Ухвала
від 11.08.2020 по справі 392/670/20
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/670/20

Провадження № 1-кс/392/92/20

У Х В А Л А

11 серпня 2020 року слідчий суддя Маловисківського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 розглянувши скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртехкомпсервіс» на бездіяльність Маловисківського відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

В С Т А Н О В И В:

02.06.2020 року скаржник звернувся до суду із вказаною скаргою, посилаючись на те, що 30.04.2020 року представником ТОВ «Укртехкомпсервіс» поштою було направлено до Маловисківського ВП ГУНП в Кіровоградській області заяву про кримінальне правопорушення за ч. 1 ст. 382 КК України про те, що ОСОБА_3 умисно не виконує рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області у справі № 392/1785/17 за яким позов ТОВ «Укртехкомпсервіс» до ОСОБА_3 про стягення боргу згідно кредитного договору № 0303/211 від 25.12.2007 року в розмірі 421450.00 гривень основної суми боргу (тіло кредиту), 370686.45 гривень, (несплачені) відсотки за користування кредитом, а всього 792136.45 гривень та судові витрати в розмірі 3960.68 гривень. Загальна сума заборгованості складає 796097.13 гривень. 08.05.2020 року Маловисківським ВП ГУНП в Кіровоградській області було отримано заяву проте жодних дій, спрямованих на внесення наданих заявником відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та здійснення досудового слідства даним органом не вчинялось. 26.05.2020 року ТОВ «Укртехкомпсервіс» отримало відповідь № 2197/125-20 про те, що розгляд вказаної заяви здійснюється відповідно Закону України «Про звернення громадян», а також проведено перевірку по даному факту, матеріали списані до справи канцелярії Маловисківського ВП ГУНП в Кіровоградській області. Крім того, вказаним листом Маловисківського ВП ГУНП в Кіровоградській області заявнику рекомендовано звернутись до Маловисківського районного відділу державної виконавчої служби для примусового стягнення боргу. Тому, просить суд зобов`язати уповноважених осіб Маловисківського ВП ГУНП в Кіровоградській області внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою представника ТОВ «Укртехкопмсервіс» ОСОБА_4 від 30.04.2020 року яке зареєстроване Маловисківським ВП ГУНП в Кіровоградській області за № 2119 від 08.05.2020 року про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 382 КК України.

Від адвоката ОСОБА_4 надійшла заява, згідно якої просить розглянути справу за його відсутності, подану скаргу підтримав та просив задовільнити.

Слідчий СВ Маловисківського ВП ГУНП в Кіровоградській області в судове засідання не з`явився про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Відповідно до ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ст.214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Частиною 4 ст. 214 КПК України чітко передбачено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається. Якщо по результатах аналізу наведених особою у заяві про кримінальне правопорушення фактів виявлено обставини, які свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості повинні бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК України. Обов`язок збору доказів покладено на орган, який проводить досудове розслідування, а не на заявника.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 3 КПК України, досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст.11 КК України (з внесеними змінами відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 03.12.2019 року № 321-ІХ) кримінальним правопорушенням є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб`єктом кримінального правопорушення.

Відповідно до ст. 12 КК України (з внесеними змінами відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 03.12.2019 року № 321-ІХ) кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини.

Частиною першою статті ст. 303 КПК України визначено перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження. Серед яких і бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

З матеріалів перевірки за номером 2119 вбачається, що 08.05.2020 року № 932 на адресу Маловисківського ВП ГУНП в Кіровоградській області надійшла заява від представника ТОВ «Укртехкомпсервіс» про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 382 КК України.

З довідки за № 2119 Про результати розгляду звернення ОСОБА_4 щодо стягнення боргу згідно кредитного договору з ОСОБА_3 вбачається, що 08.05.2020 року до чергової частини Маловисківського ВП ГУНП в Кіровоградській області надійшло повідомлення від представника ТОВ «Укртехкомпсервіс» м. Харків ОСОБА_4 про стягнення боргу згідно кредитного договору з ОСОБА_3 .. Вказану подію зареєстровано в інформаційно-телекомунікаційній системі "Інформаційний портал Національної поліції України" Маловисківського ВП за реєстраційним номером 2119 від 08.05.2020 року. В ході перевірки встановлено, що в діях ОСОБА_3 відсутні ознаки кримінального та адміністративного правопорушення. Представникам ТОВ «Укртехкопмсервіс» рекомендовано звернутись до Маловисківського районного відділу державної виконавчої служби Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції України для виконання рішення Маловисківського районного суду, щодо примусового стягнення боргу. Матеріали направлено до архіву Маловисківського ВП ГУНП в Кіровоградській області.

Відповідно до рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 30.03.2018 року позов Товариства зобмеженою відповідальністю"Укртехкомпсервіс"до ОСОБА_3 , ОСОБА_5 ,Селянського фермерськогогосподарства "ЗіньковськийЛеонід Петровчич"про стягненнязаборгованості закредитним договором - задоволено. Стягнуто солідарно з ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , Селянського фермерського господарства "Зіньковський Леонід Петровчич'' на користь Товариства з обмеженою відповідальністю '' Укртехкомпсервіс'' заборгованість за кредитним договором 0303/211 від 25.12.2007 року в розмірі 421450.00 грн. (чотириста двадцять одна тисяча чотириста п`ятдесят грн.00 коп) - основної суми боргу (тіло кредиту), 370686.45 грн.( триста сімдесят тисяч шістсот вісімдесят шість грн.45 коп), несплачені відсотки за користування кредитом, а всього підлягає стягненню 792136 ( сімсот дев`яносто дві тисячі сто тридцять шість) гривень 45 копійок. Стягнуто з ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , Селянського фермерського господарства "Зіньковський Леонід Петровчич'' понесені судові витрати в розмірі 11882.06 грн., по 3960.68 грн., з кожного.

Відповідно до листа № 2197/125-2020 від 15.05.2020 року Маловисківського ВП ГУНП в Кіровоградській області звернення щодо стягнення боргу згідно кредитного договору з ОСОБА_3 розглянуто.

Оскільки, слідчий зобов`язаний внести відомості, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР не пізніше 24 годин, а потім розпочати розслідування та саме в ході досудового розслідування перевірити наявність події кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає, що бездіяльність посадових осіб Маловисківського ВП ГУНП в Кіровоградській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань є неправомірною, а тому скарга підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 214, 303, 304, 306, 309 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу Товариства зобмеженою відповідальністю«Укртехкопмсервіс» - задовільнити.

Зобов`язати уповноважену особу Маловисківського ВП ГУНП в Кіровоградській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртехкомпсервіс» ОСОБА_4 від 30.04.2020 року яка зареєстрована Маловисківським ВП ГУНП в Кіровоградській області за № 2119 від 08.05.2020 року про вчинення кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 382 КК України.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.08.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу91126739
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —392/670/20

Ухвала від 11.08.2020

Кримінальне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 02.06.2020

Кримінальне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні