Ухвала
від 11.08.2020 по справі 908/573/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 9/42/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

11.08.2020 Справа № 908/573/19

м. Запоріжжя

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Агротіс", код ЄДРПОУ 31692092 (юридична адреса: 72454, Запорізька область, Приазовський район, село Степанівка Перша, вул. Мартинова, буд. 1-А; поштова адреса: 69002, м. Запоріжжя, вул. Жуковського, буд. 59)

до відповідача-1: Приазовської районної державної адміністрації, код ЄДРПОУ 02126366 (72401, Запорізька область, Приазовський район, смт. Приазовське, вул. Покровська, буд. 31)

до відповідача-2: Приватного підприємства "Авіас-2018", код ЄДРПОУ 42483631 (72401, Запорізька область, Приазовський район, смт. Приазовське, вул. Нова, буд. 50)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Степанівська Перша сільська рада, код ЄДРПОУ 24911628 (72454, Запорізька область, Приазовський район, с. Степанівка Перша, вул. Мартинова, буд. 1Б)

про визнання незаконним та скасування розпорядження; визнання недійсним договору оренди землі

Суддя Боєва О.С.

Без виклику учасників справи

ВСТАНОВЛЕНО:

Заявлено позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Агротіс" до відповідача-1: Приазовської районної державної адміністрації та до відповідача-2: Приватного підприємства "Авіас-2018", про:

1) визнання незаконним та скасування розпорядження голови Приазовської районної державної адміністрації № 576 від 21.12.2018;

2) визнання недійсним договору оренди землі від 21.12.2018, укладеного між Приазовською районною державною адміністрацією, як орендодавцем, і Приватним підприємством "Авіас-2018", як орендарем, щодо земельної ділянки з кадастровим номером 2324583900:01:001:0050, площею 98,4 га.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 12.03.2019 позовна заява прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі № 908/573/19, присвоєний номер провадження 9/42/19, вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 20.05.2019 призначено у справі судову земельно-технічну експертизу, проведення якої доручено експертам Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, провадження у справі зупинено на час проведення експертизи та направлено матеріали справи до експертної установи.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 05.05.2020 у справі №908/573/19 призначено повторну судову земельно-технічну експертизу, проведення якої доручено експертам Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України, провадження у справі зупинено на час проведення експертизи та направлено матеріали справи до експертної установи.

22.07.2020 до господарського суду від Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України надійшов лист від 14.07.2020 за підписом заступника директора Ю. Чечіль, яким повідомлено, що у зв`язку зі значним поточним навантаженням на судових експертів проведення судової земельно-технічної експертизи може бути в термін понад три місяці. У разі згоди із запропонованим строком проведення судової експертизи просить повідомити про прийняте рішення.

Крім того, 22.07.2020 разом із листом до суду від Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України надійшло клопотання експерта від 15.06.2020 № СЕ-19-20/16219-ЗТ за підписом судових експертів Соболевої Ж.П., Сапожнікова І.В. відповідно до якого зазначено, що для надання відповіді на поставлені питання у матеріалах справи відсутні необхідні матеріали щодо земельної ділянки площею 160,4 га, переданої в оренду ТОВ "Агротіс" за договором оренди від 18.12.2008, а саме: матеріали топографо-геодезичних робот у складі технічної документації по складанню Схеми поділу земель колективної власності на земельні частки (паї) колишнього КСП Дума Леніна Приазовського району Запорізької області, виготовленої Запорізьким філіалом інституту землеустрою у 2001 р. До того ж, графічні додатки до технічної документації не відповідають якості, достатньої для проведення дослідження (зокрема спотворення масштабів по осям абсцис і ординат, відсутність так званих твердих контурів). У матеріалах справи надана технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), виготовлена ФОП Коцило В.П. у 2020 р. для ТОВ "Агротіс" на земельну ділянку площею 106,5 га, яка відрізняється від площі земельної ділянки за договором оренди. Відповідно до ст. 13 Закону України Про судову експертизу та ст. 69 ГПК України у зв`язку із незадовільною якістю графічних додатків, наданих для проведення повторної судової земельно-технічної експертизи, відсутністю необхідної інформації та матеріалів, експерти просять надати координати поворотних точок меж земельної ділянки площею 160,4 га, переданої в оренду ТОВ "Агротіс". Координати мають бути надані в системі координат УСК 2000 (СК63). В разі відсутності вищеперелічених матеріалів, просять надати схему поділу земель колективної власності КСП Дума Леніна Приазовського району Запорізької області, виготовлену Запорізьким філіалом інституту землеустрою у 2001 р., з нанесеними на неї контурами земельної ділянки площею 160,4 га, переданої в оренду ТОВ "Агротіс". Це дасть можливість встановити факт накладання земельних ділянок, але без визначення площі накладання.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне поновити провадження у справі №908/573/19 для розгляду вказаних звернень (клопотань) експертної установи.

Відповідно до п. 1.13. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства Юстиції України від 08.10.98р. № 53/5 (надалі - Інструкція), строк проведення експертизи встановлюється керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) і не повинен перевищувати 90 календарних днів.

Зазначеним пунктом Інструкції також визначено: у разі значного завантаження експерта (за наявності у нього на виконанні одночасно понад десять експертиз, у тому числі комісійних та комплексних) більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів. У разі відмови органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), у погодженні запропонованого розумного строку проведення експертизи матеріали справи повертаються з пропозицією призначити експертизу іншим суб`єктам судово-експертної діяльності, визначеним у ст. 7 Закону України Про судову експертизу .

Згідно листа експертної установи має місце значна поточна завантаженість судових експертів лабораторії будівельних, земельних, екологічних досліджень та оціночної діяльності ДНДЕКЦ МВС.

Пунктом 1.13 Інструкції передбачено можливість встановлення у виняткових випадках більшого (порівняно із загальними) розумного строку за письмовою домовленістю з органом (особою), який призначив експертизу. Оскільки процесуальним законом не передбачено форми такого погодження з боку суду, воно має здійснюватися (за наявності підстав для цього) шляхом винесення відповідної ухвали за результатами розгляду звернення експертної установи, - без поновлення провадження у справі і без повернення матеріалів справи із зазначеної установи, але, за необхідності, з викликом сторін для з`ясування їхньої думки з даного питання. При цьому, необхідно враховувати, що відмова у погодженні запропонованого розумного строку проведення експертизи може потягти за собою відповідні наслідки.

Із урахуванням викладеного, суд вважає за необхідне погодити проведення експертизи у справі № 908/573/19 у строк, що перевищує 90 календарних днів з урахуванням необхідного часу на її виконання, але в межах розумного строку.

Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 69 ГПК України експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Згідно з ч. 3 ст. 102 ГПК України при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

За змістом ч.ч. 4, 7, 8 ст. 81 ГПК України у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання судових експертів та зобов`язати сторін надати вищезазначені документи, необхідні для проведення судової експертизи, для подальшого їх спрямування експерту; зупинити провадження у справі № 908/573/19 на підставах, що зумовили зупинення відповідно до ухвали суду від 05.05.2020, а саме: на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 81, 228, п. 6 ч. 1 ст. 229, ст.ст. 230, 232, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Поновити провадження у справі № 908/573/19.

Клопотання про погодження строку проведення експертизи задовольнити. Погодити проведення експертизи у справі № 908/573/19 у строк, що перевищує 90 календарних днів з урахуванням необхідного часу на її виконання, але в межах розумного строку.

Клопотання судових експертів Соболевої Ж.П., Сапожнікова І.В. про надання матеріалів, необхідних для виконання експертизи задовольнити.

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю "Агротіс":

- координати поворотних точок меж земельної ділянки площею 160,4 га, переданої в оренду ТОВ "Агротіс". Координати мають бути надані в системі координат УСК 2000 (СК63).

В разі відсутності вищеперелічених матеріалів надати: схему поділу земель колективної власності КСП Дума Леніна Приазовського району Запорізької області, виготовлену Запорізьким філіалом інституту землеустрою у 2001 р., з нанесеними на неї контурами земельної ділянки площею 160,4 га, переданої в оренду ТОВ "Агротіс".

Зазначені докази надати суду протягом десяти календарних днів , але не пізніше 28.08.2020 (з таким розрахунком, щоб суд їх отримав не пізніше 28.08.2020 ).

Згідно з ч. 8 ст. 81 ГПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Зупинити провадження у справі № 908/573/19 на час проведення експертизи.

Копії даної ухвали направити учасникам справи та до відома - Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центру Міністерства внутрішніх справ України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвала підписана 11.08.2020.

Суддя О.С. Боєва

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення11.08.2020
Оприлюднено13.08.2020
Номер документу90908759
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/573/19

Ухвала від 08.09.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 29.06.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 02.06.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 26.05.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Судовий наказ від 01.03.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Судовий наказ від 01.03.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Рішення від 19.01.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 19.11.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 11.08.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні