Ухвала
від 29.07.2020 по справі 607/12306/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.07.2020 Справа №607/12306/20

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_3 про продовження строку дії обовязків підозрюваному:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м.Тернопіль, жителю АДРЕСА_1 , українцю, громадянину України, з вищою освітою, директору Зборівськогорайонного комунальногоагролісогосподарського підприємства«Зборіврайагроліс»,раніше не судимому,

--у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 КК України

--заучастю: прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_5 , підозрюваного ОСОБА_4 ,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження за № 12017210100000266 від 22.10.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України звернувся до слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з клопотанням про продовження строку дії обов`язків підозрюваному ОСОБА_4 , передбачених ч.5 ст. 194 КПК України,які покладені згідно ухвали Тернопільського апеляційного суду від 05.06.2020 року.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав з підстав, викладених в ньому і зазначив, що на даний час у зв`язку із відкриттям матеріалів кримінального провадження, закінчити досудове розслідування у строк неможливо, просить продовжити строк дії обов`язків, передбачених ч.5 ст.194КПК України до двох місяців, оскільки ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст.367КК України із обставинами, які викладені у підозрі від 03.06.2020 року та ризики, передбачені ст. 177 КПК України,які стали підставою для застосування запобіжного заходу на даний час не зменшилися та продовжують існувати, а саме того, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, негативно впливати на свідків, вчиняти інші кримінальні правопорушення, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Підозрюваний ОСОБА_4 та його захисник ОСОБА_5 щодо продовження строку дії обов`язків, передбачених ч. 5 ст.194КПК України покладаються на думку слідчого судді.

Заслухавши думку сторін кримінального провадження, дослідивши клопотання, копії матеріалів, якими прокурор обґрунтовує доводи клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Слідчим управлінням ГУНП в Тернопільській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12017210100000266 від 22.10.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді директора Зборівського районного комунального агролісогосподарського підприємства «Зборіврайагроліс» (далі РКАП «Зборіврайгроліс») (код ЄДРПОУ 31195136, юридична адреса: Тернопільська обл., м. Зборів, вул. Б. Хмельницького, 24) достатньо викривається в службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом громадським інтересам.

Так, 30 листопада 2001 року, на підставі рішення Зборівської районної ради Тернопільської області № 212 від 26 вересня 2001 року, зареєстровано РКАП «Зборіврайагроліс», засновником якого є Зборівська районна рада Тернопільської області (код ЄДРПОУ 25348201, юридична адреса: Тернопільська обл., м. Зборів, вул. Б. Хмельницького, 24).

Відповідно до статуту РКАП «Зборіврайагроліс» здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства України та статуту, районне підприємство є суб`єктом права комунальної власності, районне підприємство володіє, користується та розпоряджається належним йому майном відповідно до його правового статусу. Відповідно до статуту, основними напрямками діяльності господарської діяльності районного підприємства є організація ведення лісового господарства, включаючи заходи по раціональному використанню лісів, їх відновленню та збереженню, охорона та захист лісів, надання послуг, пов`язаних з лісовим господарством, комерційна та посередницька діяльність, оптова та роздрібна торгівля продукцією власного виробництва. Районне підприємство відповідно до покладених на нього завдань здійснює: контроль за збереженням і відновленням лісів; за виконанням лісогосподарських робіт; проводить планову розробку завдань по всіх видах рубок на основі матеріалів лісовпорядкування; проводить відвід лісосік під рубки догляду, санітарні лісо відвідні та інші рубки з оформленням відповідних документів; виписує лісорубні квитки; виконує весь обсяг робіт з рубки догляду, санітарної рубки; рубки лісу ведуться тільки на основі лісорубного квитка. Збитки, завдані районному підприємству в результаті порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами і державними органами, відшкодовуються підприємству за рішенням суду або арбітражного суду. Районне підприємство очолює директор. Директор самостійно вирішує питання діяльності районного підприємства за винятком тих, що віднесені до компетенції Власника або управління сільського господарства і продовольства райдержадміністрації . Директор несе повну відповідальність за стан діяльності районного підприємства, а саме: розпоряджається коштами та майном відповідно до чинного законодавства, укладає договори, контракти, угоди; діє без довіреності від імені районного підприємства та представляє його інтереси у відносинах з суб`єктами господарської діяльності, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, іншими органами управління, установами і організаціями.

15 грудня 2015 року на підставі рішення сесії Зборівської районної ради Тернопільської області № 45 ОСОБА_4 призначено директором РКАП «Зборіврайагроліс». 18 грудня 2015 року на підставі наказу № 21 РКАП «Зборіврайагроліс» ОСОБА_4 приступив до виконання обов`язків директора РКАП «Зборіврайагроліс».

Таким чином ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді директора РКАП «Зборіврайагроліс», був наділений адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями, в силу чого, являвся службовою особою.

Так, в розпорядженні РКАП «Зборіврайагроліс», зокрема, перебувають лісові насадження, які знаходяться у кварталі 37 виділ 17, що розташовані на території Годівської сільської ради Зборівського району Тернопільської області.

Відповідно Санітарних правил в лісах України, затверджених постановою Кабінету міністрів України № 555 від 27 липня 1995 року, заходи з поліпшення санітарного стану лісів плануються і здійснюються на основі матеріалів лісовпорядкування, а також санітарних та лісопатологічних обстежень. Складений власником лісів, постійним лісокористувачем перелік заходів з поліпшення санітарного стану лісів погоджується державним спеціалізованим лісозахисним підприємством, органом виконавчої влади з питань лісового господарства Автономної Республіки Крим та відповідним територіальним органом Держлісагентства. Санітарні рубки призначаються в насадженнях, ушкоджених пожежами, шкідниками, хворобами лісу, внаслідок аварій та стихійного лиха, що викликають деградацію лісових деревостанів.

06 лютого 2017 року РКАП «Зборіврайагроліс» Львівським державним спеціалізованим лісозахисним підприємством «Львівлісозахист» та Тернопільським обласним управлінням лісового та мисливського господарства погоджено перелік заходів з поліпшення санітарного стану лісів, в який здійснення санітарної рубки в кварталі 37 виділ 17 на площі 6,5 га не передбачалось.

29 вересня 2019 року директором РКАП «Зборіврайагроліс» ОСОБА_4 складено польову перелікову відомість дерев, призначених в рубку, відповідно до якої вибірковій санітарній рубці підлягало 31 дерево у кварталі 37 виділ 17 на ділянці площею 6,5 га, що є в розпорядженні РКАП «Зборіврайагроліс».

02 жовтня 2017 року директором РКАП «Зборіврайагроліс» ОСОБА_4 видано лісорубний квиток 02 ЛКБ 481263, відповідно до якого РКАП .«Зборіврайагроліс» надав дозвіл на здійснення вибіркової санітарної рубки 31 дерева у кварталі 37 виділ 17 на ділянці площею 6,5 га, на підставі переліку заходів з поліпшення санітарного стану лісів РКАП «Зборіврайагроліс» на 2017 рік.

Надалі, 13 жовтня 2017 року комісією в складі працівників О ЛІ 111 ДСЛП «Львівлісозахист» проведено лісопатологічне рекогносцирувальне обстеження лісових деревостанів РКАП «Зборіврайагроліс» та складено акт обстеження, відповідно до якого виявлено, що в кварталі 37 виділ 17 площею 6,5 га деякі дерева модрини всохли та зі зламаним стовбуром або пошкодженою кроною внаслідок несприятливої дії вітру у минулому, окремі всохли внаслідок дії природного відбору, деякі дерева дуба червоного всохли внаслідок дії природного відбору, уражені гнилями, з плодовими тілами грибів та заламані. Відведення дерев у вибіркову санітарну рубку необхідно провести за рахунок пошкоджених дерев IV-VI категорій санітарного стану.

Згідно додатку 3 до Санітарних правил в лісах України, затверджених постановою Кабінету міністрів України № 555 від 27 липня 1995 року, визначено категорії стану дерев, а саме:

- IV категорія стану листяних дерев (відмираючі) має наступні ознаки: крона дуже ажурна, приріст відсутній, листя дуже дрібне, жовтіє, всохло або всихає більше ніж на 2/3 крони; механічні пошкодження стовбура або кореневих лап, ракові утворення більше ніж на 2/3 периметра, а для поперечного раку дуба за умови, що рана охоплює 100 відсотків периметра стовбура; нахил стовбурів більше ніж 30 градусів від вертикальної осі; злам більше 2/3 верхньої частини крони; сліди заселення стовбуровими шкідниками; масові або відмираючі водяні пагони; плодові тіла дереворуйнівних грибів або дупла на стовбурах; понад 50 відсотків крони заселено омелою; дерева з підірваною кореневою системою, нахилом нижньої та середньої частин стовбура понад 30 градусів від вертикальної осі, а також з дугоподібно зігнутими стовбурами.

-IV категорія стану хвойних дерев (відмираючі) має наступні ознаки: крона дуже ажурна, хвоя світло-зелена або жовтувато-зелена; приріст відсутній; всихання більше половини скелетних гілок по всій висоті крони; механічне пошкодження кореневих лап або стовбурів більше ніж на 2/3 периметра; ракові утворення більше ніж на 2/3 периметра стовбура; висота нагару на стовбурах до нижньої частини крони або обпал кореневої шийки (з відмиранням камбію) більше ніж 1/2 периметра; злам верхівки більше ніж 1/2 довжини крони або обламування 100 відсотків живих гілок; дерева з плодовими тілами, дуплами або заселені стовбуровими шкідниками з локальним відшаруванням кори; дефоліація у молодняках і середньовікових насадженнях - понад 90 відсотків, у пристиглих, стиглих і перестійних - понад 70 відсотків; понад 30 відсотків крони заселено омелою; дерева з підірваною кореневою системою, нахилом нижньої та середньої частин стовбура понад 30 градусів від вертикальної осі, а також з дугоподібно зігнутими стовбурами

-V категорія стану листяних дерев (свіжий сухостій) має наступні ознаки: листя засохло або відсутнє; дерева заселені або відпрацьовані стовбуровими шкідниками; дерева із зламаним стовбуром

-V категорія стану хвойних дерев (свіжий сухостій) має наступні ознаки: хвоя руда, часткове опадання кори, дерева заселені або відпрацьовані стовбуровими шкідниками; дерева із зламаним стовбуром

-VI категорія стану листяних дерев (свіжий сухостій) має наступні ознаки: листя засохло або відсутнє; дерева заселені або відпрацьовані стовбуровими шкідниками; дерева із зламаним стовбуром

-VI категорія стану хвойних та листяних дерев (старий сухостій) має наступні ознаки: хвоя, листя і гілки другого і третього порядків відсутні; опадання кори; під залишками кори є грибниця дереворуйнівних грибів

Надалі, вранці 21 жовтня 2017 року директор РКАП «Зборіврайагроліс» ОСОБА_4 , залучивши працівників РКАП «Зборіврайагроліс», на підставі виданого ним лісорубного квитка від 02 жовтня 2017 року та акту лісопатологічного рекогносцирувального обстеження насаджень від 13 жовтня 2017 року, прибув до території в межах якої розташовані лісові насадження кварталу 37 виділу 17 РКАП «Зборіврайагроліс», що знаходяться на території Годівської сільської ради Зборівського району Тернопільської області, після чого ним було організовано санітарну вибіркову вирубку лісу у вказаному масиві.

Так, після прибуття на місце проведення санітарної вибіркової рубки ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді директора РКАП «Зборіврайагроліс», протягом 21 жовтня 2017, знаходячись в районі кварталу 37 виділу 17 РКАП «Зборіврайагроліс» (територія Годівської сільської ради Зборівського району Тернопільської області), будучи службовою особою наділеною адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями, діючи всупереч вимог Постанови КМУ № 555 від 27 липня 1995 року, щодо проведення санітарних вибіркових рубок та всупереч вимог Статуту РКАП «Зборіврайагроліс» щодо забезпечення охорони та

захисту лісів, контролю за збереженням і відновленням лісів, за виконанням лісогосподарських робіт, попередньо не перевірив, що здійснення санітарної вибіркової рубки лісу у вказаному кварталі та виділі не було зазначено в переліку заходів з поліпшення санітарного стану лісів затвердженому РКАП «Зборіврайагроліс» від 06 лютого 2017 року, а також не перевірив, що дерева попередньо відведені під санітарну вибіркову рубку у вказаному виділі відносяться до IV-VI стану категорії стану дерев і взагалі можуть бути вирубані в ході проведення вибіркової санітарної рубки.

Внаслідок цього, протягом 21 жовтня 2017 року, перебуваючи в місці проведення санітарної вибіркової рубки в кварталі 37 виділ 17 РКАП «Зборіврайагроліс» на території Годівської сільської ради Зборівського району Тернопільської області, працівниками РКАП «Зборіврайагроліс», які діяли за вказівкою та з відома ОСОБА_4 , який протягом вказаного дня перебував разом із ними, було проведено вирубку 27 дерев породи «дуб червоний» в яких не було виявлено пошкоджень у вигляді грибка, гнилі або які могли бути отримані внаслідок дії вітру або інших несприятливих факторів, а також було пошкоджено два дерева до ступеня припинення росту при валці інших дерев, а саме одного дерева породи «дуб червоний» та одного дерева «модрина».

Внаслідок злочинних дій ОСОБА_4 , які виразились у неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, було здійснено рубку 27 дерев породи «дуб червоний», а також пошкоджено два дерева, а саме одне дерево породи «дуб червоний» та одне дерево породи «модрина» до ступеня припинення росту при валці інших дерев, чим завдано шкоди громадським інтересам на суму 301397 гривень, що у 357 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину та є тяжкими наслідками.

05.06.2020 ухвалою слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду до підозрюваного ОСОБА_4 застосовано запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 20 прожиткових мінімумів, що становить 42 040 грн., та покладенням, у разі внесення застави, обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме:

-з`являтися за першою вимогою до слідчого, прокурора чи суду;

-утримуватись від спілкування із свідками у кримінальному провадженні у тому числі із свідками підприємства;

-не відлучатися із населеного пункту в якому він проживає без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-повідомляти слідчого або прокурора про зміну місця проживання;

-здати на зберігання до відповідного органу державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну.

Визначену Тернопільським міськрайонним судом заставу в розмірі 42 040 грн. ОСОБА_4 внесено та роз`яснено обов`язки, які покладено на нього ухвалою слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області.

Підставою до внесення клопотання про продовження строку дії обов`язків, передбачених ч.5 ст. 194 КПК України,які покладені на підозрюваного згідно ухвали слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області стало те, що строк дії обов`язків, відповідно до ухвали від 05.06.2020 року слідчим суддею визначено до 23:59 год. 02.08.2020 року, однак досудове розслідування завершити до зазначеного строку неможливо, оскільки в порядку ст.290 КПК України надано доступ підозрюваному та його захиснику до матеріалів досудового розслідування, які є в розпорядженні сторони обвинувачення, тому прокурор відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_3 клопоче про продовження строку дії обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України,які покладені на підозрюваного згідно ухвали суду, оскільки ризики, які були на час вирішення клопотання про обрання запобіжного заходу продовжують існувати, а саме те, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, негативно впливати на свідків, вчиняти інші кримінальні правопорушення, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

В силу ч. 6 ст.194КПК України обов`язки, передбачені частиною пятою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

Застосовуючи запобіжний захід у вигляді застави слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області виходив з того, що є достатні підстави підозрювати ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, що підтверджується наданими суду та дослідженими в судовому засіданні доказами. Враховуючи характер кримінального правопорушення, яке є злочином середньої тяжкості, за яке передбачено покарання у вигляді позбавленням волі на строк від двох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, слідчий суддя прийшов до переконання, що існують ризики, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України,що підозрюваний буде переховуватись від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків, а також перешкоджати кримінальному провадженню іншим способом.

На думку слідчого судді, обставини, які зазначені прокурором в клопотанні свідчать про те, що вказані ризики на даний час продовжують існувати, а саме те, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, негативно впливати на свідків, вчиняти інші кримінальні правопорушення, а тому з метою забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного ОСОБА_4 слід продовжити строк дії обов`язків відносно підозрюваного ОСОБА_4 до двох місяців.

Керуючись ст.ст. 182, 184, 194, 199, 201, 309, 376 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_3 про продовження строку дії обов`язків підозрюваному ОСОБА_4 задовольнити.

Продовжити дію покладених ухвалою слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 05.06.2020 року обов`язків на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , передбачених ч.5ст.194 КПК України, а саме:

-прибувати до слідчого, прокурора та суду за першою вимогою;

-утримуватися від спілкування зі свідками у даному кримінальному провадженні, у тому числі працівниками РКАП «Зборіврайагроліс»;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

-здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України;

-не відлучатись із Тернопільської області без дозволу слідчого, прокурора або суду.

Встановити строк дії ухвали до 23 год. 59 хв. 29 вересня 2020 року.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_3 .

Копію ухвали направити учасникам розгляду клопотання.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення29.07.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90903505
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —607/12306/20

Ухвала від 29.07.2020

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні