Ухвала
від 12.08.2020 по справі 923/810/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

12 серпня 2020 року Справа № 923/810/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пригузи П.Д. , розглянувши заяву ТОВ Вінер Лімітед про забезпечення позову у справі

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінер Лімітед", вул. Університетська, 132а, оф. 308, м. Херсон, 73036, код ЄДРПОУ 43471056,

до: Відділу освіти, культури та спорту Ювілейної сільської ради Олешківського району Херсонської області, вул. Соборна, буд. 17, сел. Ювілейне, Олешківський район, Херсонська область, 75126,

про визнання незаконними рішень організатора закупівель та визнання переможцем спрощеної закупівлі,

в с т а н о в и в:

11 серпня 2020 Товариство з обмеженою відповідальністю "Вінер Лімітед", далі позивач, звернулось до Господарського суду Херсонської області з позовною заявою до Відділу освіти, культури та спорту Ювілейної сільської ради Олешківського району Херсонської області, далі відповідач, якою просить суд визнати незаконними рішення уповноваженої особи Відділу освіти, культури та спорту Ювілейної сільської ради стосовно відхилення пропозицій позивача та про визнання переможцем спрощеної закупівлі ФОП Тісовського О.С., а також просить визнати його, ТОВ "Вінер Лімітед", переможцем спрощеної процедури закупівель.

Ухвалою господарського суду від 12.08.2020 заявникові відмовлено у відкритті провадження, оскільки позовна заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, а відноситься до юрисдикції адміністративних судів. Отже, господарський суд не має встановленої законом компетенції розглядати таку справу.

У спірних правовідносинах орган виконавчої влади або місцевого самоврядування (щодо організації та порядку проведення торгів) діє як суб`єкт владних повноважень.

Ухвала суду від 12.08.2020 набрала законної сили з моменту її підписання суддею.

За таких обставин, в провадженні Господарського суду Херсонської області немає справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінер Лімітед" до Відділу освіти, культури та спорту Ювілейної сільської ради Олешківського району Херсонської області, який діє як орган владних повноважень.

Відповідно до приписів ст. 136 ГПК України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити заходи забезпечення позову за переліком, який наведений в ч. 1 ст. 137 цього ж Кодексу, зокрема, шляхом 2) забороною відповідачу вчиняти певні дії (п. 2 ч. 1 ст. 137 ГПК України).

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи при наведених у законі обставинах.

Забезпечення позову є засобом, спрямованим на запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів юридичної або фізичної особи. Воно полягає у вжитті заходів, за допомогою яких у подальшому гарантується виконання судового рішення або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

В той же час, заходи забезпечення позову можуть застосовуватися судом, в провадженні якого знаходиться справа, або до юрисдикції якого відноситься спір про захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відсутність у провадженні суду справи, а також наявність ухвали суду про відмову у відкритті справи виключає можливість забезпечення позову. Розглядаючи таку заяву суд виходить з того, що справа (заява) позивача розглядається не будь-яким національним судом, який створено на підставі закону. Поняття суд, встановлений законом , стосується не тільки юридичного підґрунтя самого по собі існування суду , але також і дотримання судом спеціальних норм, які регулюють його юрисдикцію, підсудність, повноваження судді (належний склад суду).

Відповідно до приписів статті 140 ГПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

Ухвалу про відмову у забезпеченні позову може бути оскаржено.

Керуючись статтями 20, 136, 140, 232, 234 ГПК України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Відмовити у забезпеченні позову Товариству з обмеженою відповідальністю "Вінер Лімітед", 73036, м. Херсон, вул. Університетська, 132а, офіс 308, ідентифікаційний код 43471056.

2. Роз`яснити заявнику, що ця ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в установленому порядку.

Суддя П.Д. Пригуза

Дата ухвалення рішення12.08.2020
Оприлюднено13.08.2020
Номер документу90909855
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконними рішень організатора закупівель та визнання переможцем спрощеної закупівлі

Судовий реєстр по справі —923/810/20

Ухвала від 12.08.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 12.08.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні