Рішення
від 16.07.2020 по справі 911/1088/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" липня 2020 р. м. Київ Справа № 911/1088/20

Розглянувши матеріали справи за позовом Акціонерного товариства Перший український міжнародний банк

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю Агростіл

2) ОСОБА_1

3) Товариства з обмеженою відповідальністю Агросталь ЛТД

прo стягнення 1 144 275,87 грн.

Суддя А.Ю. Кошик

При секретарі судового засідання: Фроль В.В.

За участю представників:

позивача: Ільніцька Ю.С.

відповідача1: не з`явилися

відповідача2: не з`явилися

відповідача3: не з`явилися

Обставини справи:

Господарським судом Київської області розглядається справа за позовом Акціонерного товариства Перший український міжнародний банк (надалі - позивач) до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю Агростіл (надалі - відповідач1), 2) ОСОБА_1 (надалі - відповідач2), 3) Товариства з обмеженою відповідальністю Агросталь ЛТД (надалі - відповідач3) прo стягнення 1144 275,87 грн.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 06.05.2020 року відкрито провадження у справі № 911/1088/20 за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 26.05.2020 року.

До канцелярії Господарського суду Київської області 25.05.2020 року від представника позивача надійшло клопотання б/н від 25.05.2020 року про відкладення розгляду справи.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 26.05.2020 року підготовче засідання відкладено на 16.06.2020 року.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 16.06.2020 року закрито підготовче провадження у справі № 911/1088/20 та призначено справу до судового розгляду по суті на 02.07.2020 року.

Позивач та відповідачі, належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання, у судове засідання 02.07.2020 року не з`явилися. В судовому засіданні 02.07.2020 року розгляд справи відкладався на 16.07.2020 року.

В судовому засіданні 16.07.2020 року представник позивача позовні вимоги підтримав, представники відповідачів в судове засідання не з`явились.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 233 Господарського процесуального кодексу України суди ухвалюють рішення, постанови іменем України негайно після закінчення судового розгляду. Рішення та постанови приймаються, складаються і підписуються в нарадчій кімнаті складом суду, який розглянув справу.

Відповідно до ч. 1 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України рішення суду проголошується у судовому засіданні, яким завершується розгляд справи, публічно, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд може проголосити лише вступну та резолютивну частини рішення.

У зв`язку з чим, в судовому засіданні 16.07.2020 року судом закінчено розгляд справи та за результатами оцінки поданих сторонами доказів, у нарадчій кімнаті, прийнято рішення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази та оцінивши їх в сукупності, суд ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з викладених у позові обставин, між Акціонерним товариством Перший український міжнародний банк (позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю Агростіл (відповідач1, Боржник) був укладений Генеральний договір про надання банківських послуг № МБ-КІЕ-ГЛ-6365 від 02.08.2019 року із змінами та доповненнями до нього (все разом надалі - Генеральний (Кредитний) договір), відповідно до умов якого Банк зобов`язався надати Позичальнику Банківські послуги, а Позичальник зобов`язався прийняти Банківські послуги та належним чином виконати зобов`язання, що встановлені в Генеральному договорі, Правилах та акцептованих Банком Заявах про надання Банківських послуг, в тому числі своєчасно та в повному обсязі здійснювати оплату Банківських послуг.

З метою забезпечення виконання зобов`язань Позичальника перед позивачем за Генеральним (Кредитним) договором були укладені наступні договори забезпечення:

- між Банком та ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 (відповідач 2, Поручитель1) був укладений Договір поруки № МБ-КІЕ-П-6365/4 від 02.08.2019 року (надалі за текстом - Договір поруки 1);

- між Банком та Товариством з обмеженою відповідальністю Агросталь ЛТД (відповідач 3, Поручитель 2), був укладений Договір поруки № МБ-КІЕ-П-6365/3 від 02.08.2019 року (надалі за текстом - Договір поруки 2);

Відповідно до зазначених вище Договорів поруки, відповідач2 та відповідач3 поручилися перед Банком за виконання Позичальником зобов`язань за Генеральним договором.

Згідно з п. 1.1. Генерального договору, термін Правила використовується в цьому договорі в наступному значенні: типові ПРАВИЛА НАДАННЯ АТ ПУМБ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ КОРПОРАТИВНИМ КЛІЄНТАМ МАЛОГО БІЗНЕСУ В РАМКАХ ГЕНЕРАЛЬНОГО ДОГОВОРУ ПРО НАДАННЯ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ, що розміщуються на інтернет-сайті Банку (надалі за текстом - Правила). Всі інші терміни, що використовуються в Генеральному договорі, мають значення, наведені у Правилах.

Відповідно до п. 1.2. Правил погодження Клієнтом цих Правил здійснюється шляхом укладення Генерального договору за встановленою Банком формою. Належним чином підписаний Клієнтом Генеральний договір розглядається сторонами як Акцепт Клієнта. Підписаний Клієнтом Генеральний договір разом з цими Правилами, які викладені на сайті Банку, складає укладений між Клієнтом та Банком договір, що підтверджується підписом Клієнта у Генеральному договорі.

Згідно з п. 1.2. Генерального договору та п. 2.1. Правил Банк надає Клієнту Банківську послугу, а Клієнт приймає Банківську послугу та зобов`язується належним чином виконувати зобов`язання, що встановлені в Генеральному договорі, Правилах та акцептованих Банком Заявах про надання Банківських послуг, в тому числі своєчасно та в повному обсязі здійснювати оплату Банківських послуг.

Позивач зазначає, що він, як Банк, належним чином виконав свої обов`язки за Генеральним договором та Правилами, надавши ТОВ АГРОСТІЛ згідно Заяви про надання банківської послуги - Кредитної лінії № МБ-КІЕ-ГЛ- 6365/КЛ1 від 02.08.2019 року грошові кошти у сумі 1 180 000,00 грн., що підтверджується виписками по особовому рахунку Позичальника.

Однак, Позичальник та Поручителі не виконали взятих на себе зобов`язань за Генеральним договором та Договорами поруки, у зв`язку з чим станом на 20.04.2020 року (включно) не сплачена в строк, передбачений Генеральним договором, заборгованість перед Банком становить 1 144 275,87 грн.

Також, як зазначає позивач, Позичальник не виконує належним чином свої зобов`язання за Генеральним договором, а саме починаючи з 27.01.2020 року не сплачує проценти за користування кредитом перед Банком, що дає Банку підстави для сумніві щодо подальшого своєчасного та належного виконання Позичальником взятих на себе зобов`язань за Генеральним договором та свідчить про настання несприятливих подій, передбачених підпунктами 3.1.1., 3.1.5. п. 3.1. Розділу 3 Правил Несприятливі події, та їх наслідки :

- Несплата Клієнтом будь-якої суми, що належить до оплати на користь Банку згідно цього Договору, у передбачений ним строк, та/або невиконання або неналежне виконання будь-яких інших обов`язків за цим Договором та/або обов`язків за Угодами про забезпечення та/або за іншими угодами, укладеними Сторонами;

- Фінансовий стан Клієнта погіршиться таким чином, що поставить під сумнів можливість належного виконання ним взятих на себе зобов`язань згідно цього Договору.

Відповідно до п. 3.3. Правил сторони домовились, що для Клієнта встановлені наступні наслідки настання Несприятливих подій: Банк набуває право вимагати від Клієнта достроково повернути видані Клієнту Кредити, а Клієнт зобов`язаний, незважаючи на положення п. 5.1., п. 5.5. розділу 5 Правил та положення відповідних Заяв про надання Банківських послуг, виконати таку вимогу Банку і повернути отримані Кредити в повному обсязі разом із платою за Кредити і штрафними санкціями, що підлягають сплаті Клієнтом на користь Банку згідно Генерального договору та цих Правил, в строк не пізніше 3 (трьох) Банківських днів з моменту отримання відповідної вимоги Банку.

Зважаючи на зазначені вище порушення Позичальником умов Генерального договору, відповідно до пункту 3.3. Правил, Банк 05.03.2020 року направив Позичальнику Повідомлення тпро дострокове повернення кредиту № КНО-61.1.4/41 від 03.03.2020 року.

Відповідно до приписів п. 10.3. Правил, будь-які повідомлення та/або документи, що направляються Сторонами одна одній у зв`язку з Генеральним договором, повинні бути викладені в письмовій формі та будуть вважатись поданими належним чином, якщо вони надіслані рекомендованим листом або доставлені особисто на адресу Сторін (за виключенням Електронних повідомлень). Повідомлення та/або документи вважаються надісланими з дати їх відправлення однією Стороною іншій за адресою, зазначеною у Генеральному договорі. Сторони погодились, що повідомлення та/або документи вважаються отриманими Клієнтом на сьомий календарний день з дати реєстрації Банком рекомендованого листа у відділенні поштового зв`язку (при цьому Клієнт несе ризик отримання таких листів у строк, що перевищує сім календарних днів) або в день особистого вручення Клієнту, зазначений в повідомленнях та/або документах (за виключенням Електронних повідомлень).

Таким чином, у відповідності з вимогами п. 10.3. Правил, повідомлення про дострокове повернення кредиту вважається отриманим Позичальником 12.03.2020 року та, відповідно, Позичальник зобов`язаний був достроково повернути отримані від Банку кредитні кошти в повному обсязі з нарахованими процентами за користування кредитом у строк до 17.03.2020 року.

Однак, зазначений обов`язок не був виконаний Позичальником, у зв`язку з чим починаючи з 18.03.2020 року заборгованість ТОВ АГРОСТІЛ за основною сумою кредиту є простроченою у повному обсязі.

Враховуючи вищевикладене, заборгованість ТОВ АГРОСТІЛ за Генеральним договором за основною сумою кредиту станом на 20.04.2020 року включно становить 1 062 000,00 грн.

Відповідно до п.1 ст. 1048 Цивільного кодексу України розмір і порядок отримання процентів за договором позики встановлюється договором. Правила ст. 1048 Цивільного кодексу України поширюються й на кредитний договір (п. 2 ст. 1054 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч.І ст. 526 та ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч.1 ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частиною 2 ст. 627 Цивільного кодексу України та ч. 4 ст. 179 Господарського кодексу України передбачено, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог Цивільного кодексу України, з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

В частині 1 ст. 628 Цивільного кодексу України визначено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Умови нарахування та сплати процентів за користування кредитом встановлені Кредитним договором та Правилами, під якими згідно з п. 1.1. Кредитного договору підрозуміваються типові ПРАВИЛА НАДАННЯ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ АТ ПУМБ КОРПОРАТИВНИМ КЛІЄНТАМ МАЛОГО БІЗНЕСУ В РАМКАХ ГЕНЕРАЛЬНОГО ДОГОВОРУ ПРО НАДАННЯ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ, що розміщуються на інтернет-сайті Банку.

Відповідно до п. 1.2 ст. 1 Кредитного договору встановлено, що Банк надає Клієнту Банківські послуги, а Клієнт приймає Банківські послуги та зобов`язується належним чином виконувати зобов`язання, що встановлені в Договорі, Правилах та акцептованих Банком Заявах про надання Банківських послуг, в тому числі своєчасно та в повному обсязі здійснювати оплату Банківських послуг.

Згідно з п.п. 2.4.1.5. п. 2.4.1 Правил Проценти за користування Кредитною лінією нараховуються Банком у розмірі, визначеному виходячи з процентної ставки, вказаної в акцептованій Банком Заяві про надання Банківської послуги - Кредитної лінії (в межах максимальної процентної ставки за Генеральним договором, зазначеної в п. А13 преамбули Генерального договору), та сплачуються Клієнтом в строки, передбачені п 4.3.4. розділу 4 цих Правил.

Крім того, п.п. 2.4.1.5.1. п. 2.4.1 Правил передбачено, що дата припинення чинності Ліміту Банківської послуги - Кредитної лінії не звільняє Клієнта від обов`язку сплачувати, відповідно до умов Заяви про надання Банківської послуги - Кредитної лінії, на користь Банку проценти за користування Кредитом за весь час прострочення Клієнтом погашення заборгованості за Кредитом. Незважаючи на Розмір стандартної процентної ставки та/ або Розмір Спеціальної процентної ставки, що зазначені у Заяві про надання Банківської послуги - Кредитної лінії, проценти за користування Кредитом на прострочену суму Кредиту, нараховуються Банком за ставкою на прострочену заборгованість у розмірі, що зазначений у Заяві про надання Банківської послуги - Кредитної лінії, (із розрахунку 365 днів на рік, починаючі з першого дня прострочення повернення суми Кредиту до тієї дати, коли сума Кредиту буде повернута Банку в повному обсязі.

Згідно Заяви про надання банківської послуги - Кредитної лінії № МБ-КІЕ-ГЛ-6365/КЛ1 від 02.08.2019 року передбачено: Розмір стандартної процентної ставки - 22,5% річних; Розмір спеціальної процентної ставки - 23,5 % річних.

Крім того, згідно Правил у п. 4.3.3. також передбачено, що проценти нараховуються Банком щоденно на фактичну суму заборгованості і за весь час користування Кредитом, наданим в рамках Банківських послуг.

Період нарахування процентів складає календарне число днів. Датою закінчення періоду нарахування процентів є перший Банківський день після 24 числа місяця (без його урахування) або день, що передую даті повернення Кредиту, а початком - дата надання Кредиту та/або перший банківський день після 24 числа місяця (з його урахуванням).

Закінчення строку кредитування не звільняє Позичальника від обов`язку сплачувати проценти за користування кредитом за весь час прострочення погашення заборгованості.

- у п. 4.3.4. Правил визначено, що нараховані проценти повинні сплачуватися Позичальником щомісячно не пізніше 1 (одного) Банківського дня, наступного за 24 (двадцять четвертим) числом кожного місяця.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Кредитним договором та Правилами встановлено розмір процентів, що нараховуються на прострочену заборгованість, а саме: 23,5 % річних, і нарахування процентів в зазначеному розмірі охоплюється диспозицією ст. 625 Цивільного кодексу України.

Таким чином, позивачем на підставі ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України, положень Кредитного договору та Правил нараховано Боржнику проценти за неправомірне користування кредитом у розмірі 23,5% річних, як наслідок прострочення боржником виконання грошового зобов`язання.

Відповідно, позивачем на підставі ч. 1 ст. 1048, ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України та положень Кредитного договору нараховано відповідачу1 проценти за користування кредитом та річні проценти у зв`язку з простроченням виконання грошового зобов`язання з повернення кредиту.

Таким чином, сума нарахованих та несплачених процентів за користування кредитом згідно Заяви про надання банківської послуги - Кредитної лінії № МБ-КІЕ-ГЛ-6365/КЛ1 від 02.08.2019 року станом на 20.04.2020 року (включно) склала 56 409,65 грн.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Статтею 611 Цивільного кодексу України зазначено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема у вигляді сплати винною особою неустойки.

Порушення зобов`язань, як зазначено у пункті 2 статті 193, пункті 1 статті 216 Господарського кодексу України, є підставою для застосування до винної особи господарських санкцій, передбачених цим кодексом (в тому числі, сплата штрафних санкцій - пункт 2 статті 217 Господарського кодексу України), іншими законами або договором.

Пунктом 9.2 Правил передбачено, що в разі порушення Клієнтом строків виконання будь-якого з грошових зобов`язань Банк нараховує, а Клієнт зобов`язаний сплатити на користь Банку пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, за кожен календарний день прострочення. Розрахунок пені здійснюється на суму простроченого виконанням платежу за весь час прострочення.

Розрахунок пені здійснюється на суму простроченого виконанням боргового зобов`язання за весь час прострочення з врахуванням того, що починаючи з 13.12.2019 року облікова ставка НБУ становить 13,5% річних, з 31.01.2020 року - 11% річних, а з 13.03.2020 року - 10% річних.

Пеня, нарахована за порушення строків повернення кредиту та сплати процентів за користування ним станом на 20.04.2020 року (включно) не погашена Позичальником і складає 20 821,72 грн.

Відносно дотримання строку позовної давності, встановленого законом для заявлення вимог зі стягнення пені, а також періоду нарахування пені, позивач пояснив, що п.1 ч. 2 ст. 258 Цивільного кодексу України встановлено, щодо вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені) встановлений строк позовної давності в один рік.

Позивач, керуючись даною нормою, заявляє до стягнення пеню, яка нарахована за період з 28.01.2020 року по 20.04.2020 року (включно), отже, строк позовної давності повністю дотримується.

В п. 9.2. Правил зазначено, що нарахування пені здійснюється на суму простроченого виконанням зобов`язання за весь час прострочення. Отже, норми ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України про шестимісячний граничний строк нарахування пені по даному Генеральному договору не застосовуються.

Щодо нарахування штрафу за невиконання чи неналежного виконання зобов`язань за Генеральним договором станом на 20.04.2020 року, згідно з п. 9.3. Правил у випадку невиконання чи неналежного виконання з будь-яких підстав Позичальником зобов`язань, встановлених п.7.3.9, Банк має право стягнути, а Позичальник зобов`язаний сплатити на користь Банку штраф у розмірі 0,5% від розміру щоденного ліміту за кожен випадок невиконання зазначеного зобов`язання.

Відповідно до умов Кредитного договору та Правил Клієнт зобов`язується протягом строку дії Генерального договору, починаючи з 1 вересня 2019 року, кожні 3 (три) місяці, з першого дня першого календарного місяця по останній день третього календарного місяця дії цього зобов`язання, забезпечувати чисті надходження грошових коштів на всі поточні рахунки, відкриті Клієнтом в Банку, а також коштів, що надійшли на рахунок погашення заборгованості за факторингом, в будь-якій валюті в обсязі, не меншому, ніж 80,0 % від обсягу чистих надходжень на всі поточні рахунки Клієнта та Підприємства, що входять до складу групи Клієнта в банківських установах за відповідні З(три) місяці. Розмір обсягу чистих надходжень грошових коштів за кожні попередні 3 (три) місяці дії цього зобов`язання визначається до 15 числа календарного місяця, наступного за кожним третім місяцем дії цього зобов`язання.

Позивач зазначає, що загальний оборот по рахунках в банках за період вересень - листопад 2019 р. склав 3 031 657,00 грн. Відповідно не менше 80%, що складає 606 331,40 грн., повинно було надходити на рахунки клієнта в ПУМБ. Однак, фактично обороти в ПУМБ за період вересень - листопад 2019 р. склали лише 149 720,00 грн.

Таким чином, відповідний обов`язок п.7.3.9 Правил Клієнтом не виконаний і Банк просить стягнути 5 044,50 грн. штрафу.

Всього, за наведеним в позові розрахунком позивач зазначає, що загальна сума заборгованості складає 1 144 275,87 грн., з яких:

- 1 062 000,00 грн. заборгованості за простроченою сумою кредиту;

- 56 409,65 грн. заборгованості за простроченими процентами за користуванням кредитом;

- 20 821,72 грн. заборгованості за пенею за порушення строків виконання зобов`язань;

- 5 044,50 грн. заборгованості за сумою штрафу за порушення умов Кредитного договору.

Відповідно до умов пункту 1.2 статті 1 Договорів поруки, відповідач 2 та відповідач 3 відповідають перед позивачем за виконання зобов`язань Позичальника в повному обсязі, включаючи сплату основного боргу, процентів, комісій, неустойки, витрат Кредитора тощо.

У разі порушення Позичальником зобов`язань, що випливають з Генерального договору, відповідач 2 та відповідач 3 відповідають перед позивачем як солідарні з Позичальником боржники, що означає право позивача, як кредитора, вимагати виконання зобов`язань в повному обсязі як від Позичальника (відповідач 1) і Поручителів (відповідач 2, відповідач 3) разом, так і від кожного з них окремо (п. 1.3 Договору поруки).

Стаття 553 Цивільного кодексу України встановлює відповідальність поручителя перед кредитором боржника за порушення зобов`язання боржником.

У відповідності до ст. 554 Цивільного кодексу України правовим наслідком порушення зобов`язання, забезпеченого порукою, є відповідальність боржника і поручителя перед кредитором як солідарних боржників.

Пунктом 3.1 ст. 3 Договорів поруки передбачено, що в разі порушення зобов`язання Боржником (у тому числі невиконання та/або неналежного виконання Боржником Зобов`язання у строки, визначені договором, з якого випливає зобов`язання), Поручитель зобов`язаний в перший день порушення Боржником Зобов`язання (або певної його частини) виконати таке Зобов`язання (або певну його частину) незалежно від факту направлення йому кредитором відповідної вимоги. При цьому Кредитор не зобов`язаний підтверджувати буд-яким чином факт порушення Зобов`язання Боржником. Порушення Зобов`язання Боржником буде достатньою для Поручителя підставою виконати порушене Зобов`язання (або певну його частину), без будь-яких застережень, умов чи вимог до Кредитора про надання відповідної інформації чи документів.

Крім того, пунктом 3.3 Договорів поруки передбачено, що в разі порушення поручителем строків виконання зобов`язань за цим договором кредитор має право вимагати, а поручитель за вимогою кредитора зобов`язаний в строк не пізніше 7 (семи) календарних днів з дати відправлення кредитором відповідного повідомлення-вимоги сплатити на користь кредитора пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, за кожен календарний день прострочення. Розрахунок пені здійснюється на суму простроченого виконанням платежу за весь час прострочення.

Відповідно до приписів п. 7.3. Договорів поруки будь-які повідомлення та/або документи, що направляються сторонами одна одній у зв`язку з цим договором, повинні бути викладені в письмовій формі та будуть вважатись поданими належним чином, якщо вони надіслані рекомендованим листом або доставлені особисто на адресу Сторін. Повідомлення та/або документи вважаються надісланими з дати їх відправлення однією Стороною іншій за адресою, зазначеною у цьому Договорі. Сторона вважається такою, що знала про зміну адреси іншої Сторони, виключно у разі укладення Сторонами відповідної додаткової угоди до цього договору. Сторони погодились, що повідомлення та/або документи вважаються отриманими Поручителем на сьомий календарний день з дати реєстрації Кредитором рекомендованого листа у відділенні поштового зв`язку (при цьому Поручитель несе ризик отримання таких листів у строк, що перевищує сім календарних днів) або в день особистого вручення Поручителю, зазначений в повідомленнях та/або документах.

Позивач 26.03.2020 року направив на адресу відповідача 2 та відповідача 3 наступні вимоги:

- Вимогу щодо виконання зобов`язань за договором поруки за вих. № КНО-61.1.4/48 від 24.03.2020 року на адресу відповідача 2. Вважається отриманою відповідачем 2 - 02.04.2020 року (відповідно до п. 7.3. Договору поруки);

- Вимогу щодо виконання зобов`язань за договором поруки за вих. № КНО-61.1.4/47 від 24.03.2020 року на адресу відповідача 3. Вважається отриманою відповідачем 3 - 02.04.2020 року (відповідно до п. 7.3. Договору поруки);

Однак Поручителі свої зобов`язання за Договорами поруки щодо погашення заборгованості не виконали.

Враховуючи зазначені вище положення законодавства та умови Договорів поруки, приймаючи до уваги, що відповідач 2 та відповідач 3 відповідають перед позивачем за виконання зобов`язань Позичальника в повному обсязі, та є солідарними з Позичальником боржниками, прострочена заборгованість відповідача 2 та відповідача 3 перед позивачем за Договорами поруки станом на 20.04.2020 року (включно) складає 1 144 275,87 грн.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 546 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Згідно зі ст. 547 Цивільного кодексу України правочин щодо забезпечення виконання зобов`язання вчиняється у письмовій формі.

Стаття 554 Цивільного кодексу України встановлює відповідальність поручителя перед кредитором боржника за порушення зобов`язання боржником. Так, визначено, що правовим наслідком порушення зобов`язання, забезпеченого порукою, є відповідальність боржника і поручителя перед кредитором як солідарних боржників.

Невиконання зобов`язання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) ст. 610 Цивільного кодексу України кваліфікує як порушення зобов`язання.

Відповідно до ч.І ст.612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

За загальним правилом, на особу покладається обов`язок вжити всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання взятого на себе зобов`язання (абзац 2 частини 1 статті 614 Цивільного кодексу України). Неналежне ставлення до виконання цього обов`язку свідчить про вину особи, яка є безумовною підставою для відповідальності за порушення зобов`язання.

Статтею 629 Цивільного кодексу України зазначено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами. Крім того, статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання повинні виконуватися сторонами належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Цивільний кодекс України, крім обов`язку належного виконання зобов`язання, встановлює також принцип своєчасності його виконання: згідно з частиною 1 статті 530 цього Кодексу, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Таким чином, невиконання Поручителями своїх договірних зобов`язань з солідарного виконання зобов`язань Позичальника перед Позивачем та невиконання Позичальником своїх договірних зобов`язань зі своєчасної і належної сплати процентів за користування кредитними коштами позивача, та повернення основної суми кредиту, є порушенням не тільки умов Договорів поруки і Кредитного договору, але й вищенаведених норм Цивільного кодексу України.

Матеріалами справи підтверджується і не заперечена тане спростовано боржником (відповідачем1) наведена в позові заборгованість за Кредитним договором.

Оскільки, виконання зобов`язання за Кредитним договором забезпечувалось порукою відповідачів 2, 3, виконання простроченого зобов`язання (в тому числі штрафних санкцій), покладається також на поручителів солідарно з боржником.

Відповідачі в ході розгляду спору позовні вимги не заперечили та не спростували, доказів оплати відповідної заборгованості та контррозрахунку позовних вимог не надали.

Як визначено ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За наслідками розгляду спору суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивачем доведені та обґрунтовані, відповідачами не заперечені та не спростовані, тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відшкодування витрат по сплаті судового збору відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються судом на відповідачів.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 129, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Акціонерного товариства Перший український міжнародний банк до Товариства з обмеженою відповідальністю Агростіл , ОСОБА_1 та Товариства з обмеженою відповідальністю Агросталь ЛТД прo стягнення 1144 275,87 грн. задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю Агростіл (09100, Київська обл., Білоцерківський район, село Томилівка, вул. Узинська, буд. 8, код ЄДРПОУ 39794319), ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) та Товариства з обмеженою відповідальністю Агросталь ЛТД (09100, Київська обл., Білоцерківський район, село Томилівка, вул. Узинська, буд. 8, код ЄДРПОУ 40437494) на користь Акціонерного товариства Перший український міжнародний банк (04070, м. Київ, вул. Андріївська, буд. 4,код ЄДРПОУ 14282829) 1 062 000,00 грн. заборгованості за простроченою сумою кредиту; 56 409,65 грн. заборгованості за простроченими процентами за користуванням кредитом; 20 821,72 грн. заборгованості за пенею за порушення строків виконання зобов`язань; 5 044,50 грн. заборгованості за сумою штрафу за порушення умов Кредитного договору та 17 164,14 грн. витрат по сплаті судового збору.

3. Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст.241 Господарського процесуального кодексу України після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку відповідно до ст. ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя А.Ю. Кошик

повний текст рішення складено 12.08.2020 року

Дата ухвалення рішення16.07.2020
Оприлюднено12.08.2020
Номер документу90909272
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1088/20

Рішення від 16.07.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Ухвала від 02.07.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Ухвала від 16.06.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Ухвала від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Ухвала від 06.05.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні