Ухвала
від 11.08.2020 по справі 295/9533/20
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/9533/20

1-кс/295/3809/20

УХВАЛА

Іменем України

11.08.2020 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянув клопотання слідчого СВ Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Житомирської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування, винесене в кримінальному провадженні № 42019061020000040, та додані до клопотання матеріали,-

в с т а н о в и в :

Слідчий звернулася до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування, в якому вказала, що в провадженні слідчих СВ Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області перебуває кримінальне провадження № 42019061020000040, за фактом зловживання посадовими особами Житомирської міської ради службовим становищем, які діючи в інтересах ПП «Буднітай» та ПП «Зелений тур», з метою будівництва автозаправного комплексу, сприяли незаконній передачі та використанню останніми земельних ділянок за адресою: вул. Східна, 80-а, 80-б у м. Житомирі, з порушенням вимог чинного законодавства та встановлених стосовно земельних ділянок обмежень (обтяжень), за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що згідно договору оренди земельної ділянки, 12.10.2007 року Житомирською міською радою передано в оренду ПП «Буднітай» земельну ділянку кадастровий номер 1810136300:08:018:0025, площею 0,2937 га, по вул. Східній, 80-а в м. Житомирі, для розміщення автостоянки. Цільове призначення земельної ділянки для іншої комерційної діяльності (код цільового використання 1.11.6). Категорія земель землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

На земельну ділянку встановлено обмеження щодо: надання безперешкодного проходу та проїзду відповідних службам міста для здійснення огляду та поточних ремонтів наявних на земельній ділянці 0,0581 га в санітарно-захисній зоні інженерно-технічних споруд і комунікацій (заборона будівництва будинків та споруд, виконання земляних робіт на глибині більше 0,3 м та планування ґрунту, розміщення автозаправної станції, та інших сховищ і палива), а також заборона викупу земельної ділянки площею 0,1375 га у власність та заборона будівництва в межах «червоних ліній» вул. Східної.

Однак, всупереч вищезазначеному, та у зв`язку із закінченням 01.11.2012 року терміну дії Договору, з метою уникнення подальшого застосування ПП «Буднітай» положень ст.ст. 124, 135 Земельного кодексу України щодо передачі земельної ділянки за результатами проведення земельних торгів, здійснено наступне.

Фактично за місяць до завершення договору оренди, а саме 25.09.2012 року ПП «Буднітай» подано декларацію про початок виконання будівельних робіт, а саме нового будівництва, ІІ категорії складності. Основними показниками об`єкта, що планувався до будівництва є автостоянка - 1435 кв.м, площа забудови (без визначення) 9,84 кв.м, площа КПП 4,16 кв.м.

Вже в жовтні місяці 2012 року виготовлено інвентаризаційну справу № 19218 на незакінчене будівництво будівлю КПП з автостоянкою, по вул. Східній, 80а в м. Житомирі, загальною площею 4,1 м кв. При цьому, технічну інвентаризацію проведено з порушеннямвимог Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Держкомітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 127 від 24.05.2001 року, оскільки, окрім іншого, в матеріалах технічної інвентаризації на будівлю КПП з автостоянкою, відсутні відомості щодо автостоянки, земельної ділянки, обрису розташування на ній об`єктів будівництва, виконаних обмірів, і т.д.

На підставі вказаних документів, КП «Житомирське обласне міжміське бюро технічної інвентаризації Житомирської обласної ради» 01.11.2012 року здійснено державну реєстрацію об`єкта незавершеного будівництва.

Таким чином, у зв`язку із реєстрацією за ПП «Буднітай» об`єкта незавершеного будівництва, 29.12.2012 року та в подальшому 22.11.2017 року ПП «Буднітай» продовжено раніше укладений договір оренди земельної ділянки площею 0,2937 га по вул. Східній, 80-а в м. Житомирі, для будівництва та обслуговування об`єктів торгівлі (код цільового використання 03.07), категорія земель землі промисловості.

Виходячи з технічних документів, будівництво КПП з автостоянкою здійснено всупереч встановленим обмеженням та обтяженням щодо використання земельної ділянки, в межах червоних ліній та санітарно-захисній зоні інженерних комунікацій, про що свідчить також кадастровий план земельної ділянки з відповідними позначеннями.

Крім того, в умовах договору змінено цільове призначення земельної ділянки, однак документація із землеустрою щодо зміни цільового (функціонального) призначення земельної ділянки не розроблялась, інші документи, що пояснюють зміну, відсутні. Цільове призначення - будівництво та обслуговування об`єктів торгівлі, у відповідності до ст. 19 Земельного кодексу України та Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженого наказом Державного комітету України із земельних ресурсів № 548 від 23.07.2010 року, входить до категорії земель житлової та громадської забудови, а не промисловості.

Із попереднього договору виключено встановлені раніше обмеження (обтяження), які узагальнено до заборони викупу та будівництва в межах червоної лінії вул. Східної.

18.03.2018 року ПП «Буднітай» в особі директора ОСОБА_5 укладено договір з ПП «Зелений тур» в особі того ж директора ОСОБА_5 про співробітництво і взаємодопомогу, а саме отримання дозвільних документів для будівництва автозаправного комплексу та автогазозаправного пункту, автомийки з адміністративними приміщеннями за адресою: м. Житомир, вул. Східна 80-а, 80-б, та здійснення діяльності АЗК (АЗС).

ПП «Зелений тур» в межах вказаного договору надано документацію на приміщення площею 2149,8 кв.м та земельну ділянку площею 0,5112 га (кадастровий номер 1810136300:08:018:0033), за адресою: м. Житомир, вул. Східна, 80-б, передану на підставі договору оренди землі від 14.04.2010 року Житомирською міською радою, для іншої промисловості (цільове використання 1.10.5), категорія земель землі промисловості. На зазначену земельну ділянку встановлені обмеження щодо надання безперешкодного проходу та проїзду для здійснення поточного ремонту наявних інженерних комунікацій (0,0154 га в межах санітарно-захисної смуги існуючих інженерно-технічних споруд і комунікацій), у зв`язку з чим, рекомендовано укласти договір земельного сервітуту. Земельну ділянку відведено за рахунок земельної ділянки, що перебуває в постійному користуванні ВАТ «Житомирський завод продовольчих товарів».

Згідно проектної документації на будівництво, АЗК, АГЗП на орендованих земельних ділянках в м. Житомирі по вул. Східній 80-а, 80-б, об`єкт будівництва відноситься до значної категорії наслідків СС3, є об`єктом підвищеної небезпеки, та має інші характерні критерії відповідальності.

В квітні місяці 2018 року ПП «Буднітай» та ПП «Зелений тур» отримано містобудівні умови та обмеження для проектування об`єкта будівництва від 11.06.2018 року «Нове будівництвоАЗК,АГЗП,на земельних ділянках в м. Житомир, вул. Східна 80-а, 80-б», видані Департаментом містобудування та земельних відносин. В них зазначено, що згідно Генерального плану м. Житомира, земельна ділянка по вул. Східній, 80-а, знаходиться на території зелених насаджень загального користування (парки, сквери, бульвари), земельна ділянка по вул. Східній, 80-б - на території виробничих та комунальних об`єктів. Вказані земельні ділянки частково знаходяться в межах зони регулювання забудови 1-ї категорії, у зв`язку з чим, вказано на необхідність здійснювати проектування будівництва з дотриманням режиму використання зони суворого регулювання забудови Історико-архітектурного опорного плану м. Житомира та законодавства з охорони культурної спадщини.

Разом з тим, жодним чином не визначено даних та не надано оцінку щодо наявного та побудованого в межах червоних ліній об`єкта незавершеного будівництва (КПП з автостоянкою). Також, є необґрунтованою позиція щодо зменшення зони особливого режиму забудови до площі 0,1116 га (раніше 0,1375 га).

В підсумку, замовників зобов`язано звернутись до виконавчого комітету Житомирської міської ради із заявою щодо укладення договору пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Житомира, протягом 10-ти робочих днів з дня реєстрації дозвільних документів на початок виконання будівельних робіт в Управлінні Державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради.

Конфігурації та розташування земельних ділянок, що перебувають в оренді ПП «Буднітай» та ПП «Зелений тур», не відповідають дійсним. Так, згідно план-схем проектної документації на будівництво, вказані ділянки межують. Однак, згідно первинних документацій із землеустрою, вказані користувачі один з одним, не межують, а межують із землями загального користування, не переданими у власність чи оренду.

У відповідності до висновку Управління екології та природних ресурсів від 27.07.2018 року, оголошення про початок громадського обговорення Звіту з оцінки впливу на довкілля об`єкту будівництва АЗК, АГЗП по вул. Східній, 80-а, 80-б в м. Житомирі, розміщено не в Єдиному реєстрі, а особистому кабінеті у вільному розділі (ячейці) у порядку виключення, що не відповідає вимогам Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» та безпосередньо роз`ясненням Реєстру Міністерства екології та природних ресурсів України, в частині оприлюднення оголошення та проведення громадських слухань.

В ході досудового розслідування, 04.04.2019 року на підставі ухвали слідчого судді Богунського районного суду № 295/4085/19 від 19.03.2019 року, із залученням спеціалістів Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Житомирській області та ДП «Житомирський науково-дослідний інститут землеустрою», за участі представника вказаних вище суб`єктів господарювання, слідчим проведено огляд вищевказаних земельних ділянок, наявних об`єктів будівництва, з метою встановлення фактичного стану, відповідності їх розташування на місцевості, а також дотримання при цьому вимог чинного законодавства, умов визначених контролюючими органами в технічних документаціях.

За наслідками проведеного огляду встановлено, що на земельній ділянці по вул. Східній, 80-а в м. Житомирі (кадастровий номер 1810136300:08:018:0025),відсутні будь-якіоб`єкти будівництва,в томучислі будівляКПП завтостоянкою,тому відповідноспеціалісту невдалося винестикоординати зазначеногооб`єкта внатурі.На земельнійділянці відсутнізелені насадження(видаленідерева),проведено роботиз улаштуванняґрунту,ділянка єфасадною частиноюавтозаправного комплексу,що будуєтьсяна земельнійділянці по вул. Східній, 80-б, та безпосередньо слугує під`їздом до останнього.

В ході огляду земельної ділянки по вул. Східній, 80-б (кадастровий номер 1810136300:08:018:0033) встановлено, що на останній проводяться будівельні роботи, будується автозаправний комплекс. На відповідному об`єкті будівництва розміщена назва та логотип АЗС «Marshal».

В той же час, згідно наявної документації, будь-які дозвільні документи щодо будівництва АЗС Marshal та взаємодії вказаних суб`єктів господарювання відсутні. В ході огляду, присутній при огляді ОСОБА_6 , який представився представником підприємства ПП «Буднітай» та ПП «Зелений тур», пояснив, що з цього приводу існує усна домовленість між суб`єктами господарювання.

При проведенівідповідного оглядутехніком-землевпорядникомДП «Житомирськийнауково-досліднийінститут землеустрою»,із застосуваннямGPSприймача встановленомежі земельнихділянок повул.Східній,80-ата 80-б,в натурі та складено відповідні схеми (із зазначенням каталогу координат точок меж земельної ділянки).

Так, згідно складених план-схем, земельні ділянки по вул. Східній, 80-а та 80-б, межують між собою, що викликає сумніви щодо об`єктивності внесених даних щодо точок координат меж земельних ділянок у відповідну електронну базу, оскільки (як зазначено вище), згідно первинних документів із землеустрою, вказані користувачі (ПП «Буднітай» та ПП «Зелений тур») один з одним не межують, а межують із землями загального користування, не переданими у власність чи оренду.

Вказані обставини свідчать про грубе порушення вимог земельного та містобудівного законодавства, що потребує дослідження в межах кримінального провадження, шляхом призначення та проведення ряду експертиз, зокрема, комплексної судової земельно-технічної та будівельно-технічної експертиз.

Слідчий в судове засідання не з?явилася, подала заяву про розгляд клопотання без її участі, в якій зазначила, що клопотання підтримує та просить задовольнити. До клопотання прокурором у провадженні ОСОБА_4 було долучено заяву з додатком, в якій він уточнив, на який саме строк він просить продовжити досудове розслідування.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбаченихстаттею294цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Необхідність продовження строку досудового розслідування виправдана потребою в тому, що однорічний строк досудового розслідування закінчується 18.02.2020 року,однак завершитидосудове розслідуваннядо вказаногостроку непредставляється можливим,оскільки єнеобхідність впризначенні комплексноїсудової земельно-технічноїта будівельно-технічноїекспертиз,після отриманнярезультатів яких,можливо будеповно дослідити,перевірити всіобставини вчиненнязлочину,надати їмналежну правовуоцінку,проаналізувати документи,та наїх основівирішити питанняпро необхідністьпроведення подальшихслідчих (розшукових)дій. Проведення вказаних процесуальних дій необхідне для подальшого повного, всебічного і об`єктивного досудового розслідування та встановлення об`єктивної істини.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 294, 295-1 КПК України слідчий суддя,-

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019061020000040 від 18.02.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.364 КК України, на шість місяців, тобто до 18 лютого 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудБогунський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення11.08.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу91017586
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —295/9533/20

Ухвала від 11.08.2020

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Полонець С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні