Рішення
від 17.08.2020 по справі 453/884/20
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/884/20

№ провадження 2-о/453/31/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

17 серпня 2020 року Сколівський районний суд Львівської області у складі: головуючого - судді Микитина В.Я. ,

секретаря судового засідання Корнута Т.Б. ,

без учасників справи,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Сколе Львівської області за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , з участю заінтересованої особи - Підгородецької сільської ради Сколівського району Львівської області, про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами,-

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 27.07.2020 року звернувся у Сколівський районний суд Львівської області із заявою у порядку окремого провадження, в якій просить встановити факт родинних відносин між фізичними особами, а саме те, що він є сином ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області. Також просить встановити факт, щоОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, був однією і тією ж особою. Аналогічно, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, була однією і тією ж особою.

Ухвалою судді Сколівського районного суду львівської області Микитина В.Я. від 27.07.2020 року заяву ОСОБА_1 , з участю заінтересованої особи - Підгородецької сільської ради Сколівського району Львівської області, про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу призначено до розгляду за правилами окремого провадження із визначенням дати судового засідання - 17.08.2020 року, 09.30 год..

Розгляд справи відбувся у судовому засіданні, котре було призначене на 17.08.2020 року о 09.30 год., без участі заявника та представника заінтересованої особи.

Заяву обґрунтовано тим, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 за життя належали права на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності КСГП Україна на території Підгородецької сільської ради Сколівського району Львівської області розміром по 1,0 га та 0,79 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цих часток у натурі (на місцевості). ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, а ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , заповіту за життя обоє не складали. На даний час у заявника як спадкоємця за законом першої черги є намір успадкувати зазначені права на земельну частку (пай), у зв`язку з чим він звернувся до Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області. Однак, при перевірці документів для можливості спадкування, нотаріусом виявлені помилки у правовстановлюючих документах заявника та спадкодавців. За таких обставин заявник за захистом своїх прав на спадкування належних обом батькам прав на земельну частку (пай) був змушений звертатися до суду для встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Заявник, будучи належно повідомленим про дату, час та місце проведення судового засідання по справі, у таке судове засідання не з`явився, однак через канцелярію суду під вх. № 3819 10.08.2020 року подав заяву, у котрій просив проводити розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримав повністю та просив їх задовольнити. Таке клопотання було судом задоволене.

Заінтересована особа - Підгородецька сільська рада Сколівського району Львівської області, будучи належно повідомленою про дату, час та місце проведення судового засідання по справі, у таке судове засідання явки уповноваженого представника не забезпечила, про причини його неявки не повідомила, жодних заяв чи клопотань з приводу судового засідання не подавала.

Розглянувши матеріали справи, давши належу оцінку письмовим доказам, зібраним у справі, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є невід`ємною частиною національного законодавства, кожна людина при визначенні її громадянських прав і обов`язків має право на справедливий судовий розгляд.

В силу ч. ч. 1, 2 ст. 294 ЦПК України під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. З метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Пленум Верховного Суду України у пункті 11 постанови Про судове рішення у цивільній справі від 18 грудня 2009 року № 11 роз`яснив, що у мотивувальній частині рішення слід наводити дані про встановлені судом обставини, котрі мають значення для справи, їх юридичну оцінку та визначені відповідно до них правовідносини, а також оцінку усіх доказів.

Виходячи із наведених вище процесуальних норм та роз`яснень, суд встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Так, ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 65 років у с. Підгородці Сколівського району Львівської області помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим Підгородецькою сільською радою Сколівського району Львівської області 25.08.1999 року у відповідності до актового запису № 36 від 25.08.1999 року.

ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 67 років у с. Підгородці Сколівського району Львівської області померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 , виданим Підгородецькою сільською радою Сколівського району Львівської області 14.12.2001 року у відповідності до актового запису № 52 від 14.12.2001 року.

Як вбачається із свідоцтва про народження заявника серії НОМЕР_3 , виданого повторно Підгородецькою сільською радою Сколівського району Львівської області 19.06.1973 року, батьками заявника значаться ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Згідно довідок Підгородецької сільської ради Сколівського району Львівської області від 15.07.2020 року за вих. № 667 та 668, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, був однією і тією ж особою. Аналогічно, ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, була однією і тією ж особою.

Таким чином слід дійти висновку, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 доводяться заявнику рідними батьком та матір`ю, а, відтак, заявник є спадкоємцем після смерті батька й матері за законом першої черги.

Судом встановлено, що внаслідок смерті батьків заявника у с. Підгородці Сколівського району Львівської області відкрилася спадщина за законом, до складу котрої увійшло право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності КСГП Україна на території Підгородецької сільської ради Сколівського району Львівської області розміром по 1,0 га та 0,79 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цих часток у натурі (на місцевості) відповідно.

В силу п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів родинних відносин між фізичними особами.

Як роз`яснюється у пункті 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року за № 5 Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію у зв`язку із втратою годувальника.Суд не може відмовити у розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах цивільного стану.

Встановлено, що заявник не може скористатися своїм правом на прийняття спадщини, зокрема успадкувати права на земельну частку (пай), так як їх прізвища є відмінними, у зв`язку з чим необхідним є встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відтак, факт родинних відносин між фізичними особами може бути встановленим у порядку окремого провадження. У цей-же час, згідно роз`ясненнями, котрі містяться у пункті 18 вказаної вище Постанови Пленуму Верховного суду України, рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не змінює собою документів, котрі видають уповноважені на те органи, а є лише підставою для їх одержання.

В силу ст. 18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для усіх органів державної влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на усій території України.

За таких обставин, виходячи з інтересів особищодо захисту її права на спадкування, суд вважає за необхідне задовольнити подану заяву, зокрема встановити факт родинних відносин між фізичними особами, а саме те, що заявник є сином ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області. Крім того, слід встановити факт, щоОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, був однією і тією ж особою. Аналогічно, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, була однією і тією ж особою.

Ухвалене рішення суду про встановлення зазначеного факту має наслідком виникнення, зміну чи припинення цивільних прав та обов`язків заявника, зокрема буде служити підставою для реалізації ним свого права на спадкування.

Керуючись ст. ст. 5, 12-13, 89-90, 95, 141, 258-259, 264-265, 268, 293-294, 315 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , з участю заінтересованої особи - Підгородецької сільської ради Сколівського району Львівської області, про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між фізичними особами, а саме те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець та житель АДРЕСА_1 , є сином ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області.

Встановити факт, щоОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, був однією і тією ж особою.

Встановити факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Підгородці Сколівського району Львівської області, була однією і тією ж особою.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Львівського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Сколівський районний суд Львівської області.

Повне найменування заявника та інших учасників справи:

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Підгородецька сільська рада Сколівського району Львівської області; місцезнаходження: 82612, Львівська область, Сколівський район, с. Підгородці; ідентифікаційний код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 04370589.

Суддя В.Я. Микитин

Повне рішення суду складене та підписане суддею 17 серпня 2020 року.

Дата ухвалення рішення17.08.2020
Оприлюднено18.08.2020
Номер документу90995771
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —453/884/20

Рішення від 17.08.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 27.07.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні