Рішення
від 20.08.2020 по справі 926/728/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 серпня 2020 року Справа № 926/728/20

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІТО-ЛЕК» , м. Харків

до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІЛЛА-ФАРМ» , м. Чернівці

про стягнення заборгованості у сумі 16324,27 грн

Суддя О.В. Гончарук

Секретар судового засідання - Балух-Бзовик М.В.

Представники сторін:

від позивача - не з`явився;

від відповідача - не з`явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ: Товариство з обмеженою відповідальністю «ФІТО-ЛЕК» звернулося до Господарського суду Чернівецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІЛЛА-ФАРМ» , в якому просить стягнути з відповідача заборгованість за договором на поставку товарів № 311-ф від 15.11.2018 у загальній сумі 16324,27 грн, з яких: 13603,56 грн основного боргу та 2720,71 штрафу.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує фактом неналежного виконання відповідачем договору на поставку товарів № 311-ф від 15.11.2018 в частині оплати наданих послуг.

Ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 02.04.2020 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження та призначено розгляд справи по суті на 28 квітня 2020 року.

Ухвалою господарського суду від 28.04.2020 відкладено судове засідання на час до завершення в Україні дії карантину, установленого Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 COVID-19» , з урахуванням внесених до цієї постанови змін.

Ухвалою суду від 01.07.2020 призначено розгляд справи по суті на 20.08.2020.

У судове засідання 20.08.2020 сторони явку своїх представників не забезпечили. При цьому, від представника позивача надійшло клопотання (вх. № 1459 від 19.05.2020) про розгляд справи без його участі.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Отже, нез`явлення сторін в судове засідання не перешкоджає вирішенню спору по суті, справу може бути розглянуто без їхньої участі за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини у справі, дослідивши та оцінивши в сукупності надані докази, проаналізувавши законодавство, що регулює спірні правовідносини між сторонами, суд встановив наступне.

15 листопада 2018 року між сторонами укладено Договір поставки за № 311-ф (Договір), згідно з умовами якого (п.1.1. Договору), позивач, як постачальник, зобов`язується передати у власність відповідача, як покупця товар у відповідному асортименті і кількості, вказаній в накладних, які є невід`ємною частиною договору, а Покупець зобов`язується прийняти цей товар і своєчасно здійснювати його оплату на умовах, визначених даним договором.

Згідно з пунктами 1.2., 1.2.2. Договору предметом поставки є лікарські засоби, супутні товари, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи (далі по тексту - Товар).

Відповідно п. 1.3. Договору поставка Товару здійснюється за взаємною згодою сторін.

Згідно з п. 2.1. Договору кількість і асортимент Товару узгоджується сторонами і зазначається у видатковій накладній на кожну поставку.

Ціни на Товар, згідно з п. 3.3. Договору, зазначаються в кожній видатковій накладній, що є додатком до Договору.

Відповідно п. 3.5. Договору, розрахунки за Товар здійснюються по сумам, вказаним у видаткових накладних, шляхом відстрочення платежу протягом 15 (п`ятнадцяти) календарних днів з моменту отримання Товару Покупцем. Датою поставки вважається дата отримання товару покупцем, про що покупцем робиться відмітка у видатковій накладній. Якщо дата отримання товару не вказана покупцем у видатковій накладній, датою отримання товару вважається дата виписки видаткової накладної.

Згідно п. 3.7 договору при наявності у Покупця заборгованості за отриманий товар за декількома видатковими накладними, отримана від нього оплата буде зарахована в рахунок погашення заборгованості за товар, що отриманий раніше, незалежно від призначення оплати, зазначеної в платіжному дорученні.

Пунктом 5.1. Договору передбачено, що Постачальник поставляє Покупцю Товар, який є в наявності на складі, після узгодження асортименту, ціни і якості Товару, що поставляється.

Згідно з п. 5.3. Договору поставка Товару здійснюється за домовленістю сторін, назва місця призначення обмовляється сторонами при кожній поставці товарів.

Відповідно до п. 5.4. договору товар вважається прийнятим відповідачем: по кількості, згідно супровідних документів; за якістю, згідно сертифікатів якості наданих позивачем.

Відповідно до умов договору, позивач здійснив поставку товару відповідачу, на підставі видаткових накладних: № 400071680/1 від 19.08.2019 на суму 15317,34 грн; № 4000072413/1 від 21.08.2019 на суму 6729,67; № 400072413/2 від 21.08.2019 на суму 31,60 грн; № 400079173/1 від 16.09.2019 на суму 7019,01 грн та № 400079173/2 від 16.09.2019 на суму 5,94 грн. Всього на загальну суму 29103,56 грн.

З наданих позивачем доказів вбачається, що позивач взяті на себе зобов`язання виконав належним чином, поставив відповідачу товар за відповідну плату згідно умов Договору, а відповідач в порушення умов Договору не в повному обсязі сплатив на користь позивача вартість отриманого товару, внаслідок чого, станом на 23.03.2020, заборгував позивачу 13603,56 грн. Докази отримання товару відповідачем підтверджено підписом та печаткою відповідача на видаткових накладних.

Відповідно до частини 1 статті 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з частиною 1 та пункт 2 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Статтею 526 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 пункту 1 статті 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Відповідно до частини 2 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно зі статтею 599 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Пунктом 1 статті 612 ЦК України передбачено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтею 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з статтею 629 Цивільного кодексу України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до частин 1, 2 статті 692 Цивільного кодексу України, покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Згідно із статтею 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Відтак, за своєю правовою природою договір поставки є оплатним договором, що вказує на те, що поставлений товар у будь-якому випадку має бути оплачений покупцем.

Відповідно до частини 2 статті 712 Цивільного кодексу України, до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Судом встановлено, що відповідач не оплатив у встановлений Договором строк вартість отриманого від позивача товару, а тому позивач правомірно просить стягнути з відповідача суму основного боргу в розмірі 13603,56 грн.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ст. 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями є господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно з ч. 1 ст. 548 Цивільного кодексу України, виконання зобов`язання (основного зобов`язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

Під неустойкою (штрафом, пенею), відповідно до статті 549 цього Кодексу розуміється грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Відповідно до частини 2 статті 549 ЦК України та частини 4 ст.231 ГК України штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Відповідно до п. 7.2. Договору за прострочення платежу понад 7 (семи) календарних днів з моменту виникнення простроченого зобов`язання, обумовленого в пункті 3.5. даного договору, Покупець сплачує Постачальнику штраф у розмірі 20% від вартості одержаного Товару, за яким допущено прострочення платежу, а також суму боргу з урахуванням індексу інфляції, згідно ст. 625 Цивільного кодексу України за весь час прострочення та 18% річних від простроченої суми.

Враховуючи, що відповідачем порушено свої зобов`язання за Договором, позивачем правомірно нараховано відповідачу штраф у розмірі 2720,71 грн.

Оскільки факт прострочення відповідачем виконання грошового зобов`язання встановлений судом та по суті відповідачем не спростований, вимоги позивача про стягнення з відповідача штрафу є правомірними.

Враховуючи викладене, позовні вимоги, в цілому, підлягають задоволенню у повному обсязі, а з відповідача слід стягнути 16324,27 грн, з яких 13603,56 грн основної заборгованості та 2720,71 грн штрафу.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 4, 20, 129, 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІТО-ЛЕК» до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІЛЛА-ФАРМ» про стягнення заборгованості в розмірі 16324,27 грн - задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІЛЛА-ФАРМ» (58018, м. Чернівці, вул. Ентузіастів, 3 офіс 88, код ЄДРПОУ 39793954) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІТО-ЛЕК» (610004, м. Харків, вул. Катерининська, 46, код ЄДРПОУ 21194014), 16324,27 грн заборгованості (13603,56 грн основної заборгованості та 2720,71 грн штрафу), а також судовий збір в розмірі 2102,00 грн.

3. З набранням судовим рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів до Західного апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

Повне судове рішення складено 25.08.2020.

Суддя О.В. Гончарук

Дата ухвалення рішення20.08.2020
Оприлюднено27.08.2020
Номер документу91142703
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у сумі 16324,27 грн

Судовий реєстр по справі —926/728/20

Судовий наказ від 16.09.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Судовий наказ від 16.09.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Рішення від 20.08.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 01.07.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 28.04.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 02.04.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні