Рішення
від 12.08.2020 по справі 911/1477/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" серпня 2020 р. м. Київ Справа № 911/1477/20

Господарський суд Київської області у складі судді Антонової В.М., розглянув за правилами спрощеного позовного провадження матеріали справи

за позовом Державного підприємства "Оператор ринку" (м.Київ)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерджи смарт постач" (Київська обл., Вишгородський район, с. Пірнове)

про стягнення 7 846,70 грн

без виклику учасників процесу

Державне підприємство "Оператор ринку" (далі - позивач) звернулося до суду з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерджи смарт постач" (далі - відповідач) 7 846,70 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов договору про участь у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку № 277/01 від 26.07.2019 в частині сплати послуг за участь у РДН/ВДР за лютий, березень 2020 року.

Ухвалою від 27.05.2020 Господарський суд Київської області прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у цій справі. Справу вирішив розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи. Встановив відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву та доказів відправки копії відзиву позивачу у строк, передбачений ч. 1 ст. 251 ГПК України протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Встановив позивачу строк для подання відповіді на відзив на позовну заяву та доказів відправки копії відповіді на відзив відповідачу у строк, визначений судом згідно з вимогами ч. 4 ст. 166 ГПК України, - до 26.06.2020 (включно), а відповідачу строк для подання заперечень на відповідь на відзив до 07.07.2020 (включно).

16.06.2020 до суду від позивача надійшла заява про долучення документів до матеріалів справи.

Правом на подачу відзиву на позовну заяву відповідач не скористався.

Згідно з ч. 2 ст. 178 ГПК України передбачено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Приймаючи до уваги, що відповідач у строк, встановлений судом, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, суд вказує, що в матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України.

Згідно з ч. 4 ст. 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Відповідно до ч. 6 ст. 233 ГПК України у виняткових випадках залежно від складності справи складання повного рішення (постанови) суду може бути відкладено на строк не більш як десять днів, а якщо справа розглянута у порядку спрощеного провадження - п`ять днів з дня закінчення розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

13.04.2017 Верховною радою України прийнято Закон України № 2019-VIIІ "Про ринок електричної енергії", який набрав чинності 11.06.2017.

Відповідно до преамбули Закону України "Про ринок електричної енергії" цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Згідно з пунктом 54 частини 1 статті 1 Закону України "Про ринок електричної енергії" оператор ринку - юридична особа, яка забезпечує функціонування ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку та організацію купівлі-продажу електричної енергії на цих ринках.

Основні умови діяльності учасників ринку електричної енергії та взаємовідносин між ними визначаються нормативно-правовими актами, що регулюють впровадження цього Закону, зокрема, правилами ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку (пункт 2 частина 2 статті 2 Закону України "Про ринок електричної енергії").

Правила ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку визначають, зокрема, порядок реєстрації учасників ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, порядок та вимоги до забезпечення виконання зобов`язань за договорами купівлі-продажу електричної енергії на цих ринках, порядок організації та проведення торгів, порядок визначення ціни на електричну енергію, у тому числі у разі неконкурентної поведінки, порядок проведення розрахунків на цих ринках, порядок визначення вартості послуг оператора ринку та порядок її оплати, порядок розкриття інформації та оприлюднення інформації, порядок врегулювання спорів між оператором ринку та учасниками ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, порядок внесення змін до правил ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку (пункт 4 статті 2 Закону України "Про ринок електричної енергії").

За приписами ст. 51 Закону України "Про ринок електричної енергії" оператор ринку забезпечує функціонування ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, а також здійснює організацію купівлі-продажу електричної енергії для доби постачання на підставі ліцензії. Оператор ринку створює організаційні, технологічні, інформаційні та інші умови для здійснення регулярних торгів за правилами ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, укладання і виконання договорів та розрахунків за ними, зокрема визначає уповноважений банк або клірингову установу. Оператор ринку, зокрема, реєструє учасників ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, забезпечує ведення та оприлюднення відповідного реєстру.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 308 (з змінами, внесеними згідно з постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 879 від 31.05.2019, № 1169 від 24.06.2019, № 2485 від 26.11.2019 та № 517 від 28.02.2020) затверджені Правила ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.05.2019 № 454 затверджено статут Державного підприємства "Оператор ринку" (далі - Статут), яке утворено на базі філії "Оператор ринку" Державного підприємства "Енергоринок" відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 324 "Про утворення державний підприємств "Гарантований покупець" та "оператор ринку" та є державний комерційним підприємством.

Згідно з пунктом 5 Статуту підприємство утворено з метою забезпечення функціонування ринку електричної енергії "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку електричної енергії, організації купівлі-продажу електричної енергії на таких ринках, а також отримання прибутку від провадження господарської діяльності.

Предметом діяльності підприємства є, зокрема, реєстрація учасників ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку, забезпечення ведення та оприлюднення реєстру таких учасників на офіційному веб-сайті підприємства (пункт 6 Статуту).

Державну реєстрацію Державного підприємства "Оператор ринку" проведено 18.06.2019, номер запису 1 074 136 0000 085832.

Відповідно до п.п. 2.1.1 Правил ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку (далі за текстом - Правила РДН/ВДР) учасники ринку, що бажають стати учасниками РДН/ВДР, повинні надати оператору ринку (далі за текстом - ОР) заяву про участь у РДН та ВДР та укласти договір про участь у РДН та ВДР. Учасник ринку набуває статусу учасника РДН/ВДР з дати набрання чинності договором про участь у РДН та ВДР (п.п. 2.1.2 Правил РДН/ВДР).

Товариство з обмеженою відповідальністю "Енерджи смарт постач" звернулось до Державного підприємства "Оператор ринку" із заявою на участь у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку від 23.07.2019.

ОР протягом двох робочих днів з дня отримання заяви про участь у РДН/ВДР перевіряє повноту та актуальність наданої заявником інформації (п.п. 2.1.5 Правил РДН/ВДР). Якщо повнота та актуальність інформації заявника підтверджена, ОР готує та надає заявнику проект договору про участь у РДН та ВДР для підписання у двох примірниках (п.п. 2.1.6 Правил РДН/ВДР). Після отримання оператором ринку підписаного зі сторони заявника договору про участь у РДН та ВДР у двох примірниках ОР за 1 робочий день: підписує, реєструє та повертає один примірник договору заявнику; реєструє учасника РДН/ВДР; інформує Регулятора (Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) та інших учасників РДН/ВДР про реєстрації нового учасника РДН/ВДП шляхом розміщення відповідної інформації на власному вебсайті (п.п. 2.1.7 Правил РДН/ВДР). Договір про участь у РНД та ВДР набирає чинності з дати, зазначеної у ньому (п.п. 2.1.8 Правил РДН/ВДР).

Державним підприємство "Оператор ринку" зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю "Енерджи смарт постач" учасником РДН/ВДР та поінформовано Регулятора (Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) та інших учасників РДН/ВДР про реєстрацію Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерджи смарт постач" учасником РДН/ВДР шляхом оприлюднення на власному веб-сайті реєстру учасників РДН/ВДР.

26.07.2019 між Державним підприємством "Оператор ринку" (далі - ОР) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Енерджи смарт постач" (далі - учасник) укладено договір про участь у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку № 277/01 (далі - договір).

21.02.2020 між Державним підприємством "Оператор ринку" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Енерджи смарт постач" укладено додаткову угоду №2 до договору від 26.07.2019 № 277/01, відповідно до умов п. 2 якої місцезнаходження та поштову адресу учасника викладено в новій редакції.

Відповідно до пункту 1.1 договору ОР забезпечує функціонування ринку "на добу наперед" (далі - РДН) та внутрішньодобового ринку (далі - ВДР), створює організаційні, технологічні, інформаційні та інші умови для здійснення регулярних торгів за Правилами ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 308 (далі - Правила РДН/ВДР), укладання і виконання договорів про купівлю-продаж електричної енергії на РДН/ВДР та розрахунків за ними, а учасник використовує такі умови з метою участі у торгах, купівлі-продажу електричної енергії та врегулювання відповідних фінансових зобов`язань згідно з Правилами РДН/ВДР.

За приписами пункту 2.3 договору учасник зобов`язаний, зокрема, дотримуватися вимог чинного законодавства України, виконувати Правила РДН/ВДР, Правила ринку, умови договорів, що укладатимуться на РДН/ВДР та інших нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії.

Підпунктом 8 пункту 2.3 договору закріплено обов`язок учасника оплачувати послуги ОР у встановлені цим договором строки.

Сторони в пункті 3.1 договору передбачили, що оплата послуг ОР, що надаються за цим договором і пов`язані із провадженням діяльності зі здійснення функцій оператора ринку, складається з фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР та платежу за здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР.

Пунктом 3.2 договору визначено, що ОР розраховує розміри фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР відповідно до Правил РДН/ВДР та повинен оприлюднити їх на власному веб-сайті не пізніше 30 днів до введення в дію.

ОР розраховує та погоджує з Регулятором (Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) розміри фіксованого платежу за участь на РДН/ВДР та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР (п.п. 4.4.3 Правил РДН/ВДР).

Відповідно до п. 3.3 договору фіксований платіж за участь у РДН/ВДР оплачується щомісяця шляхом здійснення повної попередньої оплати. ОР у перший робочий день кожного календарного місяця надає учаснику рахунок на сплату фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР за відповідний місяць. (Аналогічна вимога закріплена й у п.п. 4.4.4 Правил РДН/ВДР).

Згідно п. 3.5 договору учасник зобов`язаний оплатити рахунки, що надаються ОР відповідно до пунктів 3.3 та 3.4 цього договору, протягом трьох робочих днів з дати їх формування. Відповідні умови закріплені й у п.п. 4.4.6 Правил РДН/ВДР.

Учасник РДН/ВДР має право призупинити або припинити участь у РДН/ВДР, для чого він повинен надати ОР відповідну заяву із зазначенням дати, з якої участь на РДН/ВДР буде призупинено або припинено, та у разі призупинення участі на РДН/ВДР зазначити термін його тривалості (п.п. 2.4.1 Правил РДН/ВДР). Отримавши від учасника РДН/ВДР заяву щодо призупинення або припинення участі на РДН/ВДР, ОР зобов`язаний призупинити або припинити його участь у РДН/ВДР з дати, зазначеної у відповідній заяві (п.п. 2.4.2 Правил РДН/ВДР).

У разі призупинення участі на РДН учасника за його заявою ОР на час дії такого призупинення не нараховує учаснику оплату послуг ОР (п. 3.6 договору).

У відповідності до п. 3.7 договору ОР надає учаснику акт приймання-передачі наданих послуг за формою, наведеною в додатку 1 до цього договору, та інші фінансові документи в терміни, передбачені Правилами РДН/ВДР.

ОР до п`ятого числа кожного місяця формує та надає учасникам РДН/ВДР у паперовому вигляді акти наданих послуг на РДН/ВДР за попередній (звітний) місяць, підписані уповноваженою особою ОР. Учасник РДН/ВДР після отримання акта наданих послуг на РДН/ВДР повинен його підписати та повернути ОР не пізніше ніж до 25 числа місяця, наступного за звітним (п.п. 4.4.7 Правил РДН/ВДР).

Договір набирає чинності з моменту підписання сторонами цього договору та діє до 31 грудня поточного року включно, у якому була надана заява про укладення договору (пункт 8.1 договору). Якщо жодна зі сторін не звернулася до іншої сторони у строк не менше ніж за 20 календарних днів до закінчення дії цього договору з ініціативою щодо його розірвання, то цей договір вважається пролонгованим на наступний календарний рік на тих же умовах (пункт 8.2 договору).

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 13.12.2019 № 2770 погоджено розрахований ДП "Оператор ринку" фіксований платіж за участь на ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку в розмірі 3 269,46 грн (без ПДВ).

Відповідно до ст. 188.1 Податкового кодексу України база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

Враховуючи зазначене, вартість послуг ОР (фіксованого платежу за участі у РДН/ВДР, що підлягає оплаті відповідно до умов договору становить 3 923,35 грн з урахуванням податку на додану вартість.

Відповідно до ч. 1 та ч. 4 п. 1.6.1 Правил РДН/ВДР обмін інформацією між ОР та учасниками РДН/ВДР здійснюється через програмне забезпечення ОР із застосуванням КЕП та поштою. Таким програмним забезпеченням позивача є система XMtrade/PXS.

Частиною 6 п. 1.6.2 Правил РДН/ВДР передбачено, що через програмне забезпечення ОР здійснюється інформування учасників РДН/ВДР.

Позивачем на виконання вимог п. 3.3 договору за допомогою програмного забезпечення ОР надано відповідачу рахунки-фактури № 4618700240 від 01.02.2020 за лютий 2020 року на суму 3 923,35 грн. та № 4618700340 від 01.03.2020 за березень 2020 року на суму 3 923,35 грн.

Крім того, 22.04.2020 позивачем направлено на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерджи смарт постач" вимогу про сплату фіксованого платежу за участь на РДН/ВДР за лютий та березень 2020 року.

04.03.2020 та 03.04.2020 на адресу відповідача за супровідними листами від 02.03.2020 № 03/31-610 та від 01.04.2020 № 03/31-796 відповідно надіслано для підписання по два примірники актів приймання-передачі наданих послуг між ДП "Оператор ринку" та учасником РДН/ВДР за лютий, березень 2020 року, один примірник підписаного акту слід було повернути на адресу позивача. Проте, зазначені акти приймання-передачі наданих послуг, всупереч умов п. 4.4.7 Правил РДН/ВДР, не були підписані та повернуті позивачеві.

На вимогу позивача відповідач у встановлений договором строк не здійснив оплату, що стало підставою для звернення позивача з даним позовом до суду.

Згідно з пунктом 1 частини 2 статті 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до частини 1 статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 627 ЦК України передбачено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Статтею 629 ЦК України передбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Зобов`язання в силу вимог статей 525, 526 ЦК України має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається. Аналогічна за змістом норма міститься у п. 1 ст. 193 ГК України.

Договір від 26.07.2019 № 277/01, що укладений сторонами у даній справі, за своєю правовою природою є договором про надання послуг.

Загальні положення про послуги визначені главою 63 Цивільного кодексу України.

Відповідно до частини 1 статті 901 ЦК України за договором про надання послуг сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

За правилами частини 1 статті 903 ЦК України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Частою 1 статті 612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Пунктом 1 статті 530 ЦК України врегульовано, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до частини 1 статті 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 74 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставин, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем вчинені всі відповідні дії для підписання актів приймання-передачі наданих послуг на загальну суму 7 846,70 грн, проте відповідач ухилився від свого обов`язку щодо підписання акту.

Доказів надання обґрунтованої відмови від підписання акту, відповідачем надано не було.

Матеріалами справи підтверджується факт наявності заборгованості, яка станом на день розгляду справи відповідачем не погашена і становить 7 846,70 грн.

Строк виконання обов`язку відповідача по оплаті фіксованого платежу на день звернення позивача з позовом до суду настав, тому з урахуванням наявних в матеріалах справи доказів, суд доходить висновку про правомірність позовних вимог щодо стягнення фіксованого платежу в сумі 7 846,70 грн.

З огляду на наявні в матеріалах справи докази та зроблені господарським судом в процесі розгляду справи висновки, вимога позивача про стягнення з відповідача боргу в сумі 7 846,70 грн. є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 74-79, 129, 232, 233, 236, 238, 240, 241, 247, 248, 252 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Державного підприємства "Оператор ринку" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерджи смарт постач" про стягнення 7 846,70 грн задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерджи смарт постач" (07342, Київська обл., Вишгородський район, село Пірнове, Проспект Шевченка Т.Г., будинок 19-А, код ЄДРПОУ 42659267) на користь Державного підприємства "Оператор ринку" (01032, місто Київ, вул. Симона Петлюри, будинок 27, код ЄДРПОУ 43064445) 7 846 (сім тисяч вісімсот сорок шість) гривень 70 копійок заборгованості з оплати послуг оператора ринку та 2 102 (дві тисячі сто дві) гривні судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: (http://court.gov.ua/fair/).

Суддя В.М. Антонова

Дата ухвалення рішення12.08.2020
Оприлюднено14.08.2020
Номер документу90935410
СудочинствоГосподарське
Сутьучасть у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку № 277/01 від 26.07.2019 в частині сплати послуг за участь у РДН/ВДР за лютий, березень 2020 року. Ухвалою від 27.05.2020 Господарський суд Київської області прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у цій справі. Справу

Судовий реєстр по справі —911/1477/20

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Рішення від 12.08.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 27.05.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні