Ухвала
від 16.08.2007 по справі 30/201-07-5916
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/201-07-5916

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"16" серпня 2007 р.Справа № 30/201-07-5916

За позовом: Прокурор Овідіопольського району Одеської області в інтересах держави в особі Управління з контролю за використанням та охороною земель в Одеській області

До відповідача: Таїровська селищна рада Овідіопольського району Одеської області;

                        Фірма „ШЕЛКОМЕРС” у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю

Про  припинення права користування земельною ділянкою шляхом розірвання договору оренди

Суддя             РОГА Н.В.

                                                               Представники:

Представник прокуратури:  не з'явився.

Представник позивача: не з'явився.

Представник відповідача: Шепель С.В. –довіреність № 4 від 09.01.2007 р.

Представник відповідача: Марчевський І.А. –довіреність № 1/7-07 від 17.07.2007 р., Цубенко Є.Л. –довіреність № 4 від 30.07.2007 р., Єльчищева С.Я. - директор

Суть спору: Прокурор Овідіопольського району Одеської області в інтересах держави в особі Управління з контролю за використанням та охороною земель в Одеській області, звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області, Фірми „ШЕЛКОМЕРС” у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю про припинення Фірмою „ШЕЛКОМЕРС” у вигляді ТОВ права користування земельною ділянкою, яка знаходиться на території Таїровської селищної ради шляхом розірвання договору оренди земельної ділянки, укладеного 11.12.2006 р. між Таїровською селищною радою Овідіопольського району Одеської області та Фірмою „ШЕЛКОМЕРС” у вигляді ТОВ, зобов'язання відповідача звільнити земельну ділянку та привести її у попередній стан.  

Прокурор Овідіопольського району Одеської області про місце та час судового засідання був повідомлений належним чином, але в судові засідання представники прокуратури не з'явилися, про поважність причин неприбуття господарський суд повідомлено не було.

Управління з контролю за використанням та охороною земель в Одеській області про дату та місце було повідомлено належним чином, але представник Управління у судові засідання не з'являвся. 09 серпня 2007 р. від Управління з контролю за використанням та охороною земель в Одеській області до господарського суду Одеської області надійшла заява про відмову від позовних вимог, у зв'язку з тим, Управління з контролю за використанням та охороною земель в Одеській області є неналежним позивачем у даній справі, так як між ним та відповідачами не існує договірних правовідносин оренди земельної ділянки, яка є предметом даного спору.

Відповідач по справі - Таїровська селищна рада Овідіопольського району Одеської області проти позову заперечує, з мотивів викладених у відзиві на позовну заяву.

Відповідач по справі - Фірма „ШЕЛКОМЕРС” у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю надав клопотання про припинення провадження у справі на підставі                  п..п. 1-1, 4 ч. 1 ст. 80 ГПК України. Дане клопотання судом залишено без задоволення, як необґрунтоване.

Розглянув матеріали справи та заслухавши пояснення представників відповідачів, суд доходить до висновку по залишення позову без розгляду за таких підстав:

         Відповідно до ч.ч.1,3 ст.2 ГПК України господарський суд порушує справи за позовами прокурорів та їх заступників в інтересах держави. Прокурор, який звертається до господарського суду в інтересах держави, у позовній заяві вказує орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах. При пред'явленні даного позову прокурором Овідіопольського району Одеської області визначено позивачем - Управління з контролю за використанням та охороною земель в Одеській області. Але, як вбачається з матеріалів справи, між позивачем - Управлінням з контролю за використанням та охороною земель в Одеській області та відповідачами не існує договірних правовідносин оренди земельної ділянки, яка є предметом спору по справі № 30/201-07-5916. Отже прокурором Овідіопольського району Одеської області не вірно визначено позивача, та Управління з контролю за використанням та охороною земель в Одеській області є неналежним позивачем по даній справі за вимогами про захист інтересів держави.

Відповідно до Роз'яснень президії Вищого господарського суду України „Про деякі питання участі прокурора у розгляді справ, підвідомчих господарським судам” № 04-5/570 від 22.05.2002 р. у випадках неправильного визначення прокурором (його заступником) позивача, тобто органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, господарський суд на підставі пункту 1 частини першої статті 63 ГПК повертає таку позовну заяву і додані до неї документи без розгляду. Якщо господарський суд помилково порушив справу за позовом прокурора чи його заступника, в якій неправильно визначено позивача за вимогами про захист інтересів держави, такий позов підлягає залишенню без розгляду відповідно до пункту 1 частини першої статті 81 ГПК.

       Після усунення обставин, що зумовили залишення позовної заяви без розгляду, позивач має право знову звернутися з нею до господарського суду в загальному порядку.

             На підставі викладеного, керуючись   п. 1 ст.81, ст.86 ГПК України, суд, -

                                            У Х В А Л И В:

1.          Позовну заяву  прокурора Овідіопольського району Одеської області в інтересах держави в особі Управління з контролю за використанням та охороною земель в Одеській області    залишити без розгляду.

           Суддя                                                                                        

 

 

Дата ухвалення рішення16.08.2007
Оприлюднено05.09.2007
Номер документу910473
СудочинствоГосподарське
Суть припинення права користування земельною ділянкою шляхом розірвання договору оренди

Судовий реєстр по справі —30/201-07-5916

Ухвала від 16.08.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні