Рішення
від 20.08.2020 по справі 931/542/20
ЛОКАЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 931/542/20

Провадження № 2-о/931/22/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 серпня 2020 року смт Локачі

Локачинський районний суд Волинської області

у складі: головуючого - судді Кідиби Т.О.,

за участю: секретаря - Гупалик А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Локачах цивільну справу за заявою заступника керівника Володимир-Волинської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Привітненської сільської ради Локачинського району, заінтересована особа - Головне управління Держгеокадастру у Волинській області про визнання спадщини відумерлою,

в с т а н о в и в :

23 липня 2020 року заступник керівника Володимир-Волинської місцевої прокуратури звернувся до суду із заявою в інтересах держави в особі Привітненської сільської ради Локачинського району, заінтересована особа - Головне управління Держгеокадастру у Волинській області про визнання спадщини відумерлою.

Заяву мотивує тим, що прокуратурою опрацьовано інформацію Привітненської сільської ради Локачинського району від 22 липня 2020 року про наявне майно осіб, які померли на території Привітненської сільської ради, а спадкоємці спадщину не прийняли.

Встановлено, що після смерті ОСОБА_1 , яка проживала у с. Бубнів Локачинського району та померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилась спадщина на її майно - земельну ділянку (пай), площею 4,3881 га.

Відповідно до інформації Привітненської сільської ради Локачинського району за оформленням спадщини після смерті ОСОБА_1 до сільської ради ніхто не звертався, спадкоємці відсутні.

На момент пред`явлення позову вказана земельна ділянка є невитребувана. Привітненська сільська рада позбавлена можливості розпоряджатися вказаною земельною ділянкою, власник якої помер і не користується нею. Крім того, заявник також позбавлений можливості щодо виділення її у встановленому законом порядку громадянам у власність чи користування, що в свою чергу призводить до збитків, зокрема, недоотримання територіальною громадою грошових коштів за користування даною земельною ділянкою.

Просить суд визнати спадщину ОСОБА_1 у вигляді земельної ділянки, площею 4,3881 га, що знаходиться на території Привітненської сільської ради Локачинського району за межами населеного пункту згідно з державним актом на право приватної власності на землю серії ЯГ № 553344 - відумерлою.

20 серпня 2020 року прокурор подав письмову заяву про розгляд справи без його участі. Уточнив заявлені вимоги, просить визнати спадщину відумерлою та передати її у власність територіальної громади Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області.

Представник Привітненської сільської ради Локачинського району надіслав суду заяву про розгляд справи за його відсутності. Просить заявлені вимоги про визнання спадщини відумерлою задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився також. 17 серпня 2020 року надіслав суду письмове клопотання про те, що не заперечує щодо розгляду справи без його участі у зв`язку з запровадженням в Україні карантину. Вимоги, викладені у заяві про визнання спадщини відумерлою, покладає на розсуд суду.

Відповідно до ч.2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши та оцінивши представлені у справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заява підставна та підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частинами 1,2 ст. 1220 ЦК України передбачено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , яка проживала у АДРЕСА_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть № 00027113920 від 21 липня 2020 року (а.с. 9).

Померлій ОСОБА_1 належала земельна ділянка, розміром 4,3881 га, розташована на території Бубнівської сільської ради Локачинського району, що підтверджується копією державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 553344 від 05 серпня 2009 року (а.с. 6).

Заповіт від імені померлої не посвідчувався, за оформленням спадщини до сільської ради ніхто не звертався, спадкоємці відсутні, що підтверджується довідкою Привітненської сільської ради Локачинського району від 02 січня 2020 року № 1 та інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру щодо наявності спадкових справ та виданих на їх підставі свідоцтв про право на спадщину № 61009451 від 21 липня 2020 року, з якої вбачається, що спадкова справа після смерті ОСОБА_1 не відкривалась. Вказане стведжується також інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру № 61009417 від 21 липня 2020 року щодо наявності заповітів спадкодавця, з якої вбачається, що інформація щодо складених нею заповітів відсутня (а.с. 7, 10, 11-12).

Згідно з ч.1,2 ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Відповідно до вимог ст. 338 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовились від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Частиною 3 ст. 1277 ЦК України передбачено, що спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

Таким чином, судом встановлено, що спадкоємці за законом і за заповітом після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відсутні, земельна ділянка, площею 4,3881 га належала померлій на час відкриття спадщини та розташована на території Бубнівської сільської ради Локачинського району, після смерті ОСОБА_1 минуло більше одного року.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що є всі підстави для визнання спадщини відумерлою та передачі її у власність територіальної громади Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області.

Керуючись ст.ст. 10, 13, 77, ч.2 ст. 247, ст.ст. 263-265, 293, 338 ЦПК України, ст.1277 ЦК України, суд

у х в а л и в:

Заяву задовольнити повністю.

Визнати спадщину, а саме: земельну ділянку, площею 4,3881 га, згідно з державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 553344 від 05 серпня 2009 року, що розташована на території Бубнівської сільської ради Локачинського району Волинської області за межами населеного пункту, та залишилася після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відумерлою та передати її у власність територіальної громади Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Локачинський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Учасники справи: Володимир-Волинська місцева прокуратура, адреса місцезнаходження: 45500, смт Локачі, вул. І.Франка, 3.

Заявник: Привітненська сільська рада Локачинського району Волинської області, адреса місцезнаходження: 45543, Волинська обл., Локачинський район, с. Привітне, код ЄДРПОУ 04332130.

Заінтересована особа: Головне управління Держгеокадастру у Волинській області: 43021, м. Луцьк, вул. Винниченка, 67 Волинської області, код ЄДРПОУ 39767861.

Суддя Локачинського районного суду Т.О. Кідиба

СудЛокачинський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення20.08.2020
Оприлюднено21.08.2020
Номер документу91068994
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —931/542/20

Рішення від 20.08.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 28.07.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні