказаного реєстру було внесено запис №10691070001038486

В ході досудового розслідування встановлено, що на час підписанню довіреностей від 24.05.2017, відповідно до яких ОСОБА_4 уповноважив іншу особу, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, представляти його інтереси перед державними (у тому числі органах державної реєстрації суб`єктів підприємництва, податкових органах фондах, загальнообов`язкового державного страхування), кооперативними громадськими, приватними підприємствами, організаціями та установами юридичними та фізичними особами, незалежно від форми власності найменування і підпорядкування, перед державними та приватними нотаріусами з питань державної реєстрації юридичних осіб, державної реєстрації змін до відомостей про такі юридичні особи, що містяться в ЄДР державної реєстрації нових редакцій статутів таких юридичних осіб, де ОСОБА_4 є засновником, ОСОБА_9 , усвідомлював, що шляхом засвідчення їх своїм підписом, він, всупереч вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» № 755-1У від 15.05.2003 (зі змінами та доповненнями та чинного кримінального законодавства України вносить завідомо неправдиві відомості в офіційні документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, в даному випадку ТОВ «Астер Профі» (код ЄДРПОУ 41116218), ТОВ «Сантел Систем» (код ЄДРПОУ 41168444) та ТОВ «Алвес ЛенД» (код ЄДРПОУ 41069273), оскільки дійсних намірів придбавати вказані підприємства та відповідно виконувати зазначені у статуті мету і предмет діяльності підприємств він не мав, правами засновника підприємств не користувався, обов`язки учасника товариств не виконував та жодного відношення до придбання статутного капіталу підприємств він також не мав.

Своїми діями ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ст. ч.5ст.27,ч.2ст.205-1 КК України, тобто пособництво іншим особам у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю та заявив клопотання про закриття провадження по даній справі на підставі ст.284 КК України, оскільки відповідно до п.2 ч.1 ст.49 КК України закінчився строк давності притягнення його до кримінальної відповідальності, наслідки відомі.

Прокурор клопотання обвинуваченого підтримав.

Суд, вислухавши думку учасників процесу, вважає що клопотання обвинуваченого підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.4 ст.286 КПК України якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.27 ч.2 ст.205-1 КК України, відноситься, згідно ст.12 КК України до категорії невеликої тяжкості, за яке передбачено покарання у виді обмеження волі, тому особи, які їх вчинили, відповідно до вимог п.2 ч.1 ст.49 КК України, звільняються від кримінальної відповідальності по закінченню трьох років з моменту їх вчинення.

Кримінальне правопорушення, передбачене ст.124 КК України, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 скоєно, згідно обвинувального акту, в травні-червні 2017 року, тобто, з часу його закінчення пройшло більше трьох років. Даних про зупинення або переривання строків давності під час досудового розслідування не встановлено.

У відповідності до частини 3 статті 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Приймаючи до уваги викладене та враховуючи, що закінчення строків давності, відповідно до вимог ст.49 КК України, є безумовною підставою для звільнення від кримінальної відповідальності, ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності в порядку ст.49 КК України.

Згідно ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

На підставі викладеного, керуючись ст. 128, 284, 286, 288, 371, 372 КПК України, ст.49 КК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5ст.27,ч.2ст.205-1 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, передбачених ст.49 КК України.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № Єдиного реєстру досудових розслідувань за №320182200000000189 від 25.09.2018 по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5ст.27,ч.2ст.205-1 КК України - закрити.

Ухвала суду може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Київський районний суд м. Харкова протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя -

Дата ухвалення рішення11.08.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90899442
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —640/18137/18

Ухвала від 11.08.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Чередник В. Є.

Ухвала від 27.11.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Постанова від 22.10.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Собків Ярослав Мар'янович

Постанова від 22.10.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Собків Ярослав Мар'янович

Ухвала від 13.08.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Собків Ярослав Мар'янович

Ухвала від 13.08.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Собків Ярослав Мар'янович

Ухвала від 22.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Ухвала від 01.07.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Золотарьова Л. І.

Ухвала від 14.06.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Ухвала від 14.06.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні