Ухвала
від 12.08.2020 по справі 906/967/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

"12" серпня 2020 р. м. Житомир Справа № 906/967/20

Господарський суд Житомирської області у складі судді Шніт А.В.,

розглянувши матеріали позовної заяви

ОСОБА_1

до 1) Житомирської обласної організації політичної партії "За майбутнє"

2) Центрально-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції

про визнання недійсними рішень загальних зборів та скасування реєстраційних дій,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до господарського суду з позовом до Житомирської обласної організації політичної партії "За майбутнє" та Центрально-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції з вимогами:

- визнати недійсними рішення загальних зборів Житомирської обласної організації політичної партії "За майбутнє" від 19.02.2020 та 03.07.2020;

- скасувати реєстраційні дії по внесенню змін до державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Житомирської обласної організації політичної партії "За майбутнє" шляхом відновлення стану, який був до 29.02.2020.

Дослідивши позовну заяву та додані до неї документи, господарський суд відмовляє у відкритті провадження у справі, оскільки заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства згідно з п.1 ч. 1 ст. 175 ГПК України.

Відповідно до п. 3 ч. 1. ст. 20 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

За нормами ст.167 Господарського кодексу України (далі - ГК України) корпоративні відносини - це відносини, які виникають, змінюються та припиняються щодо права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Житомирська обласна організація політичної партії "За майбутнє" (ідентифікаційний код 36681991) здійснює свою діяльність як політична партія.

Як визначено ч. 1 ст. 36 Конституції України, громадяни України мають право на свободу об`єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров`я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Політичні партії в Україні сприяють формуванню і вираженню політичної волі громадян, беруть участь у виборах. Членами політичних партій можуть бути лише громадяни України. Обмеження щодо членства у політичних партіях встановлюються виключно цією Конституцією і законами України (ч.2 ст.36 Конституції України).

Закон України "Про політичні партії" (далі - Закон) визначає особливості правового регулювання, засади створення, права та гарантії діяльності політичних партій.

Відповідно до ст.2 Закону України "Про політичні партії" політична партія - це зареєстроване згідно з законом добровільне об`єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.

Політичні партії провадять свою діяльність відповідно до Конституції України, цього Закону, а також інших законів України та згідно із партійним статутом, прийнятим у визначеному цим Законом порядку (ст.3 Закону).

Відповідно до ст.14 Закону держава гарантує політичним партіям право на кошти та інше майно для здійснення своїх статутних завдань.

Політичні партії є неприбутковими організаціями. Політичні партії для здійснення своїх статутних завдань мають право володіти, користуватися та розпоряджатися рухомим і нерухомим майном, коштами, обладнанням, транспортом, набуття яких не забороняється законами України. Політичні партії можуть орендувати (мати на іншому праві користування) необхідне рухоме та нерухоме майно.

Надання матеріальної та фінансової підтримки політичним партіям здійснюється у формі:

1) внесків на підтримку партій;

2) державного фінансування статутної діяльності політичних партій у порядку, встановленому цим та іншими законами України.

Згідно ст. 17-1 Закону за рахунок коштів державного бюджету:

1) фінансується статутна діяльність політичних партій, не пов`язана з їхньою участю у виборах народних депутатів України, виборах Президента України і місцевих виборах, у тому числі оплата праці працівників статутних органів політичної партії, її місцевих організацій в порядку, передбаченому законодавством;

2) відшкодовуються витрати політичних партій, пов`язані з фінансуванням їхньої передвиборної агітації під час чергових та позачергових виборів народних депутатів України.

Аналізуючи вказані норми, політична партія та її первинні осередки, які утворюються й легалізуються на підставі Закону України "Про політичні партії" та діють на підставі власного статуту, мають статус юридичної особи, проте одним з принципів їх створення є відсутність майнового інтересу.

Житомирська обласна організація політичної партії "За майбутнє" є добровільним, неприбутковим громадським об`єднанням, діяльність якого регулюється Законом України "Про політичні партії", а не є господарюючим суб`єктом у розумінні статей 3, 55 Господарського кодексу України, тому правовідносини між членами партії та самою партією не мають характеру корпоративних та не підпадають під регулювання статті 20 Господарського кодексу України.

Отже, позовна заява ОСОБА_1 про визнання недійсними рішення загальних зборів Житомирської обласної організації політичної партії "За майбутнє" від 19.02.2020 та від 03.07.2020 за характером спірних правовідносин підлягає вирішенню в порядку цивільного судочинства.

Вимога про скасування реєстраційних дій є похідною вимогою від вимоги про визнання недійсними рішень загальних зборів, а тому також підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства разом із основною вимогою.

Керуючись ст. 20, п. 1 ч. 1 ст. 175, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Житомирської обласної організації політичної партії "За майбутнє" та Центрально-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання недійсними рішень загальних зборів та скасування реєстраційних дій.

2. Позовні матеріали повернути заявнику - ОСОБА_1 .

Додаток на 28аркушах

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена у порядку та строки, передбачені ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Шніт А.В.

Друк:

1 - у справу;

2 - позивачу (рек. з пов.)

Дата ухвалення рішення12.08.2020
Оприлюднено12.08.2020

Судовий реєстр по справі —906/967/20

Ухвала від 12.08.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні