Ухвала
від 10.08.2020 по справі 120/2677/20-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

м. Вінниця

10 серпня 2020 р. Справа № 120/2677/20-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Мультян Марини Бондівни, розглянувши у письмовому провадженні заяву представника позивача про закриття провадження у справі за позовом Казенного науково-виробничого обєднання "Форт" МВС України до Офісу великих платників податків Державної податкової служби про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом Казенного науково-виробничого обєднання "Форт" МВС України до Офісу великих платників податків Державної податкової служби про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень.

Ухвалою суду від 24.06.2020 року розгляд справи вирішено проводити в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

10.08.2020 року представником позивача подано до суду заяву про відмову від позову, зі змісту якої просить прийняти відмову від позову та закрити провадження у справі у зв`язку із добровільною сплатою штрафних санкцій в повному обсязі. Крім того, просить повернути сплачений судовий збір у розмірі 21020,00 грн. Розгляд даної заяви просив проводити в порядку письмового провадження.

В свою чергу, представник відповідача подав до суду заяву, в якій виклав позицію стосовно відсутності заперечень проти розгляду заяви представника позивача про закриття провадження у справі в порядку письмового провадження та її задоволення.

Розглянувши заяву позивача про відмову від позову, суд дійшов висновку про наявність підстав для її задоволення виходячи з наступного.

Відповідно до частини 3 статті 9 КАС України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно із частиною 1 статті 189 КАС України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Частиною 3 статті 189 КАС України встановлено, що про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог.

Згідно із частиною 5 статті 189 КАС України, суд не приймає відмови від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

В силу пункту 2 частини 1 статті 238 КАС України суд закриває провадження у справі якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Враховуючи, що дії позивача щодо відмови від позову не суперечать закону та те, що позивачем добровільно сплаченого суму штрафних санкцій в повному обсязі на рахунок Офісу великих платників податків Державної податкової служби, суд вважає за можливе прийняти відмову позивача від позову та закрити провадження у адміністративній справі.

Відповідно до частини 2 статті 238 КАС України, про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Вирішуючи питання про повернення судового збору, суд виходить з наступного.

Так, позивачем при зверненні до суду з даним позовом сплачено судовий збір у сумі 21020 грн, що підтверджується платіжним дорученням № 9106 від 17.06.2020 року, наявною у матеріалах справи.

Відповідно до частини 1 статті 132 КАС України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно із статтею 140 КАС України у разі відмови позивача від позову понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються із позивача, крім випадків, коли позивач звільнений від сплати судових витрат. Однак якщо позивач відмовився від позову внаслідок задоволення його відповідачем після подання позовної заяви, то суд за заявою позивача присуджує всі понесені ним у справі витрати із відповідача.

З огляду на частину 1 статті 142 КАС України, у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Із системного аналізу зазначених норм, суд дійшов висновку, що приписи частини 1 статті 142 КАС України щодо повернення судового збору у розмірі 50 відсотків, застосовуються у випадку відмови позивача від позову до початку розгляду справи по суті.

Натомість, якщо відмова від позову надійшла в інший час, тобто після початку розгляду справи по суті, то підлягає застосуванню стаття 140 КАС України, відповідно до якої витрати понесені позивачем не відшкодовуються відповідачем.

В даному випадку провадження у справі було відкрито відповідно статті 12 КАС України, у загальному позовному провадженні, на момент розгляду заяви про закриття провадження у справі підготовче провадження не закрито, тому суд вважає, що при розподілі судових витрат підлягають застосуванню саме приписи частини 1 статті 142 КАС України.

Таким чином, відповідно до статті 142 КАС України, суд присуджує понесені позивачем витрати зі сплати судового збору в розмірі п`ятдесяти відсотків судового збору від сплаченого при поданні позову 21020,00 грн, що становить 10510 грн (десять тисяч п`ятсот десять гривень).

Керуючись ст.ст. 189, 238, 241-244, 248, 250, 258 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву представника позивача про закриття провадження у справі - задовольнити.

Провадження у справі за позовом Казенного науково-виробничого об`єднання "Форт" МВС України до Офісу великих платників податків Державної податкової служби про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень - закрити.

Повернути Казенному науково-виробничому об`єднанню "Форт" МВС України з Державного бюджету сплачений судовий збір згідно платіжного доручення № 9106 від 17.06.2020 року в сумі 10510 грн (десять тисяч п`ятсот десять гривень).

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 256 КАС України.

Відповідно до статті 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Мультян Марина Бондівна

Дата ухвалення рішення10.08.2020
Оприлюднено17.08.2020

Судовий реєстр по справі —120/2677/20-а

Ухвала від 10.08.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 21.07.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 24.06.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні