Ухвала
від 13.08.2020 по справі 529/443/20
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/443/20

Провадження № 2/529/131/20

У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження по справі

13 серпня 2020 року смт. Диканька

Суддя Диканського районного суду Петренко Л.Є. розглянувши позовну заяву Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за кредитним договором в сумі 38 199 грн. 88 коп. та судових витрат.

На виконання вимог ч. 6, ч. 7 ст. 187 ЦПК України, з Диканської селищної ради Полтавської області надійшла відповідь на запит, у якій зазначено, що ОСОБА_1 помер, а тому знятий з реєстрації місця проживання.

Як вбачається з Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть, сформованого 08 серпня 2020 року, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Диканька Полтавської області.

У відповідності до ч.4 ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється в момент її смерті.

Згідно з ст.55 ЦПК України - у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Процесуальне правонаступництво це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходить усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Отже, процесуальне правонаступництво у разі смерті фізичної особи можливе в порядку ст. 55 ЦПК України, шляхом залучення правонаступника, а не заміни відповідача, однак лише за умови, що фізична особа померла після відкриття провадження у справі.

Результати аналізу зазначених правових норм дають підстави для висновку про те, що чинним законодавством України не передбачено можливості пред`явлення позову до особи, яка на час звернення до суду померла та правоздатність якої відповідно до вимог ч. 4 ст. 25 ЦК України припинилася.

Діючим законодавством України не передбачено судового врегулювання спору з особою, яка на час звернення до суду померла та правоздатність якої припинено.

Оскільки цивільна правоздатність і цивільна процесуальна дієздатність ОСОБА_1 є припиненими, він не може бути відповідачем у даній справі.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Враховуючи, що на момент вирішення питання про відкриття провадження в справі позивачем пред`явлено вимоги до померлої особи, відкриття провадження в справі до померлої особи суперечить нормам процесуального закону, у відкритті провадження по даній справі слід відмовити.

Окрім цього, позивачеві, у відповідності до п.3 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" підлягає поверненню сплачений ним судовий збір в сумі 2102 грн. 00 коп.

На підставі наведеного та керуючись ст. 25 ЦК України, ст.ст. 186, 187 ЦПК України, п.3 ч. 1 ст. 7 ЗУ "Про судовий збір", суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження по справі за позовом Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором у зв`язку зі смертю відповідача.

Зобов`язати Управління Державної казначейської служби України у Диканському районі Полтавської області, код ЄДРПОУ 38029560, яке розташоване за адресою: вул. Незалежності, 64, смт Диканька Полтавської області, повернути Акціонерному товариству "Державний ощадний банк України" сплачений судовий збір в сумі 2 102/дві тисячі сто дві/ грн. 00 коп., сплачений 14 травня 2020 року, згідно Меморіального ордеру № 6439820911.

Ухвала може бути оскаржена протягом 15 днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Суддя Диканського районного суду Л.Є. Петренко

Дата ухвалення рішення13.08.2020
Оприлюднено18.08.2020
Номер документу90993156
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/443/20

Ухвала від 13.08.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні