Рішення
від 20.08.2020 по справі 904/3242/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.08.2020м. ДніпроСправа № 904/3242/20

за позовом Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі", м.Дніпро

до Позашкільного навчального закладу "ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА СПОРТИВНА ШКОЛА" Павлоградської міської ради Дніпропетровської області, м.Павлоград

про стягнення заборгованості 20 318,91 грн.

Суддя Красота О.І.

Без участі представників

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" звернулося до Господарського суду з позовом до Позашкільного навчального закладу "ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА СПОРТИВНА ШКОЛА" Павлоградської міської ради Дніпропетровської області і просить суд стягнути 19 718,11 грн. - заборгованості за спожиту активну електричну енергію, 462,24 грн. - пені, 79,41 грн. - 3% річних, 59,15 грн. - інфляційних витрат та судовий збір.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням Відповідачем зобов`язань за Договором про постачання електричної енергії №00312-00 від 11.01.2018р. в частині оплати електричної енергії.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 19.06.2020року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідач відзив на позов, а також докази повної оплати до суду не надав, повідомлення про вручення поштового відправлення 49300 1194311 1 вручено 25.06.2020р., в зв`язку із чим, керуючись ч. 9 ст. 165 ГПК України, справа вирішується за наявними матеріалами.

Відповідно до ч.5 ст.252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

11.01.2018р. між Публічним акціонерним товариством "ДТЕК Дніпрообленерго" , правонаступником якого є Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" (далі-Постачальник, Позивач) та Позашкільним навчальним закладом "ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА СПОРТИВНА ШКОЛА" Павлоградської міської ради Дніпропетровської області (далі-Споживач, Відповідач) укладено Договір №00312-00 про постачання електричної енергії (далі-Договір, а.с.13-24).

За умовами п.1.1. Договору, Постачальник продає електричну енергію Споживачу у точці (точках) продажу електричної енергії для забезпечення потреб електроустановок Споживача з приєднаною потужністю 60 кВт, величини якої по об`єктах Споживача визначено додатком Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії , а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Точка (точки) продажу електричної енергії - межа балансової належності, на якій відбувається перехід права власності на електричну енергію, визначена додатками Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін та/або Загальна схема електропостачання , які є невід`ємними частинами даного Договору.

Пунктом 2.2.3 Договору визначено, що Постачальник зобов`язується забезпечити отримання Споживачем електричної енергії в межах узгоджених сторонами обсягів та дозволеної потужності кВт, величини якої по об`єктах Споживача визначені додатком "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії".

Відповідно до пункту 2.3.2 Договору Споживач зобов`язується дотримуватися режиму споживання електричної енергії згідно з умовами розділу 5 цього договору та режиму роботи електроустановок споживача (годин використання струймоприймачів), зазначеного у додатку "Перелік об`єктів Споживача".

Згідно пункту 2.3.5 Договору Споживач зобов`язується оплачувати Постачальнику вартість електричної енергії та інші платежі згідно з умовами додатків "Порядок розрахунків" та "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії".

Положеннями пункту 3.1.1 Договору визначено, що Постачальник має право отримувати від Споживача плату за поставлену електричну енергію за роздрібними тарифами, розрахованими згідно з Умовами та правилами здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, та інші платежі, обумовлені договором.

Згідно пункт 7.7 Договору на підставі показів засобів обліку електричної енергії та умов додатка "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії" оформлюється такі документи:

- Акт прийняття-передавання товарної продукції

- Акт результатів замірів електричної потужності.

Пунктом 9.8 Договору передбачено, що цей Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до 31.12.2018р., але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами своїх зобов`язань по Договору.

Згідно з пунктом 1 додатку "Порядок розрахунків" до договору (далі - додаток №3) розрахунковим періодом встановлюється один місяць, а саме: з 10 числа попереднього календарного місяця по 9 число поточного календарного місяця включно.

Пунктом 2 додатку №3 встановлено, Споживач здійснює повну оплату вартості обсягу спожитої електричної енергії за розрахунковий період один раз за фактичними показами засобів обліку електричної енергії на початку періоду, наступного за розрахунковим згідно з виписаним та самостійно отриманим у Постачальника рахунком.

Оплата рахунків за активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, оплата рахунків за надання послуг з компенсації перетікання реактивної енергії, пеня, 3% річних, індекс інфляції та інші платежі (за надання Споживачу додаткових послуг, суми завданих Споживачем збитків тощо), згідно з умовами цього Договору, здійснюється на рахунки Постачальника, вказані у розділі 10 Договору, на підставі самостійно отриманих у Постачальника рахунків протягом п`яти операційних днів з дня їх отримання.

На оплату поставленої активної електроенергії Позивачем було виставлено Відповідачу рахунок №241/152/2/1 від 25.02.2019р. на загальну суму 19 718,11 грн. (а.с.26).

Листом №86 від 28.04.2020р. Відповідач звернувся до Позивача з проханням не припиняти постачання електричної енергії. Заборгованість за грудень 2018р. підприємство не має змоги оплатити. Відповідач погоджується сплатити заборгованість у сумі 19 718,11 грн. за рішенням суду (а.с.28).

Відповідач виставлений рахунок за спожиту активну електроенергію не оплатив, внаслідок чого у Відповідача утворилась заборгованість перед Позивачем за поставлену у листопаді, грудні 2018р. та січні 2019р. електроенергію у розмірі 19 718,11 грн., що і стало причиною виникнення спору.

Приймаючи рішення, господарський суд виходив з наступних підстав.

Статтями 525 та 526 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова вiд зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином вiдповiдно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України зазначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Господарське зобов`язання виникає, зокрема із господарського договору (стаття 174 Господарського кодексу України).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (стаття 530 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст.714 Цивільного кодексу України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно ст.275 Господарського кодексу України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії".

Станом на час розгляду справи доказів сплати заборгованості у повному обсязі від представників сторін не надійшло.

З урахуванням викладеного, господарський суд дійшов висновку, що позовна вимога Позивача щодо стягнення з Відповідача 19 718,11 грн. - заборгованості за спожиту активну електричну енергію , підлягає задоволенню.

Стаття 549 Цивільного кодексу України зазначає, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, яке боржник має передати кредиторові у випадку порушення боржником зобов`язання.

Згідно з ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України, учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання. У разі, якщо інше не передбачено законом або договором, суб`єкт господарювання за порушення господарського зобов`язання несе господарсько-правову відповідальність.

Відповідно до ч. 1. ст. 216 Господарського кодексу України, учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

У сфері господарювання, згідно з ч. 2 ст. 217 та ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України, застосовуються господарські санкції, зокрема, штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно до пункту 4.2.1. Договору за внесення платежів, передбачених 2.3.5-2.3.6 цього Договору, порушення термінів визначених додатком Порядком розрахунків , Споживач сплачує Постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожен день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати, нарахованої протягом всього періоду прострочення зобов`язання та 3% річних від суми боргу. Сума боргу сплачується Споживачем з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь період прострочення.

У зв`язку з несвоєчасним виконанням Відповідачем своїх зобов`язань щодо оплати спожитої електроенергії, Позивачем останньому нараховано пеню у розмірі 462,24 грн. за період з 28.04.2020р. по 15.06.2020р.

Перевіривши правильність розрахунку пені, судом встановлено , що вказаний розрахунок Позивачем зроблено не вірно, тому вимоги в частині стягнення пені підлягають задоволенню частково в розмірі 413,76 грн. В решті суми - 48,48 грн. - відмовити.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивачем нараховано Відповідачу 3% річних у загальному розмірі 79,41 грн. за період з 28.04.2020р. по 15.06.2020р.

Перевіривши розрахунок 3% річних в сумі 79,41 грн. , судом встановлено, що вказаний розрахунок Позивачем зроблено не вірно, тому вимоги Позивача щодо стягнення з Відповідача 3% річних у сумі 79,41 грн. є такими що підлягають задоволенню частково в сумі 79,20 грн. В решті суми - 0,21 грн. - відмовити.

Позивач також нарахував Відповідачу інфляційні втрати в розмірі 59,15 грн. за період з 28.04.2020р. по 15.06.2020р.

Перевіривши розрахунок інфляційних втрат в сумі 59,15 грн. , судом встановлено, що вказаний розрахунок Позивачем зроблено не вірно, однак є меншим ніж сума, яка розрахована судом , тому вказана вимога повинна бути задоволена саме в сумі вимог Позивача у розмірі 59,15 грн.

Таким чином, вимога Позивача підлягає задоволенню частково зі стягнення з Відповідача 19 718,11 грн. - заборгованості, 413,76 грн. - пені, 79,20 грн. - 3% річних, 59,15 грн. - інфляційних витрат. В решті позовних вимог відмовити.

Відповідно статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись Господарського кодексу України, ст. ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково .

Стягнути з Позашкільного навчального закладу "ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА СПОРТИВНА ШКОЛА" Павлоградської міської ради Дніпропетровської області, (51400, м.Павлоград, Музейний провулок, буд.1, ЄДРПОУ 34898504) на користь Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі", (49107, м.Дніпро, шосе Запорізьке, 22, ЄДРПОУ 23359034) 19 718,11 грн . - заборгованості за спожиту активну електричну енергію, 413,76 грн . - пені, 79,20 грн . - 3% річних, 59,15 грн . - інфляційних витрат та судовий збір у розмірі 2 096,96 грн .

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

В решті позовних вимог - відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного провадження.

Рішення може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області протягом 20 днів з дня його оголошення.

Суддя О.І. Красота

Повне рішення складено

20.08.2020р.

Дата ухвалення рішення20.08.2020
Оприлюднено21.08.2020
Номер документу91066488
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості 20 318,91 грн

Судовий реєстр по справі —904/3242/20

Судовий наказ від 10.09.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Рішення від 20.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 19.06.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні