Ухвала
від 13.08.2020 по справі 420/7568/20
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/7568/20

УХВАЛА

13 серпня 2020 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Аракелян М.М., розглянувши матеріали адміністративної позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Енерджи Трейд Одеса» (код ЄДРПОУ 40364788; адреса: вул. Педагогічна, 25/48, м. Одеса, 65062) до Державної податкової служби України (код ЄДРПОУ 43005393; адреса: площа Львівська,8, м. Київ, 04053), Головного управління ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ 43142370; адреса: вул. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044) про визнання протиправним та скасування рішення, -

ВСТАНОВИВ:

10 серпня 2020 року до Одеського окружного адміністративного суду надійшла позовна Товариства з обмеженою відповідальністю «Енерджи Трейд Одеса» до Державної податкової служби України, Головного управління ДПС в Одеській області, в якій позивач просить суд визнати протиправним та скасувати рішення Комісії ГУ ДПС в Одеській області про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, а саме рішення: №1761583/403647 від 23.07.2020р, про відмову у реєстрації податкової накладної від 23.04.2020р. №89.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.08.2020 року о 16:50:35 справа №420/7568/20 розподілена на суддю Аракелян М.М.

Відповідно до ч. 1 ст. 171 КАС України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи: 1) подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; 2) має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); 3) відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтею 160, 161,172 цього Кодексу; 4) належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; 5) позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); 6) немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Енерджи Трейд Одеса» , суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до п.4 ч.5 ст.160 КАС України в позовній заяві зазначаються зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

Позивач просить суд визнати протиправним та скасувати рішення Комісії ГУ ДПС в Одеській області. В свою чергу, в позовній заяві позивачем у якості другого відповідача у справі зазначено Державну податкову службу України. При цьому, в порушення п.4 ч.5 ст.160 КАС України, позовна заява не містить позовних вимог до вказаного відповідача.

Таким чином, позивачу необхідно визначитись із відповідачем (відповідачами) по справі та надати до суду відповідні уточнення до позову в цій частині.

Відповідно до ч.7 ст.161 КАС України до заяви про визнання індивідуального акта протиправним чи адміністративного договору недійсним додається також оригінал або копія оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

Так, позивач просить суд визнати протиправним та скасувати рішення Комісії ГУ ДПС в Одеській області про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, а саме рішення: №1761583/403647 від 23.07.2020р, про відмову у реєстрації податкової накладної від 23.04.2020р. №89, однак, не надає до суду копії рішення, яке він просить скасувати.

Таким чином, позивачу необхідно надати суду належним чином засвідчену копію оскаржуваного рішення або відповідне клопотання про витребування, яке має відповідати вимогам ст. 80 КАС України.

Згідно з ч.1 ст.161 КАС України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Зважаючи на суб`єктний склад учасників по даній справі, позивач до позовної заяви повинен додати дві її копії разом із доданими до неї документами для відповідачів.

Однак, в порушення вимог ч.1 ст.161 КАС України позивачем до позовної заяви додано лише одну її копію позовної заяви разом із додатками до неї (в одному екземплярі).

Отже, позивачу необхідно надати до суду дві копії позовної заяви разом із додатками до неї.

Відповідно до ч.4 ст.161 КАС України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Частиною 2 статті 79 КАС України визначено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви.

Так, у позовній заяві позивач вказує, зокрема, що:

- між ТОВ Енерджи Трейд Одеса та ТОВ Ростдорстрой укладено договір поставки №19-РДС від 01.04.2019 року, із відповідними додатками;

- між ТОВ Енерджи Трейд Одеса та ТОВ Ростдорстрой підписана видаткова накладна №357 від 23.04.2020 року;

- 04.05.2020 року ТОВ Ростдорстрой здійснено оплату за товар, що підтверджується платіжним дорученням №13365;

- 12.05.2020 року подано податкову накладну №89 на реєстрацію в ЄРПН;

- контролюючим органом запропоновано надати пояснення та копії документів у зв`язку з відповідністю позивача п.8 критеріїв ризиковості платника податків;

- позивачем через особистий кабінет надано пояснення до ПН №89 від 23.04.2020 року із відповідними доказами;

- 23.07.2020 року позивачем отримано рішення про відмову в реєстрації податкових накладних в ЄРПН №1761583/40364788 та позивачем на зазначене рішення подано скаргу, за результатом розгляду якої скаргу позивача залишено без задоволення;

- позивачем подано всі наявні первинні документи,які підтверджують факт господарської операції.

Однак, позивачем не надано до суду жодних доказів на підтвердження вищевказаних обставин.

Таким чином, позивачу необхідно надати відповідні докази до суду разом із їх копією для відповідачів.

При цьому суд зазначає, що згідно з ч.2 ст.94 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Відповідно до ч.ч.4-5 ст.94 КАС України копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Згідно з ч.3 ст. 161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч.2 ст. 132 КАС України встановлено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Частиною 1 статті 3 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання до адміністративного суду суб`єктом владних повноважень, юридичною особою або фізичною особою - підприємцем адміністративного позову немайнового характеру становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» встановлено прожитковий мінімум з розрахунку на місяць для працездатних осіб з 1 січня 2020 року - 2102 грн.

Отже, сума судового збору за подання до адміністративного суду даного адміністративного позову немайнового характеру становить 2102 грн.

Позивачем доказів сплати судового збору у встановленому розмірі не надано.

Таким чином, позивачу необхідно надати до суду докази сплати судового збору у розмірі 2102 грн.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 160 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин позовна заява має бути залишена без руху, а позивачу наданий строк для усунення недоліків шляхом надання уточненої позовної заяви із приведеними у відповідність нормам КАС України позовними вимогами з урахуванням визначеного позивачем складу відповідачів по справі, надання належним чином засвідченої копії оскаржуваного рішення або відповідного клопотання про витребування, яке має відповідати вимогам ст. 80 КАС України, надання належним чином засвідчених доказів щодо обставин, зазначених у позовній заяві, надання копій позовної заяви разом із додатками відповідно до визначеної позивачем кількості учасників у справі та доказів сплати судового збору за подання позову немайнового характеру у розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) грн.

Керуючись ст. ст. 160, 161, 169, 171, 241-243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

Адміністративну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Енерджи Трейд Одеса» (код ЄДРПОУ 40364788; адреса: вул. Педагогічна, 25/48, м. Одеса, 65062) до Державної податкової служби України (код ЄДРПОУ 43005393; адреса: площа Львівська,8, м. Київ, 04053), Головного управління ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ 43142370; адреса: вул. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044) про визнання протиправним та скасування рішення - залишити без руху.

Встановити строк для усунення недоліків позовної заяви 7 днів з дня вручення копії даної ухвали позивачеві.

Копію ухвали невідкладно направити позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя М.М. Аракелян

Дата ухвалення рішення13.08.2020
Оприлюднено17.08.2020
Номер документу90978125
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —420/7568/20

Ухвала від 21.08.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М.М.

Ухвала від 13.08.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні