Рішення
від 17.08.2020 по справі 157/287/20
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/287/20

Провадження №2/157/166/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2020 рокумісто Камінь-Каширський

Камінь-Каширський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Антонюк О.В.,

з участю секретаря судового засідання - Фесь Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Видричівської сільської ради Камінь-Каширського району про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами,

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернувся у суд з позовом до Видричівської сільської ради Камінь-Каширського району, в якому просить визнати за ним право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що знаходяться по АДРЕСА_1 . В обґрунтування вимог зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його рідна сестра ОСОБА_2 , яка у зв`язку з одруженням з ОСОБА_3 змінила прізвище з ОСОБА_2 на ОСОБА_2 . За життя у шлюбі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 набули майно, у тому числі вищезазначений житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами.

Відповідно до копії свідоцтва на право особистої власності на жилий будинок, виданого виконкомом Камінь-Каширської районної ради народних депутатів Волинської області 20 травня 1988 року, головою зазначеного домогосподарства був ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_2 чоловік його сестри ОСОБА_3 помер. Єдиним спадкоємцем першої черги за законом після смерті ОСОБА_3 була його дружина ОСОБА_2 , яка прийняла спадщину шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що підтверджується довідкою Видричівської сільської ради Камінь-Каширського району № 200 від 12 лютого 2020 року. За життя ОСОБА_2 право власності на спадкове нерухоме майно не оформила. Після її смерті він у межах шестимісячного строку з дня відкриття спадщини подав до Камінь-Каширської державної нотаріальної контори Волинської області заяву про прийняття спадщини, однак у зв`язку із тим, що відсутні належні правовстановлюючі документи на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами на ім`я ОСОБА_2 , йому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вказане майно. Після смерті ОСОБА_2 спадкоємці першої черги за законом відсутні. Він є єдиним спадкоємцем другої черги за законом майна його сестри.

Позивач ОСОБА_1 подав до суду заяву, із змісту якої вбачається, що він позовні вимоги підтримує та просить справу розглянути у його відсутності.

Представник Видричівської сільської ради Камінь-Каширського району у судове засідання не з`явився, подав заяву про визнання позову та розгляд справи у його відсутності.

З`ясувавши обставини справи та дослідивши докази, суд дійшов висновку, що позов належить задовольнити повністю, зважаючи на таке.

Згідно зі ст. 328 ЦК України однією із підстав набуття права власності є спадкування, яке згідно зі ст. 1216 цього Кодексу являє собою перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтями 1217, 1218, 1220, 1221 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, а місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

У відповідності до ст. ст. 1268, 1269, 1270 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, тобто протягом шести місяців з дня відкриття спадщини, він не заявив про відмову від неї. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Судом встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Видричівською сільською радою 21 січня 2004 року (а.с. 7).

Згідно з довідкою Видричівської сільської ради Камінь-Каширського району Волинської області № 200 від 12 лютого 2020 року та записів з погосподарської книги № 2, за ОСОБА_3 значився житловий будинок, господарські будівлі і споруди, що розташовані у АДРЕСА_1 , особовий рахунок № НОМЕР_2 . Після смерті останнього спадщину, до складу якої увійшов серед іншого вказаний житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами прийняла дружина ОСОБА_2 . Вищезазначений будинок був побудований у 1955 році у межах села на землях житлової та громадської забудови відповідно до генерального плану забудови (а.с. 17).

З виписки з інвентаризаційних матеріалів на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами від 25 березня 2019 року № 1295-1 вбачається, що біля вказаного житлового будинку літ А-1 знаходяться прибудови - літ. а , а1 , сарай - літ. Б-1 , сарай - літ. В-1 , вбиральня - літ. Г , огорожа - 1, 2, гараж - літ. Д-1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , виданим Виконавчим комітетом Видричівської сільської ради 8 червня 2018 року (а.с. 8).

Згідно з довідкою Видричівської сільської ради Камінь-Каширського району Волинської області № 287 від 6 лютого 2020 року та витягом з погосподарської книги № 2 за 2020 рік, після смерті спадкодавця ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, а саме: житловий будинок з господарськими будівлями і надвірними спорудами, що розташовані у АДРЕСА_1 , та сертифікати на право на земельну частку (пай) серія ВЛ № 0141713 і № 0141719, що видані 28 березня 1997 року (а.с. 18, 19).

Статтею 1223 ЦК України передбачено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У відповідності до ст. 1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Встановлено, що дошлюбним прізвищем ОСОБА_2 є ОСОБА_2 , позивач є рідним братом останньої, а, отже, спадкоємцем другої черги за законом (а.с. 4, 5, 6.)

У межах встановленого шестимісячного строку для прийняття спадщини, а саме 23 листопада 2018 року, позивач ОСОБА_1 подав до Камінь-Каширської державної нотаріальної контори Волинської області заяву про прийняття спадщини (спадкова справа № 287/2018, індекс справи 02-14), що відкрилася з дня смерті його сестри ОСОБА_2 , тобто прийняв спадщину як спадкоємець другої черги за законом.

Інші спадкоємці, в тому числі першої чи другої черги за законом, які б у встановленому законом порядку прийняли спадщину, відсутні.

Позивачу ОСОБА_1 нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на вищезазначений житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів (а.с. 10). За життя спадкодавець ОСОБА_2 таких документів не оформила.

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна № 211649233 від 5 червня 2020 року, відомості про вказаний житловий будинок, зокрема, в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, відсутні (а.с. 45).

Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину (ч. 3 ст. 1296 ЦК України).

Таким чином, позивач ОСОБА_1 позбавлений можливості оформити своє право власності на спадкове нерухоме майно в порядку спадкування за законом в нотаріальній конторі, а тому за ним як спадкоємцем другої черги за законом належить визнати право власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що знаходяться по АДРЕСА_1 , в судовому порядку.

Керуючись ст. ст. 2, 10, 13, 30, 259, 264, 265, 273, 353, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП - НОМЕР_4 ) до Видричівської сільської ради Камінь-Каширського району (місцезнаходження: вул. Центральна, 49, с. Видричі, Камінь-Каширський район, Волинська область, ЄДРПОУ - 04333075) про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП - НОМЕР_4 ) право власності на житловий будинок, прибудови - літ. А-1 (а, а1), сарай - літ. Б-1 , сарай - В-1 , вбиральню - літ. Г , огорожу - 1,2, гараж - літ. Д-1 , що знаходяться по АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його підписання. Апеляційна скарга подається через Камінь-Каширський районний суд Волинської області до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Головуючий: О. В. Антонюк

Дата ухвалення рішення17.08.2020
Оприлюднено19.08.2020
Номер документу91039950
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами

Судовий реєстр по справі —157/287/20

Рішення від 17.08.2020

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 10.07.2020

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 03.06.2020

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 06.03.2020

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні