Ухвала
від 14.08.2020 по справі 399/601/20
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 399/601/20

Провадження № 2/399/431/2020

УХВАЛА

14 серпня 2020 року селище Онуфріївка

Суддя Онуфріївського районного суду Кіровоградської області Лях М.М., розглянувши позовну заяву сільськогосподарського кооперативу Україна до ОСОБА_1 та приватного нотаріуса Онуфріївського районного нотаріального округу Кіровоградської області Малолітка Павла Івановича про скасування рішень про припинення іншого речового права на земельні ділянки,

встановила:

12.08.2020 позивач СК Україна звернувся до Онуфріївського районного суду Кіровоградської області з позовом до ОСОБА_1 та приватного нотаріуса Онуфріївського районного нотаріального округу Кіровоградської області Малолітка П.І., в якому просить скасувати рішення приватного нотаріуса Онуфріївського районного нотаріального округу Кіровоградської області Малолітка П.І., індексний номер 52984617, про державну реєстрацію прав від 10.04.2020 року щодо припинення іншого речового права на земельну ділянку кадастровий номер 3524684700:02:000:1080 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2068582135246, номер запису про інше речове право 36233094), внесені в реєстр 15.04.2020 року та видалити запис щодо припинення іншого речового права на вказану земельну ділянку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Також просить скасувати рішення приватного нотаріуса Онуфріївського районного нотаріального округу Кіровоградської області Малолітка П.І., індексний номер 51984463, про державну реєстрацію прав від 10.04.2020 року щодо припинення іншого речового права на земельну ділянку кадастровий номер 3524684700:02:000:3080 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2068593135246, номер запису про інше речове право 36233935), внесені в реєстр 15.04.2020 року та видалити запис щодо припинення іншого речового права на вказану земельну ділянку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Ознайомившись зі змістом позовної заяви та доданими до неї документами, вважаю, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків з наступних підстав.

Вимоги щодо форми та змісту позовної заяви, а також документів, що до неї додаються, визначені ст. 175-177 ЦПК України .

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Захист цивільних прав - це застосування цивільно-правових засобів з метою забезпечення цивільних прав.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України (ст. 5 ЦПК України ).

Спосіб захисту порушеного права, відповідно до ст. ст. 15 , 16 , 20 ЦК України , при зверненні до суду обирається позивачем. Перелік способів захисту, наведений у ч. 2 ст. 16 ЦК України не є вичерпним, оскільки суд може захистити порушене цивільне право іншим способом, що встановлений договором або законом.

Так, в своїй практиці Європейський суд з прав людини неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у статті 6 Конвенції, не є абсолютним і воно може підлягати дозволеним за змістом обмеженням, зокрема щодо умов прийнятності скарг. Такі обмеження не можуть зашкоджувати самій суті права доступу до суду, мають переслідувати легітимну мету, а також має бути обґрунтована пропорційність між застосованими засобами та поставленою метою (пункт 33 рішення від 21.12.2010 року у справі Перетяка та Шереметьєв проти України ).

Відповідно до ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Згідно п. 4 ч. 3 Статті 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Як вбачається з позовної заяви, позивачем пред`явлено позов до двох відповідачів, а саме: фізичної особи ОСОБА_1 та приватного нотаріуса Онуфріївського районного нотаріального округу Кіровоградської області Малолітка П.І. Разом з тим, у прохальній частині позовної заяви позивачем заявлені вимоги похідного характеру, які пов`язані та заявляються разом з оспорюванням правочинів, права на які підлягають державній реєстрації, а не позовні вимоги щодо кожного з відповідачів, тобто не зазначено вимоги щодо відповідача ОСОБА_1 .

Крім того, всупереч вимогам ст. 175 ЦПК України дані про місце проживання чи перебування відповідача-2 зазначено не повністю. Так, в даних про місце знаходження відповідача-2 приватного нотаріуса Малолітка П.І., зазначена лише назва вулиці та номер будинку, а назва населеного пункту відсутня, що позбавляє суд можливості належним чином повідомляти його про хід судового розгляду справи. В цій частині позов підлягає уточненню.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України , суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу , протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, враховуючи викладене, позивачу необхідно подати до суду позовну заяву в новій редакції, в якій зазначити в прохальній частині позовної заяви позовні вимоги до обох відповідачів та повне найменування відповідачів, їх місцезнаходження або місце проживання чи перебування, поштовий індекс, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185 ЦПК України , суддя -

постановила :

Позовну заяву сільськогосподарського кооперативу Україна до ОСОБА_1 та приватного нотаріуса Онуфріївського районного нотаріального округу Кіровоградської області Малолітка Павла Івановича про скасування рішень про припинення іншого речового права на земельні ділянки залишити без руху.

Надати позивачу строк сім днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків.

Запропонувати позивачу подати до суду позовну заяву в новій редакції, в якій зазначити в прохальній частині позовної заяви позовні вимоги до обох відповідачів та повне найменування відповідачів, їх місцезнаходження або місце проживання чи перебування, поштовий індекс, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Роз`яснити позивачу, що в разі якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви не будуть усунуті, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М.М. Лях

СудОнуфріївський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення14.08.2020
Оприлюднено21.08.2020
Номер документу91081635
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —399/601/20

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 16.11.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 16.09.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 07.09.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 28.08.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 21.08.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 14.08.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні