Ухвала
від 17.08.2020 по справі 425/2134/20
РУБІЖАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.08.2020 року Провадження № 2-о/425/76/20

Справа № 425/2134/20

Рубіжанський міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді Овчаренко О.Л.

присяжних Гончарова О.О., Сизової М.В.

за участю секретаря Гайворонської І.В.

представника заявника Коротенко Н.М.

заінтересованої особи ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рубіжному Луганської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою Виконавчого комітету Рубіжанської міської ради Луганської області як органу опіки та піклування, заінтересована особа - ОСОБА_1 , про встановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник Виконавчий комітет Рубіжанської міської ради Луганської області як орган опіки та піклування звернувся до Рубіжанського міського суду Луганської області з заявою, в якій просить встановити опіку над недієздатною особою ОСОБА_2 , призначивши його опікуном ОСОБА_1 .

В обґрунтування заявлених вимог заявник посилається на те, що ОСОБА_2 є інвалідом I групи безстроково, страждає психічним захворюванням, не може розуміти значення своїх дій та керувати ними. Рішенням Рубіжанського міського суду Луганської області від 09.02.2007 ОСОБА_2 визнано недієздатним, встановлено над ним опіку, опікуном призначено його матір ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла. Інших бажаючих бути опікуном над ОСОБА_2 , окрім ОСОБА_1 , немає. При цьому саме остання здійснює догляд за недієздатним, надає йому допомогу у побуті, має бажання і за станом здоров`я може бути опікуном.

В судовому засіданні представник заявника - ОСОБА_4 підтримала заявлені вимоги, підтвердила доводи, викладені в ній. Додатково суду пояснила, що у ОСОБА_2 є рідна сестра ОСОБА_5 , яка проживає на тимчасово окупованій території. Сестра недієздатного ОСОБА_2 не виявила бажання бути його опікуном, при цьому не заперечувала і просила призначити опікуном саме ОСОБА_1 , яка здійснює догляд за її братом.

В судовому засіданні заінтересована особа - ОСОБА_1 просила задовольнити заявлені вимоги та пояснила, що вона давно була знайома з ОСОБА_3 , яка є матір`ю недієздатного ОСОБА_2 . За життя ОСОБА_3 просила у разі її смерті не покинути недієздатного ОСОБА_2 та доглядати за ним. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла. ОСОБА_2 залишився жити сам, а вона стала за ним доглядати. Вона є пенсіонеркою, не працює, проживає недалеко і декілька разів на день навідує ОСОБА_2 , годує його, міняє підгузки, тощо. ОСОБА_2 знає її, добре реагує на неї. У ОСОБА_2 є рідна сестра ОСОБА_5 , яка живе в м.Донецьку і не може за сімейними обставинами забрати брата до себе. ОСОБА_6 повідомила її, що не заперечує, щоб саме вона була опікуном ОСОБА_2 і просила її про це. Їй по-людські шкода ОСОБА_2 , бо він залишився один без стороннього догляду, а вона має можливість і бажання бути опікуном недієздатного.

Вислухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Цивільного кодексу України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1-4 ст. 63 Цивільного кодексу України опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч. 2 ст.300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Рубіжанського міського суду Луганської області №2о-8/07 від 09.02.2007 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 визнано недієздатним, опікуном призначено його матір ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно із копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 12 червня 2020 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по містах Рубіжне та Хрустальний Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Рубіжному Луганської області у віці 83 роки, про що зроблено відповідний актовий запис № 485.

З довідки, виданої лікарем психіатром Комунального некомерційного підприємства Центр первинної медико-санітарної допомоги Рубіжанської міської ради Луганської області від 06 липня 2020 року вбачається, що ОСОБА_2 страждає на важкий психічний розлад, потребує постійної сторонньої допомоги, спостереження та опіки.

06.07.2020 ОСОБА_1 звернулась до виконкому Рубіжанської міської ради з завою про направлення до суду подання про призначення її опікуном недієздатного ОСОБА_2 .

Відповідно до висновку про стан здоров`я опікуна, виданого Комунальним некомерційним підприємством Центр первинної медико-санітарної допомоги Рубіжанської міської ради Луганської області від 26 червня 2020 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , за станом свого здоров`я може бути опікуном.

Згідно з актом обстеження житлово-побутових умов проживання особи, яка потребує опіки чи піклування, затвердженого заступником міського голови, головою опікунської ради Сидоренковою Л. від 08 липня 2020 року, за адресою: АДРЕСА_1 , створено всі умови для проживання хворого ОСОБА_2 . ОСОБА_1 здійснює постійний догляд за ОСОБА_2 , надає йому допомогу в побуті.

В письмовій заяві, адресованій суду, ОСОБА_5 , яка згідно наданих документів є сестрою ОСОБА_2 , вбачається, що вона не може бути опікуном її брата ОСОБА_2 , оскільки постійно проживає і працює на тимчасово окупованій території, а також через сімейні обставини. Догляд за її братом здійснює ОСОБА_1 , яка є сусідкою і давньою подругою її померлої матері ОСОБА_3 . Вона попросила ОСОБА_1 бути опікуном її брата ОСОБА_2 як єдину людиною, що може це зробити. Не заперечує та просить призначити опікуном недієздатного ОСОБА_2 саме ОСОБА_1 .

З рішення виконавчого комітету Рубіжанської міської ради Луганської області Про направлення до суду подання про призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 №443 від 21.07.2020 вбачається, що затверджено текст подання про призначення ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 для направлення його до суду.

З подання, затвердженого рішенням виконавчого комітету Рубіжанської міської ради Луганської області №443 від 21.07.2020, вбачається, що ОСОБА_1 повністю здійснює догляд за ОСОБА_2 та створює всі необхідні умови для проживання. Тому Орган опіки та піклування Рубіжанської міської ради Луганської області просить призначити ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 , що буде відповідати його інтересам.

Оскільки недієздатність тягне за собою обов`язкове призначення опікуна, при цьому призначена рішенням суду опікун ОСОБА_3 померла, у зв`язку з чим, припинилося і здійснене нею опікунство, та за наявності бажання і відсутності протипоказань у ОСОБА_1 щодо призначення опікуном над ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне захистити права останнього та призначити над ним опікуном ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 76, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273, 293, 294, 295-300, 354 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Виконавчого комітету Рубіжанської міської ради Луганської області як органу опіки та піклування, заінтересована особа - ОСОБА_1 , про встановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуна, задовольнити.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який народився в місті Рубіжне Луганської області, Україна, призначивши його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що народилась у місті Рубіжне Луганської області, Україна.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Луганського апеляційного суду через Рубіжанський міський суд Луганської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: Виконавчий комітет Рубіжанської міської ради Луганської області як орган опіки та піклування, ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ: 04051980, місцезнаходження: пл. Володимирська, буд. 2, м. Рубіжне, Луганська область, 93000.

Заінтересована особа: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя О.Л.Овчаренко

Присяжні: М.В. Сизова

О.О. Гончаров

Дата ухвалення рішення17.08.2020
Оприлюднено20.08.2020
Номер документу91053712
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —425/2134/20

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

Ухвала від 07.08.2020

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні