Рішення
від 17.08.2020 по справі 290/546/20
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Романівський районний суд Житомирської області

290/546/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

17 серпня 2020 року смт. Романів

Романівський районний суд Житомирської області в складі судді Бабича С.В., з участю секретаря судового засідання Розвадовського В.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Чуднів-Агро-1" про розірвання договору оренди землі, -

В С Т А Н О В И В :

В червні 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом, в якому зазначив, що 26 червня 2019 року він успадкував від своєї матері - ОСОБА_2 земельну ділянку, площею 2,2108 га, що призначена для ведення селянського господарства (кадастровий номер:1821482700:09:000:0230) та розташована на території Карвинівської сільської ради Романівського району Житомирської області.

18 березня 2015 року між ОСОБА_2 та товариством з обмеженою відповідальністю "Чуднів-Агро-1" (далі ТОВ "Чуднів-Агро-1") було укладено договір оренди цієї земельної ділянки строком на 7 років.

Посилаючись на те, що відповідач, всупереч вимогам законодавства та умов договору, не виконує свого зобов`язання за договором по сплаті орендної плати та не використовує вищевказану земельну ділянку за призначенням, представник позивача просить розірвати вищевказаний договір оренди.

Суд, дослідивши у порядку спрощеного позовного провадження письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються відповідно до норм матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 слід задовольнити з наступних підстав.

Оренда землі - це окрема організаційно-правова договірна форма використання земельної ділянки, яка передбачає передачу її власником - орендодавцем (державою, територіальною громадою чи юридичною особою) у тимчасове строкове володіння та користування іншій особі - орендареві, за плату для здійснення діяльності з привласненням останнім одержаної продукції і доходів.

Відповідно до статті 1218 Цивільного кодексу України (ЦК України) до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Окрім цього, за змістом частини першої статті 7 Закону України Про оренду землі право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи-орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди, до спадкоємців, а в разі їх відмови чи відсутності таких спадкоємців - до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем і виявили бажання стати орендарями в разі, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України (далі ЗК України) та цього Закону.

Отже, якщо умовами договору оренди земельної ділянки, укладеного сторонами, не передбачається заборона переходу права на оренду в порядку спадкування, то спадкоємці орендаря після смерті останнього можуть успадкувати право на оренду земельної ділянки, яка є предметом цього договору.

Пунктом 12.6 договору оренди земельної ділянки від 18 березня 2015 року передбачено, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи не є підставою для зміни умов або розірвання цього договору.

Відповідно до статті 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Частиною 1 статті 32 Закону України Про оренду землі передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

Згідно зі статтею 24 вказаного Закону орендодавець має право вимагати від орендаря використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди; дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил, у тому числі місцевих правил забудови населених пунктів; дотримання режиму водоохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон, зон особливого режиму використання земель та територій, які особливо охороняються; своєчасного внесення орендної плати.

Судом встановлено, що 26 червня 2019 року ОСОБА_1 успадкував від своєї матері - ОСОБА_2 земельну ділянку, площею 2,2108 га, що призначена для ведення селянського господарства (кадастровий номер:1821482700:09:000:0230) та розташована на території Карвинівської сільської ради Романівського району Житомирської області. Вказана обставина підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 26.06.2019 року, що міститься в матеріалах справи.

18 березня 2015 року між ОСОБА_2 та відповідачем був укладений договір оренди вказаної земельної ділянки строком на 7 років.

Протягом 2018-2019 років ТОВ "Чуднів-Агро-1" орендну плату за користування земельною ділянкою на підставі договору оренди землі від 18 березня 2015 року не сплачувало.

Претензія щодо несплати орендної плати, що була направлена ОСОБА_1 на адресу ТОВ "Чуднів-Агро-1" , залишилася без належного реагування.

Окрім цього частиною 1 статті 537 ЦК України передбачено, що боржник має право виконати свій обов`язок шляхом внесення належних з нього кредиторові грошей або цінних паперів у депозит нотаріуса, нотаріальної контори, зокрема, в разі відсутності кредитора або уповноваженої ним особи у місці виконання зобов`язання.

Враховуючи вищевикладене, у разі смерті орендодавця до моменту звернення спадкоємців до орендаря щодо сплати орендної плати орендар має право внести грошові суми в депозит нотаріуса для подальшої їх передачі спадкоємцям такого кредитора-орендодавця. Такий порядок був викладений, зокрема, у листі Міністерства юстиції України Щодо розгляду звернення від 12.03.2012 року № 113-0-2-12/13.1.

Згідно довідки Карвинівської сільської ради Романівського району Житомирської області земельна ділянка (кадастровий номер:1821482700:09:000:0230) у господарській діяльності ТОВ "Чуднів-Агро-1" не використовується.

Докази, досліджені судом, підтверджують ту обставину, що відповідач не виконує свої обов`язки, з якими кореспондуються права позивача, визначені статтею 24 Закону України Про оренду землі , що відповідно до статті 32 цього ж Закону є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки.

За змістом статті 141 ЦПК України суд присуджує з відповідача на користь позивача понесені нею і документально підтверджені судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору.

Керуючись Законом України Про оренду землі та статтями 10-13, 141, 259, 263-265, 268, 279 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ) про розірвання договору оренди землі - задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки площею 2,2108 га (кадастровий номер 1821482700:09:000:0230), укладений 18 березня 2015 року між ОСОБА_2 та товариством з обмеженою відповідальністю "Чуднів-Агро-1", який зареєстрований 4 червня 2015 року державним реєстратором Романівського районного управління юстиції Житомирської області, номер запису: 996259.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Чуднів-Агро-1" на користь ОСОБА_1 судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору в сумі 840,80 грн.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення в порядку передбаченому підпунктом 15.5 пункту 1 розділу XIII Перехідні положення ЦПК України.

Суддя С.В. Бабич

СудРоманівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення17.08.2020
Оприлюднено18.08.2020
Номер документу90991115
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —290/546/20

Рішення від 17.08.2020

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Бабич С. В.

Ухвала від 02.06.2020

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Бабич С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні