Ухвала
від 14.06.2020 по справі 758/7802/19
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Провадження № 1-кс/758/3080/19

Справа № 758/7802/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.06.2020 слідчий суддя Подільського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрювану ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Розумівка, Запорізького району, Запорізької області; громадянку України, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ; раніше не судима,-

В С Т А Н О В И В :

У клопотання прокурор зазначає, що «У провадженні слідчого відділу Подільського УП ГУНП в м. Києві перебуває кримінальне провадження за номером №12017100070004995 відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.11.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 190 КК України, процесуальне керівництво у якому здійснює Київська місцева прокуратура №7.

Під час досудового розслідування в порядку ст. 208 КПК України 17.04.2019 о 12 год. 50 хв. затримано та 18.04.2019 повідомлено про підозру

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженці с.Розумівка, Запорізького району, Запорізької області, громадянці України, зареєстрованій та фактично проживаючій за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимій,-

у заволодінні чужим майном шляхом обману вчинене організованою групою, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , діючи з корисливих мотивів, керуючись метою отримання значних прибутків на постійній основі шляхом вчинення злочинів, вирішила створити організовану злочину групу з метою заволодіння грошима громадян шляхом обману.

Для досягнення кінцевої мети злочинної діяльності особистого збагачення, ОСОБА_6 розуміючи, що самотужки, без залучення інших осіб, не зможе досягти бажаного злочинного результату, маючи умисел на заволодіння чужим майном на свою користь, на користь співучасників та третіх осіб, на постійній основі, володіючи організаторськими здібностями, розробила план готування і вчинення злочинів.

Загальний план злочинної діяльності полягав у заволодінні чужими грошовими коштами, отриманими в якості попередньої оплати за неіснуючі автомобілі та сільськогосподарську техніку, під виглядом цивільно-правових відносин, без намірів на виконання відповідних угод, шляхом обману із використанням підконтрольних ОСОБА_6 підприємств.

Розроблений ОСОБА_6 механізм злочинів передбачав використання створених нею суб`єктів господарювання для отримання протиправного прибутку, шляхом використання цивільно-правових суспільних відносин для введення в оману потерпілих, під час укладання фіктивних договорів, щодо наявності необхідних їм неіснуючих автомобілів та сільськогосполарської техніки, їх привабливої вартості з урахуванням доставки автомобільним транспортом, створення у потенційного потерпілого впевненості, щодо вигідності укладення цивільно-правової угоди та необхідності термінового перерахування грошових коштів задля доставки придбаного транспорту.

Розуміючи, що самотужки не зможе забезпечити досягнення мети розробленого плану, ОСОБА_6 , з метою його реалізації, запропонувала ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та невстановленим слідством особам, спільно вчиняти злочини, згідно із розробленим планом злочинної діяльності, на що останні добровільно погодились.

Таким чином, в березні 2017 року (точна дата досудовим розслідуванням не встановлена), ОСОБА_6 , маючи риси лідера, будучи обізнаною із особливостями законодавчого регулювання господарських відносин, спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 зорганізувалися у стійке об`єднання організовану групу, метою діяльності якого було шахрайське заволодіння грошовими коштами громадян, під приводом продажу неіснуючої сільськогосподарської техніки та автомобілів, відповідно до розробленого єдиного плану, з розподілом функцій та ролей учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи, згідно якого визначена тактика поведінки кожного учасника при вчиненні кримінальних правопорушень і підтримання зв`язку між учасниками, відомий всім її членам, направлений на реалізацію злочинного плану, ведення відповідної документації, підкоряючись під час злочинної діяльності організатору злочинної групи ОСОБА_6 , що виразилось у свідомому виконанні усіх її вказівок.

ОСОБА_6 , діючи як організатор угрупування та співвиконавець вчинення злочинів, визначила найбільш оптимальні шляхи реалізації злочинного плану та правила поведінки, спрямовані на досягнення його результату, створення тісних стосунків, які базувались на спільному бажанні кожного з членів організованої групи вчиняти злочини з метою отримання кримінальних прибутків для задоволення власних потреб у грошах, а також на міцних дружніх відносинах.

Злочинна група очолювана ОСОБА_6 характеризувалась наступним чином:

попередньою зорганізованістю в спільне об`єднання для вчинення злочинів;

спеціалізацією злочинної діяльності учасників організованої групи, яка виражалась у вчиненні умисних корисливих кримінальних правопорушень, а саме шахрайського заволодіння грошовими коштами громадян, під приводом продажу неіснуючої сільськогосподарської техніки та автомобілів, шляхом укладення фіктивних цивільно-правових угод.

стабільністю членів групи, котра виразилась у тривалості дій з березня 2017 року по квітень 2019 та детальної організації функціонування групи;

об`єднаністю злочинів єдиним планом з розподілом функцій кожного учасника групи, спрямованих на досягнення єдиної злочинної мети;

підпорядкованістю учасників злочинної групи ОСОБА_6 ;

обізнаністю всіх членів злочинної групи з планом злочинних дій;

Згідно розробленого плану злочинної діяльності, функції та задачі кожного із учасників організованої групи були розподілені наступним чином:

1) ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , організувала та очолила організовану групу, розробила план здійснення злочинної діяльності по вчиненню злочинів, здійснювала планування та підготовку до вчинення злочинів, а саме розробку та втілення в життя злочинного плану діяльності, слідкувала за його постійним вдосконаленням, підшуковувала та залучала до злочинної діяльності нових членів організованої групи, давала вказівки та виконувала наступні дії: підшувала осіб на яких відкрила підприємства, які використовуються під час вчинення шахраських дій, орендувала приміщення офісів в м. Київ та м. Запоріжжя, з метою розміщення там менеджерів, які за дорученням представляли Товариства при укладанні фіктивних договорів та надання інформаційно-консультаційних послуг; давала вказівки, вимагала у виконавців узгоджувати з нею вчинені ними злочинні дії, навчала, інструктувала та консультувала виконавців здійснювати безпосередній усний обман клієнтів, представляючи інтереси Товариств; через банківські установи заволодівала заздалегідь визначеною частиною коштів отриманих від обманутих потерпілих, а також розподіляла грошові кошти між виконавцями злочинів, встановлюючи їх розмір у відповідності до суми, яку перераховували потерпілі після введення їх в оману конкретним виконавцем; розробляла заходи, направлені на ухилення від кримінальної відповідальності за вчинені злочини, а саме: змінювала офісні приміщення, де здійснювалось підписання фіктивних договорів (м. Київ, вул. Хорива, 37, м. Запоріжжя, вул. Запорізька, 9, м.Запоріжжя, пр. Металургів, 8-А, м.Запоріжжя, вул. Добролюбова, 17); консультувала виконавців про необхідність зміни номерів телефонів; вказувала про недопустимість обговорення між учасниками злочинної групи злочинних планів, спрямованих на незаконне заволодіння грошовими коштами; розміщувала рекламні оголошення, а саме за допомогою персонального комп`ютеру з функцією підключення до мережі Інтернет, на сайтах Авторіа, «OLX», «Автобазар», «agro.com», «autos.ua», про продаж не існуючої сільськогосподарської техніки та автомобілів з висвітленими вигаданими даними продавців та номерами телефонів; заволодівала чужим майном, а саме коштами обманутих клієнтів, шляхом отримання їх на банківські рахунки Товариств, заздалегідь розуміючи, що договір виконано не буде та інше.

2) ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який є учасником організованої групи та згідно заздалегідь розробленого ОСОБА_6 плану злочинної діяльності та відведеної кожному функції у організованій групі, за допомогою персонального комп`ютеру з функцією підключення до мережі Інтернет, на сайтах Авторіа, «OLX», «Автобазар», «agro.com», «autos.ua», розміщував рекламні оголошення про продаж неіснуючої сільськогосподарської техніки та автомобілів та заволодівав чужим майном, а саме коштами обманутих клієнтів, шляхом отримання їх на банківські рахунки Товариств, заздалегідь розуміючи, що договір виконано не буде та інше.

3) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка є учасником організованої групи, згідно заздалегідь розробленого ОСОБА_6 плану злочинної діяльності та відведеної кожному функції у організованій групі виконувала функції менеджера, яка за грошову винагороду, яку їй надавала організатор розміщувала рекламні оголошення, а саме за допомогою персональних комп`ютерів з функцією підключення до мережі Інтернет, на сайтах Авторіа, «OLX», «Автобазар», «agro.com», «autos.ua», про продаж неіснуючої сільськогосподарської техніки та автомобілів з висвітленими вигаданими даними продавців та номерами телефонів; відповідала на телефонні дзвінки та агітували осіб, згодних придбати транспортний засіб за ціною нижче ринкової, з метою заволодіння їх коштами шляхом обману; інструктувала громадян перед оформленням договорів та спонукали до їх підписання, а в подальшому, інколи супроводжували їх в банк, з метою оплати клієнтами коштів на рахунки Товариств, вказуючи, що ці кошти є авансом купівлі транспортного засобу; здійснювала обман потерпілих шляхом повідомлення заздалегідь неправдивих відомостей, які не зазначені в письмовому договорі та не повідомляла і не ознайомлювала з відомостями зазначеними в письмовому Договорі, який укладався під приводом договору купівлі-продажу, і додатках до нього; умисно повідомляла потерпілим заздалегідь неправдиві відомості про місцезнаходження предмета договору, тобто транспортного засобу; заволодівала чужим майном, а саме коштами обманутих клієнтів, шляхом отримання їх на банківські рахунки Товариств, заздалегідь розуміючи, що договір виконано не буде.

4) ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка є учасником організованої групи, згідно заздалегідь розробленого ОСОБА_6 плану злочинної діяльності та відведеної кожному функції у організованій групі виконувала функції менеджера, яка за грошову винагороду, яку їй надавала організатор, розміщувала рекламні оголошення, а саме за допомогою персональних комп`ютерів з функцією підключення до мережі Інтернет, на сайтах Авторіа, «OLX», «Автобазар», «agro.com», «autos.ua», про продаж неіснуючої сільськогосподарської техніки та автомобілів з висвітленими вигаданими даними продавців та номерами телефонів; відповідала на телефонні дзвінки та агітували осіб, згодних придбати транспортний засіб за ціною нижче ринкової, з метою заволодіння їх коштами шляхом обману; інструктувала громадян перед оформленням договорів та спонукала до їх підписання, а в подальшому, інколи супроводжувала їх в банк, з метою оплати клієнтами коштів на рахунки Товариств, вказуючи, що ці кошти є авансом купівлі транспортного засобу; здійснює обман потерпілих шляхом повідомлення заздалегідь неправдивих відомостей, які не зазначені в письмовому договорі та не повідомляла і не ознайомлювала з відомостями зазначеними в письмовому Договорі, який укладався під приводом договору купівлі-продажу, і додатках до нього; умисно повідомляла потерпілим заздалегідь неправдиві відомості про місцезнаходження предмета договору, тобто транспортного засобу; заволодівала чужим майном, а саме коштами обманутих клієнтів, шляхом отримання їх на банківські рахунки Товариств, заздалегідь розуміючи, що договір виконано не буде.

5) ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка є учасником організованої групи, згідно заздалегідь розробленого ОСОБА_6 плану злочинної діяльності та відведеної кожному функції у організованій групі виконувала функції менеджера, яка за грошову винагороду, яку їй надавала організатор, розміщувала рекламні оголошення, а саме за допомогою персональних комп`ютерів з функцією підключення до мережі Інтернет, на сайтах Авторіа, «OLX», «Автобазар», «agro.com», «autos.ua», про продаж неіснуючої сільськогосподарської техніки та автомобілів з висвітленими вигаданими даними продавців та номерами телефонів; відповідала на телефонні дзвінки та агітували осіб, згодних придбати транспортний засіб за ціною нижче ринкової, з метою заволодіння їх коштами шляхом обману; інструктувала громадян перед оформленням договорів та спонукала до їх підписання, а в подальшому, інколи супроводжувала їх в банк, з метою оплати клієнтами коштів на рахунки Товариств, вказуючи, що ці кошти є авансом купівлі транспортного засобу; здійснює обман потерпілих шляхом повідомлення заздалегідь неправдивих відомостей, які не зазначені в письмовому договорі та не повідомляла і не ознайомлювала з відомостями зазначеними в письмовому Договорі, який укладався під приводом договору купівлі-продажу, і додатках до нього; умисно повідомляла потерпілим заздалегідь неправдиві відомості про місцезнаходження предмета договору, тобто транспортного засобу; заволодівала чужим майном, а саме коштами обманутих клієнтів, шляхом отримання їх на банківські рахунки Товариств, заздалегідь розуміючи, що договір виконано не буде.

Забезпечуючи необхідні умови для систематичного незаконного збагачення, в березні 2017 року ОСОБА_6 , з метою реалізації свого злочинного умислу направленого на шахрайське заволодіння грошовими коштами громадян, згідно заздалегідь розробленого плану злочинної діяльності та відведеної кожному функції у організованій групі залучила ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , з метою створення (реєстрації) на її ім`я суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) ПП «КОНСАЛ-ДІ», код ЄДРПОУ 41250994 та ПП «АВТЕХ», код ЄДРПОУ 41250533 не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена Статутами вказаних підприємств, з метою прикриття незаконної діяльності організованної групи та використання реквізитів юридичних осіб - суб`єктів підприємницької діяльності та їх розрахункових рахунків, відкритих в банківських установах України під час вчинення шахрайських дій.

31.03.2017 ОСОБА_10 на виконання вказівки ОСОБА_6 здійснила державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності ПП «КОНСАЛ-ДІ» у Первомайській районній державній адміністрації, про що в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи зроблено запис №15241020000002306 та ПП «АВТЕХ» про що в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи зроблено запис №15241020000002305 та під керівництвом ОСОБА_6 відкрила розрахунковий рахунок в АТ «РАЙФФЕЙЗЕН БАНК АВАЛЬ» № НОМЕР_1 .

Крім цього, у вересні 2018 року ОСОБА_6 , з метою реалізації свого злочинного умислу направленого на шахрайське заволодіння грошовими коштами громадян, згідно заздалегідь розробленого плану злочинної діяльності та відведеної кожному функції у організованій групі залучила ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , з метою створення (реєстрації) на її ім`я юридичних осіб ТОВ «СМАРТ-І», код ЄДРПОУ 42467929, та ТОВ «АСКО-УКРТРЕЙД», код ЄДРПОУ 42467960, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена Статутами вказаних підприємств, з метою прикриття незаконної діяльності організованної групи та використання реквізитів юридичних осіб - суб`єктів підприємницької діяльності та їх розрахункових рахунків, відкритих в банківських установах України під час вчинення шахрайських дій.

11.09.2018 ОСОБА_11 на виконання вказівки ОСОБА_6 здійснив державну реєстрацію ТОВ «СМАРТ-І», код ЄДРПОУ 42467929 у Первомайській районній державній адміністрації, про що в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи зроблено запис №15241020000002385 та ТОВ «АСКО-УКРТРЕЙД», код ЄДРПОУ 42467960, про що в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи зроблено запис №15241020000002386 та під керівництвом ОСОБА_6 відкрив розрахунковий рахунок ТОВ «СМАРТ-І» рахрахунковий рахунок в ПАТ «ПУМБ» № НОМЕР_2 .

Крім цього, в грудні 2018 року ОСОБА_6 , з метою реалізації свого злочинного умислу направленого на шахрайське заволодіння грошовими коштами громадян, згідно заздалегідь розробленого плану злочинної діяльності та відведеної кожному функції у організованій групі залучила ОСОБА_12 , з метою створення (реєстрації) на його ім`я суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) ПП «ЕВРОКОНСАЛТІНГ УКРАЇНА» не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена Статутом вказаного підприємства, з метою прикриття незаконної діяльності організованної групи та використання реквізитів юридичної особи - суб`єкта підприємницької діяльності та її розрахункових рахунків, відкритих в банківських установах України під час вчинення шахрайських дій.

08.12.2018 ОСОБА_12 на виконання вказівки ОСОБА_6 здійснив державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності ПП «ЕВРОКОНСАЛТІНГ УКРАЇНА», код ЄДРПОУ 41792195, у Первомайській районній державній адміністрації, про що в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи зроблено запис №142717298910 та під керівництвом ОСОБА_6 відкрив розрахунковий рахунок в ПАТ «ПУМБ» № НОМЕР_3 .

Крім цього, 11.12.2018 ОСОБА_12 на виконання вказівки ОСОБА_6 здійснив державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «ЮНІВЕРС-АРГО», код ЄДРПОУ 42693816 у Первомайській районній державній адміністрації, про що в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи зроблено запис №15241020000002398 та ТОВ «КАПІТАЛТРАНСІНВЕСТ», код ЄДРПОУ 42693580, у Первомайській районній державній адміністрації, про що в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи зроблено запис №15241020000002397.

У ході вчинення злочинів, учасники злочинної групи, які приймають замовлення від потерпілих використовуючи свої здібності співрозмовника, в разі звернення до них представників, по телефону чи при особистій зустрічі створювали у останніх впевненість щодо можливого виконання умов договору чи повернення коштів, чим відволікали потерпілих від активних дій, направлених на повідомлення правоохоронних органів про факти вчинених стосовно них шахрайства.

В орендованих приміщеннях, де безпосередньо відбувались зустрічі з потерпілими, учасники організованної групи встановили офісні меблі, комп`ютерну техніку, висвітлили оголошення та фотознімки різних автомобілей з метою створення у потенційних покупців позитивного враження, щодо респектабельності чи наявності достатніх фінансових можливостей і матеріально-технічної бази у створених ними підприємствах.

Так, в період часу з березня 2017 року по квітнень 2019 року ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 діючи в складі організованої групи, з єдиним злочинним умислом, з корисливих мотивів, реалізовуючи злочинний план, заздалегідь обумовлений зі всіма членами організованої групи, керуючись метою отримання кримінальних прибутків на постійній основі, знаходячись в орендованих Товариствами у м. Запоріжжя приміщеннях (офісах) за адресами: вул. Запорізька, 9, пр. Металугрів, 8-А, вул. Добролюбова, 17, шляхом обману, розміщуючи в засобах масової інформації мережі Інтернет (на веб - ресурсах Авторіа, «OLX», «Автобазар», «agro.com», «autos.ua») завідомо неправдиву інформацію про продаж сільськогосподарської техніки та автомобілів за заниженими цінами, умови її придбання, вигадані імена, осіб , які здійснюються продажу, котактні номери телфонів, підтверджуючи вказану інформацію під час спілкування в телефонному режимі та особисто, замовчуючи при цьому факт укладання договорів поворотної фінансової допомоги та договорів про надання інформаційно-консультаційних послуг з питань отримання потерпілими у власність транспортних засобів (далі Договорів), їх суть та умови, шахрайським шляхом, під приводом укладання договорів купівлі-продажу транспортних засобів, заволоділи грошовими коштами громадян, які потерпілі перераховували на рахунки вказаних вище Товариств відкритих в різних банківських установах України.

На виконання розробленого плану злочинної діяльності, який був відомий усім учасникам організованої групи, діючи відповідно до розподілених функцій і ролей, злочинним угрупованням вчинено наступні кримінальні правопорушення.

У невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , діючи в складі організованої групи, спільно з невстановленими досудовим розслідуванням особами, з єдиним умислом, відповідно до заздалегідь розробленого та відомого їм плану, згідно із розподіленими функціями та ролями, умисно, з корисливих мотивів, використовуючи комп`ютерне обладнання, не маючи дійсного наміру на вчинення правочину щодо продажу транспортного засобу, розмістили на інтернет-сайті «www.agro.com» оголошення про продаж неіснуючого транспортного засобу сільськогосподарського призначення - (міні трактора) марки МТЗ 335, вартістю 75 000 грн.

В подальшому, 15.08.2018 перебуваючи в офісі за адресою: АДРЕСА_2 під приводом купівлі-продажу зазначеного транспортного засобу, ОСОБА_8 , діючи згідно плану злочинної діяльності, з відому та за координації ОСОБА_6 , шляхом обману, повідомила неправдиві відомості про природу правочину, дійсну вартість трактора МТЗ 335 та умови його придбання і таким чином, переконала потерпілого ОСОБА_13 у необхідності придбання такого трактора за ціною значно нижче ринкової, при цьому 17.08.2018 від імені ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 надала для підпису договір про надання послуг №2039 від 18.08.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3039 від 18.08.2018, від імені ПП АВТЕХ, код ЄДРПОУ 41250533, та наголошуючи на тому, що:

- укладений договір про надання послуг є аналогічним договору купівлі-продажу;

- сплачені ним на банківський рахунок ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 грошові кошти в сумі 21 000 грн. є авансовим платежем за придбаний трактор, який нібито буде доставлений за місцем проживання потерпілого протягом трьох робочих днів з дня підписання договору, а не комісією за організацію договору в розмірі 10% від вартості транспортного засобу (трактора).

ОСОБА_13 , будучи введеною в оману ОСОБА_8 щодо умов, предмету та суми договору, перерахував на р/р НОМЕР_3 ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 гроші в сумі 21 000 гривень, вважаючи їх авансом за придбаний товар, після чого підписав підготовлений та вже підписаний представниками товарист договір про надання послуг №2039 від 18.08.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3039 від 18.08.2018, однак, вищевказаний трактор йому поставлений не був.

Таким чином, ОСОБА_8 діючи в складі організованої групи, шляхом обману заволоділа на свою користь, користь співучасників та третіх осіб, грошовими коштами ОСОБА_13 в сумі 21 000 гривень, чим спричинили потерпілому матеріальну шкоду на вказану вище суму.

У невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , діючи в складі організованої групи, спільно з невстановленими досудовим розслідуванням особами, з єдиним умислом, відповідно до заздалегідь розробленого та відомого їм плану, згідно із розподіленими функціями та ролями, умисно, з корисливих мотивів, використовуючи комп`ютерне обладнання, не маючи дійсного наміру на вчинення правочину щодо продажу неіснуючого транспортного засобу розмістили на інтернет-сайті «ОLX» оголошення про продаж автомобіля - марки «Renault Logan», вартістю 106 000 грн та контактні номери телефонів НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 .

В подальшому, перебуваючи в офісі за адресою: м. Запоріжжя, вул. Запорізька, 9 під приводом купівлі-продажу зазначеного транспортного засобу, ОСОБА_9 пердставляючись вигаданим іменем ОСОБА_14 , діючи згідно плану злочинної діяльності, з відому та за координації ОСОБА_6 , шляхом обману, 27.08.2018 повідомила неправдиві відомості про природу правочину, дійсну вартість автомобіля марки «Renault Logan», та умови його придбання і таким чином, переконала потерпілого ОСОБА_15 у необхідності придбання такого автомобіля за ціною значно нижче ринкової, при цьому від від імені ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 надала для підпису договір про надання послуг №2035 від 27.08.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3035 від 27.08.2018, від імені ПП АВТЕХ, код ЄДРПОУ 41250533, та наголошуючи на тому, що:

- укладений договір про надання послуг є аналогічним договору купівлі-продажу;

- сплачені ним на банківський рахунок ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 грошові кошти в сумі 36 750 грн. є авансовим платежем за придбаний автомобіль, який нібито буде доставлений за місцем проживання потерпілого протягом трьох робочих днів з дня підписання договору, а не комісією за організацію договору в розмірі 10% від вартості транспортного засобу (автомобіля).

ОСОБА_15 будучи введеним в оману ОСОБА_9 щодо умов, предмету та суми договору, перерахував на р/р НОМЕР_3 ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 гроші в сумі 36 750 гривень, вважаючи їх авансом за придбаний товар, після чого підписав підготовлений та вже підписаний представниками товарист договір про надання послуг №2035 від 27.08.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3035 від 27.08.2018, однак, вищевказаний автомобіль йому поставлений не був.

Таким чином, ОСОБА_9 діючи в складі організованої групи, шляхом обману заволоділа на свою користь, користь співучасників та третіх осіб, грошовими коштами ОСОБА_15 в сумі 36 750 гривень, чим спричинили потерпілому матеріальну шкоду на вказану вище суму.

У невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , діючи в складі організованої групи, спільно з невстановленими досудовим розслідуванням особами, з єдиним умислом, відповідно до заздалегідь розробленого та відомого їм плану, згідно із розподіленими функціями та ролями, умисно, з корисливих мотивів, використовуючи комп`ютерне обладнання, не маючи дійсного наміру на вчинення правочину щодо продажу неіснуючого транспортного засобу розмістили на інтернет-сайті «ОLX» оголошення про продаж сількогосподарської техніки трактора «МТЗ-622», вартістю 125 000 грн та контактні номери телефонів НОМЕР_8 , НОМЕР_9 та ім`я продавця - ОСОБА_16 .

В подальшому, перебуваючи в офісі за адресою: АДРЕСА_2 під приводом купівлі-продажу зазначеного транспортного засобу, ОСОБА_8 , представляючись вигаданим іменем ОСОБА_16 , діючи згідно плану злочинної діяльності, з відому та за координації ОСОБА_6 , шляхом обману, в серпні 2018 року повідомила неправдиві відомості про природу правочину, дійсну вартість трактора «МТЗ-622», та умови його придбання і таким чином, переконала потерпілого ОСОБА_17 у необхідності придбання такого транспортного засобу за ціною значно нижче ринкової, при цьому від від імені ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 надала 03.09.2018 для підпису договір про надання послуг №2031 від 03.09.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3031 від 03.09.2018, від імені ПП АВТЕХ, код ЄДРПОУ 41250533, та наголошуючи на тому, що:

- укладений договір про надання послуг є аналогічним договору купівлі-продажу;

- сплачені ним на банківський рахунок ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 грошові кошти в сумі 52 000 грн. є авансовим платежем за придбаний трактор, який нібито буде доставлений за місцем проживання потерпілого протягом трьох робочих днів з дня підписання договору, а не комісією за організацію договору в розмірі 10% від вартості транспортного засобу (автомобіля).

ОСОБА_17 будучи введеним в оману ОСОБА_8 щодо умов, предмету та суми договору, перерахував на р/р НОМЕР_3 ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 гроші в сумі 52 000 гривень, вважаючи їх авансом за придбаний товар, після чого підписав підготовлений та вже підписаний представниками товарист договір про надання послуг №2031 від 03.09.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3031 від 03.09.2018, однак, вищевказаний транспортний засіб йому поставлений не був.

Таким чином, ОСОБА_8 , діючи в складі організованої групи, шляхом обману заволоділа на свою користь, користь співучасників та третіх осіб, грошовими коштами ОСОБА_17 в сумі 52 000 гривень, чим спричинили потерпілому матеріальну шкоду на вказану вище суму.

У невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , діючи в складі організованої групи, спільно з невстановленими досудовим розслідуванням особами, з єдиним умислом, відповідно до заздалегідь розробленого та відомого їм плану, згідно із розподіленими функціями та ролями, умисно, з корисливих мотивів, використовуючи комп`ютерне обладнання, не маючи дійсного наміру на вчинення правочину щодо продажу неіснуючого транспортного засобу розмістили на інтернет-сайті «ОLX» оголошення про продаж автомобіля - марки «ZAZ Forza», вартістю 87 000 грн та вказавши вигадане ім`я ОСОБА_18 і контактний номер телефону НОМЕР_10 .

В подальшому, перебуваючи в офісі за адресою: м. Запоріжжя, вул. Запорізька, 9 під приводом купівлі-продажу зазначеного транспортного засобу, ОСОБА_5 , пердставляючись вигаданим іменем ОСОБА_18 , діючи згідно плану злочинної діяльності, з відому та за координації ОСОБА_6 , шляхом обману, 04.09.2018 повідомила неправдиві відомості про природу правочину, дійсну вартість автомобіля марки «ВАЗ Forza», та умови його придбання і таким чином, переконала потерпілого ОСОБА_19 у необхідності придбання такого автомобіля за ціною значно нижче ринкової, при цьому від від імені ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 надала для підпису договір про надання послуг №2039 від 18.08.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3039 від 18.08.2018, від імені ПП АВТЕХ, код ЄДРПОУ 41250533, та наголошуючи на тому, що:

- укладений договір про надання послуг є аналогічним договору купівлі-продажу;

- сплачені ним на банківський рахунок ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 грошові кошти в сумі 26 250 грн. є авансовим платежем за придбаний автомобіль, який нібито буде доставлений за місцем проживання потерпілого протягом трьох робочих днів з дня підписання договору, а не комісією за організацію договору в розмірі 10% від вартості транспортного засобу (автомобіля).

ОСОБА_19 будучи введеним в оману ОСОБА_5 щодо умов, предмету та суми договору, перерахував на р/р НОМЕР_3 ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 гроші в сумі 26 250 гривень, вважаючи їх авансом за придбаний товар, після чого підписав підготовлений та вже підписаний представниками товарист договір про надання послуг №2046 від 04.09.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3046 від 04.09.2018, однак, вищевказаний автомобіль йому поставлений не був.

Таким чином, ОСОБА_5 , діючи в складі організованої групи, шляхом обману заволоділа на свою користь, користь співучасників та третіх осіб, грошовими коштами ОСОБА_19 в сумі 26 250 гривень, чим спричинили потерпілому матеріальну шкоду на вказану вище суму.

У невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , діючи в складі організованої групи, спільно з невстановленими досудовим розслідуванням особами, з єдиним умислом, відповідно до заздалегідь розробленого та відомого їм плану, згідно із розподіленими функціями та ролями, умисно, з корисливих мотивів, використовуючи комп`ютерне обладнання, не маючи дійсного наміру на вчинення правочину щодо продажу неіснуючого транспортного засобу розмістили на інтернет-сайті «ОLX» оголошення про продаж автомобіля марки «ZAZ FORZA», вартістю 97 000 грн.

В подальшому, перебуваючи в офісі за адресою: м. Запоріжжя, вул. Запорізька, 9 під приводом купівлі-продажу зазначеного транспортного засобу, ОСОБА_8 , представляючись вигаданим іменем ОСОБА_16 , діючи згідно плану злочинної діяльності, з відому та за координації ОСОБА_6 , шляхом обману, 04.09.2018 року повідомила неправдиві відомості про природу правочину, дійсну вартість автомобіля марки «ZAZ FORZA» та умови його придбання і таким чином, переконала потерпілу ОСОБА_20 у необхідності придбання такого транспортного засобу за ціною значно нижче ринкової, при цьому від від імені ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 надала 04.09.2018 для підпису договір про надання послуг №2041 від 04.09.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3041 від 04.09.2018, від імені ПП АВТЕХ, код ЄДРПОУ 41250533, та наголошуючи на тому, що:

- укладений договір про надання послуг є аналогічним договору купівлі-продажу;

- сплачені ним на банківський рахунок ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 грошові кошти в сумі 21 000 грн. є авансовим платежем за придбаний автомобіль, який нібито буде доставлений за місцем проживання потерпілого протягом трьох робочих днів з дня підписання договору, а не комісією за організацію договору в розмірі 10% від вартості транспортного засобу (автомобіля).

ОСОБА_20 будучи введеним в оману ОСОБА_8 щодо умов, предмету та суми договору, перерахував на р/р НОМЕР_3 ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 гроші в сумі 21 000 гривень, вважаючи їх авансом за придбаний товар, після чого підписав підготовлений та вже підписаний представниками товарист договір про надання послуг №2041 від 04.09.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3041 від 04.09.2018, однак, вищевказаний транспортний засіб йому поставлений не був.

Таким чином, ОСОБА_8 , діючи в складі організованої групи, шляхом обману заволоділа на свою користь, користь співучасників та третіх осіб, грошовими коштами ОСОБА_20 в сумі 21 000 гривень, чим спричинили потерпілому матеріальну шкоду на вказану вище суму.

У невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , Ходаковська ( ОСОБА_21 ), діючи в складі організованої групи, спільно з невстановленими досудовим розслідуванням особами, з єдиним умислом, відповідно до заздалегідь розробленого та відомого їм плану, згідно із розподіленими функціями та ролями, умисно, з корисливих мотивів, використовуючи комп`ютерне обладнання, не маючи дійсного наміру на вчинення правочину щодо продажу неіснуючого транспортного засобу розмістили на інтернет-сайті «ОLX» оголошення про продаж автомобіля - марки «VAZ Vesta Cros», вартістю 104 000 грн та контактний номер телефону НОМЕР_10 .

В подальшому, перебуваючи в офісі за адресою: м. Запоріжжя, вул. Запорізька, 9 під приводом купівлі-продажу зазначеного транспортного засобу, ОСОБА_5 , представляючись вигаданим іменем ОСОБА_18 , діючи згідно плану злочинної діяльності, з відому та за координації ОСОБА_6 , шляхом обману, 05.09.2018 повідомила неправдиві відомості про природу правочину, дійсну вартість автомобіля марки «VAZ VestaCros»,, та умови його придбання і таким чином, переконала потерпілого ОСОБА_22 у необхідності придбання такого автомобіля за ціною значно нижче ринкової, при цьому від від імені ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 надала для підпису договір про надання послуг №2044 від 05.09.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3044 від 05.09.2018, від імені ПП АВТЕХ, код ЄДРПОУ 41250533, та наголошуючи на тому, що:

- укладений договір про надання послуг є аналогічним договору купівлі-продажу;

- сплачені ним на банківський рахунок ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 грошові кошти в сумі 52 500 грн. є авансовим платежем за придбаний автомобіль, який нібито буде доставлений за місцем проживання потерпілого протягом трьох робочих днів з дня підписання договору, а не комісією за організацію договору в розмірі 10% від вартості транспортного засобу (автомобіля).

ОСОБА_22 будучи введеним в оману ОСОБА_5 щодо умов, предмету та суми договору, перерахував на р/р НОМЕР_3 ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 гроші в сумі 52 500 гривень, вважаючи їх авансом за придбаний товар, після чого підписав підготовлений та вже підписаний представниками товарист договір про надання послуг №2044 від 05.09.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3044 від 05.09.2018, однак, вищевказаний автомобіль йому поставлений не був.

Таким чином, ОСОБА_5 , діючи в складі організованої групи, шляхом обману заволоділа на свою користь, користь співучасників та третіх осіб, грошовими коштами ОСОБА_22 в сумі 52 500 гривень, чим спричинили потерпілому матеріальну шкоду на вказану вище суму.

У невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , діючи в складі організованої групи, спільно з невстановленими досудовим розслідуванням особами, з єдиним умислом, відповідно до заздалегідь розробленого та відомого їм плану, згідно із розподіленими функціями та ролями, умисно, з корисливих мотивів, використовуючи комп`ютерне обладнання, не маючи дійсного наміру на вчинення правочину щодо продажу неіснуючого транспортного засобу розмістили на інтернет-сайті «ОLX» оголошення про продаж сількогосподарської техніки трактора «Беларус-622», вартістю 90 000 грн та контактний номер телефону НОМЕР_11 .

В подальшому, перебуваючи в офісі за адресою: м. Запоріжжя, вул. Запорізька, 9 під приводом купівлі-продажу зазначеного транспортного засобу, ОСОБА_8 , пердставляючись вигаданим іменем ОСОБА_23 , діючи згідно плану злочинної діяльності, з відому та за координації ОСОБА_6 , шляхом обману, 05.09.2018 повідомила неправдиві відомості про природу правочину, дійсну вартість трактора «Беларус-622», та умови його придбання і таким чином, переконала потерпілу ОСОБА_24 у необхідності придбання такого транспортного засобу за ціною значно нижче ринкової, при цьому від від імені ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 надала 07.09.2018 для підпису договір про надання послуг №2049 від 05.09.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3049 від 07.09.2018, від імені ПП АВТЕХ, код ЄДРПОУ 41250533, та наголошуючи на тому, що:

- укладений договір про надання послуг є аналогічним договору купівлі-продажу;

- сплачені ним на банківський рахунок ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 грошові кошти в сумі 26 250 грн. є авансовим платежем за придбаний трактор, який нібито буде доставлений за місцем проживання потерпілого протягом трьох робочих днів з дня підписання договору, а не комісією за організацію договору в розмірі 10% від вартості транспортного засобу (автомобіля).

ОСОБА_24 будучи введеною в оману ОСОБА_5 щодо умов, предмету та суми договору, перерахував на р/р НОМЕР_3 ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 гроші в сумі 26 250 гривень, вважаючи їх авансом за придбаний товар, після чого підписав підготовлений та вже підписаний представниками товарист договір про надання послуг №2049 від 05.09.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3049 від 07.09.2018, однак, вищевказаний транспортний засіб йому поставлений не був.

Таким чином, ОСОБА_8 , діючи в складі організованої групи, шляхом обману заволоділа на свою користь, користь співучасників та третіх осіб, грошовими коштами ОСОБА_24 в сумі 26 250 гривень, чим спричинили потерпілому матеріальну шкоду на вказану вище суму.

У невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , діючи в складі організованої групи, спільно з невстановленими досудовим розслідуванням особами, з єдиним умислом, відповідно до заздалегідь розробленого та відомого їм плану, згідно із розподіленими функціями та ролями, умисно, з корисливих мотивів, використовуючи комп`ютерне обладнання, не маючи дійсного наміру на вчинення правочину щодо продажу неіснуючого транспортного засобу розмістили на інтернет-сайті «ОLX» оголошення про продаж автомобіля - марки «Renault Daster», вартістю 127 800 грн та контактний номер телефону НОМЕР_12 .

В подальшому, перебуваючи в офісі за адресою: м. Запоріжжя, вул. Запорізька, 9 під приводом купівлі-продажу зазначеного транспортного засобу, ОСОБА_5 , представляючись вигаданим іменем ОСОБА_18 , діючи згідно плану злочинної діяльності, з відому та за координації ОСОБА_6 , шляхом обману, 05.09.2018 повідомила неправдиві відомості про природу правочину, дійсну вартість автомобіля марки «Renault Daster», та умови його придбання і таким чином, переконала потерпілого ОСОБА_25 у необхідності придбання такого автомобіля за ціною значно нижче ринкової, при цьому від від імені ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 надала для підпису договір про надання послуг №2036 від 05.09.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3036 від 05.09.2018, від імені ПП АВТЕХ, код ЄДРПОУ 41250533, та наголошуючи на тому, що:

- укладений договір про надання послуг є аналогічним договору купівлі-продажу;

- сплачені ним на банківський рахунок ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 грошові кошти в сумі 63 000 грн. є авансовим платежем за придбаний автомобіль, який нібито буде доставлений за місцем проживання потерпілого протягом трьох робочих днів з дня підписання договору, а не комісією за організацію договору в розмірі 10% від вартості транспортного засобу (автомобіля).

ОСОБА_26 будучи введеним в оману ОСОБА_5 щодо умов, предмету та суми договору, перерахував на р/р НОМЕР_3 ПП ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА, код ЄДРПОУ 41792195 гроші в сумі 63 000 гривень, вважаючи їх авансом за придбаний товар, після чого підписав підготовлений та вже підписаний представниками товарист договір про надання послуг №2036 від 05.09.2018 та договір про участь згідно з умовами № 3036 від 05.09.2018, однак, вищевказаний автомобіль йому поставлений не був.

Таким чином, ОСОБА_5 , діючи в складі організованої групи, шляхом обману заволоділа на свою користь, користь співучасників та третіх осіб, грошовими коштами ОСОБА_26 в сумі 63 000 гривень, чим спричинили потерпілому матеріальну шкоду на вказану вище суму.

У невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , діючи в складі організованої групи, спільно з невстановленими досудовим розслідуванням особами, з єдиним умислом, відповідно до заздалегідь розробленого та відомого їм плану, згідно із розподіленими функціями та ролями, умисно, з корисливих мотивів, використовуючи комп`ютерне обладнання, не маючи дійсного наміру на вчинення правочину щодо продажу транспортного засобу, розмістили на інтернет-сайті «ОLX» оголошення про продаж автомобіля - марки «ВАЗ Ларгус Крос», вартістю 96 340 грн. та вказавши вигадане ім`я ОСОБА_23 і контактний номер телефону НОМЕР_13 .

В подальшому, перебуваючи в офісі за адресою: м. Запоріжжя, пр.Металургів, 8А під приводом купівлі-продажу зазначеного транспортного засобу, ОСОБА_5 , представляючись вигаданим іменем ОСОБА_27 , діючи згідно плану злочинної діяльності, з відому та за координації ОСОБА_6 , шляхом обману, 18.10.2018 повідомила неправдиві відомості про природу правочину, дійсну вартість автомобіля марки «ВАЗ Ларгус Крос» та умови його придбання і таким чином, переконала потерпілого ОСОБА_28 у необхідності придбання такого автомобіля за ціною значно нижче ринкової, при цьому від імені ТОВ «СМАРТ-І», код ЄДРПОУ 42467929, наступного дня 19.10.2018 надала для підпису договір про надання послуг №1009 від 19.10.2018 та договір поворотної фінансової допомоги № 1009 від 19.10.2018, від імені ТОВ «АСКО-УКРТРЕЙД», код ЄДРПОУ 42467960, та наголошуючи на тому, що:

- укладений договір поворотної фінансової допомоги є аналогічним договору купівлі-продажу;

- сплачені нею на банківський рахунок ТОВ «Смарт-І» грошові кошти в сумі 36 000 грн. є авансовим платежем за придбаний автомобіль, який нібито буде доставлений за місцем проживання потерпілого протягом трьох робочих днів з дня підписання договору, а не комісією за організацію договору поворотної фінансової допомоги в розмірі 10% від вартості транспортного засобу (автомобіля).

ОСОБА_28 , будучи введеною в оману ОСОБА_5 щодо умов, предмету та суми договору, перерахувала на р/р НОМЕР_2 ТОВ «СМАРТ-І» відкритий в ПАТ КБ «ПУМБ» гроші в сумі 36 000 гривень, вважаючи їх авансом за придбаний товар, після чого підписала підготовлений та вже підписаний представниками товарист договір про надання послуг №1009 від 19.10.2018 та договір поворотної фінансової допомоги № 1009 від 19.10.2018, однак, вищевказаний автомобіль їй поставлений не був.

Таким чином, ОСОБА_5 , діючи в складі організованої групи, шляхом обману заволоділа на свою користь, користь співучасників та третіх осіб, грошовими коштами ОСОБА_28 в сумі 36 000 гривень, чим спричинили потерпілому матеріальну шкоду на вказану вище суму.

У невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , діючи в складі організованої групи, спільно з невстановленими досудовим розслідуванням особами, з єдиним умислом, відповідно до заздалегідь розробленого та відомого їм плану, згідно із розподіленими функціями та ролями, умисно, з корисливих мотивів, використовуючи комп`ютерне обладнання, не маючи дійсного наміру на вчинення правочину щодо продажу неіснуючого транспортного засобу розмістили на інтернет-сайті «ОLX» оголошення про продаж трактора - марки «МТЗ 82.1», вартістю 121 000 грн та контактний номер телефону НОМЕР_14 .

В подальшому, перебуваючи в офісі за адресою: м. Запоріжжя, вул. Добролюбова, 17 під приводом купівлі-продажу зазначеного транспортного засобу, ОСОБА_8 , пердставляючись вигаданим іменем ОСОБА_29 , діючи згідно плану злочинної діяльності, з відому та за координації ОСОБА_6 , шляхом обману, 08.11.2018 повідомила неправдиві відомості про природу правочину, дійсну вартість транспортного засобу «МТЗ 82.1», та умови його придбання і таким чином, переконала потерпілого ОСОБА_30 у необхідності придбання такого автомобіля за ціною значно нижче ринкової, при цьому від від імені ТОВ СМАРТ-І, код ЄДРПОУ 42467929 надала для підпису договір про надання послуг №2009 від 08.11.2018 та договір про участь згідно з умовами № 2009 від 08.11.2018, від імені ТОВ «АСКО-УКРТРЕЙД», код ЄДРПОУ 42467960, та наголошуючи на тому, що:

- укладений договір про надання послуг є аналогічним договору купівлі-продажу;

- сплачені ним на банківський рахунок ТОВ СМАРТ-І, код ЄДРПОУ 42467929 грошові кошти в сумі 42 000 грн. є авансовим платежем за придбаний автомобіль, який нібито буде доставлений за місцем проживання потерпілого протягом трьох робочих днів з дня підписання договору, а не комісією за організацію договору в розмірі 10% від вартості транспортного засобу (автомобіля).

ОСОБА_31 будучи введеним в оману ОСОБА_8 щодо умов, предмету та суми договору, перерахував на р/р № НОМЕР_2 ТОВ СМАРТ-І, код ЄДРПОУ 42467929 гроші в сумі 42 000 гривень, вважаючи їх авансом за придбаний товар, після чого підписав підготовлений та вже підписаний представниками товарист договір про надання послуг №2009 від 08.11.2018 та договір про участь згідно з умовами № 2009 від 08.11.2018, однак, вищевказаний автомобіль йому поставлений не був.

Таким чином, ОСОБА_8 , діючи в складі організованої групи, шляхом обману заволоділа на свою користь, користь співучасників та третіх осіб, грошовими коштами ОСОБА_31 в сумі 42 000 гривень, чим спричинили потерпілому матеріальну шкоду на вказану вище суму.

Своїми умисними діями, які виразилися у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненні організованою групою, ОСОБА_5 кримінальні правопорушення, передбачені ч. 4 ст. 190 КК України.

Відповідно до ст. 12 КК України кримінальне правопорушення, передбачене ч.4 ст. 190 КК України віднесено до категорії особливо тяжких злочинів, санкція якого передбачає покарання від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Підстави підозрювати ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення є зібрані в кримінальному провадженні докази:

1) протокол допиту потерпілого ОСОБА_28 від 01.02.2019 та протоколами пред`явлення осіб для впізнання за фотознімками, згідно яких вона впізнала як осіб, які відносно неї вчинили шахрайські дії ОСОБА_5 та ОСОБА_21 ;

2) протокол допиту потерпілого ОСОБА_17 від 27.02.2019 та протоколами пред`явлення осіб для впізнання за фотознімками, згідно яких він впізнав як осіб, які відносно нього вчинили шахрайські дії ОСОБА_8 та ОСОБА_5 .

3) протокол допиту потерпілого ОСОБА_20 від 25.02.2019 та протоколами пред`явлення осіб для впізнання за фотознімками, згідно яких він впізнала як осіб, які відносно неї вчинили шахрайські дії ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та ОСОБА_21 ;

4) протокол допиту потерпілого ОСОБА_26 від 25.02.2019 та протоколами пред`явлення осіб для впізнання за фотознімками, згідно яких він впізнав як осіб, які відносно нього вчинили шахрайські дії ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та ОСОБА_21 ;

5) протокол допиту свідка ОСОБА_32 від 25.02.2019 та протоколами пред`явлення осіб для впізнання за фотознімками, згідно яких він впізнав як осіб, які відносно нього вчинили шахрайські дії ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та ОСОБА_21 ;

6) протокол допиту потерпілого ОСОБА_19 від 28.02.2019 та протоколами пред`явлення осіб для впізнання за фотознімками, згідно яких він впізнав як осіб, які відносно нього вчинили шахрайські дії ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та ОСОБА_21 ;

7) протокол допиту потерпілого ОСОБА_22 від 25.02.2019 та протоколами пред`явлення осіб для впізнання за фотознімками, згідно яких він впізнав як осіб, які відносно нього вчинили шахрайські дії ОСОБА_8 , та ОСОБА_5 ;

8) протокол допиту потерпілого ОСОБА_15 від 28.02.2019 та протоколом пред`явлення осіб для впізнання за фотознімками, згідно яких він впізнав як особу, яка відносно нього вчинила шахрайські дії ОСОБА_21 ;

9) протокол допиту потерпілого ОСОБА_13 від 26.02.2019 та протоколами пред`явлення осіб для впізнання за фотознімками, згідно яких він впізнав як осіб, які відносно нього вчинили шахрайські дії ОСОБА_8 та ОСОБА_5 ;

10) протокол допиту потерпілого ОСОБА_31 від 28.02.2019 та протоколом пред`явлення осіб для впізнання за фотознімками, згідно якого він впізнав як особу, яку відносно нього вчинила шахрайські дії ОСОБА_8 ;

11) протокол допиту потерпілого ОСОБА_24 від 27.02.2019 та протоколами пред`явлення осіб для впізнання за фотознімками, згідно яких він впізнав як осіб, які відносно нього вчинили шахрайські дії ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та ОСОБА_21 ;

12) протокол обшуку від 18.05.2018, що за адресою: м. Київ, вул. Хорива, 37, де на момент обшуку був розташований офіс ПП «КОНСАЛ-ДІ», код ЄДРПОУ 41250994 та ПП «АВТЕХ», код ЄДРПОУ 41250533, відповідно до якого було виявлено то вилучено документацію ( договори, угоди та додатки до них), комп`ютерну техніку та чорнові записи, які підтверджують незаконну діяльність;

13) протокол огляду вилучених матеріалів тимчасового доступу до речей та документів від 18.01.2019, які перебували у володінні АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ», щодо руху коштів по р/р ПП Консал-ДІ, відповідно до якого встановлено, що 6 159 030, 00 грн., перераховано на р/р ФОП « ОСОБА_7 » та відповідно до підрахунку кількості осіб, що здійснили перерахування грошових коштів встановлена сума 7 578 875, 00 грн.;

14) протоколами про проведення негласної слідчої ( розшукової) дії від 19.03.2019, відповідно до якого зафіксовано злочинні дії ОСОБА_5 ;

Крім цього, під час досудового розслідування проводились негласні слідчі (розшукові) дії, якими зафіксовано злочинні дії підозрюваних. На даний вказані докази підлягають розсекреченню та долученню до матеріалів кримінального провадження.

18.04.2019 ОСОБА_5 ухвалою Подільського районного суду міста Києва обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб до 15 червня 2019 року із визначенням застави 192100 гривень та у випадку внесення застави покладено на останню наступні обов`язки:

- не відлучатися з місця проживання без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- утримуватись від спілкування з потерпілими, свідками та іншими підозрюваними по даному кримінальному провадженню;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що надають право на виїзд із України в Україну.

22.04.2019 підозрювану ОСОБА_5 звільнено з-під варти під заставу у розмірі 192 100 грн.

10.06.2019 Керівником Київсткої місцевої прокуратури №7 ОСОБА_33 продовжено строк досудового розслідування до 3-х місяців, тобто до 17.07.2019.

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 194 КПК України, обов`язки, передбачені ч. 5 цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше 2 місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому ст. 199 КПК України.

Сторона обвинувачення вважає, що з метою забезпечення нормальної процесуальної поведінки підозрюваного та виконання процесуальних рішень у справі, необхідно продовжити обов`язки ОСОБА_5 , оскільки існують ризики:

1) переховуватись від органу досудового розслідування та перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, на це вказує те, що ОСОБА_5 усвідомивши невідворотність покарання може зникнути від органу досудового розслідування або суду та переховуватись, що в свою чергу призведе до неможливості закінчення розслідування та постановлення судового рішення в розумні строки.

2) незаконно впливати на потерпілих, свідків, інших підозрюваних у цьому ж кримінальному провадженні на це вказує те, що ОСОБА_5 являється активним учасником організованої групи причетних до вчинення вказаних правопорушень, при цьому вона може чинити тиск на інших підозрюваних, свідків та потерпілих, з метою зміни ними показів з метою уникнення кримінальної відповідальності. Показання осіб мають вирішальне значення для повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування та судового розгляду кримінального провадження.

3) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується. на це вказує наявність епізодів злочинної діяльності з корисливих мотивів. Відсутність законного джерела доходу, при наявності корисливого мотиву згідно фактичних обставин кримінального провадження дає підстави вважати, що вказана особа може продовжувати свою злочинну діяльність, так як збагачуються за рахунок вчинення злочинів.

4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином на даний час перевіряються відомості щодо залучення інших осіб до вчинення злочину, які могли сприяти його вчиненню або подальшому переховуванню підозрюваних, та встановленню інших співучасників.

Сторона обвинувачення вважає наявність цих ризиків обґрунтованими, через те, що матеріали кримінального провадження містять достатні дані, які вказують на те, що підозрювана вчинила умисні правопорушення та може продовжити свою злочинну діяльність.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваної ОСОБА_5 виникла необхідність у продовженні строку дії обов`язків покладених на неї ухвалою слідчого судді.

Отже, керуючись вимогами статей 36, 194, 199 КПК України, прокурор просить продовжити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженці с. Розумівка, Запорізького району Запорізької області, громадянці України, зареєстрованій та фактично проживаючій за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимій,- строк дії обов`язків покладених на неї ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києва від 18.04.2019 в межах строку досудового розслідування, тобто до 17.07.2019 року, включно, а саме

- не відлучатися з місця проживання без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- утримуватись від спілкування з потерпілими, свідками та іншими підозрюваними по даному кримінальному провадженню;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що надають право на виїзд із України в Україну.

У судовому засіданні прокурор подане клопотання підтримав з викладених у ньому підстав, просив задовольнити клопотання.

Захисник, підозрюваний у судовому засіданні не заперечували щодо задоволення клопотання.

Перевіривши надані матеріали клопотання, вивчивши докази, заслухавши думку учасників кримінального провадження, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Слідчим суддею встановлено, що до ЄРДР внесено відомості про кримінальне провадження за № 12017100070004995 за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України

Згідно ч. 1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та /або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку річ із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Відповідно до ч. 5 ст. 194 КПК України якщо під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, прокурор доведе наявність всіх обставин, передбачених частиною першою цієї статті, слідчий суддя, суд застосовує відповідний запобіжний захід, зобов`язує підозрюваного, обвинуваченого прибувати за кожною вимогою до суду або до іншого визначеного органу державної влади, а також виконувати один або кілька обов`язків, необхідність покладення яких була доведена прокурором. Такими обов`язками, зокрема, можуть бути необхідність прибувати до визначеної службової особи із встановленою періодичністю; не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи, утримуватися від спілкування з будь-якою особою, визначеною слідчим суддею, судом, або спілкуватися з нею із дотриманням умов, визначених слідчим суддею, судом, не відвідувати місця, визначені слідчим суддею або судом тощо.

Частиною 6 ст. 194 КПК України передбачено, що обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Частинами 3 та 5 ст. 199 КПК України передбачено, що клопотання про продовження строку тримання під вартою, крім відомостей, зазначених у статті 184 цього Кодексу, повинно містити:

1) виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою;

2) виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

Слідчий суддя зобов`язаний відмовити у продовженні строку тримання під вартою, якщо прокурор, слідчий не доведе, що обставини, зазначені у частині третій цієї статті, виправдовують подальше тримання підозрюваного, обвинуваченого під вартою.

У зв`язку з цим слідчий суддя вважає необхідним зазначити, що в клопотанні про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_5 , містяться відомості, зазначені в статті 184 КПК України, зокрема, виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, в якому підозрюється ОСОБА_5 , правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, посилання на один або кілька ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу, виклад обставин, на підставі яких прокурор дійшов висновку про наявність ризиків, зазначених у його клопотанні, і посилання на матеріали, що підтверджують ці обставини

Слідчий суддя вважає, що ті підстави, які враховано судом при обранні запобіжного заходу продовжують існувати, а також межі строків досудового слідства, тому необхідно продовжити строк дії покладених обов`язків до 17.07.2019 включно.

Керуючись ст.ст. 176, 177, 178, 182, 183, 194, 196, 197, 199, 205, 219, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Задовольнити клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 про продовження строку дії обов`язків, покладених ухвалою Подільського районного суду м. Києва від 18.04.2019 на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрювану у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Продовжити на підставі ч. 5 ст. 194 КПК України строк дії обов`язків, покладених на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрювану у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, ухвалою Подільського районного суду м. Києва від 18.04.2019 в межах строку досудового розслідування, тобто до 17.07.2019 включно, зокрема, не відлучатися з місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 , без дозволу слідчого, прокурора або суду, залежно від стадії кримінального провадження; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання залежно від стадії кримінального провадження; заборонити спілкування з підозрюваними ОСОБА_34 , ОСОБА_17 , ОСОБА_20 , ОСОБА_35 , ОСОБА_19 , ОСОБА_36 , ОСОБА_15 , ОСОБА_13 , ОСОБА_31 , ОСОБА_24 , свідками та іншими підозрюваними ОСОБА_37 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 у кримінальному провадженні.

Визначити строк дії ухвали до 17.07.2019 включно.

Строк дії обов`язків, покладених судом визначити до 17.07.2019 включно.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційної інстанції протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу91089694
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку дії обов`язків, покладених на підозрювану ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Розумівка, Запорізького району, Запорізької області; громадянку України, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ; раніше не судима

Судовий реєстр по справі —758/7802/19

Ухвала від 14.06.2020

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Корнілова Ж. О.

Ухвала від 14.06.2019

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Корнілова Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні