Рішення
від 18.08.2020 по справі 234/8308/20
КРАМАТОРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 234/8308/20

Провадження № 2/234/2542/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2020 року м. Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області у складі:

головуючої судді -Демидової В.К.

при секретарі- Воропаєвої Ю.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Краматорську, в порядку загального позовного провадження,

цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Абсолют -Сервіс-1 про стягнення грошових коштів, невиплачених при звільненні працівника,-

Обставини справи:

29 травня 2020 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до ТОВ Абсолют -Сервіс-1 про стягнення грошових коштів, невиплачених при звільненні працівника.

Свої вимоги мотивує тим, що у період з 15 грудня 2017 року по 31 березня 2020 року він знаходився у трудових відносинах з ТОВ Абсолют -Сервіс-1 . Звільнився з роботи на підставі п.1 ст. 36 КЗпП України, за згодою сторін, згідно наказу №38 від 31.03.2020 року. На день його звільнення відповідачем нарахована але не виплачена заробітна плата за період з 1 січня 2020 року по 30 березня 2020 року у сумі 19702 грн. 50 коп. У зв`язку з тим, що відповідач не провів розрахунок при його звільненні, та враховуючи те, що з моменту звільнення до моменту звернення до суду пройшло 29 робочих днів ( квітень-14 роб.дн., травень-15 роб.дн.) середній заробіток за час затримки в розрахунку, який на момент звернення до суду, складає 13626,81 грн. Податки: НДФЛ 18% -2452,83 грн. військовий збір - 204,40 грн. Підлягає стягненню з відповідача 10969 грн.58 коп.

Тому просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Абсолют -Сервіс-1 на його користь заборгованість по заробітній платі в сумі 19702,50 грн., середній заробіток за час затримки заробітної плати в сумі 10969,58 грн., а всього в сумі 30672,08 грн.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій просив розглядати справу у його відсутності, позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити. Проти винесення заочного рішення суду не заперечував.

Представник відповідача- ТОВ Абсолют -Сервіс-1 в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, заяву про розгляд справи за його відсутності не надала та про причини неявки суд не повідомив, відзив не подав. Приймаючи до уваги думку позивача, який не заперечував проти заочного вирішення справи, суд ухвалив рішення про заочний розгляд справи відповідно до положень ст. ст. 280-283 ЦПК України, на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив:

Як передбачено ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ч.1 ст.5 ЦПК України).

Стаття 12 ЦПК України передбачає, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Суд на підставі ст.ст.12, 13, 81 ЦПК України розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до положень ст.ст.12, 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ст.82 цього Кодексу. Обставини, встановлені рішенням суду у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини. Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Докази надаються сторонами та іншими особами, що беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування (ст.77 ЦПК України). Крім того, обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ч.2 ст.78 ЦПК України).

Відповідно до ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Приписами ч.1ст.46 КЗпП України встановлено, що власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

Судом встановлено, що згідно наказу №88 від 14.12.2017 року, позивача було прийнято на посаду контролера на контрольно- пропускному пункті в ТОВ Абсолют -Сервіс-1 . Наказом №38 від 31.03.2020 року звільнено за згодою сторін, на підставі п.1 ст.36 КЗпП України, про що свідчить копія трудової книжки.

Згідно довідки про заборгованість по заробітній платі, виданої ТОВ Абсолют -Сервіс-1 , станом на 19 травня 2020 року ОСОБА_1 має заборгованість по заробітній платі в сумі 19702,50 грн.

Згідно ч. 1 ст. 116 КЗпП України, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільнення працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Таким чином, судом беззаперечно встановлено, що ТОВ Абсолют Сервіс-1 має перед ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі у сумі 19702,50 грн., у зв`язку із чим з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість по заробітній платі в сумі 19702,50 грн.

Щодо стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 117 КЗпП України в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

Аналіз наведених норм матеріального права дає підстави для висновку про те, що передбачений частиною першою статті 117 КЗпП України обов`язок роботодавця щодо виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні настає за умови невиплати з його вини належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 КЗпП України, при цьому визначальними є такі юридично значимі обставини, як невиплата належних працівникові сум при звільненні та факт проведення з ним остаточного розрахунку.

Середній заробіток працівника визначається відповідно до статті 27 Закону України Про оплату праці за правилами, передбаченими Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 року № 100 (далі - Порядок). Цей Порядок застосовується, зокрема у випадку, коли згідно з чинним законодавством виплати провадяться виходячи із середньої заробітної плати.

Відповідно до пункту 5 розділу IV Порядку нарахування виплат у всіх випадках збереження середньої заробітної плати провадиться, виходячи з розміру середньоденної (годинної) заробітної плати.

Згідно з абзацом першим пункту 8 розділу IV Порядку нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні 2 місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденна (середньогодинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - календарних днів за цей період.

З огляду на викладене при обчисленні розміру середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку підлягає застосуванню формула, за якою обрахуванню підлягає період затримки за робочі дні виходячи із середньоденного заробітку, обчисленого відповідно до положень порядку.

Відповідно до розрахунку відповідача середньоденна заробітна плата ОСОБА_1 за два повних місяці, що передували його звільненню, становить 469,89 грн.

При розрахунку суми середнього заробітку за час затримки кінцевого розрахунку при звільненні, судом визначено кількість робочих днів (квітень -14 роб.дн, травень -15 роб.дн), з 01 квітня 2020 (наступний день після звільнення) до 29 травня 2020 (час звернення до суду з позовною заявою), що складає 29 робочих днів.

З урахуванням наведеного, суд доходить висновку, що сума середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні складає 13626,81 грн. Податки: НДФЛ 18% -2452,83 грн. військовий збір - 204,40 грн. Підлягає стягненню з відповідача 10969 грн.58 коп.

На підставі ст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь держави судовий збір в розмірі 840,80 грн.

Керуючись ст. ст. 2, 10, 13, 141, 264, 265 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Абсолют -Сервіс-1 про стягнення грошових коштів, невиплачених при звільненні працівника- задовольнити .

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Абсолют Сервіс-1 (ЄДРПОУ 41689437; Донецька область, м. Краматорськ, вул. Конрада Гампера, буд.2) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , заборгованість по заробітній платі у сумі 19702 грн.50 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Абсолют Сервіс-1 (ЄДРПОУ 41689437; Донецька область, м. Краматорськ, вул. Конрада Гампера, буд.2) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у сумі 10969 грн.58 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Абсолют Сервіс-1 (ЄДРПОУ 41689437; Донецька область, м. Краматорськ, вул. Конрада Гампера, буд.2) на користь держави судовий збір у розмірі 840 грн. 80 коп.

Рішення в частині стягнення заробітної плати підлягає негайному виконанню в межах суми платежу за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Донецького апеляційного суду через Краматорський міський суд Донецької області (Перехідні положення п.п. 15.5, 15), протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя В.К.Демидова

СудКраматорський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення18.08.2020
Оприлюднено20.08.2020
Номер документу91051261
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —234/8308/20

Рішення від 18.08.2020

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Демидова В. К.

Ухвала від 19.06.2020

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Демидова В. К.

Ухвала від 01.06.2020

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Демидова В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні