Ухвала
від 12.08.2020 по справі 295/9540/20
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/9540/20

1-кс/295/3813/20

УХВАЛА

Іменем України

12.08.2020 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянув винесене в кримінальному провадженні № 32020060000000023 старшим слідчимз особливоважливих справпершого відділурозслідувань кримінальнихпроваджень слідчогоуправління Головногоуправління ДФСу Житомирськійобласті ОСОБА_3 і погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 , клопотання про проведення обшуку та додані до клопотання матеріали,-

В С Т А Н О В И В :

В клопотанні слідчий зазначив, що Слідчим управлінням Головного управління Державної фіскальної служби у Житомирській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32020060000000023 від 13.07.2020 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ч. 3. ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «ТрансКолорит» (код ЄДР 40584771) у період 2020 року за рахунок проведення безтоварних операцій з СГД з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ «Фіоленд ОПТ» (код ЄДР 42919151), ТОВ «Сайлен Трейд» (код ЄДР 42919209), ТОВ «Мориа» (код ЄДР 42919222), ТОВ «Макрогруп» (код ЄДР 43319125), ТОВ «Делар Компані» (код ЄДР 42919099) ухилились від сплати грошового зобов`язання з податку на додану вартість на суму понад 12 млн. грн.

Дослідженням інформаційних баз ДФС України (АІС «Податковий Блок», Єдиний реєстр податкових накладних) встановлено, що на підприємствах ТОВ «ТрансКолорит», ТОВ «Фіоленд ОПТ», ТОВ «Сайлен Трейд», ТОВ «Мориа», ТОВ «Макрогруп», ТОВ «Делар Компані» відсутні трудові ресурси, складські приміщення, виробничі потужності для здійснення будь-якого виду діяльності, вбачається проведення транзитних фінансових потоків (формування податкового кредиту та зобов`язань з ПДВ за рахунок фінансово-господарських операцій з однією групою підприємств), спрямованих на здійснення операцій з надання податкової вигоди переважно з контрагентами, які не виконують свої податкові зобов`язання, зокрема у випадках, коли операції здійснюються через посередників з метою штучного формування валових витрат та податкового кредиту, не мають реального товарного характеру.

Відповідно до інформації, отриманої з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, засновником та директором ТОВ «Фіоленд ОПТ», ТОВ «Сайлен Трейд», ТОВ «Мориа» являється ОСОБА_5 , засновником та директором ТОВ «Делар Компані» являється ОСОБА_6 , засновником та директором ТОВ «Макрогруп» являється ОСОБА_7 , засновником та директором ТОВ «ТрансКолорит» являється ОСОБА_8 .

Допитаний в якості свідка, директор ТОВ «Фіоленд ОПТ», ТОВ «Сайлен Трейд», ТОВ «Мориа», ОСОБА_5 надав покази про непричетність до здійснення господарської діяльності від імені вказаних підприємств та те, що втратив паспорт громадянина України. Крім того, останній повідомив, що ТОВ «Деллар Компані», ТОВ «Макрогруп», ТОВ «Транс-Колорит» йому не відомі. Вищевказане свідчить про те, що реквізити даних суб`єктів господарювання використовуються невстановленими слідством особами для здійснення діяльності, пов`язаної з наданням незаконної податкової вигоди підприємствам реального сектору економіки, що має наслідком ненадходження до державного бюджету грошових коштів в особливо великих розмірах.

В ході проведення оперативно-розшукових заходів, направлених на отримання інформації про осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, отримано відомості від виконавчого комітету Ковалівської сільської ради, де зареєстрований гр. ОСОБА_6 , директор ТОВ «Делар Компані», якими встановлено, що гр. ОСОБА_6 офіційно не працевлаштований та був притягнутий раніше до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення.

Аналізом даних Єдиного реєстру податкових накладних встановлено, що податковий кредит вищевказані СГД формують за рахунок документального відображення безтоварних операцій з придбання товару в СГД-К (суб`єкт господарювання-контрагент), які перебувають на обліку як платники податку в Офісі ВПП ДПС, а саме: ТОВ «Експансія» (код ЄДР 32294905), ТОВ «Новус Україна» (код ЄДР 36003603), ТОВ «Метро Кеш Енд Кері Україна» (код ЄДР 32049199). Крім того, проведеним аналізом Єдиного реєстру податкових накладних в частині руху товару по ланцюгу постачання, встановлено підміну номенклатури такого товару («скрут»), що також свідчить про безтоварність проведених господарських операцій та відсутність розумної економічної причини (ділової мети) таких операцій.

На виконання доручення, співробітниками УОРД ГУ ДФС у Житомирській області здійснено виїзд за адресою місця проживання директора ТОВ «Делар Компані» ОСОБА_6 : Київська область, Васильківський район, с. Устимівка, вул. Вишнева, буд. 20, з метою встановлення обставин, які підлягають доказуванню та проведення слідчо-розшукових дій.

Згідно довідки-характеристики ВК Ковалівської сільської ради встановлено, що директор ТОВ «Деллар Компані» ОСОБА_6 проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

В зазначеному приміщенні знаходяться первинні фінансово-господарські документи по взаємовідносинах: ТОВ «Делар Компані» з ТОВ «Фіоленд ОПТ» (код ЄДР 42919151), ТОВ «Сайлен Трейд» (код ЄДР 42919209), ТОВ «Мориа» (код ЄДР 42919222), ТОВ «Макрогруп» (код ЄДР 43319125), ТОВ «Транс Колорит» (код ЄДР 40584771, документи, які свідчать про придбання (купівлю) та реалізацію (продаж) товарно-матеріальних цінностей, чорнової бухгалтерії, документів складського обліку, документів бухгалтерської звітності, коштів, отриманих від незаконної діяльності, електронних носіїв інформації (комп`ютерної техніки, засобів зв`язку, сім-карток) та інших, на яких зберігаються відомості щодо взаємовідносин між вищезазначеними та іншими підприємствами і фізичними особами, печаток, кліше та штампів, реєстраційних документів та інших документів, які мають значення для досудового розслідування.

Під час досудового розслідування даного провадження виникла необхідність у проведенні обшуку за вказаною адресою для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення у даному кримінальному провадженні, з метою вилучення речей та документів, а саме: документів які свідчать про придбання (купівлю) та реалізацію (продаж) товарно-матеріальних цінностей, чорнової бухгалтерії, документів складського обліку, документів бухгалтерської звітності, коштів, отриманих від незаконної діяльності, електронних носіїв інформації (комп`ютерної техніки, засобів зв`язку, сім-карток) та інших, на яких зберігаються відомості щодо взаємовідносин між вищезазначеними та іншими підприємствами і фізичними особами, печаток, кліше та штампів, реєстраційних документів та інших документів, які мають значення для досудового розслідування.

Зазначені речі та документи мають значення для досудового розслідування у кримінальному провадженні, а відомості, які у них містяться, можуть бути доказами під час судового розгляду, здобути які в інший спосіб у даному випадку не представляється можливим.

Крім того, враховуючи характер кримінального правопорушення та передбачене санкцію статті покарання за його вчинення, у випадку обізнаності про здійснення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, причетні до вчинення кримінального правопорушення особи, з метою уникнення кримінальної відповідальності, можуть знищити предмети та документи, що свідчать про їх причетність до вчинення злочину і відповідно мають значення для досудового розслідування.

Розгляд клопотання проведено за відсутності особи, у володінні якої перебуває річ, з урахуванням достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни, переховування або знищення речі.

Заслухавши слідчого, який підтримав клопотання, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Пунктом 7 ч. 3 ст. 234 КПК України передбачено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Враховуючи вищевикладене та те, що зазначені речі та документи мають значення для досудового розслідування у кримінальному провадженні, а відомості, які у них містяться, можуть бути доказами під час судового розгляду, здобути які в інший спосіб у даному випадку не представляється можливим, клопотання слідчого ґрунтується на вимогах закону і підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 110, 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Надати старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС у Житомирській області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи дозвіл на проведення обшуку житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , де проживає директор ТОВ «Делар Компані» (код ЄДР 42919099) ОСОБА_6 (РНКОПП НОМЕР_1 ), з метою відшукання та вилучення речей та документів, а саме: первинних фінансово-господарських документів по взаємовідносинах: ТОВ «Делар Компані» (код ЄДР 42919099) з ТОВ «ТрансКолорит» (код ЄДР 40584771), ТОВ «Фіоленд ОПТ» (код ЄДР 42919151), ТОВ «Сайлен Трейд» (код ЄДР 42919209), ТОВ «Мориа» (код ЄДР 42919222), ТОВ «Макрогруп» (код ЄДР 43319125), документів, які свідчать про придбання (купівлю) та реалізацію (продаж) товарно-матеріальних цінностей, чорнової бухгалтерії, документів складського обліку, документів бухгалтерської звітності, коштів, отриманих від незаконної діяльності, електронних носіїв інформації (комп`ютерної техніки, засобів зв`язку, сім-карток) та інших, на яких зберігаються відомості щодо взаємовідносин між вищезазначеними та іншими підприємствами і фізичними особами, печаток, кліше та штампів, реєстраційних документів та інших документів, які мають значення для досудового розслідування.

Встановити строк дії ухвали до 11.09.2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення12.08.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90936794
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку та додані до клопотання матеріали

Судовий реєстр по справі —295/9540/20

Ухвала від 12.08.2020

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Полонець С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні