Рішення
від 25.08.2020 по справі 909/414/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

25.08.2020 р.Справа № 909/414/20

За позовом Івано-Франківської міської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Нікром Трейд Груп"

про стягнення 138 702,62 грн,

Суддя Зеленіна Н.І.

Без виклику сторін.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Івано-Франківська міська рада звернулася до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Нікром Трейд Груп" про стягнення безпідставно збережених коштів в розмірі орендної плати за земельну ділянку в сумі 138 702 грн 65 коп.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 22.05.2020 матеріали справи №909/414/20 передано за підсудністю до Господарського суджу міста Києва.

За результатом автоматизованого розподілу судової справи між суддями, матеріали позовної заяви передані на розгляд судді Зеленіної Н.І.

Ухвалою від 24.06.2020 р. відкрито провадження у справі, ухвалено розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Від відповідача відзиву на позовну заяву, жодних заяв чи клопотань через відділ діловодства суду не надходило; про розгляд даної справи відповідач повідомлявся належним чином.

Дослідивши наявні в справі матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Відповідно до Акту № 261 обстеження земельної ділянки від 09.10.2019 р. проведено обстеження земельної ділянки кадастровий номер 2610100000:05:001:0256 комунальної власності за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців, 23.

Зазначеним Актом встановлено, що земельна ділянка використовується для обслуговування адмінбудинку з офісними приміщеннями.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, власниками нерухомого майна за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців, 23 є ПАТ УкрСибБанк -642,7 кв.м. та ТОВ Нікром Трейд Груп - 3 427,0 кв.м.

Зазначене майно знаходиться на земельній ділянці, яка з 18.06.2007 р. до 26.05.2014 р. перебувала в оренді ТОВ Ексім .

Позивач вказує, що на день проведення обстеження, в Департаменті комунальних ресурсів Івано-Франківської міської ради відсутня інформація про наявність документів у ПАТ УкрСибБанк та ТОВ Нікром Трейд Груп на право користування земельною ділянкою, зокрема, що стосується договору оренди землі.

Як зазначає позивач, відповідно до інформації ГУ ДПС в Івано-Франківській області №284/9/09-19-55-04-19 від 26.06.2019 р. та №749/9/09-19-55-04-19 від 25.10.2019 р. за користування земельною ділянкою ПАТ УкрСибБанк та ТОВ Нікром Трейд Груп в сумі задекларовано з 2016 р. по 2019 р. 258 813,47 грн.

30.10.2019 р. Департаментом комунальних ресурсів направлено відповідачеві клопотання про необхідність укладення договору оренди земельної ділянки та сплати коштів за користування нею за минулий період.

Згідно розрахунків, розмір орендної плати, нарахованої за володіння і користування ТОВ Нікром Трейд Груп в період 12.03.2017 р. по 31.12.2019 р. становить 138 702,65 грн.

Позивач, звертаючись до суду, просить стягнути з ТОВ Нікром Трейд Груп 138 702, 65 грн - суму несплаченої орендної плати за використання земельної ділянки, без укладення договору оренди за період із 12.03.2017 р. по 31.12.2019 р.

Статтею 1212 ЦК України передбачено, що особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події.

Положення цієї глави застосовуються також до вимог про:

1) повернення виконаного за недійсним правочином;

2) витребування майна власником із чужого незаконного володіння;

3) повернення виконаного однією із сторін у зобов`язанні;

4) відшкодування шкоди особою, яка незаконно набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи.

Стаття 1212 ЦК досить широко визначає підстави виникнення зобов`язань у зв`язку з набуттям, збереженням майна без достатньої правової підстави.

Втім, предметом регулювання інституту безпідставного отримання чи збереження майна є відносини, що виникають у зв`язку з безпідставним отриманням чи збереженням майна і не врегульовані спеціальними інститутами цивільного права.

За змістом пункту 4 частини третьої статті 1212 ЦК положення глави 83 ЦК застосовується також до вимог про відшкодування шкоди особою, яка незаконно набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи.

Відповідно до загальних положень законодавства про відшкодування завданої шкоди (ст. ст. 22, 1166 ЦК України) таке відшкодування є мірою відповідальності. Разом з тим обов`язок набувача повернути безпідставно набуте (збережене) майно потерпілому не належить до заходів відповідальності, оскільки боржник при цьому не несе жодних майнових втрат - він зобов`язується повернути тільки майно, яке безпідставно утримував (зберігав). На відміну від зобов`язань, які виникають із завдання шкоди, для відшкодування шкоди за пунктом 4 частини третьої статті 1212 ЦК вина не має значення, оскільки важливий сам факт неправомірного набуття (збереження) майна однією особою за рахунок іншої.

Аналогічна правова позиція викладена в Постанові Верховного суду України від 12.04.2017 у справі № 922/207/15.

Згідно з п. 6 ст. 13 Закону України Про судоустрій і статус суддів висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

Таким чином, із часу виникнення права власності на нерухоме майно у ТОВ Нікром Трейд Груп виник й обов`язок укласти та зареєструвати договір оренди на земельну ділянку, на якій знаходиться нерухоме майно. Такий договір станом на момент прийняття судового рішення між ТОВ Нікром Трейд Груп та Івано-Франківською міською радою не укладено, а отже ТОВ Нікром Трейд Груп без законних підстав зберігала у себе майно - кошти за оренду землі.

Разом з тим, Івано-Франківська міська рада, у випадку укладання договору оренди земельної ділянки з ТОВ Нікром Трейд Груп могла отримувати дохід в у формі орендної плати за землю, який нараховується та сплачується за регульованою ціною, встановленою уповноваженими органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

За змістом статті 152 ЗК України, держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Водночас відповідно до статті 156 ЗК України власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, заподіяні внаслідок, зокрема, неодержання доходів за час тимчасового невикористання земельної ділянки.

Згідно зі статтею 157 ЗК України відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам здійснюють юридичні особи, які використовують земельні ділянки, а також юридичні особи, діяльність яких обмежує права власників і землекористувачів. Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідач у встановленому законом порядку доводів та тверджень позивача не спростував, відзиву на позовну заяву чи будь-яких заперечень по суті спору не надав.

З урахуванням вищевикладених обставин, суд вважає позовні вимоги доведеними, обґрунтованими, такими, що відповідають фактичним обставинам справи і не спростовані належним чином і у встановленому законом відповідачем, а відтак, заявлені вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Як встановлено ст. ст. 73, 74 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Статтями 78, 79 Кодексу передбачено, що достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

В порядку, передбаченому ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст. ст. 2, 74, 76-80, 129, 236-242 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Нікром Трейд Груп" (вул. Грінченка, буд. 4, офіс 131, м. Київ, 03680) на користь Івано-Франківської міської ради (вул. Грушевського, буд. 21, м. Івано-Франківськ, 76004) 138 702 (сто тридцять вісім тисяч сімсот дві) грн 65 коп. безпідставно збережених коштів в розмірі орендної плати та 2 102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп. судового збору.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу протягом 20 днів з дня постановлення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н.І. Зеленіна

Дата ухвалення рішення25.08.2020
Оприлюднено26.08.2020
Номер документу91117716
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 138 702,62 грн

Судовий реєстр по справі —909/414/20

Рішення від 25.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 24.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 22.05.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні