Рішення
від 30.06.2020 по справі 570/962/20
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/962/20

Номер провадження 2/570/747/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 червня 2020 року Рівненський районний суд Рівненської області у складі:

судді Гнатущенко Ю.В.

з участю секретаря судового засідання Іллюк С.Р.,

представника позивача адвоката Павлюк І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Рівненського районного суду Рівненської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новоукраїнської сільської ради Рівненського району про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами в порядку спадкування, -

в с т а н о в и в :

В обгрунтування позовних вимог позивач зазначає, що 01.07.2002 року батько позивача - ОСОБА_2 придбав у ОСОБА_3 будинковолодіння АДРЕСА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 батько позивача - ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача - ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 .

Після смерті матері позивач звернувся до приватного нотаріуса Олинець О.В. з заявою про прийняття спадщини. Позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки право власності на вказане будинковолодіння не було зареєстроване у державному реєстрі за його батьком ОСОБА_2 , а власником згідно відомостей реєстру значився ОСОБА_3 Для державної реєстрації права власності на підставі заяви спадкоємця згідно п.66 Порядку відсутні відповідні умови та документи, а саме: заявником є ОСОБА_1 , який не входить до складу спадкоємців на час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , а є спадкоємцем після смерті ОСОБА_4 ; спадкова справа щодо ОСОБА_2 не заводилася.

Позивач є єдиним спадкоємцем, який прийняв спадщину після смерті своєї матері - ОСОБА_4 , яка в свою чергу є єдиним спадкоємцем після смерті свого чоловіка ОСОБА_2 , фактично прийняла спадщину після його смерті, але юридично її не оформила.

З метою захисту своїх прав, як спадкоємця майна, позивач звернувся до суду з вказаним позовом та просить визнати за ним право власносності на будинковолодіння АДРЕСА_1 .

Позивач в судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання про розгляд справи у його відсутності, у якому позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник позивача адвокат Павлюк І.А. в судовому засіданні позовні вимоги підтримала повністю, просить суд їх задоволити.

Від відповідача до суду надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника відповідача, при цьому позовні вимоги визнають та підтримують у повному обсязі.

Вислухавши думку осіб, які беруть участь у судовому засіданні, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що будинковолодіння АДРЕСА_1 , згідно договору купівлі-продажу, укладеного 01.07.2002 року між батьком позивача - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , посвідченого приватним нотаріусом Рівненського районного нотаріального округу Сохацьким І.С., зареєстрований в реєстрі за № 699, належить ОСОБА_2 на праві приватної власності.

ІНФОРМАЦІЯ_1 батько позивача - ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача - ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_4 .

Постановою приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Рівненської області Олинець О.В. від 03.03.2020 р. про відмову у вчиненні нотаріальної дії, позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки право власності на вказане будинковолодіння не було зареєстроване у державному реєстрі за його батьком ОСОБА_2 , а власником згідно відомостей реєстру значився ОСОБА_3 Для державної реєстрації права власності на підставі заяви спадкоємця згідно п.66 Порядку відсутні відповідні умови та документи, а саме: заявником є ОСОБА_1 , який не входить до складу спадкоємців на час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , а є спадкоємцем після смерті ОСОБА_4 ; спадкова справа щодо ОСОБА_2 не заводилася.

Як вбачається з повідомлення приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Рівненської області Олинець О.В. № 4/02-14 від 24.01.2020 р., позивач є єдиним спадкоємцем, який прийняв спадщину після смерті своєї матері - ОСОБА_4 , яка в свою чергу є єдиним спадкоємцем після смерті свого чоловіка ОСОБА_2 , фактично прийняла спадщину після його смерті, але юридично її не оформила.

Спадкова справа щодо матері позивача - ОСОБА_4 заведена 27.05.2019 року № 7/2019, згідно повідомлення приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Рівненської області Олинець О.В. №13/01-16 від 12.06.2020 р.

Договір купівлі-продажу від 01.07.2002 року укладено до набрання чинності ЦК України від 01.01.2004 року, тому на дані правовідносини поширюється дія норм ЦК УРСР в редакції 1963 року.

Згідно положень ст.227 ЦК УРСР 1963 року, договір купівлі-продажу жилого будинку повинен бути нотаріально посвідчений, якщо хоча б однією з сторін є громадянин. Недодержання цієї вимоги тягне недійсність договору (стаття 47 цього Кодексу). Договір купівлі-продажу жилого будинку підлягає реєстрації у виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів.

Відповідно до ч.2 ст.12 Закону України "Про власність", який діяв на момент укладення договору купівлі-продажу, громадянин набуває права власності на доходи від участі в суспільному виробництві, індивідуальної праці, підприємницької діяльності, вкладення коштів у кредитні установи, акціонерні товариства, а також на майно, одержане внаслідок успадкування або укладення інших угод, не заборонених законом.

Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, позивач звернувся до суду, оскільки нотаріусом не прийнято договір купівлі-продажу з тих підстав, що право власності на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Рівненського районного нотаріального округу Сохацьким І.С., зареєстрований в реєстрі за № 699, станом на 01.01.2013 року не зареєстроване.

Загальна декларація прав людини у статті 8 гарантує право кожної людини на ефективне поновлення у правах компетентними національними судами в разі порушення її основних прав, наданих їй конституцією або законом.

Відповідно до частини першої статті 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Статтею 16 ЦК України передбачене право на звернення до суду за захистом свого права і встановлені способи захисту, серед яких є визнання права, а також відновлення становища, яке існувало до порушення.

Виходячи зі змісту наведених норм права, потреба в такому способі захисту права власності виникає тоді, коли наявність суб`єктивного права власника не підтверджена відповідними доказами, підлягає сумніву, не визнається іншими особами або ними оспорюється.

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Судом встановлено, що позивач є спадкоємцем майна за законом після смерті матері, яка в свою чергу є спадкоємцем майна після смерті свого чоловіка, однак юридично спадщину після його смерті вона не оформила. Право позивача на спадкове майно ніким не оспорюється, позивач прийняв спадщину після смерті матері.

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що права позивача порушено, позов є обгрунтованим, тому підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 12, 89, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Новоукраїнської сільської ради Рівненського району про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами в порядку спадкування - задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, а саме: А-1 - житловий будинок; а - веранда; а1 - прибудова; Б- гараж з оглядовою ямою; В- погріб; Д- баня; Е - сарай; Г-вбиральня; №1 - огорожа; №2 - огорожа, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Рівненського апеляційного суду через Рівненський районний суд Рівненської області протягом 30 днів з дня проголошення, або безпосередньо до Рівненського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , останнє місце реєстрації АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Відповідач Новоукраїнська сільська рада Рівненського району Рівненської області, вул. Приходька, буд.50 а, с.Нова Українка, Рівненського району Рівненської області , ЄДРПОУ 04387266.

Повне судове рішення складено 10.07.2020 р.

Суддя Гнатущенко Ю.В.

Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено13.08.2020
Номер документу90933518
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —570/962/20

Рішення від 30.06.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Рішення від 30.06.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 22.06.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 11.06.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 30.04.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 01.04.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні