Ухвала
від 11.08.2020 по справі 335/6405/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/6405/20 1-кс/335/3347/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2020 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжя клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018080000000202 від 24.05.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.209, ч.2 ст.382 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СУ ГУПН в Запорізькій області ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018080000000202 від 24.05.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.209, ч.2 ст.382 КК України, до шести місяців, а саме до 14.02.2021 року.

У клопотанні слідчий посилається на те, що слідчим управлінням ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань під №42018080000000202 від 24.05.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.209, ч.2 ст.382 КК України, за фактом зловживання посадовими особами групи перевізників «BUS TOUR» повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки, а також за фактом вчинення фінансових операції та правочинів з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховання незаконного походження таких коштів чи володіння ними, прав на такі кошти, джерела їх походження, місцезнаходження, переміщення, а так само набуття, володіння або використання коштів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинені за попередньою змовою групою осіб.

Допитаний в статусі представника потерпілого ОСОБА_5 пояснив, що вій займає посаду заступника голови правління ПрАТ «Запоріжавтотранс» (код ЄДРПОУ код 03116795), яке є власником мережі 28 автостанцій розташованих на території Запорізької області на яких здійснюється надання послуг з обслуговування автобусами, що здійснюють перевезення пасажирів автомобільним транспортом за приміськими, внутрішньо обласними, міжобласними та міжнародними маршрутами, посадка, висадка пасажирів, продажі квитків та надання інших послуг. Так наприкінці 2015 року, група перевізників «BUS TOUR», до якої входять юридичні особи, а саме: ТОВ «БАС-ТУР» (ідентифікаційний код юридичної особи 38/84362), ТОВ «БАСТУР» (ідентифікаційний код 41161653) та ТОВ «Запорожбастранс» (ідентифікаційний код 39118897), які згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, однакову адресу місцезнаходження, а саме: 69096, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Гребельна, буд. 11, організувала масові нелегальні пасажирські перевезення автомобільним транспортом на території Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей. Суть їх незаконної діяльності полягає в тому, що зазначеним перевізником в порушення вимог ст.32 Закону України «Про автомобільний транспорт», не укладено з ПрАТ «Запоріжавтотранс» договори на автостанційне обслуговування так само, як і не укладено договір з Запорізькою обласною державною адміністрацією про перевезення пасажирів автомобільним транспортом. Свою діяльність з регулярних пасажирських перевезень зазначена група перевізників маскує під видом нерегулярних пасажирських перевезень. В наслідок зазначених дій, ПрАТ «Запоріжавтотранс» несе збитки у виді упущеної вигоди, яка полягає в недоотриманні автостанційного збору, який вираховується у відсотковому значенні від тарифу перевізника та в залежності від класу автостанції. Так розмір автостанційного збору становить за 1 клас - 18%, за 2 - клас - 16,5%, З клас - 15%. 4 - клас - 13,5% и за 5 клас - 12%. Крім того, ПрАТ «Запоріжавтотранс» також недоотримує 10% від від тарифу перевізника за проданий квиток.

По кримінальному провадженню проведено ряд слідчих (розшукових) дій направлених на встановлення обставин вчиненого кримінального правопорушення, зокрема: проведено огляд місцевості, допитані свідки, представник потерпілого, проведено огляди Інтернет сторінок, здійснені тимчасові доступи до речей та документів, а саме матеріалів з судових справ господарського суду Запорізької області.

11.01.2020 слідчим СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області, у зв`язку з встановленням відсутності в діянні складу кримінальних правопорушень, на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України, було прийняте рішення про закриття даного кримінального провадження.

01.07.2020 прокуратурою Запорізької області було прийнято рішення про скасування постанови про закриття даного кримінального провадження, у зв`язку з тим, що в ході досудового розслідування не проведено всіх необхідних слідчих та процесуальних дій, зокрема не допитано державного виконавця, в провадженні якого перебуває виконавче провадження про стягнення з ТОВ «Запоріжбастранс» на користь держави коштів у виді штрафу за порушення вимог антимонопольного законодавства України, не вирішено питання щодо отримання тимчасового доступу до матеріалів вказаного виконавчого провадження.

Отже, строк досудового розслідування по кримінальному провадженню № 42018080000000202 закінчується 14.08.2020, однак завершити досудове слідство до вказаного строку не представляється можливим, оскільки необхідно провести слідчі (розшукові) дії та негласні слідчі (розшукові) дії направлені на встановлення осіб причетних до вчинення даного кримінального правопорушення, а також допитати державного виконавця, в провадженні якого перебуває виконавче провадження про стягнення з ТОВ «Запоріжбастранс» на користь держави коштів у виді штрафу за порушення вимог антимонопольного законодавства України, отримати дозвіл на тимчасовий доступ та вилучити матеріали вказаного виконавчого провадження

Посилаючись на викладене, зазначаючи на ступінь тяжкості злочину, складність провадження, а також на те, що встановлений строк досудового розслідування закінчується 14.08.2020, а для виконання необхідних слідчих та процесуальних дій потрібен строк не менше шести місяців, слідчий просить клопотання задовольнити.

Слідчий підтримав подане клопотання надавши відповідну заяву.

Відповідно до п. 5 ч.1 ст. 3 КПК України досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду одного із передбачених КПК України документів. Чинний КПК України встановлює граничні строки досудового розслідування та передбачає можливість їх продовження.

Виходячи із засади розумних строків, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені КПК України строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень. Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції). Ч. 3 ст. 28 КПК України встановлює критерії для визначення розумності строків кримінального провадження, якими, зокрема, є:

- складність кримінального провадження (визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачуваних та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо);

- спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Згідно із ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Відповідно п. 3 абз. 2 ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ст. 12 КК України, злочини, передбачені ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.209КК України є тяжкими злочинами.

Згідно наданих матеріалів справи відомості про кримінальні правопорушення, внесені до ЄРДР 24.05.2018 року.

З клопотання та доданих документів вбачається, що 01.07.2020 прокуратурою Запорізької області було прийнято рішення про скасування постанови про закриття даного кримінального провадження, у зв`язку з тим, що в ході досудового розслідування не проведено всіх необхідних слідчих та процесуальних дій, зокрема не допитано державного виконавця, в провадженні якого перебуває виконавче провадження про стягнення з ТОВ «Запоріжбастранс» на користь держави коштів у виді штрафу за порушення вимог антимонопольного законодавства України, не вирішено питання щодо отримання тимчасового доступу до матеріалів вказаного виконавчого провадження.

Разом з тим, з доданого клопотання не вбачається, що слідчим майже за місяць з дати скасування рішення про закриття кримінального провадження було здійснено допит державного виконавця, а також не підтверджено звернення до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ, а отже слідчим не виконано вказівок прокурора викладених у постанові від 01.07.2020 року.

При цьому, всупереч вимог п. 3 ч. 2 ст. 295-1 КПК України слідчим не зазначено обставин, які перешкоджали протягом строку з 01.07.2020 року (майже місяця) вчинити зазначені дії.

Викладені у клопотанні слідчого обґрунтування необхідності продовження строку досудового розслідування є формальними. У клопотанні не наведено будь-яких конкретних обставин, які б могли вплинути на ефективність досудового розслідування. Матеріали кримінального провадження не містять доказів на підтвердження обставин, що перешкоджали здійснити раніше процесуальні дії, про необхідність проведення яких йдеться в клопотанні.

Відповідно до ч. 4 ст. 295-1 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

Крім того, у клопотанні взагалі не обґрунтована необхідність продовження строку досудового розслідування до шести місяців.

З урахуванням зазначеного слідчий суддя вважає, що в задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі вищевикладеного і керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018080000000202 від 24.05.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.209, ч.2 ст.382 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.08.2020
Оприлюднено09.02.2023

Судовий реєстр по справі —335/6405/20

Ухвала від 11.08.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні