Рішення
від 12.08.2020 по справі 280/5401/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

12 серпня 2020 року Справа № 280/5401/20 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Стрельнікової Н.В. за участю секретаря судового засідання Фесик А.В. розглянув у письмовому провадженні адміністративну справу

за заявою Головного управління ДПС у Запорізькій області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРСПЕЦСПЛАВ-ІНВЕСТ"

про стягнення коштів за податковим боргом,-

ВСТАНОВИВ:

10.08.2020 року о 15 год. 45 хв. до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла заява Головного управління ДПС у Запорізькій області (далі - заявник) до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРСПЕЦСПЛАВ-ІНВЕСТ", в якій просить суд постановити рішення про стягнення коштів з рахунків платника податків Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРСПЕЦСПЛАВ-ІНВЕСТ", що належить такому платнику податків, податкововго боргу в сумі 835 860,00 грн.

10.08.2020 відкрито провадження у справі відповідно до ст.283 КАС України та призначено судове засідання на 12.08.2020.

В обґрунтування заяви зазначає, що підприємство перебуває на податковому обліку та має податковий борг з податку на додану вартість в загальній сумі 835860 грн., який виник внаслідок несплати грошових зобов`язань самостійно визначених у поданому уточнюючому розрахунку податкових зобов`язань з податку на додану вартість у зв`язку з виправленням самостійно виявлених помилок від 30.06.2020. 08.08.2020 встановлено обставини, що зумовлюють звернення до суду, а саме: сплив 30 - денного строку встановленого п. 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України.

Відповідно до ч.7 ст.283 КАС України розгляд заяви відбувається за участю податкового органу, митного органу, що її вніс, та платника податків, стосовно якого її внесено.

Відповідно до чч.1-3 ст.268 КАС України, у справах, визначених статтями 273-277, 280-283, 285-289 цього Кодексу, щодо подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи суд негайно повідомляє відповідача та інших учасників справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - кур`єром або за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв`язку.

Учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи, визначеної частиною першою цієї статті, з моменту направлення такого повідомлення працівником суду, про що останній робить відмітку у матеріалах справи, та (або) з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України відповідної ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду.

Неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

З огляду на викладене, суд розглядає справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Судом встановлено, що Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРСПЕЦСПЛАВ-ІНВЕСТ" (70435, Запорізька область, Запорізький район, смт.Балабине, вул.Українська, буд.2-І, код ЄДРПОУ 42432414) перебуває на податковому обліку у Вознесенівському управлінні у м.Запоріжжі Головного управління Державної податкової служби України у Запорізькій області (Дніпровський район м.Запоріжжя).

Відповідно до даних інтегрованих (облікових) карток платника податків, станом на день розгляду справи, за відповідачем рахується податкова заборгованість з податку на додану вартість у розмірі 835 860,00 грн., яка виникла внаслідок несплати самостійно визначених сум грошових зобов`язань у наданому до податкового органу уточнюючого розрахунку податкових зобов`язань з податку на додану вартість у зв`язку виправленням самостійно виявлених помилок від 30.06.2020 № 9150644762, якою внесенні уточнення за звітний період - п`ятий місяць 2020 року до декларації №9150644762 від 01.05.2020 на суму позитивного значення у розмірі 835 860 грн. (а.с. 14).

Пунктом 46.1 ст. 46 ПК України визначено, що податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов`язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 Кодексу).

Відповідно до п. 54.1 ст. 54 ПК України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Згідно з п. 56.11 ст. 56 ПК України не підлягає оскарженню грошове зобов`язання, самостійно визначене платником податків.

За правилами пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України, платник податків зобов`язаний самостійно сплатити суму податкового зобов`язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Як встановлено судом, боржником суму задекларованого зобов`язання у розмірі 835860,00 грн. не було сплачено у встановлені законом строки і вона набула статусу податкового боргу.

Згідно п.59.1 ст.59 Податкового кодексу України, у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків.

Податкова вимога не надсилається (не вручається), якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує шістдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків.

За приписами п. 59.3 Податкового кодексу України, податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов`язання.

Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення податкового боргу та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов`язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

06.07.2020 ГУ ДПС у Запорізькій області сформовано податкову вимогу №25688-50/828 "Ю" на суму 835860 грн., яку 08.07.2020 направлено засобами поштового зв`язку на адресу товариства.

Податкова вимога №25688-50/828 "Ю" від 06.07.2020 підприємством не оскаржувалася, не є відкликаною або скасованою, на час розгляду є чинною, та визначена в ній сума до сплати є повністю узгодженою.

Обставиною, що зумовлює звернення до суду, є сплив 30 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Згідно ч.1 ст.67 Конституції України, кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом (пп.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України).

За приписами пп. 20.1.34 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п.95.1 ст.95 ПК України Контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Пунктом 95.2 статті 95 ПК України встановлено, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини. (п.95.3 ст.95 ПК України).

Доказів самостійного погашення боргу у розмірі 835860,00 грн. відповідачем до суду не надано, а тому суд приходить до висновку про стягнення суми боргу у судовому порядку.

Заявник із заявою про стягнення податкового боргу звернувся до суду в порядку ст.283 КАС України.

Згідно п.5 ч.1 ст.283 КАС України провадження у справах за зверненням податкових органів та митних органів при здійсненні ними визначених законом повноважень здійснюється на підставі заяви таких органів щодо стягнення коштів за податковим боргом.

Відповідно до ч.7 ст.283 КАС України у разі постановлення судом ухвали про відкриття провадження у справі суд приймає рішення по суті заявлених вимог не пізніше 96 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення заявника до суду.

Частиною 1 статті 77 КАС України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Оскільки відповідач належними доказами не довів факту погашення податкової заборгованості у розмірі 835860,00 грн., заява Головного управління ДПС у Запорізькій області про стягнення коштів з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРСПЕЦСПЛАВ-ІНВЕСТ" у банках, що його обслуговують, та коштів за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу підлягає задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.9, 14, 73-78, 90, 242-246, 250, 255, 268, 283 КАС України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву Головного управління ДПС у Запорізькій області (пр-т. Соборний, 166, м. Запоріжжя, 69107 код ЄДРПОУ 39396146) до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРСПЕЦСПЛАВ-ІНВЕСТ" (70435, Запорізька область, Запорізький район, смт.Балабине, вул.Українська, буд.2-І, код ЄДРПОУ 42432414) про стягнення коштів за податковим боргом, - задовольнити.

Стягнути кошти з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРСПЕЦСПЛАВ-ІНВЕСТ" у банках, що його обслуговують, та за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу у сумі 835 860,00 (вісімсот тридцять п`ять тисяч вісімсот шістдесят гривень) на користь УК у Дніпровському районі м.Запоріжжя, код одержувача - 38025423, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), МФО - 899998, р/р UA928999980313060029000008006, код платежу - 14060100, державний бюджет).

Апеляційні скарги на судові рішення у справах, визначених статтею 283 Кодексу адміністративного судочинства, можуть бути подані сторонами протягом десяти днів з дня їх проголошення.

Відповідно до статті 255 КАС України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 Перехідних положень КАС України рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Н.В.Стрельнікова

Дата ухвалення рішення12.08.2020
Оприлюднено20.08.2020
Номер документу91043597
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення коштів за податковим боргом

Судовий реєстр по справі —280/5401/20

Рішення від 12.08.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 10.08.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні