Ухвала
від 20.08.2020 по справі 757/34890/20-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/34890/20-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 серпня 2020 року суддя Печерського районного суду м. Києва Литвинова І. В., розглянувши матеріали справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю КОМІКОН до ОСОБА_1 про захист честі, гідності та ділової репутації,

ВСТАНОВИВ:

14 серпня 2020 року до Печерського районного суду м. Києва надійшла вказана позовна заява, для розгляду якої, у відповідності до пункту 15 Розділу XIII Перехідні положення та ст. 33 Цивільного процесуального кодексу України від 18 березня 2004 року № 1618-IV (у редакції Закону № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року), визначено суддю та передано, згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Позивач звернувся до суду з позовом, у якому просив визнати недостовірною та такою, що порушує право ТОВ КОМІКОН на повагу до честі, гідності та право на недоторканність ділової репутації інформацію, розповсюджену народним депутатом ОСОБА_1 , на офіційному інформаційному ресурсі соціальної мережі Facebook щодо Товариства, зобов`язати відповідача спростувати поширені недостовірні відомості у той самий спосіб, що вони були поширені, а саме шляхом оприлюднення на його офіційному інформаційному ресурсі в соціальній мережі та стягнути з нього сплачену суму судового збору.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Європейський суд з прав людини у рішенні від 12 жовтня 1978 року у справі Занд проти Австрії вказав, що словосполучення встановлений законом поширюється не лише на правову основу самого існування суду , але й на дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність.

В пункті 2 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ № 3 від 01 березня 2013 року Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ зазначається, що підсудність визначає коло цивільних справ у спорах, вирішення яких належить до повноважень конкретного суду першої інстанції.

З сукупного аналізу вищенаведених положень законодавства варто зробити висновок, що під порушенням правил підсудності розуміється відкриття провадження і розгляд цивільної справи тим судом першої інстанції, до повноважень якого не відноситься вирішення даного спору.

За статтею 23 ЦПК України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються місцевими загальними судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою та третьою цієї статті.

За частиною першою, другою статті 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом, до юридичних осіб - в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до наданого витягу № 12936952 від 19 серпня 2020 року Відділом з питань реєстрації місця проживання / перебування фізичних осіб Подільської РДА, відповідач значиться зареєстрованим в Подільському районі міста Києва за адресою: АДРЕСА_1 з 20 грудня 2019 року.

Компетентним органом надано вичерпну відповідь про реєстрацію місця проживання / перебування та інші персональні дані, що містяться у картотеці реєстраційного обліку відносно відповідача.

Відтак, оскільки спір непідсудний Печерському районному суду м. Києва, вбачається необхідність передати справу до Подільського районного суду м. Києва - до суду, за місцем реєстрації у передбаченому законом порядку відповідача-фізичної особи.

За приписами пункту 1 частини першої статті 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

У відповідності до положень частини першої, другої статті 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються і справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Згідно з частиною третьою статті 31 ЦПК України, передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1-14, 30-32, 352-355 Цивільного процесуального кодексу України, суддя,

УХВАЛИВ:

Справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю КОМІКОН до ОСОБА_1 про захист честі, гідності та ділової репутації, передати на розгляд до Подільського районного суду м. Києва (04071, м. Київ, вул. Хорива, буд. 21).

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Суддя І. В. Литвинова

Дата ухвалення рішення20.08.2020
Оприлюднено25.08.2020
Номер документу91112045
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист честі, гідності та ділової репутації

Судовий реєстр по справі —757/34890/20-ц

Ухвала від 16.12.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 01.10.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 20.08.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні