Ухвала
від 12.08.2020 по справі 295/2704/16-ц
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 295/2704/16-ц Головуючий у 1-й інст. Перекупка І. Г.

Категорія 29 Доповідач Шевчук А. М.

У Х В А Л А

12 серпня 2020 р. м. Житомир

Суддя Житомирського апеляційного суду Шевчук А.М., вирішуючи питання про відкриття провадження

за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Обрій Діжитал

на рішення Богунського районного суду м. Житомира від 14 липня 2020 року

у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Обрій Діжитал , третя особа: ОСОБА_2 , про стягнення боргу за договором

в с т а н о в и л а :

Ухвалою Богунського районного суду м. Житомира від 23 липня 2020 року задоволено заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову. Накладено арешт на все належне ТОВ Обрій Діжитал рухоме та нерухоме майно в межах суми позовних вимог 1 490 312,83 грн. Накладено арешт в межах суми позовних вимог 1 490 312,83 грн. на грошові кошти ТОВ Обрій Діжитал на банківських рахунках товариства, виявлених державним виконавцем, у тому числі, відкритим після винесення ухвали суду про забезпечення позову.

Не погодившись із вищевказаною ухвалою, ТОВ Обрій Діжитал подало до суду апеляційну скаргу, в якій порушує клопотання про відстрочення сплати судового збору, посилаючись на те, що накладення арешту на рахунки підприємства позбавляє відповідача можливості сплатити судовий збір.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Пунктом першим частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір» зазначено, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може відстрочити сплату судового збору на певний строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Згідно ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини на які вона посилається, як на підставу своїх вимог.

Особа, яка заявляє клопотання про відстрочення сплати судового збору, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Отже, основна умова, за якою може мати місце відстрочка чи розстрочка, зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати - це майновий стан сторони, який повинен бути підтверджений суду достовірними доказами.

Ураховуючи те, що ТОВ Обрій Діжитал суду не надало доказів на підтвердження незадовільного майнового стану, а саме, відсутність грошових коштів товариства поза межами розміру позовних вимог, правові підстави для задоволення клопотання про відстрочення сплати судового збору, відсутні.

У статті 129 Конституції України однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

За таких обставин, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху для сплати судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно підпункту 9 п.1. ч.2 ст.4 - за подання до суду юридичною особою або фізичною особою-підприємцем апеляційної скарги на ухвалу суду ставка судового збору складає 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2102 грн.).

Відповідно до Закону України Про судовий збір та листа Державної судової адміністрації України № 15-15335/15 від 28 серпня 2015 року судовий збір згідно закону перераховується у безготівковій або готівковій формі, при сплаті судового збору через онлайн системи, банкомати для приймання платежів, інтернет-банкінг, банківські установи обов`язковими для заповнення платниками є наступні реквізити :

-дата документа;

-отримувач коштів: Житомирська міська отг22030101;

-код отримувача: ЄДРПОУ 38035726;

-банк отримувача: Казначейство України (ЕАП);

-код банку отримувача: МФО 899998;

-рахунок отримувача: UA498999980313101206080006797;

-код класифікації доходів бюджету: 22030101

-призначення платежу.

При сплаті судового збору поле призначення платежу розрахункового документа повинно бути заповнено наступним чином:

*;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має бути 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомлення про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Житомирський апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

При заповненні платіжного документа у графі Код платника платником судового збору - юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником - фізичною особою - ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв`язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

Приклад заповнення графи "Призначення платежу":

*;101; НОМЕР_1 ; Судовий збір, за позовом ОСОБА_3 , Житомирський апеляційний суд.

Відповідно до ст. 9 Закону України Про судовий збір судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Згідно із ч.2 ст.357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу , застосовуються положення статті 185 цього Кодексу .

Враховуючи вищевикладене, апеляційна скарга ТОВ Обрій Діжитал залишається без руху з наданням строку для сплати судового збору в розмірі 2 102 грн .

Керуючись ст.ст.136,185,357 ЦПК України

у х в а л и л а :

Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю Обрій Діжитал у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору.

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Обрій Діжитал залишити без руху.

Надати строк для сплати судового збору - десять днів з дня вручення копії ухвали, але не пізніше закінчення строку дії карантину .

Оригінал квитанції /платіжного доручення/ необхідно подати або надіслати на адресу Житомирського апеляційного суду до вищезазначеної дати .

Роз`яснити, що в разі невиконання вимог ухвали у встановлений строк, апеляційна скарга буде визнана неподаною і повернута скаржнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення12.08.2020
Оприлюднено17.08.2020

Судовий реєстр по справі —295/2704/16-ц

Постанова від 28.04.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Постанова від 16.06.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Постанова від 16.06.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 03.02.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 03.02.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні