Рішення
від 07.08.2020 по справі 709/842/20
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

709/842/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

07 серпня 2020 року Чорнобаївський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Кваші І.М.,

за участі секретаря судового засідання - Дем`яненко Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Чорнобай цивільну справу за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОКО" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за заповітом,-

ВСТАНОВИВ:

СТОВ "АГРОКО"звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування, що знаходяться в адміністративних межах Мельниківської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області. Мотивує позов тим, що дані земельні ділянки належали ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадкодавець склала на користь товариства заповіт. Позивач не може реалізувати свої спадкові права у зв`язку з відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів, які б посвідчували право власності померлої на вказане нерухоме майно.

В судове засідання представник позивача Головня С.Д. не з`явився, подав до суду заяву в якій просив розгляд справи проводити за його відсутності, позовні вимоги підтримав.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Виходячи з приписів ст.ст. 223, 280 ЦПК України суд ухвалив слухати справу за відсутності учасників та провести заочний розгляд справи.

Суд, з`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами шляхом дослідження письмових доказів в матеріалах справи, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 (копія свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 , а.с. 6).

Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входять, зокрема:

- земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7125186400:04:000:0025, загальною площею 1,8276 га, що знаходиться в адміністративних межах Мельниківської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області (за межами населеного пункту) та належала померлій згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯМ № 296662 від 27 грудня 2012 року (а.с. 11);

- земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастрові номера 7125186400:05:000:4015, загальною площею 0,2003 га, що знаходиться в адміністративних межах Мельниківської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області (за межами населеного пункту) та належала померлій згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯМ № 296663 від 27 грудня 2012 року (а.с. 12).

16 серпня 2017 року ОСОБА_4 склала заповіт, посвідчений приватним нотаріусом Чорнобаївського нотаріального округу Бабаком О.В., та зареєстрований у книзі для запису нотаріальних дій під № 1669, яким заповіла позивачу вказані земельні ділянки ( а.с. 7).Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру заповіт є чинним (а.с. 79-82).

У відповідності до ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини. Спадкоємцями за заповітом можуть бути юридичні особи та інші учасники цивільних відносин (ст. 1222 ЦК України.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Статтею 1268, ч. 1 ст. 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час її відкриття не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до п. 1 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у листі від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування", при розгляді справ про спадкування суди мають встановлювати місце відкриття спадщини; коло спадкоємців, які прийняли спадщину. Обставини, які входять до предмета доказування (ч. 1 ст. 179 Цивільного процесуального кодексу України (ЦПК) у зазначеній категорії справ, можна встановити лише при дослідженні документів, наявних у спадковій справі. Належними доказами щодо фактів, які необхідно встановити для вирішення спору про право спадкування, є копії документів відповідної спадкової справи, зокрема, поданих заяв про прийняття спадщини, виданих свідоцтв про право на спадщину, довідок житлово-експлуатаційних організацій, сільських, селищних рад за місцем проживання спадкодавця.

З копії спадкової справи, наданої Першою Кременчуцькою державною нотаріальною конторою вбачається, що у встановлений законодавством 6-місячний строк спадщину померлої ОСОБА_4 прийняли її чоловік та сини - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 . Згідно договору про розподіл спадкового майна нотаріусом видані відповідачам свідоцтва про право на спадщину за законом: на 1/4 частину квартири - на ім`я ОСОБА_2 , на земельну ділянку площею 1,8279 га, земельну ділянку площею 0,1998 га, розташовані на території Мельниківської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області - на ім`я ОСОБА_1 , на земельну ділянку площею 2,0899 га, земельну ділянку площею 0,6979 га, розташовані на території Мельниківської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області - на ім`я ОСОБА_3 (а.с.72-116).

СТОВ "АГРОКО" у шестимісячний строк з дати відкриття спадщину не прийняло. Рішенням Чорнобаївського районного суду від 10 березня 2020 року товариству визначено додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 тривалістю три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

17 квітня 2020 року заяву про прийняття спадщини від СТОВ "АГРОКО" подано до Першої Кременчуцької державної нотаріальної контори.

Разом з тим, у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельні ділянки позивачу відмовлено у зв`язку з відсутністю оригіналів правостановлюючих документів на спадкове майно (постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії Першої Кременчуцької державної нотаріальної контори № 670/02-31 від 19 травня 2020 року, а.с. 16).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В розумінні глави 12 Цивільного кодексу України земельна ділянка як нерухоме майно є об`єктом цивільних прав.

Згідно ст. 79 Земельного кодексу України земельна ділянка може бути об`єктом права власності.

За приписом ст. 81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі, зокрема, прийняття спадщини.

Згідно ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого немайнового або майнового права та інтересу, а одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Статтею 392 ЦК України визначено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також в разі втрати ним документа, який засвідчує його.

Враховуючи викладені обставини, грунтуючись на вищезазначених нормах права, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, оскільки наданими суду доказами підтверджено факт прийняття спадщини, право СТОВ "АГРОКО" на спадкування зазначеного майна та його належність на час смерті спадкодавцю.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 81, 259, 263-265 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОКО" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "АГРОКО" право власності в порядку спадкування за заповітом на майно, що належало ОСОБА_4 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

- земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7125186400:04:000:0025, загальною площею 1,8276 га, що знаходиться в адміністративних межах Мельниківської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області (за межами населеного пункту);

- земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7125186400:05:000:4015, загальною площею 0,2003 га, що знаходиться в адміністративних межах Мельниківської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області(за межами населеного пункту).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. В такому випадку рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи до Черкаського апеляційного суду або через Чорнобаївський районний суд.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Інформація про сторін:

позивач: Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Агроко", ЄДРПОУ 31561188, місцезнаходження: с. Крутьки Чорнобаївського району Черкаської області,

вул. Устименка, 140;

відповідач-1: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , місце реєстрації:

АДРЕСА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ;

відповідач-2: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , місце реєстрації:

АДРЕСА_1 ;

відповідач-3: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , місце проживання:

АДРЕСА_3 .

Суддя І.М. Кваша

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення07.08.2020
Оприлюднено17.08.2020
Номер документу90980974
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —709/842/20

Рішення від 07.08.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 20.07.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 24.06.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні