Ухвала
від 04.08.2020 по справі 490/3605/20
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

490/3605/20 04.08.2020

н\п 1-кс/490/2539/2020

Центральний районний суд м. Миколаєва

Справа № 490/3605/20

У Х В А Л А

04 серпня 2020 року м.Миколаїв

Слідчий суддя Центрального районного суду м.Миколаєва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю представника заявника - адвоката ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ПП "Редакція газети "Маяк", на бездіяльність уповноважених осіб Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, -

В С Т А Н О В И В:

18 червня 2020 року на адресу Центрального районного суду м.Миколаєва надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ПП "Редакція газети "Маяк" в порядку ст.303 КПК України на бездіяльність уповноважених осіб Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

В обґрунтування поданої скарги представник заявника зазначив, що 20 травня 2020 року Миколаївським РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області було прийнято (зареєстровано за №Т-04) заяву про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочинів, визначених ст.ст.182, 229 КК України, яку було подано редактором Миколаївської районної газети "Маяк" (керівником Приватного підприємства "Редакція газети "Маяк") поштовим зв`язком 18.05.2020 року, про що свідчить відповідна відмітка на заяві. Всупереч приписам ст.214 КПК України, Миколаївським РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області листом від 25.05.2020 року за №Т-04/69-2020 було надано відповідь редактору Миколаївської районної газети "Маяк" щодо реєстрації заяви лише в Журналі єдиного обліку заяв та повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень за №1534 від 20.05.2020 року без внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Таким чином, вважають, що Миколаївським РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області, всупереч ст.214 КПК України, допущено бездіяльність.

Крім того, ПП "Редакція газети "Маяк" є засновником, видавцем та розповсюджувачем Миколаївської районної газети "Маяк", яка є друкованим засобом масової інформації, розповсюджується на території Миколаївського району Миколаївської області та утримується за рахунок періодичної підписки. У зв`язку з обмеженим фінансуванням та відсутністю "штатного" юриста, редакція не була обізнана з подальшими діями щодо оскарження відмови у внесенні до ЄРДР заяви про вчинення злочину відносно районної газети, а тому пропустила строк оскарження з поважних причин, який може бути поновлено слідчим суддею при розгляді даної скарги.

У зв`язку з викладеним, просили: 1) поновити пропущений строк на оскарження бездіяльності службових осіб Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області, визначений ст.307 КПК України, у зв`язку з поважністю його пропуску; 2) визнати бездіяльність службових осіб Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області, уповноважених на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення щодо невнесення заяви про вчинення кримінального правопорушення за ст.ст.182, 229 КК України, поданої редактором Миколаївської районної газети "Маяк" та зареєстрованої 20.05.2020 року за №Т-04 - протиправною; 3) зобов`язати службових осіб Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області, уповноважених на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення внести відомості про вчинення кримінального правопорушення за ст.ст.182, 229 КК України, зазначених в поданій заяві про вчинення кримінального правопорушення редактором Миколаївської районної газети "Маяк" ОСОБА_4 (зареєстрованої 20.05.2020 року за №Т-04) до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати за цією заявою досудове розслідування у формі досудового слідства.

В судовому засіданні представник заявника адвокат ОСОБА_3 скаргу підтримав в повному обсязі та просив її задовольнити.

Представник Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області у судове засідання, призначене на 04.08.2020 року, не з`явився, про розгляд скарги повідомлявся належним чином, однак у відповідності до вимог ч.3 ст.306КПК України його неявка не є перешкодою для розгляду скарги.

Вислухавши доводи представника заявника, дослідивши скаргу та додані до неї документи, копії матеріалів, зареєстрованих в ЖЄО Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області за №1534 від 20.05.2020 року, приходжу до наступного висновку.

Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора під час досудового розслідування визначеноГлавою 26 КПК України.

У відповідності до п.1 ч.1ст.303 КПК Українина досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч.1ст.214 КПК Українислідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Частиною 4ст.214 КПК України, встановлено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Як вбачається зі скарги та доданих до неї документів, редактор Миколаївської районної газети "Маяк" ОСОБА_4 звернулась до Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення за ст.ст.182, 229 КК України. Однак, відомості за її заявою, не були внесені до ЄРДР.

Враховуючи вищевикладене, вважаю, що посадові особи Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області, відповідальні за прийняття та реєстрацію заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані були в строк не пізніше 24 годин, після отримання заяви, зареєструвати заяву ОСОБА_4 про кримінальне правопорушення в ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

За такого, дана скарга в цій частині є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Крім того, слідчий суддя приходить до висновку, що заявнику необхідно поновити строк на звернення до суду із вказаною скаргою, так як він пропустив його з поважних причин.

Відповідно до ч.2 ст.307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого, дізнавача чи прокурора; 1-1) скасування повідомлення про підозру; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

Враховуючи викладене, вважаю, що у задоволенні інших заявлених вимог заявника слід відмовити, оскільки дані вимоги не передбачені ст.303 КПК України та не підлягають розгляду слідчим суддею під час досудового розслідування.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.ст.214,303,304,306,307,309 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ПП "Редакція газети "Маяк", на бездіяльність уповноважених осіб Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР -задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених осіб, відповідальних за прийняття та реєстрацію заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУ НП в Миколаївській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні дані за заявою редактора Миколаївської районної газети "Маяк" ОСОБА_4 про вчинення кримінального правопорушення за ст.ст.182, 229 КК України.

В іншій частині скарги - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.08.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу91001615
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до ЄРДР

Судовий реєстр по справі —490/3605/20

Ухвала від 04.08.2020

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Медюк С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні