Рішення
від 13.08.2020 по справі 930/1482/20
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/1482/20

№ 2/930/616/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.08.2020 року Немирівський районний суд

Вінницької області

в складі головуючого судді Алєксєєнка В.М.

при секретарі Путій З.О.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Немирові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Немирівської міської ради, про продовження строку для прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

Свої позовні вимоги позивачки мотивують тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 95 років, померла їх бабуся - ОСОБА_3 в м. Вінниці, про що було в цей же день Вінницьким міським відділом ДРАЦС ГТУЮ у Вінницькій області зроблено відповідний актовий запис про її смерть за № 3481.

18 березня 2010 року покійна підписала заповітне розпорядження, відповідно до змісту якого земельну ділянку, загальною площею 1.6908 га, яка розміщена на території теперішньої Немирівської міської ради (колишньої Язвинківської сільської ради Немирівського району), заповіла в рівних долях позивачам - ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . В цей же день даний заповіт був посвідчений посадовою особою Язвинківської сільської ради Немирівського району.

Після її смерті відкрилась спадщина, яка складається, зокрема, із зазначеної вище земельної ділянки, про що позивачкам стало відомо лише зараз.

На сьогоднішній день у нотаріальній конторі позивачкам було повідомлено про те, що вони пропустили шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , який минув лише недавно, а саме - 05 червня 2020 році.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 вважають, що пропустили строк, визначений законодавством для подання заяви про прийняття спадщини в нотаріальну контору, із вагомих причин, а саме:

- по-перше, з 12 березня 2020 року по сьогоднішній день в Україні запроваджено карантинні заходи і вони не змогли у встановлений граничний термін подати відповідні заяви нотаріусу, так як фактично весь цей період перебували в самоізоляції,

- по-друге, лише недавно їм стало відомо про: наявність заповіту покійної бабусі і спадкового майна - земельного паю, так як про ці відомості їм повідомив їхній батько, який і надав їм відповідні документи.

У зв`язку з чим, позивачки звернулися до суду із позовною заявою про продовження строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 для оформлення спадкових прав відповідно до заповіту.

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, подали до суду заяви, у яких свої позовні вимоги підтвердили, просили їх задовольнити, розглянути справу без їх участі.

Представник відповідача Немирівської міької ради - заступник міського голови Торохтій М.В. в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, у якій просить провести розгляд справи без участі відповідача, проти задоволення позовних вимог не заперчує.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявляти клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

За вказаних обставин, суд проводить розгляд справи у відсутності сторін без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу за правилами ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно із ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову, якщо таке визнання не суперечить закону і не порушує права свободи чи інтереси інших осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

Як видно з ксерокопії Свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_1 від 05.12.2019 ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Вінниця.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на майно, зокрема і на земельну ділянку розміром 1,6908 га, кадастровий № 0523089400:01:001:0195, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Язвинківської сільської ради Немирівського району Вінницької області та належить померлій ОСОБА_3 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 491192 від 16.02.2009 року.

Відповідно до заповіту від 18.03.2010 ОСОБА_3 заповіла належну їй земельну ділянку розміром 1,6908 га, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 491192 від 16.02.2009 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в рівних долях. Заповіт посвідчений 18.03.2010 секретарем виконкому Язвинківської сільської ради Немирівського району Вінницької області Жарковою Н.М. та зареєстрований в реєстрі за №104.

Відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 від 15.09.2012, ОСОБА_2 зареєструвала шлюб із ОСОБА_4 , після реєстрації якого ОСОБА_2 взяла прізвище ОСОБА_2 .

До позовної заяви також додана письмова заява - відмова від прийняття спадщини спадкоємцем за законом - ОСОБА_5 .

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне позов задовольнити та визначити позивачці додатковий достатній строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ст.1270 ЦПК України для прийняття спадщини встановлюється строку шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини; якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями,строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до ст.1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України , не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Позивачка пропустила встановлений строк для прийняття спадщини, тому вправі звернутись в суд з позовом для визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30. 05. 2008 року, Про судову практику у справах про спадкування , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст. 76 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивачки пропустили строк прийняття спадщини, то суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити і визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, достатній для подання ним заяви в державну нотаріальну контору про прийняття спадщини.

Керуючись ст. ст. 1261,1268-1272 ЦК України, 13,89,197-200,206,247,258,259,263-265,268,354 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Немирівської міської ради, про продовження строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Продовжити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , строк на прийняття спадщини після смерті покійної ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Вінниці, терміном у два місяці, починаючи із дня набрання рішенням суду законної сили.

Продовжити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , строк на прийняття спадщини після смерті покійної ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Вінниці, терміном у два місяці, починаючи із дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду через Немирівський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в загальному порядку, встановленому законодавством.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: (підпис)

Копія вірна:

Оригінал рішення суду знаходиться в цивільній справі № 930/1482/20 в архіві Немирівського районного суду Вінницької області.

Рішення набрало законної сили 14.09.2020 року.

Суддя: В.М. Алєксєєнко

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.08.2020
Оприлюднено19.08.2020
Номер документу91022181
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —930/1482/20

Рішення від 13.08.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Алєксєєнко В. М.

Ухвала від 23.07.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Алєксєєнко В. М.

Ухвала від 13.07.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Алєксєєнко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні