Рішення
від 26.08.2020 по справі 152/851/20
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 152/851/20

2-о/152/58/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

26 серпня 2020 року м. Шаргород

Шаргородський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Мельник А.Г.,

за участю секретаря судового засідання Сербіної М.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_1 (заінтересовані особи: Гибалівська сільська рада Шаргородського району; Шаргородський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький)) про встановлення факту смерті, -

прийшов до такого.

Позиція заявника.

Заявник звернулася до суду з цією заявою та вказала, що вона є донькою ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Гибалівка Шаргородського району Вінницької області. Заявнику було відмовлено у реєстрації смерті батька, оскільки у неї відсутнє лікарське свідоцтво про його смерть. Просила ухвалити рішення, яким встановити факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Гибалівка Шаргородського району Вінницької області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Зятківці Гайсинського району Вінницької області. Встановлення цього факту є необхідним для реалізації права заявника на отримання спадщини після смерті батька.

На підтвердження заяви надала копію свідоцтва про своє народження, копію свідоцтва про шлюб, копії паспорта та картки фізичної особи - платника податків померлого, копію висновку щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання, копію довідки Гибалівської сільської ради та відмову у проведені державної реєстрації смерті.

Заявник у судовому засіданні заяву підтримує з огляду на обставини, які у ній викладені, просить її задовольнити. Пояснює, що батько помер раптово, до цього був лежачим хворим. На місце смерті приїжджали працівники поліції та швидка допомога. Було встановлено, що ознак насильницької смерті немає. Після цього померлого відвезли до лікарні, однак заявник пізно звернулася для отримання лікарського свідоцтва про смерть і їй роз`яснили, що для вирішення цього питання їй доведеться звертатися до суду.

Позиція заінтересованих осіб .

Представник заінтересованої особи Гибалівської сільської ради Шаргородського району в судове засідання не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи (а.с.21).

Представник заінтересованої особи Шаргородського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) в судове засідання не з`явилася, подала заяву, в якій просить розглянути справу у її відсутність, у вирішенні справи покладається на розсуд суду (а.с.25).

Відповідно до частини першої статті 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

На підставі вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність представників заінтересованих осіб.

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, справа надійшла на розгляд судді Шаргородського районного суду Мельник А.Г. 6 серпня 2020 року (а.с.14).

Заява прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі 6 серпня 2020 року (а.с.15).

Заява представника заінтересованої особи про розгляд справи без її участі надійшла до суду 25 серпня 2020 року (а.с.25).

Встановлені судом обставини та зміст спірних правовідносин.

Допитані у судовому засіданні свідки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 підтвердили, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та був похований на сільському кладовищі с. Гибалівка Шаргородського району Вінницької області. Свідки особисто брали участь у його захороненні та ритуальних заходах.

Відповідно до копії свідоцтва про народження ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Новонатальєвка Чаплинського району Херсонської області. Її батьками зазначені ОСОБА_2 та ОСОБА_6 (а.с.6).

Згідно з копією свідоцтва про шлюб 19 липня 2009 року ОСОБА_5 зареєструвала шлюб із ОСОБА_7 , та змінила прізвище на ОСОБА_8 (а.с.7).

Відповідно до копії паспорта громадянина України, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Зятківці Гайсинського району Вінницької області, був зареєстрований по АДРЕСА_1 (а.с.8-9).

Відповідно до копії висновку щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання від 3 вересня 2019 року, труп ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 виявлено в с. Гибалівка Шаргородського району без тілесних ушкоджень (а.с.10).

3 березня 2020 року Шаргородським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління юстиції (м. Хмельницький) заявнику ОСОБА_1 відмовлено у проведенні державної реєстрації смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з відсутністю лікарського свідоцтва про смерть (а.с.11).

Оцінюючи вищевказані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів відповідно до вимог статті 89 ЦПК України, суд згідно з положеннями статей 77, 78, 79, 80 цього ж Кодексу вважає ці докази належними, допустимими, достовірними та достатніми, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування, одержані у встановленому законом порядку, на їх підставі можна встановити дійсні обставини справи, а також у своїй сукупності вони дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Надані заявником всі докази прийняті судом до уваги, підстав для їх відхилення не вбачається. Кожний аргумент, наведений заявником, обґрунтований з огляду на законодавство і містить підстави для задоволення заяви.

Юридична кваліфікація встановлених обставин.

Відповідно до пункту 5 частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (частина перша статті 293 ЦПК України).

Відповідно до пункту 8 частини першої статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Частиною першою статті 319 цього ж Кодексу визначено, що у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

Згідно з роз`ясненнями, викладеними в пункті 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

Судом установлено, що факт, про встановлення якого просить заявник, має юридичне значення, при цьому спір про право цивільне відсутній, від встановлення факту смерті батька заявника залежить виникнення особистих майнових прав заявника, а метою встановлення факту, що має юридичне значення є можливість реєстрації смерті особи, отримання свідоцтва про смерть та оформлення спадщини.

Суд вважає, що заявник у цьому випадку вочевидь позбавлена можливості у позасудовому порядку встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , тому її звернення до суду підставне.

Висновки суду.

Суд, повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які заявник посилається як на підставу своїх вимог, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні; відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права ухвалює рішення про задоволення заяви, яке відповідає завданню цивільного судочинства, визначеному ЦПК України щодо справедливого, неупередженого і своєчасного вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Розподіл судових витрат.

Згідно з частиною сьомою статті 294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись статтями 259, 263, 264, 265 ЦПК України, статтями 294, 315, 319 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 (заінтересовані особи: Гибалівська сільська рада Шаргородського району; Шаргородський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький)) про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Зятківці Гайсинського району Вінницької області, помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Гибалівка Шаргородського району Вінницької області.

На рішення може бути подана апеляція до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Шаргородський районний суд Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники розгляду справи :

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянка України, ід. № НОМЕР_1 , мешканка АДРЕСА_1 .

Заінтересовані особи: Гибалівська сільська рада Шаргородського району, місцезнаходження вул. Молодіжна, 4, с. Гибалівка Шаргородського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04331975; Шаргородський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), місцезнаходження вул.. Героїв Майдану, 217, м. Шаргород Вінницької області, код ЄДРПОУ 20087003.

Головуючий суддя Андрея МЕЛЬНИК

Дата ухвалення рішення26.08.2020
Оприлюднено27.08.2020
Номер документу91153980
СудочинствоЦивільне
Сутьсмерть (а.с.11). Оцінюючи вищевказані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів відповідно до вимог статті 89 ЦПК України, суд згідно з положеннями статей 77, 78, 79, 80 цього ж Кодексу вважає ці докази належними, допустимими, достовірними та достатніми, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування, одержані у встановленому законом порядку, на їх підставі можна встановити дійсні

Судовий реєстр по справі —152/851/20

Рішення від 26.08.2020

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Мельник А. Г.

Ухвала від 06.08.2020

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Мельник А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні