Постанова
від 27.08.2007 по справі ас3/393-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АС3/393-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ   СУД   СУМСЬКОЇ  ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.08.07           Справа №АС3/393-07.

Господарський суд Сумської області , у складі судді Левченко П.І., розглянувши матеріали справи

за позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин » , м. Суми

до відповідача  : Сумської міської ради, м. Суми

управління земельних ресурсів , м. Суми

про визнання протиправним і скасування рішення .

                                                                                  

За участю представників сторін :                                                          

від позивача:    Зайченко О.П.

від відповідача:  Парфененко  М.С.

      Суть спору : позивач просить суд визнати протиправним та скасувати пункт 14 рішення Сумської міської ради від „11” липня 2007 року №669-МР „Про припинення та перехід права користування земельними ділянками та внесення змін до рішень Сумської міської ради” та пункт 1 рішення Сумської міської ради від „18” липня 2007 року №794-МР „Про надання згоди (дозволу) на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ДКП зеленого будівництва”. Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що право постійного користування земельною ділянкою, розташованою за адресою м. Суми, вул. Роменська, 104 та щодо якої були прийняті оскаржувані рішення перейшло внаслідок реорганізації шляхом перетворення від Державного комунального підприємства по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин до Товариства з обмеженою відповідальністю „Підприємство по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин”.

          Відповідач письмових заперечень на позовну заяву не подав, але у судовому засіданні його представник зазначив, що позову не визнає та просить суд відмовити у його задоволенні.

          Представник відповідача подав до суду клопотання про здійснення фіксації розгляду справи і це клопотання судом задоволено. Представником позивача подано також клопотання щодо розгляду даної справи колегією у складі трьох суддів. В обґрунтування цього клопотання представник відповідача посилається на складність даної справи. Представник позивача проти клопотання заперечував, посилаючись на відсутність особливої складності даної справи та очевидність протиправності оскаржуваних рішень Сумської міської ради.

      Розглянувши клопотання відповідача, щодо колегіального розгляду справи , суд залишає його без задоволення, оскільки не вбачає в цій справі особливої складності.

          Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд встановив:

„11” липня 2007 року Сумською міською радою було прийняте рішення №669-МР „Про припинення та перехід права користування земельними ділянками та внесення змін до рішень Сумської міської ради”. Відповідно до пункту 14 вказаного рішення Сумська міська рада вирішила: „у зв'язку з припиненням діяльності державного комунального підприємства по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин та припиненням відповідно до статті 141 Земельного кодексу України права постійного користування цим підприємством землями загальною площею – 45,4854 га (в тому числі: рілля – 42,0000 га, господарські шляхи та прогони – 1,0000 га, лісові землі – 1,0000 га, громадського призначення – 1,4854 га), перевести зазначені землі до земель запасу та вважати таким, що втратив чинність державний акт на право постійного користування, виданий державному комунальному підприємству по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин”.

          Відповідно до пункту 1 рішення Сумської міської ради від „18” липня 2007 року №794-МР було надано згоду на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування по вул. Роменській, 104 державному комунальному підприємству зеленого будівництва (03352490). Цільове використання земельної ділянки: землі сільськогосподарського призначення під розміщення розсаднику декоративних культур орієнтовною площею 45,5 га, у т.ч.: ріллі – 42,0 га, господарських шляхів – 1,0 га, лісових земель – 1,0 га, громадського призначення – 1,5 га; за рахунок земель запасу Сумської міської ради.

          Позивач вважає , що рішення Сумської міської ради від „11” липня 2007 року №669-МР та від „18” липня 2007 року №794-МР не відповідають вимогам закону, порушують його право на постійне користування земельною ділянкою.

Відповідно до рішення ХVIII сесій Сумської міської ради від "23" квітня 1997 року Державному комунальному підприємству по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин у постійне користування була надана земельна ділянка площею 47,83 га в межах згідно з планом землекористування. Вказане право землекористування було оформлене Державним актом на право постійного користування землею І-СМ №002676 від "13" травня 1997 року.

          Ухвалою Господарського суду Сумської області у справі №12/83-04 від "25" жовтня 2004 року Державне комунальне підприємство по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин було визнане банкрутом та відкрита ліквідаційна процедура.

          З метою повного задоволення вимог кредиторів Державного комунального підприємства по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин, в порядку передбаченому статтями 35-38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" між боржником та кредиторами було укладено мирову угоду, яка передбачала обмін всієї сукупності вимог кредиторів на корпоративні права боржника.  При цьому порядок погашення вимог кредиторів та отримання в обмін на це корпоративних майнових та немайнових прав був урегульований Договором з третьою особою на виконання мирової угоди по справі №12/83-04 від "31" серпня 2005 року. Вказана мирова угода була затверджена ухвалою господарського суду Сумської області від "05" вересня 2005 року по справі №12/83-04. Відповідно до статті 45 Господарського процесуального кодексу України ухвали суду є формою судового рішення, а згідно із частиною 2 статті 11 Закону України "Про судоустрій України" судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, об'єднаннями громадян та іншими організаціями, громадянами та юридичними особами на всій території України. Відповідно до пункту 4 зазначеного вище договору Новий боржник зобов'язаний перереєструвати ДКП по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин в підприємство по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин зі зміною складу засновників. З моменту укладення цього Договору Первинний боржник передає Новому боржнику всі корпоративні майнові та немайнові права.

          Умови мирової угоди у справі №12/83-04 від 31 серпня 2005 року були повністю виконані: вимоги кредиторів задоволені у повному обсязі, ДКП по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин було перереєстроване в Товариство з обмеженою відповідальністю "Підприємство по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин" зі зміною складу засновників.

          Відповідно до пункту 1.1 Статуту товариства з обмеженою відповідальністю "Підприємство по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин", затвердженого рішенням загальних зборів учасників від "31" січня 2006 року та зареєстрованого "22" лютого 2006 року державним реєстратором Семенниковою О.А. Товариство з обмеженою відповідальністю "Підприємство по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин", далі Товариство, створено шляхом перетворення з Державного комунального підприємства по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин. Товариство є правонаступником усіх прав та обов'язків Державного комунального підприємства по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин та керується у своїй діяльності чинним законодавством України та цим Статутом.  А згідно із пунктом 1.2 Статуту єдиним учасником Товариства є Сумська обласна громадська організація інвалідів "Ініціатива"(код ЄДРПОУ 33814329, юридична адреса: м. Суми, вул. Харківська,31).

          Згідно зі Статутом Сумської обласної громадської організації інвалідів "Ініціатива", затвердженим рішенням конференції протокол №1 від "05" листопада 2005 року та зареєстрованим Сумським обласним управлінням юстиції "21" листопада 2005 року Сумська обласна громадська організація інвалідів "Ініціатива" (далі - СОГО) є добровільною неприбутковою громадською організацією, яка на основі спільності інтересів об'єднує інвалідів області для реалізації мети та завдань, передбачених цим Статутом. Метою діяльності СОГО є задоволення та захист законних соціальних, побутових, економічних та інших спільних потреб і інтересів інвалідів області. Відповідно до пункту 2.3 Статуту з метою виконання статутних завдань у встановленому законом порядку СОГО, зокрема, може виступати засновником (учасником) інших підприємств, організацій.

          Таким чином, в процедурі банкрутства відбулася реорганізація Державного комунального підприємства по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин шляхом його перетворення в Товариство з обмеженою відповідальністю "Підприємство по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин" зі зміною форми власності (з комунальної на приватну) та передачею всіх майнових та немайнових корпоративних прав до нового і єдиного учасника – Сумської обласної громадської організації інвалідів "Ініціатива".

          Відповідно до частини 1 статті 108 Цивільного кодексу України перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. При цьому згідно з частиною другою вказаної статті у разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи. Право постійного користування землею належить саме до майнових прав. Таким чином, до новоствореного суб'єкта господарювання – ТОВ "Підприємство по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин" перейшло у порядку правонаступництва право постійного користування землею в межах земельної ділянки, яка була надана Державному комунальному підприємству по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин. Згідно з частиною 2 статті 92 Земельного кодексу України права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають, зокрема, громадські організації інвалідів України, їх підприємства (об'єднання), установи та організації. Як видно із зазначеного вище ТОВ "Підприємство по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин" є підприємством громадської організації інвалідів, а саме СОГО "Ініціатива". Тобто знаходження відповідної земельної ділянки у постійному користуванні ТОВ "Підприємство по вирощуванню та реалізації квітково-декоративних рослин" повністю узгоджується з вимогами чинного законодавства України.

          Таким чином, оскаржуваними рішеннями Сумська міська рада протиправно позбавила позивача права на постійне користування земельною ділянкою із земель комунальної власності з метою здійснення своєї статутної діяльності та розпочала процес передачі цієї земельної ділянки у користування іншій юридичній особі.

          Відповідно до частини 1 статті 104 Кодексу адміністративного судочинства України до адміністративного суду має право звернутися з адміністративним позовом особа, яка вважає, що порушено її права, свободи чи інтереси у сфері публічно-правових відносин. А згідно із частиною 2 статті 16 Цивільного одним із способів захисту прав є визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

          Згідно із частиною 2 статті 77 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку.

          За таких обставин, позовні вимоги щодо визнання протиправними та скасування пункту 14 рішення Сумської міської ради від „11” липня 2007 року №669-МР „Про припинення та перехід права користування земельними ділянками та внесення змін до рішень Сумської міської ради” та пункту 1 рішення Сумської міської ради від „18” липня 2007 року №794-МР „Про надання згоди (дозволу) на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ДКП зеленого будівництва” є правомірними, обґрунтованими і підлягають задоволенню.

        На підставі викладеного, керуючись ст. 92 Земельного кодексу України, ст. 16, 108 Цивільного кодексу України, ст. 77 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, ст. ст. 94, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

ПОСТАНОВИВ:

1.          Позов задовольнити в повному обсязі.

2.          Визнати протиправним та скасувати пункт 14 рішення Сумської міської ради від „11” липня 2007 року №669-МР „Про припинення та перехід права користування земельними ділянками та внесення змін до рішень Сумської міської ради”.

3.          Визнати протиправним та скасувати пункт 1 рішення Сумської міської ради від „18” липня 2007 року №794-МР „Про надання згоди (дозволу) на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ДКП зеленого будівництва”.

4.          Копію постанови надіслати сторонам по справі.

5.          Згідно ст. 186 КАС України заява про апеляційне оскарження постанови подається до суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції протягом десяти днів з дня її проголошення (з дня складення постанови в повному обсязі). Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

6.          Згідно ст. 254 КАС України постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не буде подана в строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання, апеляційної скарги постанова, якщо її не було скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови підписаний суддею 28.08.07 року.

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення27.08.2007
Оприлюднено05.09.2007
Номер документу910863
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —ас3/393-07

Постанова від 27.08.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Ухвала від 02.08.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні