Рішення
від 11.08.2020 по справі 722/808/20
СОКИРЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 722/808/20

Номер провадження 2/722/322/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2020 року Сокирянський районний суд Чернівецької області

в складі:

головуючого судді Унгуряна С.В.

секретаря Ткач Н.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Сокиряни цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Братанівської сільської ради Сокирянського району Чернівецької області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визнання права власності на житлове господарство в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Сокирянського районного суду Чернівецької області з вищевказаним позовом до Братанівської сільської ради Сокирянського району Чернівецької області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визнання права власності на житлове господарство в порядку спадкування.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, посилалася на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько, ОСОБА_4 .

Після його смерті відкрилася спадщина на спадкове майно, яке складається з житлового будинку літера А , загальна площа 51,90 кв.м., житлова площа 28,00 кв.м., літньої кухні літера Б , сараю літера В , сараю літера Г , огорожі №1-2, що розташовані в АДРЕСА_1 .

Даний житловий будинок був побудований у 1959 році, а літня кухня, сараї та огорожі у 1970 році. Головою господарства був ОСОБА_4 , проте свідоцтво про право власності вказаних будівель у відповідних державних органах не оформляв та не одержував.

Спадщину ОСОБА_1 прийняла у визначений законом строк шляхом звернення до приватного нотаріуса Сокирянського нотаріального округу Чернівецької області Петришиної Р.В. із заявою про прийняття спадщини, на підставі якої була заведена спадкова справа.

Крім неї, спадкоємцями за законом є також її рідні брати, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які за письмовими заявами відмовилися від прийняття спадщини.

Інші спадкоємці за законом або заповітом та такі, що мають обов`язкову частку в спадковому майні відсутні.

12.02.2020 року ОСОБА_1 звернулася з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті її батька ОСОБА_4 до приватного нотаріуса Сокирянського районного нотаріального округу Петришиної Р.В., але постановою нотаріуса їй відмовлено у видачі вищезазначеного свідоцтва у зв`язку з тим, що нею не надано документ, що посвідчує право власності на житловий будинок та належить ОСОБА_4 .

За таких обставин, ОСОБА_1 не може отримати свідоцтво про право на спадщину у встановленому законом порядку.

Просила суд визнати за нею право власності на житловий будинок літера А , загальною площею 51,90 кв.м., житловою площею 28,00 кв.м., літню кухню літера Б , сарай літера В , сарай літера Г та огорожу №1-2, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 .

В судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з`явилася, однак подала до суду заяву про проведення судового засідання без її присутності, позовні вимоги підтримала повністю.

Представник відповідача Братанівської сільської ради у судове засідання також не з`явився, однак сільський голова Лєснік В.М. подав до суду заяву про розгляд справи без його присутності, позовні вимоги визнав повністю.

Треті особи ОСОБА_2 та ОСОБА_3 усудове засідання не з`явилися, проте подали до суду заяви, в яких проти задоволення позовних вимог не заперечували, просили розглянути справу без їх присутності.

Частиною 3 ст.211 ЦПК України передбачено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Підстав, передбачених ст.223 ЦПК України, для відкладення розгляду справи судом не встановлено, а тому прийнято рішення про розгляд справи за відсутності сторін.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Дослідивши письмові докази по даній цивільній справі, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

З наведених у позовній заяві обставин, які згідно ч.1 ст.82 ЦПК України не підлягають доказуванню, оскільки визнані сторонами, а також копії спадкової справи №82/2019 щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Братанівка Сокирянського району Чернівецької області помер ОСОБА_4 , що вбачається із копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 03.05.2019 року, виданого виконавчим комітетом Братанівської сільської ради Сокирянського району Чернівецької області.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 10.06.1973 року, покійний ОСОБА_4 був батьком позивачки ОСОБА_1 .

Згідно копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 15.03.1996 року, ОСОБА_5 уклала шлюб з ОСОБА_6 та змінила прізвище на ОСОБА_1 .

Відповідно до копії матеріалів спадкової справи №82/2019, заведеної 29.10.2019 року приватним нотаріусом Сокирянського районного нотаріального округу Чернівецької області Петришиною Р.В., спадкоємцями майна за законом після смерті ОСОБА_4 , окрім позивачки ОСОБА_1 , були сини померлого - ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

Згідно заяв №254 та №255 від 29.10.2019 року ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , як спадкоємці першої черги за законом, відмовилися від прийняття спадщини після смерті свого батька ОСОБА_4 на користь сестри ОСОБА_1 .

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 05.07.2011 року, виданого виконавчим комітетом Братанівської сільської ради Сокирянського району Чернівецької області вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла дружина ОСОБА_4 - ОСОБА_8 .

Інші спадкоємці, які мають обов`язкову частку в спадковому майні померлого, відсутні.

Постановою приватного нотаріуса Сокирянського районного нотаріального округу Петришиної Р.В. від 12.02.2020 року позивачці ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті її батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та на момент смерті проживав в с.Братанівка Сокирянського району Чернівецької області на майно, яке складається із житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за АДРЕСА_1 , у зв`язку з тим, що спадкоємцем не надано документи, які посвідчують право власності на вищезазначений житловий будинок ОСОБА_4 .

Згідно ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Згідно ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється, або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших фізичних осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

Відповідно до ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Згідно ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Також в листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування має місце роз`яснення щодо розгляду цивільних спорів, зокрема, у випадку неможливості спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця та/або відсутності державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем. За змістом цих роз`яснень видно, що не міститься прямої заборони щодо визнання судом права власності за спадкоємцем на нерухоме майно в разі, коли спадкодавець на законних підставах володів та користувався цим майном, але в силу об`єктивних причин не встиг за життя здійснити реєстрацію нерухомого майна.

З довідки №131 від 21.02.2020 року, виданої Братанівською сільською радою Сокирянського району Чернівецької області вбачається, що житловий будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 побудований у 1959 році.

Довідкою №194 від 27.05.2020 року, виданою Братанівською сільською радою Сокирянського району Чернівецької області підтверджується, що ОСОБА_4 , 1941 року народження, був прописаний і постійно проживав за адресою: АДРЕСА_1 з 1959 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 , тобто по день його смерті.

Довідкою №349 від 06.08.2020 року, виданою виконавчим комітетом Братанівської сільської ради Сокирянського району Чернівецької області підтверджується, що площа земельних ділянок, які знаходяться біля житлового будинку по АДРЕСА_1 становить: 0,25 га - для обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд; 0,25 га - для ведення особистого селянського господарства в ур. Горб .

Як вбачається із копії технічного паспорта на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , даний будинок було побудовано з дотриманням встановлених будівельних та технічних норм.

Вартість зазначеного будинку із господарськими будівлями та спорудами складає 59996,00 грн., що підтверджується копією висновку про вартість майна.

З копії дозволу на будівництво господарських будівель № 79 від 16.08.1971 року, виданого технічним бюро при районному архітекторі Сокирянського району вбачається, що на підставі рішення виконкому Молодівської сільської Ради депутатів трудящих від 11.08.1971 року на своїй присадибній ділянці забудовник ОСОБА_4 повинен здійснити будівництво господарського сараю, а також роботи по озелененню, благоустрою у повній відповідності до затверджених архітектором плану забудови садиб.

В зв`язку з тим, що ОСОБА_4 помер, свідоцтво про право власності на ім`я покійного видано бути не може, оскільки відповідно п.4 ст.25 ЦК України, цивільна правоздатність особи припиняється у момент її смерті.

Крім цього, відповідно п.11 ч.1 ст.346 ЦК України, право власності припиняється у разі смерті власника.

Враховуючи, що позивачка є спадкоємцем майна згідно закону і прийняла спадщину, до неї правомірно перейшли права та обов`язки (спадщина), а також, що приватним нотаріусом Сокирянського районного нотаріального округу відмовлено в отриманні свідоцтва про право на спадщину, суд вважає, що за нею слід визнати право власності на спадкове майно в судовому порядку.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України з відповідача підлягають стягненню на користь позивачки понесені нею судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 840,80 грн.

На підставі ст. ст. 25 ч.4, 328, 392, 1216-1218, 1268 ЦК України та керуючись ч.1 ст.82, ч.4 ст.206, ч.3 ст.211, ч.2 ст.247, ст.ст.258-259, 263, 265, 268, 273, 354, п.15.5 Перехідних положень ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованою за адресою: АДРЕСА_2 право власності на житловий будинок літера А , загальною площею 51,90 кв.м., житловою площею 28,00 кв.м., літню кухню літера Б , сарай літера В , сарай літера Г та огорожу №1-2, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Братанівка Сокирянського району Чернівецької області.

Стягнути з Братанівської сільської ради Сокирянського району Чернівецької області, юридична адреса: пров. Богдана Хмельницького,1 с.Братанівка Сокирянського району Чернівецької блаті, код ЄДРПОУ - 04417978, на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_6 , понесені нею судові витрати в розмірі 840 (вісімсот сорок) грн. 80 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду через Сокирянський районний суд Чернівецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Унгурян С.В.

СудСокирянський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення11.08.2020
Оприлюднено12.08.2020
Номер документу90900290
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —722/808/20

Рішення від 11.08.2020

Цивільне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Унгурян С. В.

Ухвала від 10.07.2020

Цивільне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Унгурян С. В.

Ухвала від 15.06.2020

Цивільне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Унгурян С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні