Рішення
від 06.08.2020 по справі 341/898/20
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/898/20

Номер провадження 2/341/688/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 серпня 2020 року м. Галич

Галицький районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого-судді Гаполяка Т.В.

секретаря Гомерди Г.М.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Галичі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Тустанської сільської ради Галицького району Івано-Франківської області про визнання права власності на спадкове майно,-

в с т а н о в и в :

1.Стислий виклад позиції позивача, відповідача.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом до Тустанської сільської ради Галицького району Івано-Франківської області та просять:

- визнати за ОСОБА_1 після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на Ѕ частину житлового будинку, загальною площею 119,3 м2, житловою площею 77,1 м2, позначеного за планом літерою Ф із сходами літера а1 , з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами позначеними за планом: комора літера Б з верандою літера б1 , комора літера В , стодола літера Г , стайня літера Д , стайня літера Е , криниця №1 , ворота №2 та огорожа №3 , які є приналежними до цього житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ;

- визнати за ОСОБА_2 після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на Ѕ частину житлового будинку, загальною площею 119,3 м2, житловою площею 77,1 м2, позначеного за планом літерою Ф із сходами літера а1 , з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами позначеними за планом: комора літера Б з верандою літера б1 , комора літера В , стодола літера Г , стайня літера Д , стайня літера Е , криниця №1 , ворота №2 та огорожа №3 , які є приналежними до цього житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Обґрунтовуючи позовні вимоги покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер їхній дідо - ОСОБА_4 , який на випадок смерті склав заповіт виданий Виконавчим комітетом Тустанської сільської Ради народних депутаті Галицького району Івано-Франківської області, посвідчений 21 травня 1997 року, номер за реєстром 55, яким все своє майно заповів своїй дочці (їхній матері) ОСОБА_3 . ОСОБА_3 спадщину прийняла, однак своїх спадкових прав на спірний житловий будинок юридично не оформила. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане 04 квітня 2003 року Тустанською сільською радою Галицького району Івано-Франківської області, актовий запис №9. Заповіту вона не залишала. 14 березня 2004 року чоловік ОСОБА_3 від спащини відмовився.

Мають намір оформити спадкові права на майно, яке належало ОСОБА_5 , а саме: будинок садибного типу з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , який ОСОБА_5 успадкувала після смерті свого батька (діда позивачів) - ОСОБА_4 , але юридично не оформила свох спадкових прав. Перешкодою у нотаріальному оформлені є відсутність правовстановлюючих документів на нерухоме майно, видане на ім`я спадкодавця після його смерті.

Розгляд справи проведено за відсутності позивача та відповідача з огляду на подання такими заяв про розгляд справи у їх відсутності.

2.Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер дідо позивачів ОСОБА_4 , що стверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 14).

На випадок смерті залишив заповіт, яким все своє майно заповів своїй дочці ОСОБА_3 (а.с 15).

ОСОБА_3 спадщину прийняла, однак своїх спадкових прав на спірний житловий будинок юридично не оформила. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла про що свідчить свідоцтво про смерть (а.с.16). Заповіту не залишала.

Спадкоємцями за законом є чоловік ОСОБА_6 та діти ОСОБА_1 і ОСОБА_2 14 березня 2004 року чоловік ОСОБА_3 від спащини відмовився, про що свідчить заява до Галицької державної нотаріальної контори (а.с. 17).

Після смерті ОСОБА_3 залишився будинок садибного типу з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , який мати успадкувала після смерті свого батька (діда позивачів) - ОСОБА_4 , але юридично не оформила свох спадкових прав.

Державним нотаріусом Кіщук Л.І. від 05 червня 2020 року відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів (а.с.23).

3.Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування

Відповідно до статті 524 Цивільного кодексу УРСР (1963 року) Спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Згідно статтей 560, 561 Цивільного кодексу УРСР (1963 року), спадкоємці , закликані до спадкоємства, можуть одержати у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини свідоцтв про право на спадщину. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям за законом після закінчення шести місяців з дня відкриття спадщини.

Згідно статті 548 Цивільного кодексу УРСР (1963 року) для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до статті 549 Цивільного кодексу УРСР (1963 року) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Відповідно до статті 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншої особи (спадкоємця).

Відповідно до статті 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені післо його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відтак, за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 слід визначити право власності в порядку спадкування за законом на спадкове нерухоме майно - будинок садибного типу з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , який ОСОБА_3 успадкувала після смерті свого батька ОСОБА_4 , але юридично не оформила своїх спадкових прав на спірний будинок.

Керуючись статтями 12, 13, 81, 82, 88, 141, 200, 264, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на Ѕ частину житлового будинку, загальною площею 119,3 м2, житловою площею 77,1 м2, позначеного за планом літерою Ф із сходами літера а1 , з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами позначеними за планом: комора літера Б з верандою літера б1 , комора літера В , стодола літера Г , стайня літера Д , стайня літера Е , криниця №1 , ворота №2 та огорожа №3 , які є приналежними до цього житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_2 після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на Ѕ частину житлового будинку, загальною площею 119,3 м2, житловою площею 77,1 м2, позначеного за планом літерою Ф із сходами літера а1 , з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами позначеними за планом: комора літера Б з верандою літера б1 , комора літера В , стодола літера Г , стайня літера Д , стайня літера Е , криниця №1 , ворота №2 та огорожа №3 , які є приналежними до цього житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 30-ти денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, з подачею її копії.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

- позивач - ОСОБА_1 , місце реєстрації та проживання якої за адресою: АДРЕСА_2 ;

- позивач - ОСОБА_2 , місце реєстрації та проживання якого за адресою: АДРЕСА_2

- відповідач - Тустанська сільська рада, Галицького району Івано-Франківської області, місце знаходження якої за адресою: вул. Незалежності, 2, с. Тустань, Галицького району Івано-Франківської області, 77170, код ЄДРПОУ: 04355579.

Повний текст рішення складено 06 серпня 2020 року.

Суддя:Т. В. Гаполяк

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення06.08.2020
Оприлюднено17.08.2020
Номер документу90967019
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —341/898/20

Рішення від 06.08.2020

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 08.07.2020

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні