Ухвала
від 11.08.2020 по справі 143/895/20
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/895/20

УХВАЛА

Іменем України

11.08.2020 року м. Погребище

Суддя Погребищенського районного суду Вінницької області Сич С. М., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Довгалівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області (с. Довгалівка, Погребищенський район, Вінницька область) про визнання права власності на житловий будинок, господарські будівлі та споруди в порядку спадкування за заповітом , -

Встановив:

7 серпня 2020 року до Погребищенського районного суду Вінницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Довгалівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визнання права власності на житловий будинок, господарські будівлі та споруди в порядку спадкування за заповітом.

В позовній заяві ОСОБА_1 просить визнати за нею право власності на житловий будинок, господарські будівлі та споруди в порядку спадкування за заповітом, які розташовані в с. Довгалівка Погребищенського району Вінницької області.

Ознайомившись з позовною заявою та доданими матеріалами, вважаю, що зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

При перевірці наявності підстав щодо залишення позовної заяви без руху суддею перевіряються відповідність форми, змісту та порядку подання заяви вимогам, встановленим статтями 175 - 177 ЦПК України.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст.175 ЦПК України позовна заява, зокрема, повинна містити ціну позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Так, відповідно до п. 5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно із п. 2 ч. 1 ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

В позовній заяві зазначена ціна позову - 60195 грн. 00 коп. Проте, повивачем не зазначено докази, які підтверджують ціну позову, тобто вартість житлового будинку, господарських будівель та споруд, які розташовані в с. Довгалівка Погребищенського району Вінницької області.

Згідно із роз`ясненнями, викладеними у п. п. 11, 16 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року № 10 Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах розмір судового збору за подання позовної заяви про визнання права власності на майно або його витребування визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру. При цьому суд не повинен визначати вартість майна за відповідними вимогами, оскільки за змістом статті 80, пункту 4 частини другої статті 119 ЦПК (ст. 176, п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК в новій редакції), такий обов`язок покладається на позивача. Ціна позову визначається як в іноземній валюті, так і в національній валюті України відповідно до офіційного курсу, встановленого Національним банком України на день подання позову, і саме з такої ціни позову (в національній валюті), визначається розмір судового збору, що підлягає сплаті.

Як зазначено у п.12 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 20 від 22 грудня 1995 року Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності , під дійсною вартістю розуміється грошова сума, за яку майно може бути продано в даному населеному пункті чи місцевості.

Вартість, за яку можливе відчуження об`єкта оцінки на ринку, є згідно Національного стандарту № 1 "Загальні засади оцінки майна і майнових прав", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2003 року № 1440, ринковою вартістю. Ця вартість визначається згідно Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

Відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність" на підтвердження проведеної оцінки майна складається звіт чи акт про оцінку майна.

Порядком проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов`язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, затвердженим постановою КМУ від 4 березня 2013 року № 231, термін дії звіту про оцінку нерухомого майна становить не більше як 6 (шість) місяців з моменту оцінки.

Означені недоліки позовної заяви перешкоджають відкриттю провадження у справі.

За таких обставин позивачу необхідно надати докази ринкової вартості спірного об`єкта нерухомості на момент пред`явлення позову.

Відповідно до частин 1, 2 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статях 175 і 176 цього Кодексу , протягом пяти днів з дня надходження до суду заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху, в якій зазначаються недоліки заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Таким чином, з огляду на вищезазначене, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві строку для усунення недоліків заяви.

Керуючись ст. ст. 175, 176, 185, 260 ЦПК України , -

Ухвалив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Довгалівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визнання права власності на житловий будинок, господарські будівлі та споруди в порядку спадкування за заповітом , - залишити без руху.

Встановити строк для усунення позивачем недоліків позовної заяви - десять днів з дня вручення копії ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити позивачеві, що в разі не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява буде вважатися неподаною та повернута.

Копію ухвали надіслати позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

СудПогребищенський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення11.08.2020
Оприлюднено13.08.2020
Номер документу90913363
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —143/895/20

Рішення від 16.10.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 18.08.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 11.08.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні