Ухвала
від 11.08.2020 по справі 215/4529/20
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Тернівський районний суд міста Кривого Рогу

Дніпропетровської області

Справа № 215/4529/20

Провадження 1-кс/215/607/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2020 року слідчий суддя Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 ,

за участі: секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора Криворізької місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 ,

слідчого СВ Тернівського ВП ОСОБА_4

розглянувши клопотання слідчого про дозвіл на проведення обшуку по кримінальному провадженню за № 12020040760000652, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.05.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України,

ВСТАНОВИЛА:

11.08.2020 року слідчий СВ Тернівського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням, яке погоджено з прокурором Криворізької місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , яка перебуває у приватній спільній сумісній власності ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 .

У клопотанні зазначив, що 22.05.2020 року до Тернівського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області з письмовою заявою звернувся ОСОБА_9 з проханням притягти до кримінальної відповідальності працівників ТОВ «АКВІТІНІЯ-ПРОМ», офіс якого знаходиться за адресою:

вул. Нікопольське шосе, будівля 1Г, офіс 9, в Металургійному районі м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, які підроблюють офіційні документи, а саме посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці, які видають працівникам ТОВ «АКВІТІНІЯ-ПРОМ» для виконання робіт, пов`язаних з безпосередньою діяльністю вказаного підприємства.

Вказаний фактвнесений доЄдиного реєструдосудових розслідувань№12020040760000652від 22.05.2020року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.358КК України,а саме:підроблення іншогоофіційного документа,який видаєтьсячи посвідчуєтьсяпідприємством,установою,організацією,громадянином-підприємцем,державним реєстратором,суб`єктом державноїреєстрації прав,яка маєправо видаватичи посвідчуватитакі документи,і якийнадає права або звільняє від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут такого документа, вчинено за попередньою змовою групою осіб.

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_9 03.02.2020 року за порадою своїх знайомих звернувся до офісу ТОВ «АКВІТІНІЯ-ПРОМ», розташованого за адресою вул. Грицевця в Тернівському районі м. Кривого Рогу, неподалік території шахти «Леніна», з питанням працевлаштування на вказану фірму. При цьому ОСОБА_9 , брав участь у співбесіді з заступником директора вказаного підприємства (невстановлений чоловік на ім`я ОСОБА_10 ). Після співбесіди ОСОБА_9 передав заступнику директора ТОВ «АКВІТІНІЯ-ПРОМ» (невстановлений чоловік на ім`я ОСОБА_10 ), свої особисті документи. Та через деякий час представник ТОВ «АКВІТІНІЯ-ПРОМ», при особистій зустрічі передав ОСОБА_9 посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці, за декількома спеціальностями.

Однак, відповідно до показів ОСОБА_9 , ніякого навчання щодо отримання вказаних посвідчень у ПЗ «Центр професійної освіти та навчання», та ПП «Кріол» він не проходив, в період часу з 31.10.2019 року до 03.02.2020 року ОСОБА_9 ніде не працював, таких осіб як

ОСОБА_11 , ОСОБА_12 він взагалі ніколи не бачив. З показів ОСОБА_9 , встановлено, що оформленням вказаних посвідчень займався особисто механік ТОВ «АКВІТІНІЯ-ПРОМ» ОСОБА_5 . На думку ОСОБА_9 вказані посвідчення є підробленими, оскільки між здачею документів до ТОВ «АКВІТІНІЯ-ПРОМ», та видачею вказаних посвідчень пройшло не більше 1 місяця. Крім того в деяких посвідченнях датою видачі вказано кінець

2019 року, а місце роботи ТОВ «АКВІТІНІЯ-ПРОМ», однак на той час ОСОБА_9 про існування ТОВ «АКВІТІНІЯ-ПРОМ» взагалі не знав.

Допитаний під час досудового розслідування свідок ОСОБА_13 ,

1993 р.н., пояснив, що під час оформлення документів для працевлаштування на ТОВ «Аквітінія-ПРОМ», заступнику директора - ОСОБА_10 , він передав документи, а саме диплом про навчання на посаду електрослюсаря.

Через деякий час ОСОБА_13 зателефонував механік ТОВ «Аквітінія-ПРОМ» ОСОБА_5 , який повідомив про необхідність зустрітися особисто. При зустрічі

ОСОБА_13 отримав від ОСОБА_5 посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці, за декількома спеціальностями.

В ході досудового розслідування проведено огляд документів наданих ОСОБА_9 та ОСОБА_13 , а саме: посвідчення №1 ТОВ «АКВІТІНІЯ-ПРОМ» електрослюсаря по ремонту обладнання (прораб), посвідчення № 2/1 ТОВ «АКВІТІНІЯ - ПРОМ» на посаду виконавець робіт до 1000В від 03.02.2020, посвідчення № 996-19-10 ПЗ «Центр професійної освіти та навчання»; посвідчення № 1019-19-14 ПЗ «Центр професійної освіти та навчання», посвідчення № 1025-19-14 ПЗ «Центр професійної освіти та навчання», посвідчення № 990-19-06 ПЗ «Центр професійної освіти та навчання», посвідчення № 00000169 ПП «Кріол», посвідчення № НОМЕР_1 ТОВ «АКВІТІНІЯ - ПРОМ», посвідчення № НОМЕР_2 ПЗ «Центр професійної освіти та навчання», посвідчення

№ 990-19-60 ПЗ «Центр професійної освіти та навчання», які були долучені в якості речового доказу у кримінальному провадженні.

06.08.2020 року на підставі ухвали слідчого судді Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_14 проведено обшук ПЗ «Центр професійної освіти та навчання» за адресою: вул. Женевська, 2а в Покровському районі

м. Кривого Рогу, в ході якого встановлено, що посадовими особами ПЗ «Центр професійної освіти та навчання» у 2019 році посвідчення про проходження навчання та складання заліків ОСОБА_9 та ОСОБА_13 не видавалися. Крім того,

ОСОБА_9 та ОСОБА_13 ніколи не проходили навчання в ПЗ «Центр професійної освіти та навчання».

Допитаний в якості свідка директор ПЗ «Центр професійної освіти та навчання» ОСОБА_12 пояснив, що посвідчення вилучені у ОСОБА_9 та ОСОБА_13 не видавались ПЗ «Центр професійної освіти та навчання», про що свідчать документи, вилучені під час обшуку, а саме: протоколи засідання комісії з перевірки знань охорони праці.

Станом на теперішній час у органу досудового розслідування є обґрунтовані підстави вважати що до вказаного кримінального правопорушення може бути причетний механік

ТОВ «Аквітінія - ПРОМ» ОСОБА_5 , який згідно довідки сектору інформаційної підтримки КВП ГУНП в Дніпропетровській області зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , вказаний факт підтверджується протоколом допиту ОСОБА_9 від 06.08.2020 року.

З метою отримання речових доказів, які можуть вказати на осіб причетних до вчинення даного кримінального правопорушення, а також вилучення підроблених бланків посвідчень про перевірку знань з питань охорони праці, печаток ПЗ «Центру професійної освіти та навчання», комп`ютерної техніки, за допомогою якої їх виготовляють, а також є всі підстави вважати, що дані документи, печатки, техніка можуть бути знищені або змінені особами, причетними до вчинення даного кримінального правопорушення, необхідно провести обшук за адресою:

АДРЕСА_1 .

Відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна за адресою:

АДРЕСА_1 , перебуває у приватній спільній сумісній власності ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 .

Крім того, під час проведення досудового розслідування виникла необхідність у проведенні почеркознавчої експертизи та встановлення хто саме підписав дані посвідчення, необхідно отримати вільні зразки почерку працівників ТОВ «Аквітінія - ПРОМ», а саме ОСОБА_5 , та для виконання якої відповідно до науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5 надаються оригінали документів.

В судовому засіданні слідчий та прокурор підтримали клопотання, просили задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши думку прокурора та слідчого, перевіривши надані матеріали клопотання, приходить до наступного.

Згідно зі ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Статтею 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Статтею 30 Конституції України кожному гарантується недоторканність житла, а обмеження цього права може здійснюватись виключно на підставі вмотивованого рішення суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження.

Згідно зі ст.84 КПК України доказами у кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Враховуючи вищевикладене, та те, що прокурором доведено, що обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей, які мають значення для досудового розслідування, і є заходом, пропорційним втручанню в приватне життя особи з огляду на серйозність втручання у право на повагу до іншого володіння особи, якої стосується ця слідча дія, оскільки доведено, що за адресою:

АДРЕСА_1 , можуть знаходитись речі і документи, що мають значення для досудового розслідування (підроблені бланки посвідчень про перевірку знань з питань охорони праці), печатки приватного закладу «Центр професійної освіти та навчання», вільні зразки підпису/почерку працівників ТОВ «Аквітінія - ПРОМ», а саме ОСОБА_5 , та вищевказані документи можуть бути доказами під час судового розгляду, необхідно провести обшук квартири за адресою: АДРЕСА_1 , що перебуває у приватній спільній сумісній власності ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_15 , ОСОБА_8 .

На підставі викладеного, керуючись ст. 234 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИЛА:

Задовольнити клопотання слідчого СВ Тернівського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні за №12020040760000652 від 22.05.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України.

Надати дозвіл слідчому СВ Тернівського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , слідчому СВ Тернівського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_16 , слідчому СВ Тернівського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_17 на проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_2 , яка перебуває у приватній спільній сумісній власності ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_15 , ОСОБА_8 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування та вилучення речових доказів, а також речей і документів, що мають значення для досудового розслідування, а саме: посвідчень про перевірку знань з питань охорони праці приватного закладу «Центр професійної освіти та навчання», або інших установ вповноважених на видання аналогічних офіційних документів, печатки приватного закладу «Центр професійної освіти та навчання», або інших установ вповноважених на видання аналогічних офіційних документів, вільні зразки підпису/почерку працівників ТОВ «Аквітінія - ПРОМ», а саме ОСОБА_5 , печатка «Центр професійної освіти та навчання» (код ЄДРПОУ: 37862203), комп`ютерної техніки (ноутбуки, системні блоки, маніпулятори, клавіатури, принтери, сканери), за допомогою яких здійснювалося виготовлення вказаних бланків посвідчень про перевірку знань з питань охорони праці.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Строк дії даної ухвали становить двадцять днів з дня постановлення ухвали і закінчується

30 серпня 2020 року.

Ухвала набирає законної сили негайно та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудТернівський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення11.08.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90920224
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —215/4529/20

Ухвала від 09.11.2021

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 26.05.2021

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 05.05.2021

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Лиходєдов А. В.

Ухвала від 30.04.2021

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Лиходєдов А. В.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 18.09.2020

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 18.09.2020

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 18.09.2020

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні