Рішення
від 13.08.2020 по справі 500/1732/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 500/1732/20

13 серпня 2020 рокум.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд, у складі головуючого судді Баб`юка П.М. в письмовому провадженні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДПС у Тернопільській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Борщівський сирзавод" про стягнення податкового боргу по орендній платі з юридичних осіб в сумі 54255,40 грн, по податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, сплачується юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості - 4657,72 грн,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС в Тернопільській області звернулося до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Борщівський сирзавод" про стягнення податкового боргу в сумі 58913,12 грн, а саме, по орендній платі з юридичних осіб в сумі 54255,40 грн, по податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, сплачується юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості - 4657,72 грн.

Позовні вимоги вмотивовані тим, що за відповідачем рахується заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами в сумі 58913,12 грн. Відповідачем не вживаються заходи щодо погашення заборгованості самостійно. Так як відповідач, в порушення вимог податкового законодавства, добровільно не сплатив узгоджену суму податкового зобов`язання у встановлені законодавством строки, тому податковий борг необхідно стягнути в судовому порядку.

Ухвалою суду від 17 липня 2020 року відкрито провадження у справі та вирішено проводити розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, призначено у справі судове засідання.

Від представника позивача на адресу суду 12.08.2020 надійшло клопотання про розгляд справи без його участі в порядку письмового провадження.

Відповідач в судове засідання не прибув, про час, дату і місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, відзиву на позов не подав.

Беручи до уваги клопотання представника позивача та неявку в судове засідання відповідача, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи за наявними в ній доказами та перейшов до розгляду справи у порядку письмового провадження.

Відповідно до частини 4 статті 229 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження) фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступні обставини.

Товариства з обмеженою відповідальністю "Борщівський сирзавод" (код ЄДРПОУ 00447184) зареєстроване органами державної реєстрації як юридична особа, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Згідно довідки про наявність податкового боргу за відповідачем рахується заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами в сумі 58913,12 грн, в тому числі:

- по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості - 4657,72 грн. (основний платіж);

- по орендній платі з юридичних осіб - 54255,40 грн (основний платіж).

Заборгованість по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості виникла у зв`язку з несплатою самостійно узгодженого податкового зобов`язання, нарахованого згідно поданої відповідачем податкової декларації від 18.02.2019 №9028458032, задекларована сума18632,24 грн за рік зі сплатою рівними частками щокварталу - 4658,06 грн. Однак, відповідачем залишилось фактично несплачене самостійно визначене податкове зобов`язання в сумі 4657,72 грн за І квартал 2019 року, враховано переплату 0,34 грн.

Заборгованість по орендній платі з юридичних осіб виникла у зв`язку із несплатою узгодженого податкового зобов`язання нарахованого платником самостійно згідно з податковою декларацією з плати за землю №9020117011 від 11.02.2020 за 2020 рік в розмірі 130212,94 грн річної суми зі сплатою рівними частками щомісяця - 10851,08 грн, а за грудень - 10851,06 грн. Однак, залишилось фактично не сплачене самостійно визначене податкове зобов`язання за період з січня 2020 року по травень (включно) 2020 року.

Згідно пункту 56.11. статті 56 ПК України не підлягає оскарженню грошове зобов`язання, самостійно визначене платником податків.

Виконанням податкового обов`язку згідно пункту 38.1 статті 38 ПК України є сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов`язань у встановлений податковим законодавством строк.

Згідно підпункту 266.1.1. пункту 266.1.статті 266 ПК України платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об`єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Об`єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є об`єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка (підпункт 266.2.1. пункту 266.2 статті 266 ПК України).

Згідно підпункту 266.6.1. пункту 266.1 статті 266 ПК України базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

Відповідно до підпункту 266.7.5. пункту 266.7 статті 266 ПК України платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об`єкта/об`єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Податкове зобов`язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки сплачується юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації (пп.б) підпункту 266.10.1. пункту 266.10 статті 266 ПК України).

Виникнення та існування такого податкового боргу також підтверджується наявними у матеріалах справи доказами: виписками з інтегрованої картки платника податку та розрахунками суми боргу.

В пункті 57.3 статті 57 ПК України зазначено, що у разі визначення грошового зобов`язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов`язаний сплатити нараховану суму грошового зобов`язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Відповідно до підпункту 129.1.1 пункту 129.1 статті 129 ПК України після закінчення встановлених Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов`язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Пеня - це сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов`язань, не сплачених у встановлені законодавством строки (підпункт 14.1.162 пункту 14.1 статті 14 ПК України).

Тобто, незалежно від того, з яких причин платником податку не було своєчасно погашено узгоджену суму грошового зобов`язання, такий платник після фактичного погашення податкового боргу повинен сплатити пеню у розмірі, який залежить від періоду прострочення.

Пунктом 87.1 статті 87 ПК України передбачено, що джерелами самостійної сплати грошових зобов`язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти.

Відповідачу виставлялась податкова вимога Ю №1247-50 від 11.02.2019, з часу виставлення якої податковий борг платника не переривався.

Вказана податкова вимога платником податків у визначеному законом порядку не оскаржена та недійсною не визнана. В добровільному порядку заборгованість відповідач не погасив.

Згідно із пунктом 59.5 статті 59 ПК України, у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Відповідно до припису норми підпунктів 14.1.137 пункту 14.1 статті 14 ПК України, орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Відповідно до пунктів 95.1, 95.2 статті 95 ПК України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі його недостатності-шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Згідно пункту 95.3 статті 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Також відповідно до пункту 95.4 статті 95 ПК України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Як вбачається з матеріалів справи сума заборгованості є узгодженою та у встановлені строки до бюджету не сплаченою, тобто визнається сумою податкового боргу.

Станом на день розгляду справи сума податкового боргу відповідача в розмірі 58913,12 грн є узгодженою та у встановлені законом строки не сплаченою, тому відповідно до підпункту 14.1.175 пункту 14 статті 14 ПК України визнається сумою податкового боргу.

З врахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Головного управління ДПС у Тернопільській області є обґрунтованими, підтверджуються наявними у справі доказами та підлягають до задоволення.

Керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з рахунків у банках Товариства з обмеженою відповідальністю "Борщівський сирзавод", що обслуговують такого платника та за рахунок готівки, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю "Борщівський сирзавод" кошти у розмірі податкового боргу в сумі 58913,12 грн (п`ятдесят вісім тисяч дев`ятсот тринадцять гривень дванадцять копійок), а саме:

- з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості - 4657,72 грн (чотири тисячі шістсот п`ятдесят сім гривень сімдесят дві копійки) на р/р НОМЕР_1 , код одержувача 37971052, МФО 899998, код бюджетної класифікації 50 18010400;

-з орендної плати з юридичних осіб - 54255,40 грн (пятдесят чотири тисячі двісті пятдесят пять гривень сорок копійок) на р/р UA7689999800000033210812019707, код одержувача 37971052, МФО 899998, код бюджетної класифікації 50 18010600, банк одержувача Казначейство України (ЕАП).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Реквізити учасників справи:

позивач:

- Головне управління ДПС у Тернопільській області місцезнаходження/місце проживання вул. Білецька, 1,м. Тернопіль,46003 ЄДРПОУ/РНОКПП 43142763

відповідач:

-Товариство з обмеженою відповідальністю "Борщівський сирзавод" місцезнаходження/місце проживаннявул. Промислова,2,Борщів,Тернопільська область,48702 ЄДРПОУ/РНОКПП 00447184;

Головуючий суддя Баб`юк П.М.

Дата ухвалення рішення13.08.2020
Оприлюднено14.08.2020
Номер документу90941731
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу по орендній платі з юридичних осіб в сумі 54255,40 грн, по податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, сплачується юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості - 4657,72 грн

Судовий реєстр по справі —500/1732/20

Рішення від 13.08.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

Ухвала від 17.07.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні